ג'ורנל קלאב: איזון משפחה, עבודה וספורט

Springy

New member
ג'ורנל קלאב: איזון משפחה, עבודה וספורט

האמת היא שהתכוונתי לדון בנושא לגמרי אחר, ואז החיים קרו... כמו שאולי חלקכן שמתן לב, אני די נעדרת מכאן כבר כמה חודשים. הסיבה העיקרית היא שאני במערבולת מטורפת של עבודה, ומרגישה כמו לוליינית שמנסה לאזן כל תחומי החיים ואיכשהו להספיק הכל חרף מגבלת השעות ביממה. אז אצלי כרגע מספר שעות העבודה הוא קיצוני, אבל אני מסתכלת מהצד וחושבת שאלה הם פשוט חיינו – אנחנו חיות במציאות שבה האיזון בין חיי משפחה, עבודה, חברה ופנאי גובל בבלתי אפשרי.
אני תמיד אומרת "אף פעם אין זמן - זמן עושים". ובכל זאת, רק 24 שעות ביממה, והנה - 'אין לי זמן' לפורום... (ובחיי שלולא הברזתי מהג'ורנל קלאב בחודש שעבר עקב מחלה, הייתי מבקשת שוב דחייה מפאת עומס
).

מה שהוביל אותי למצוא את הרשומה הבאה, שעוסקת באיזון בין חיי עבודה ומשפחה, ועיסוק בספורט.
הרשומה מפנה למחקר שנערך בקנדה ופורסם ב-2013, ובו נמצא כי שיעור העיסוק של נשים בספורט נמוך משל גברים (שישית מאוכלוסיית הנשים לעומת שליש מהגברים עוסקים בספורט באופן קבוע). אגב, המחקר שווה הצצה קטנה. יש בו ממצאים מעניינים נוספים – כמו למשל השפעה של השכלה והכנסה גבוהה על השתתפות בספורט. (עוד ממצא מעניין הוא כי נשים משתמשות בשירותיהם של מאמנים יותר מגברים. )
עוד ממצא רלוונטי לדיון שלנו הוא שחוסר זמן וחוסר עניין הן הסיבות העיקריות לאי עיסוק בספורט.
כל זה מתחבר למאמר המצוין שתם הביאה לכאן ועוסק בהשלכות של פנאי, או היעדרו, על חיינו.
בשורה התחתונה, על מנת שנשים יוכלו למקם עיסוק בספורט במקום גבוה בסדרי העדיפויות שלהן , צריך שיהיה להן מספיק זמן וכסף. בעולמנו, כמובן, נשים מרוויחות פחות ורבות משקיעות זמן רב יותר במשפחה ובבית בהשוואה לגברים.
הכותבת מעלה דרכים לעידוד השתתפות בספורט בקרב נשים ומדגישה את החשיבות של עיסוק בספורט לבריאות, כמודל לחיקוי לילדים, ולתחושת המסוגלות.

אני חושבת על הפרופיל של רוב המשתתפות בפורום הזה – ותוהה האם ייתכן שאנחנו יותר הטרוגניות ממה שנדמה. נראה לי שרוב הנשים כאן משכילות (וזה בלי מילה על האינטליגנציה! תמיד אמרתי שמעולם לא פגשתי בחיי ריכוז כל כך גבוה של מחוננות עד שהתחלתי לרוץ), נשות מקצוע מעולות ו/או בכירות שלא לומר קרייריסטיות. וכמובן שהרוב נשות משפחה. ומה עם שאר הנשים? האם יש לנו אחריות מסוימת לחשוף נשים אחרות לעיסוק בספורט? אני חושבת על ה'חונכויות' הרבות שנולדות כאן בפורום, על האימונים הפתוחים עכשיו בתקופת ההכנה לטרינשים. האם צריך ואפשר לקחת את זה גם למי שנתוני הפתיחה שלה שונים?

