Asylum of the Daleks ופמיניזם

• פותח הנושא ailag
  • פורסם בתאריך

ailag

New member
Asylum of the Daleks ופמיניזם

כרגיל, לסטיבן שלנו יש בעיה עם פמיניזם ותפיסה של נשים. דיסקליימר: אני לא חושבת שזה בכוונה ולא מאשימה (רק מנתחת) והמצב של דוקטור הו מבחינת פמיניזם עדיין טוב בהרבה מהרבה דברים אחרים בטלוויזיה ובקולנוע. והוא כותב נהדר ונראה שהוא מתכוון לכתוב לגמרי פמיניסטי. זה לא סותר.

כמו כן, אולי חלק מהסעיפים יראו לכם מאולצים ושונים מאיך שהם נתפסו בפרק, הם לא. אם אפשר בקלות לנסח את הפרק בצורה סקסיסטית סביר להניח שזה אחד המסרים שעוברים.

1. "אני לא מספיק טובה בשבילך אם לא אוכל ללדת לך עוד ילד". לא מדברים על אימוץ, *ללדת*. שוב, כמו בחג המולד, אישה מתמצה ברחם שלה. הם אפילו לא דיברו על זה, פשוט ברור לה שאם הרחם שלה מקולקל היא צריכה לוותר עליו. ומבחינתה זה שווה ערך ללשמור על הפנדוריקה 2000 שנה.
(להזכירכם, בפרק חג המולד אישה היא שווה יותר כי יש לה רחם, ואמא היא "יותר מאישה" כלומר המקביל הנשי של "גבר-גבר" זה "אמא" וזו השאיפה).

הקטע הזה גם היה מודבק ולא קשור - הקטע היחיד שהיה מודבק ולא קשור. וזה קצת הרס את הסיספונד.

1.5 וגם הנסיון של הדוקטור להחזיר לאישה את העצמיות שלה זה להזכיר לה את הבת שלה, אם כי מצד שני זה גם קרה עם קרייג והסייברמנים. לכן הטיעון הזה לא מקבל סעיף משל עצמו.

2. אוזווין אישה חזקה, היא יכולה לשלוט בדאלקים כמו שאישה "שולטת" על גבר, אבל בעצם כל הכוח שלה הוא דמיוני. יש לנו פה שתי בעיות בסעיף אחד.

2.5 באופן כללי, נשים שוגות בהזיות. איימי חושבת שהדאלקים הם בני אדם.

3. כשאוזווין במתח היא שוכבת על הצד בפוזה סקסית עם מקלדת ביד? באמת?
(כלומר, זה היה הגיוני אם זה כלי של הסיפור, אבל זה לא)

4. אוזווין כל כך מוכשרת שהיא השתלטה על כל הטכנולוגיה אבל היא לא חושבת חלילה לברוח בעצמה.
אבל ברגע שיש גבר היא קוראת לו להציל אותה כי ברור שהוא אולי יכול.

5. ברגע שיש אישה עם כוח, משתלטים עליה. במקרה של איימי וריבר זה נישואין, במקרה של אוזווין זה לקיחת הזהות שלה - הגוף שלה. כמו כן, אישה עם כוח היא הרסנית ללא ידיעתה. אוזווין היא דאלק, איימי ברגע שהיא עם אומץ (ג'רונימו! שכמובן בא מהעצבנות שלה על גבר) מתחילה להפוך לדאלק והדרך למנוע את זה היא שהיא תדבק לפחד שלה ולאהבה (=גבר) שלה.

6. הרבה מהכוח שאוזווין חושבת שהיא צברה בעצמה בעצם ניתן לה. כלומר, היא חכמה, והיא פרצה מעבר לתחום שהדאלקים כבלו אותה בו כשהיא הצליחה לפרוץ ל hive mind שלהם (היה להם גם קודם? מה הם, אוד?) אבל כל החמ"ל שלה וכנראה גם הרבה מהפרצות בהן היא השתמשה בעצם ניתנו לה.

