רצון מול צורך רגשי
משהו שכתבתי
אשמח לתגובות

רצון מול צורך רגשי
משהו שכתבתי
אשמח לתגובות



רצון מול צורך רגשי
כל אדם כמעט מוצא את עצמו משתוקק לאינטימיות מידי פעם, או נכסף לרגש האהבה או ההתאהבות. זוהי כמיהה טבעית לחלוטין למערכת יחסים רגשית קרובה. הסיכוי הטוב ביותר למציאת אהבה ומערכת יחסים מאושרת ובטוחה הוא להתקרב מתוך רצון ומודעות, ולא מתוך צורך נואש או חרדה.
הרצון לאהוב, להיות נאהב ולהתאהב מתחילים בעוצמה רגשית שעשויה לעלות ולרדת מסיבות רבות, שלרובן קיימת משמעות פסיכולוגית מסוימת. כשהעלייה בעוצמה הרגשית מגרה את תפיסת הצורך, מתרחש תהליך של חיזוק עצמי: "אני מרגיש את זה, ולכן אני צריך את זה, ואם אני צריך את זה, אני צריך להרגיש את זה יותר".
ברגע שהמוח משוכנע שהוא צריך משהו, המרדף אחר הצורך עשוי להפוך בקלות לכפייתי או ממכר. במונחים של מוטיבציה, הצרכים הרגשיים די זהים להתמכרויות. אנשים שסבורים שיש להם צרכים רגשיים חזקים, כמעט תמיד מתחילים טיפול פסיכולוגי עם תיאור מערכות יחסים שנשמעות הרבה יותר כמו התמכרות, מאשר כרצון לאהוב. כך למשל, התפיסות הנפוצות הן: "אני לא יכול לחיות בלעדיה"; "כשהוא נחמד אלי, אנחנו בגן עדן"; "היא התרופה שלי. אני לא יכול לעבור את היום בלעדיה".
בעוד שהגוף תורם להתמכרות ברמה התאית, המוח מחליט באופן בלעדי על הצורך הרגשי. התחושה עשויה להיות כה חזקה, שהיא גורמת לאדם להאמין ש"חור" נפער בתוכו, אותו חייב מישהו אחר למלא. זוהי הנחה שגויה, טרגית, וכמעט תמיד מובילה למערכות יחסים שליליות. לאף אחד אין "חורים" רגשיים. רק מניע ליצירת יחסים בעלי ערך.
כש"אני אוהב אותך" פירושו למעשה "את ממלאת את הצרכים שלי"
אין זה משנה כמה מפתה נשמע המשפט "אני אוהב אותך" בשירים ובסרטים, רוב הבעיות הכואבות ביחסים אינטימיים מתחילים כשאחד מבני הזוג תופס את השני כ"צורך". יחסים אלו מאופיינים ביותר דרישות מצד אחד מבני הזוג, כשהשני יכול למעשה להעניק פחות, וכך מתרחשת נסיגה, היות ושני בני הזוג מרגישים כמו קורבנות.
ואכן, כל מחלוקת עשויה להרגיש כמו התעללות כשהיא נתפסת כ"צורך" של אחד מבני הזוג להשיג באופן מניפולטיבי הטבות רגשיות או פיסיות מבן או בת הזוג השני. למשל: "אם היית אוהב אותי באמת, היית עושה מה שאני רוצה". במילים אחרות, אהבה פירושה לראות את העולם כפי שאני רואה אותו. או: "אם היית אוהב אותי, לא היית מנסה לשלוט בי"; "אם היית אוהב אותי, לא היית מבקש ממני לעשות זאת".
זוגיות המאופיינת במילוי צרכים רגשיים אותם חייב אחד מבני הזוג לספק, מתבטאת בהעדר רגש. כש"עליך למלא את הצרכים שלי" נתפס על ידי בן הזוג השני כ"אני צריך לוותר על מי שאני, כדי למלא את הצרכים שלך".
השיטה הטובה ביותר להימנעות מסיבוכים אלו, המובילים כמעט בהכרח לצורה כלשהי של בגידה אינטימית, היא לבנות מערכת יחסים המבוססת על ערכים של כבוד, שיתופיות, רצון ומילוי הדדי של הצרכים הרגשיים.
 
למעלה