נדמה לי שהאחריות (כמו לעוד הרבה דברים...) צריכה להיות קודם כל ברמה הלאומית. כבעלת מקצוע בריאות אני עדה לכך ש'קידום בריאות' ומניעת חולי מתחילים לתפוס היום מקום לצד רפואה וטיפול. הדרך ארוכה היא ורבה, אבל כרצה וגם כאשת מקצוע שפנאי הוא מעניינה, אני חוזרת לתהות מה אני יכולה לעשות בחלקת האלוהים הקטנה שלי כדי לקדם עיסוק של נשים בספורט.

ומה עוד ניתן לעשות מעבר לחשיפה? איזו מערכת תמיכה צריך? איך מייצרים ומשמרים מוטיבציה לעיסוק בספורט למרות הדרישות המטורפות של החיים? מה עובד אצלכן והייתן מלמדות נשים אחרים, ש'אין להן זמן' לעשות ספורט? איך מצמצמים את הפער הזה?

מוזמנות להעלות מחשבות ולחוות דעה
 
תודה רבה על נושא ופוסט מעניינים

וגם השאלות שהעלית חשובות ומאתגרות.
אין לי כרגע אפשרות לכתוב משהו ארוך ומנומק אבל הפוסט שלך החזיר אותי (שוב) לתאורית פירמידת הצרכים של מאסלו.
נשים משכילות, עצמאיות, בעלות אמצעים יהיו פנויות יותר לספק צרכים גבוהים יותר בפירמידה.
אם נשליך את פירמידת הצרכים על המדינה שלנו, הרי שגם המדינה עסוקה בהישרדות וקשה לה לספק צרכים גבוהים בדומה למדינות סקנדינביה למשל...
אולי המפתח, כמו בהרבה דברים, נעוץ בצמצום הפערים.

נקודה נוספת שמשיקה למה שכתבת היא שדווקא בתחום המקצועני יותר, ספורט הוא לעיתים כרטיס יציאה ממציאות כלכלית וחברתית קשה (כמו הרצים האפריקאים, הכדורגלנים הברזילאים או שחקני הכדורסל השחורים בארה"ב).

תרבות הפנאי כמו שנכתב במאמר שתום ואת הבאתם קשורה גם לחופש. יש לא מעט חברות בארץ ובעולם שבהן פונדמנטאליזם ופטריאכליות מגבילים פיזית תנועה של נשים במרחב הציבורי.
ובהקשר הזה דווקא דוגמא הפוכה. יום אחד הגיע אלי לייעוץ רב בני ברקי מכובד. היה מאד קשה למצוא דרך בה הוא יוכל לבצע פעילות גופנית מפני שמפאת כבודו וצניעותו לא יכול היה להיראות בציבור (גם אם זה בחדר כושר ניפרד לגברים ונשים) בבגדי ספורט, ובבית לא היה מקום לשים מסילה נעה או אופני כושר בגלל מספרם הרב של בני משפחה בבית קטן.
אני לא אשכח שהוא אמר "לאישתי אין בעיה. חצאית רחבה, חולצה דקה, נעלי ספורט והיא יכולה לכת בחוץ. מה את רוצה שאני אלך בקיץ עם המעיל והכובע???"
בסוף מצאנו דרכים אבל זה דרש הרבה נכונות ויצירתיות...
 