הפרק, אגב, עובר את מבחן בכדל. בהתחלה איימי מדברת עם המאפרת שלה וזה על כמה שהיא חיוורת משפט וחצי.

ailag

New member
תיקון קטן

הצביעו בפניי על העובדה שיכול להיות שהיא לא רוצה ילדים אחרי מה שעבר עליה. אני (ואחרים באינטרנטים) הבנתי שהיא כאילו עקרה בגלל זה אבל מהטקסט עצמו יכול להשתמע שהיא לא רוצה.

עדיין הקטע הזה סתם תקוע..

Davros

New member
Amy's womb ;)

אני הבנתי בכלל שהיא עקרה בגלל משהו שעשו לה (עיקרו אותה? :eek:) בדימנ'ס ראן... לא?

ailag

New member

ויתכן שהכותרת של ההודעה שלך היא ספוילר, לא בטוחה.

You want kids! You always wanted kids, ever since you WERE a kid. And I can't have them.
(Rory: I know)
Whatever they did to me at Demon's Run, I can't ever give you children. I didn't kick you out, I gave you up.

זה יכול להתפרש גם כמו שאנחנו פירשנו (עקרות) וגם כמו שהחברה שתיקנה לי פירשה.. שמה שעשו לה שם גרם לה לא לרצות ילדים יותר לעולם. אולי אחרי שהיא ראתה מה חיים כמו שלה יעשו לילדים שלה (הפכו לה את התינוקת לרוצחת פסיכופטית, ועוד דברים רגעיים כמו לחטוף לה אותה, לגרום לה - לעותק שלה - להנמס לה בידיים וכל זה.. טראומטי משהו)

Lhuna1

New member
אכן

חוץ מזה שלא הייתי אומרת שהשיחה עם המאפרת מעבירה את המבחן, כי הסיבה שאיימי חיוורת זה שהרגע נפגשה עם רורי והתגרשה ממנו...

ailag

New member
כן, אז לא ברור מה הולך שם מבחינת בכדל

עקרונית גם איימי שואלת את מיקי קם אם הם חמושים והיא עונה לה.. יש פעמים שאיימי ואוזווין מדברות?

ailag

New member
שיט זה ספוילר בכותרת?

למקפידים? ללא מקפידים? לא חשבתי על זה יותר מדי. אפשר מן הסתם למחוק..
(אם כי אני בטלפון אז אין גיבוי)

Talpa europaea

New member
מצטרפת לחלק המרכזי מהדברים שלך:)

טוב כמובן כדאילציין את הבעייה המובנת בסידרה (לפחות עד עכשיו) שדובר בה רבות, על כך שהדוקטור הגבר המבוגר, הכל יודע וכל יכול (נו, כמעט),שבא מהכוכבים וסוחף את הנערות/נשים הצעירות ופורס לפניהן את היקום כולו בסוג של מערך הכוחות הוודי אלני (בלי הקריפיות האופיינית הדוחה ) .
כמובן הבחירה המגדרית הזו של היוצרים- שהחיזר חצי האל הזה יהיה בכל 11 הפעמים תמיד גבר זועקת. אני רושמת את זה בכאב כי חלמתי על דוקטור-דונה כשהיה באזז שרמז על אפשרות כזו...

עלילת הצד של רורי ואיימי הייתה פשוט זוועתית ומביכה עוד לפני שהיא הייתה בעייתית ביחס לדימוי הנשים (וכמובן שהיא הייתה), ושני הדברים קשורים זה לזה:
המשבר במע' היחסים שלהם היה כל כך מאולץ ובלתי סביר, והפתרון שלו- שיחה גלויה (כמובן כשברקע ספירה לאחור לפני השמדה ...
) שגילתה שאיימי לא דחתה את רורי אלא *שחררה* אותו, היה כל כך לעוס מאוס ולא אמין, שממש התעצבנתי!
יש לי צפיה לכתיבה ברמה טובה יותר בסידרה הזאת!
כל הפדיחה הזאת גרמה לי לי לגעגועים עזים לראסל טי דייויס שתמיד הציב רף גבוה לגבי אמינות דמויות משנה (שדווקא אמור להיות בחלק מהם משהו אפרורי ובנאלי) ולגבי התנהלות אמיתית בניהם ...(אוך כמה חסרות לי רוז וג'קי..ודונה!)

