קינאה במערכת יחסים
האם מזיקה או מועילה?! אשמח לתגובות

קינאה במערכת יחסים
האם מזיקה או מועילה?! אשמח לתגובות

קנאה במערכות יחסים

להיט הפופ המוסיקלי הידוע משנת 1983, "Every Breath You Take" נכתב על ידי סטינג, לאחר התפרקות מערכת יחסים כואבת עם אשתו. למרות שהמילים מתארות בברור את מחשבותיו של בן זוג קנאי ("אני אצפה בכל צעד שתבצעי"), מאזינים רבים עדיין סבורים בטעות כי מדובר בשיר אהבה רומנטי, בשל הלחן הנעים.
אך יתכן שאין צורך לתהות על הבלבול במשמעות השיר, שכן אנשים בדרך כלל תופסים קנאה כסימן של חיבה ומחויבות אמיתית. ובכן, לא תמיד. קנאה, ברמות מתונות ומדודות, יכולה להיות חיובית, אך כשהיא יוצאת מכלל שליטה, היא מצביעה על בעיה.
קנאה לעתים מסמנת חוסר אמון עצמי
כשאחד מבני הזוג סבור כי בן הזוג השני יותר חכם, יותר שנון, נראה טוב יותר, ואף יותר מהנה ממנו, הוא עשוי לחוש איום שמישהו "יגנוב" אותו ממנו, ותחושת איום זו מהווה עבורו תמריץ לשמירת בן או בת הזוג "ברצועה קצרה".
האמת היא שרכושנות אינה מבטיחה את שלום מערכת היחסים. למעשה, סביר בהרבה שהתנהגות זו תפגע יותר ביחסים. לכן מומלץ לעבוד על הדימוי העצמי ולשפר את הביטחון העצמי.
קנאה מאותתת על צורך בשליטה
אדם קנאי אינו חושש מפני יריבים רומנטיים אפשריים בלבד, רוב הסיכויים הם שאדם חשדן יבקש להגביל כל היבט בחיי בן או בת זוגו, שאינו כולל אותו, כגון זמני הבילוי עם חברים, עם בני משפחה או אף חשד לגבי תחביבים ותחומי עניין שונים.
קנאה שהיא קיצונית היא עוסקת בניסיון להגביל, לתפעל, ולעקוב אחר התנהגות בן הזוג ובחירותיו. כשמערכת היחסים מתמלאת יותר ויותר בשאלות כגון: "איפה היית? למה את/ה מדבר/ת איתו? מי שלח לך את הודעת הטקסט הזו? למה התחברת עם האדם הזה בפייסבוק?", מדובר בחוסר ביטחון הגורם לאחד מבני הזוג להתייחס למצבים פשוטים בחיים כאל מצבים מאיימים. אך התנהגות זו הופכת להיות הרסנית בטווח הארוך, ועשויה להצביע על צורך בשליטה הדוקה יותר ככל שמערכת היחסים מתקדמת.
קנאה מסמנת חוסר אמון בבן או בת הזוג
התנהגות קנאית היא דרך לומר: "אתה חייב להוכיח שלא תפגע בי". אך אדם אינו יכול להוכיח את מה שלא יעשה, ואין זה הוגן לצפות ממנו לכך. גישה מומלצת יותר היא: "אתה חופשי להיות עצמך. אני סומכ/ת עליך עד שתיתנ/י לי סיבה אחרת". אמון הדדי הוא זה שמחזיק מערכת יחסים אוהבת ומחייבת. קנאה שיוצאת מכלל פרופורציה משחיתה את האמון ומפרידה בין זוג אוהבים.
יחסים משגשגים כשהם מאופיינים בחופש לצמוח ולהתפתח, להיות אותנטי ואמיתי, ולחפש הזדמנויות חדשות. קנאה חסרת בסיס "חונקת" כל מערכת יחסים רומנטית. הבסיס לזוגיות אוהבת, בריאה ומתמשכת, מבוססת על עידוד כל אחד מבני הזוג להיות מי שהוא, מבלי לצפות בכל נשימה ותנועה שלו.