tamark4

New member
לא אוהבת מיסיונריות

חשיפה, מידור (ארועים לנשים ) נגישות (מתקני כושר בפארקים, מקומות עם שבילי ריצה/ אופנים מסומנים) הם דרכים טובות לעידוד פעילות.
בירושלים אחרי שהאריכו את פארק המסילה דרומה אפשר לראות נשים ערביות מבית ספפה הולכות ורצות.
אני מרגישה לא נח לשכנע אנשים להתחיל פעילות, קודם כל זה חופר וטרחני והעיקר זה צריך לבוא מאהבה, בעיתוי המתאים. הכח לעשות בא מבפנים, אחרי תהליך של הבשלה מסויימת. מוטיבציה שהיא חיצונית לא תעשה הרבה טוב.
חוסר זמן הוא ברוב המקרים בעיה כאובה ולא תירוץ, אני יכולה מאוד להבין מישהו/ מישהי שאחרי יום עבודה מתאים לה לרבוץ ולא לצאת להליכה.
מה שאני רואה לפעמים ומנסה לעזור הם מודלים חברתיים של הורות דורשנית וקשה מדי כלפי האמא, בעיקר כאשר יש תינוק קטן. הצרכים שלו עומדים כל כך גבוה מעל הצרכים שלה ולפעמים באופן חסר פרופורציה. אמא לא צריכה להיות קדושה מעונה או קדושה בכלל, זה לא דבר טוב או אפשרי.
עוד דבר חשוב הוא להדגיש עד כמה חשוב להתחיל, עד כמה הצעדים הראשונים הם גדולים ומשמעותיים. לא חייבים לרוץ 10 ק"מ, גם 2 ק"מ זה הרבה יותר טוב מכלום.
 

חגגה

New member
נושא סופר אקטואלי בשבילי.. תודה

לאחרונה מוצאת את עצמי עוסקת בזמנם הפנוי של חברותי לעבודה (מדריכה אותן בריצה/הליכה/כושר) ושל הרבה מבוגרים לעתיד (היינו ילדים) בחוגי שחייה.
אז כמה תובנות מהקריאה ומהנסיון הקצר שלי.
נשים (לא מעטות) מרגישות, משום מה, צורך להתנצל על הזמן הפנוי (והמועט) שיש להן ולא ממיד מרגישות שיש להן "זכות" לנצל אותו לתחביבים. הן גם יותר בעלות ריגשות אשם על אי ניצולו. גבר שלא קם בחמש בבוקר לרוץ "מעביר הלאה" אישה (ואני בהחלט כזו) תעביר את היום ביסורי מצפון...
נראה לי ( לא ממש מידע מבוסס) שלנו הנשים יש יותר זמן פנוי, אבל פחות "לגיטימציה" לנצל אותו לטובתנו.
לגבי איך אפשר לשנות...
אני חושבת שניצול פנאי והכרה בערך הפנאי הינם דברים נרכשים ותרבותיים, וככאלו תמיד קל יותר כשזה תבוע בנו מילדות.
אני רואה ערך עצום בחוגים לילדים. כשאני מעלה זאת בפורום הזה, כל אמא כאן תאמר "כמובן"..."ברור מאליו"... אבל זה לא.
יש המון ילדים שמפאת קשיים (כלכלים, התנהגותיים, ארגוניים) לא משתתפים בחוגים, לא מפתחים תחביבים ולא "לומדים" להשקיע בפנאי שלהם.

אני לא מדברת רק על ספורט, אבל בספורט זה יותר מורגש כי זה "כאילו" חוג "בונוס" בהרבה משפחות. קודם ישקיעו בנגינה, אנגלית, רובוטיקה וכאלו ואז בחוג ספורט, וזה בד"כ יחזיק שנה שנתיים, וסביב גיל 10-12 (בנות) ו 12-14 (בנים) הם כבר ממש לא שם (אני מדברת על ספורט עממי, לא תחרותי)
הורים גם בקלות מענישים את ילדיהם ב "אם לא תצטיין בביה"ס אבטל לך את החוג שחייה" - מה זה בעצם משדר לילד??

טוב, חפרתי וחפרתי.... בשורה התחתונה, אני מאמינה שכל אחד ואחת יכולים למצוא את הזמן לעסוק במשהו שעושה להם טוב. וכדי להתמיד יש איזו מחוייבות שלנו לעצמנו. כמישהי שמדריכה היום נשים שעד לפני 3 חודשים היו "בטטות כורסא" והיום רצות 4-9 ק"מ, אני רואה בעצמי רק סוג של "סטרטר". אבל אם הן לא תהינה מחוייבות לעצמן, זה לא יחזיק....

