התשובה היא כן.
והאמת היא, שכבר כמה ימים אני חושבת איך אני אמורה לענות על הדבר הזה, היות ואני בת מזל מאזניים שלא יכולה לקבל החלטות, החלטתי לתת לך לבחור :
התגובה הפשוטה : כן, זו הייתה בדיחה - איך מסמנים דבר כזה בפורום ? כי אני מכירה את הסימן המוסכם הבא :
ולא זכור לי שהודיעו על זה ששינו אותו.
התגובה המתחכמת : למה אני צריכה לסתור כל דבר שאת אומרת? מה אני, גייל פאנגירל ?
התגובה של בעלי : "היא אשכרה בת 21 ועשתה צבא : מה אני אגיד? אני בן שלושים וארבע, ואני עדיין בצבא ! אני fucking רץ עם בני תשע עשרה שחושבים שזכרונות הילדות שלי זה חלק משיעורי ההיסטוריה ( מה שנכון, נכון, אגב) אני תקוע בגיל המנטלי של 19 forever !ולבוש ירוק! אני פיטר פן שמן ושעיר ! לאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאא!"
ועכשיו נעבור לחלק המעניין של השאלה שלך :
איך העובדה שאפי תדע מאיפה כן מגיעות פנינים עלולה להזיק לקפיטול?
לאפי כנראה, זה באמת לא יזיז, אבל בואי ניקח מישהיא אחרת, שאולי כן מתעניינת בדברים שהיא לומדת - לווניה נניח.
נניח שלווניה כן למדה שפנינים אינם נוצרות מפחם, אלא הם תגובה של צדפות ממין מסויים לגירוי חיצוני שחדר אל תוך הקליפה שלה, ושמה שיוצר יהלומים זה לחץ וחום משמעותיים על גרפיט. היא יודעת שבמחוז 1 יש מכונה שמפעילה לחץ וחום כזה על גרפיט - אבל מהיכן מגיע גרפיט? מחוז 2, 12 ו 13 היו היחידים שעסקו בכרייה, וגרפיט הגיע ממחוז 13. ההרוס, זה שמראים אותו בתוכניות הטלוויזיה עם העורבני החקיין שעף שוב ושוב באותו נקודה.... מעניין מאוד.... לא?
או אם ניקח את המסלול של הפנינים : מהיכן מופקות הפנינים שמגיעות לקפיטול כיום? אני מניחה שכמו רוב הפנינים שאנו קונים היום - אלו הן פנינים מלאכותיות שנוצרות במחוז 4, ובדיוק כמו היהלומים המלאכותיים של הקפיטול - הם נוצרים די באותה צורה ואתו צבע. אבל כשאנחנו רואים פנינה אחת במבנה שונה, בצבע שונה, מבין מאות, אלפי, אולי מיליוני פנינים מלאכותיות - עולה השאלה : למה דווקא היא שונה ?
וכאן אפשר לקבל המון תשובות שסובבות סביב העובדה שזו פנינה טיבעית : היא נוצרה ע"י זן אחר של צדפות, היא נוצרה באיזור אחר של העולם - איזה? מה יש עוד מחוץ לפאנם? מה היה לפני שהיה פאנם? איך נראו האנשים האלו, שבמים שלהם נשלו פנינים שחורות? ואולי שאלה אחרת - איך בעולם הזה של פאנם, שבו אין חליפות צלילה מהודקות ובטוחות היו שולים פנינים? מה היה הופך אדם לעבד, ובאיזו זכות היו אנשים זורקים אותו למיים רק בשביל אבן חן? ואולי אנחנו, שעושים את אותו דבר בשביל השעשוע שלנו, לא הרבה יותר טובים מהם?
עכשיו, חוק המספרים הגדולים אומר שרוב האנשים שידעו את הידע הזה ילמדו אותו למבחן וישכחו אותו, אבל יהיה לך מספר מסויים של אנשים שכן יתעניינו במידע הזה, תוסיפו לזה את העובדה שלאזרחי הקפיטול יש יותר מדי זמן פנוי להעביר באיזושהיא דרך, ותבינו שמבחינת הקפיטול להעניק מידע מיותר לאזרחי הקפיטול זה מתכון לצרות.
למה פלוטארך ידע על פאנם? באותה מידה אפשר לשאול למה קטניס ידעה לירות בחץ וקשת ?