למה זה קשור? כי אם מופט חיפש ליצור משבר זוגיות אינסטנט, משהו שהוא לא על רקע דעיכת אהבה. הוא חיפש גורם זמין -ומצא משהו שיכול להראות סביר- חוסר יכולת להרות. והרי בחברה הדכאנית והשוביניסטית שלנו הציפיות הן שאשה תשתמש ברחם שלה ואם היא לא סימן שיש בה בעייה והגיוני שהגבר ינטוש אותה עבור אשה עלק תקינה...

גרמת לי להביט אחרת על פרק חג המולד שעד עכשיו דווקא קיויתי שיש בו איזה אלמנט מעצים ,אני צריכה לראות את הסצנה הזו שוב, אבל על פניו אני לא בטוחה שכל התיחסות לכח שביכולת ללדת הוא בהכרך חיזוק וקיבוע של הלך רוח השולט היום לפיו אשה *חייבת* לעשות שימוש ברחם שלה, אבל מה שבטוח זה לא מועיל לתפיסת נשים כשלמות בפני עצמן מבלי להיות מפעל מהלך לייצור אנשים...בקיצור תודה שעוררת חשיבה מחודשת :)

הצורך של אוזווין בעלת הכישורים הרבים כל זאת במושיע היה מאוד ניכר-גם אם הוא חלקית הוסבר עלילתית (ואני לא בטוחה לגבי זה) עדיין האמירה האייקונית הבולטת שלה "חלץ אותי ותראה לי את הכוכבים" (רגע לפני הטוייסט העצוב)- בכוונה נאמרה במפורש...והיא הרי תמצוט של הסידרה כולה.
גם לי צרמה פוזת הישיבה הנינוחה והסקסית של אוזווין בעת משבר- אבל נראה לי שזה נעשה בכוונה כדי ליצור דיסוננס קומי מדליק ...אם כבר השאלה היא למה שמלה אדומה לוהטת מכל אפשרויות (...ועוד אחרי איימי-הוט-פנטס-גם-באקלים-סקוטי- פונד שצרמה ללא מעט צופימות) אני יודעת שזו הפנטזיה שלה ואמור להיות טיפה מופרך, עדיין זאת בחירת כותבים מצערת...

ולמרות זאת ואחרי הכל...איזה כיף שהדוקטור חזר סוףסוף

אגב לגבי החשיבות של אמנות הכתיבה המוצלחת, כזאת שמודעת לעצמה ונותנת קרדיט לצופימות, בדוקטור הו ובכלל, שווה לשמוע את הראיון את ראסל טי דייויס לצ'ארלי ברוקר המעולה (דייויס ועוד הרבה כותבים מוכשרים אחרים...בפרק שהיה נכשל כשלון חרוץ בבכדל:/)

Davros

New member
המ

אני קורא כל פעם על ״פרק חג המולד״ הזה שאתם מדברים עליו, ולא מבין. (היו 6)
אפשר איזה פירוט או משהו כדי שאני אבין יותר טוב? :)

ailag

New member
האחרון

אם אני לא מציינת איזה אז האחרון.. שבסוף עונה 6 או תחילת עונה 7, תלוי איך סופרים.

meilla

New member
חשבתי על מה שדיברת

על הפוזה הסקסית כשהיא מתעסקת במחשבים ומדברת עם הדוקטור.וחשבתי על זה שאולי הבמאי ואולי גם מופאט רצו להראות שהיא מרגישה בתוך ה"חללית" בבית, שהיא התרגלה למקום זה לא היה סתם.נכון זה ניראה לא טוב גם לי ,אבל מצד שני אפשר לפרש את זה כ"אני בבית ומדברת בטלפון עם חברות."

למעלה