ואם נשארתם עד פה, אז רק לומר שאני פה בנפש גם אם לא תמיד בגוף. נכנסת להתעדכן מידי פעם מהנייד, אבל אפרופו זמן, לא מוצאת זמן להגיב...
מקווה להתראות בטרי.נשים.....
 

melon

New member
לפני מספר חודשים

יצא לי לשבת עם כמה חברות בקבוצת הריצה שלי ודנו בשאלה , איפה היינו היום , מבחינה ספורטיבית (=ריצה) אם לא היינו עובדות ולא היו ילדים. שום מגבלת זמן. האם היינו עושות יותר ספורט ? כנראה שכן , האם היינו משיגות יותר ? גם כנראה שכן. האם היינו מוותרות על משפחה וקריירה - לא.

כמה נקודות :

מערכת התמיכה החשובה ביותר בעיני זה בן זוג / שותף / בן משפחה תומך. בלי זה לדעתי זה בלתי אפשרי. ואולי רמת התמיכה שונה במגזרים שונים ? אולי הרעיון שאבא ישאר בבית ויכין ארוחת בוקר בזמן שזוגתו מתאמנת לא מקובל בכל קהילה ? אולי קידום נשים תלוי גם בפטמטר הזה ? יש רצון ומוטיבציה אבל לא שיתוף פעולה מצד המשפחה

מה שעובד אצלי , זה ההכרה שריצה שלי חשובה לא פחות משיעור שחייה של הבן או כדור עף של הבת. וכמו שאני אקפיד שהם לא יפספסו - ככה גם אני. זה משהו שלוקח זמן להפנים.
 
טוב אז אצלנו לשנינו אין זמן...

אני כל היום בבית (בקושי עובדת בימים אלו, וזה לא כל כך רע לי) והוא כל היום בעבודה. מפרגנים אחד לשני במקסימום זמן ריצה, אבל אנרגיות קשה לתת אחד לשני. טוב, לא מוציאים שיניים לנצח נכון? (שתיים בחוץ, רק עוד 18 נשארו...)
אז כן - פירגון פירגון פירגון. וגם - זמן פנוי. בן אדם לא אמור להיות בעבודה 12 שעות ביום!
אני חושבת שברגע שאדם קובע לעצמו את סדרי העדיפויות שלו בחיים ויודע מה הם, ואיזה מחירים הוא מוכן לשלם על קידום דבר זה או אחר, אז קל יותר לבצע. אם אני מתעדפת ספורט מספיק גבוה, זה יקרה. וכנראה שבימים אלה זה לא ממש מתועדף, וזה בסדר מבחינתי כי אני עושה את זה מתוך בחירה מודעת, אני מודעת למחיר של כל אפשרות.
 
מילות סיכום (עם הזמנה להמשיך את הדיון)

אני אשמח לקרוא תגובות נוספות לנושא ואני בטוחה שגם אחרות.

"אני חושבת שהיית יכול לעשות שימוש יותר טוב בזמן", אמרה, "מאשר לבזבז אותו על חידות שאין להם פתרון."
"לו הכרת את הזמן כמוני", אמר הכובען, "לא היית מדברת על לבזבז אותו, הוא לא אחד שמתבזבז!"
"אני לא יודעת למה אתה מתכוון" אמרה אליס.
"ודאי שלא!" אמר הכובען, מנער את ראשו בבוז "אני מתערב שלא דיברת עם הזמן אפילו פעם אחת".
"אולי לא" ענתה אליס בזהירות "אבל אני יודעת איך לנצל אותו."
"זהו! זה מסביר הכול" אמר הכובען "הוא לא סובל שמנצלים אותו. ובכן, לו ידעת לשמור איתו על יחסים טובים, היה עושה בשעון כמעט כל מה שהיית מבקשת ממנו."

לואיס קארול/ אליס בארץ הפלאות


"אלה המבלים את זמנם בדברי הבל מתאוננים כי הזמן קצר. הם מבלים את זמנם בלבוש, בשינה, בשיחות בטלות, בהחלטות ריקות על מעשים ממשיים שאינם עושים - להם הזמן קצר.
אלה המפיקים תועלת ממשית מהזמן - להם שעות פנאי מרובות".

זא'ן דה לה ברייר
 
למעלה