קנאה היא תמיד סימן למשהו רע

קנאה היא תוצאה של אי אמון, חוסר בטחון עצמי, אמון נמוך לגבי הקשר, תחושת אי ודאות שפוגעת בתחושת השליטה.
&nbsp
בתור פוליאמורי הפתרון הוא אחד ויחיד - תקשורת.
אם בן או בת הזוג שלכם רואים שאתם מודאגים ולא עושים שום דבר בנידון, אז אולי כדאי לשקול להחליף אותם כי או שלא אכפת להם או שיש להם בעיה עם עצמם והתקשורת שלכם..
במידה ובן או בת הזוג שלכם מרגישים אי אמון, חוסר, בטחון וכ'ו אתם אמורים לשים לב לזה. הדרך לעזור להם בזה היא להזכיר להם כמה שהם חשובים ומיוחדים עבורכם ובמידה וזה לא עוזר כנראה שיש בעית אמון חמורה.

במקום "אתה חייב להוכיח שלא תפגע בי" זה יותר כמו..

&nbsp
"אני חייבת להוכיח שתפגע בי"
אם אתה לא פוגע בי, אני עדיין תחת איום..
לכן זו בעצם סוג של משאלה, ודחף אובססיבי למצוא סיבות לבסס עליהן את חוסר האמון
גם אם הן טיפשיות בעליל.
&nbsp
הבעיה אמנם עשויה לנבוע מפגיעות קודמות שחווה האדם
ומכאן הצורך בטיפול במקור של הבעיה..
&nbsp
אני לא חושבת שיש כאן קשר ממשי לרכושנות
כמו פחד הישרדותי כואב.

קנאה ברמה סבירה זה בריא

אם זה לא קיים, זו בעיה רצינית.
כמו כל דבר, שום קיצוניות, לא מובילה לשום דבר טוב...

אמרלדה

Active member
לא, אם זה לא קיים זו לא בעיה רצינית

&nbsp
זה רק מראה על אמון מוחלט בין בני הזוג.

קנאה-סבל

תודה על התגובות המעניינות .
רק עוד דבר אחד בכל מקרה מי שמאד מקנא סובל וגם זה שמקנאים לו סובל-כאשר זה מוגזם.

סינבד

New member
קינאה היא קודם כל אינדיקציה

לחוסר ביטחון עצמי, חוסר הערכה עצמית ואולי גם חוסר ביטחון בכנות בן/בת הזוג.
קינאה היא אחד הפגעים הקשים ביותר לזוגיות טובה, בריאה, מועילה ומפתחת.
אמון מלא בין בני הזוג הוא תנאי ראשוני והכרחי לזוגיות מפרה. אם אין לך אמון מלא בבן/בת הזוג שלך כדאי לך למצוא את הדרך לבנות את האמון הזה או לפרק את הזוגיות.
&nbsp
לפני שנים כשניהלתי את "פורום זוגיות במשבר" מצאתי שהתשובה לשאלה: "האם הוא/היא החבר/ה הכי טובה שלך" נותנת את האינדיקציה הטובה ביותר לשאלה אם הזוגיות תגבר על המשבר או תוכרע על ידו.

satori79

New member
קנאה זה דבר רע

מעידה על בעיה אצל המקנא,
היא איננה דבר הכרחי בשביל להראות אכפתיות..
אם לא אפכת לי מבת הזוג, אני לא אעשה דברים בשבילה..
אם אני עושה בשבילה דברים, משמע אכפת לי. אם אני מכין ארוחות, מסיע לרכבת, עוזר להורים שלה, מהווה אוזן קשבת. אכפת לי! גם אם אני לא מגלה רגשות קנאה כשמישהו זר פוצח איתה בשיחה.

קנאה זה דבר רע, זה דורש טיפול פסיכולוגי.

השמקסית שלי הייתה קנאית ורכושנית, וסתם למשל מחקה לי מהפייסבוק מי שלא מצאה חן בעינייה. ובאמת דרשה לדעת למה הוספתי חדשות לפייס (גם אם הן גרות בצד השני של העולם). זה יותר מכך, זה יותר גרוע.
תודה לאל, היום אני בגן עדן עם בת זוג שהיה שווה בשבילה לעבור את הגיהינום של האקסית-שמקסית.

לחיות עם בת או בן זוג קנאי, זה לחיות עם פרנויות של מישהו אחר, ולסבול באופן עקיף ישיר. זה סיוט. זה פוגע במרקם העדין ממילא של מערכת היחסים עד כדי חידלון ופרעון של הקשר.

למעלה