יהודית לוי10
New member
קנאה במערכות יחסים
להיט הפופ המוסיקלי הידוע משנת 1983, "Every Breath You Take" נכתב על ידי סטינג, לאחר התפרקות מערכת יחסים כואבת עם אשתו. למרות שהמילים מתארות בברור את מחשבותיו של בן זוג קנאי ("אני אצפה בכל צעד שתבצעי"), מאזינים רבים עדיין סבורים בטעות כי מדובר בשיר אהבה רומנטי, בשל הלחן הנעים.
אך יתכן שאין צורך לתהות על הבלבול במשמעות השיר, שכן אנשים בדרך כלל תופסים קנאה כסימן של חיבה ומחויבות אמיתית. ובכן, לא תמיד. קנאה, ברמות מתונות ומדודות, יכולה להיות חיובית, אך כשהיא יוצאת מכלל שליטה, היא מצביעה על בעיה.
קנאה לעתים מסמנת חוסר אמון עצמי
כשאחד מבני הזוג סבור כי בן הזוג השני יותר חכם, יותר שנון, נראה טוב יותר, ואף יותר מהנה ממנו, הוא עשוי לחוש איום שמישהו "יגנוב" אותו ממנו, ותחושת איום זו מהווה עבורו תמריץ לשמירת בן או בת הזוג "ברצועה קצרה".
האמת היא שרכושנות אינה מבטיחה את שלום מערכת היחסים. למעשה, סביר בהרבה שהתנהגות זו תפגע יותר ביחסים. לכן מומלץ לעבוד על הדימוי העצמי ולשפר את הביטחון העצמי.
קנאה מאותתת על צורך בשליטה
אדם קנאי אינו חושש מפני יריבים רומנטיים אפשריים בלבד, רוב הסיכויים הם שאדם חשדן יבקש להגביל כל היבט בחיי בן או בת זוגו, שאינו כולל אותו, כגון זמני הבילוי עם חברים, עם בני משפחה או אף חשד לגבי תחביבים ותחומי עניין שונים.
קנאה שהיא קיצונית היא עוסקת בניסיון להגביל, לתפעל, ולעקוב אחר התנהגות בן הזוג ובחירותיו. כשמערכת היחסים מתמלאת יותר ויותר בשאלות כגון: "איפה היית? למה את/ה מדבר/ת איתו? מי שלח לך את הודעת הטקסט הזו? למה התחברת עם האדם הזה בפייסבוק?", מדובר בחוסר ביטחון הגורם לאחד מבני הזוג להתייחס למצבים פשוטים בחיים כאל מצבים מאיימים. אך התנהגות זו הופכת להיות הרסנית בטווח הארוך, ועשויה להצביע על צורך בשליטה הדוקה יותר ככל שמערכת היחסים מתקדמת.
קנאה מסמנת חוסר אמון בבן או בת הזוג
התנהגות קנאית היא דרך לומר: "אתה חייב להוכיח שלא תפגע בי". אך אדם אינו יכול להוכיח את מה שלא יעשה, ואין זה הוגן לצפות ממנו לכך. גישה מומלצת יותר היא: "אתה חופשי להיות עצמך. אני סומכ/ת עליך עד שתיתנ/י לי סיבה אחרת". אמון הדדי הוא זה שמחזיק מערכת יחסים אוהבת ומחייבת. קנאה שיוצאת מכלל פרופורציה משחיתה את האמון ומפרידה בין זוג אוהבים.
יחסים משגשגים כשהם מאופיינים בחופש לצמוח ולהתפתח, להיות אותנטי ואמיתי, ולחפש הזדמנויות חדשות. קנאה חסרת בסיס "חונקת" כל מערכת יחסים רומנטית. הבסיס לזוגיות אוהבת, בריאה ומתמשכת, מבוססת על עידוד כל אחד מבני הזוג להיות מי שהוא, מבלי לצפות בכל נשימה ותנועה שלו.