סוגיות טיפוליות בזוגיות חד מינית
מוזמנים לקרוא

סוגיות טיפוליות בזוגיות חד מינית
מוזמנים לקרוא



סוגיות טיפוליות לזוגיות חד מינית
זוגיות חד מינית חולקת הרבה מהמשותף עם זוגיות הטרוסקסואלית. התנהלות היומיום של החיים זהה לעיתים קרובות, אך ההקשר החברתי שונה ביותר, במידה רבה בשל השפעות התרבות ההטרוסקסואלית הדומיננטית וציפיות מסורתיות של תפקידי מגדר בתוך מערכת יחסים.
מערכת יחסים חד מינית עשויה להיות מאופיינת במתח, אם היא מושפעת מחוסר תמיכה משפחתית, דתית, כלכלית וחברתית. בני הזוג עשויים להיתקל בדעות קדומות חברתיות באופנים שונים והם מתמודדים עם המצב באופן אישי, אך אפקט "מתח המיעוט" או השפעות התנגדות המשפחה משפיע באופן משמעותי. העובדה שיחסים חד מיניים רבים נתקלים לעיתים באקלים עוין, אך שומרים על יציבות מערכת היחסים למרות הקשיים, היא עדות לחוסנם הנפשי.
טיפול משפחתי לזוגיות חד מינית
פסיכותרפיה מאפשרת טיפול רגיש, תוך מודעות לדעות הטרוסקסואליות מסורתיות, והיחס במסגרת הטיפול לבני זוג חד מיניים ניתן בהתאם. לא קיימים טיפולים ייחודיים לזוגיות חד מינית, ושיטות המשמשות בזוגיות הטרוסקסואלית, עשויות להתאים לזוגיות חד מינית. יחד עם זאת, מוצב דגש על חשיבות המשתנים ההתפתחותיים, החברתיים והתרבותיים, תוך רגישות מיוחדת להשפעות אלו.
במהלך הטיפול מוערכת סביבת מערכת היחסים המבוססת על רמת ההתפתחות האישית של כל אחד מבני הזוג, נושאים כגון תמיכה משפחתית או העדרה, הכרה חברתית ויחסים במקום העבודה, פערים ביחסים משפחתיים, וסוגיות של אינטימיות.
נושאים חד מיניים של זוג לסביות מטופלים באופן שונה במקצת מנושאים חד מיניים של זוג הומוסקסואלים, ולהיפך. לדוגמא, לסביות חוות לעיתים קרובות חרדה מוגברת יותר בהשוואה להומוסקסואלים, בנוגע לתגובות בני המשפחה למיניותם. לעומת זאת, גברים הומוסקסואלים חווים יותר מתח סביב נושאים הקשורים למחלות מין או הטרדות סביבתיות בהשוואה לזוגות לסביות.
פסיכותרפיה מטפלת בכל הזהויות המשפחתיות והחברתיות המרובות החייבות להילקח בחשבון, כולל מאבקים משפחתיים ליישוב נטייה מינית על רקע זהות דתית, או כששני בני הזוג שונים לחלוטין מבחינה תרבותית.
הפערים המשפחתיים, על כל שלביהם ועוצמתם, זוכים להתייחסות במסגרת הטיפול, כולל חששות לגבי הבדלי דת, מוצא אתני, תרבות, השקפת עולם, מצב בריאותי, גיל, השכלה, או מעמד חברתי כלכלי. הטיפול המשפחתי מאפשר לבני המשפחה לבטא את חששותיהם ולקבל את התמיכה לה הם זקוקים על מנת לסגל שינוי חשיבתי ותפיסתי.
הטיפול מסייע לבני המשפחה, למשל, לחשוב מחדש על מושגי זוגיות "נורמאלית" או התפתחותית מתאימה. כלומר, הורים עשויים לחשוב שמדובר ב"שלב התפתחותי" אשר עתיד לחלוף. הטיפול מסייע להם לשחרר הנחה חשיבתית כי משהו לא בסדר, והם מתחילים לעבד סוגיות במונחי פרספקטיבה רחבה יותר.
במצב בו בני המשפחה אינם מקבלים או אף מתכחשים לזוגיות חד מינית בתוך המשפחה, הטיפול מסייע להם לחשוב מחדש על התפיסה המסורתית של זוגיות ואינטימיות, עד למצב בו ניתן לתקן אותה.
בני המשפחה מבינים, במסגרת הטיפול, את העוצמות הנפשיות הכרוכות בזוגיות חד מינית המאפשרות להם לשרוד ולשגשג למרות האתגרים הרבים בהם הם נתקלים, והם לומדים להעריך את נחישותם.
הבנה זו, בשילוב עם ההבנה כי זוגות חד מיניים זקוקים להכרה משפחתית, וכי הם יכולים להצליח יחד כצמד במערכת יחסים ארוכת טווח, מסייעת לשינוי הגישה המשפחתית ושיפור וחיזוק מערכת היחסים הזוגית בצל מערכת היחסים המשפחתית.
 
למעלה