פוסטר, אתה מת / פיליפ ק. דיק

"קובץ שני מסיפוריו הקצרים של הסופר האמריקאי האגדי פיליפ ק' דיק (1982-1928), המתפרסם לראשונה בעברית. בדומה לרוב עבודותיו של דיק, גם סיפוריו הקצרים עוסקים באופן אינטנסיבי ומרתק בנושאי הליבה של יצירתו: ממשותה של המציאות הנתפסת; הגבול הדק והלא מובחן לעתים בינה לבין שיגעון; הדינמיקה של פסיכוזות אישיות וקבוצתיות; יכולת עמידתו של היחיד החריג אל מול השלטון או אל מול התפיסות המקובלות בחברה שבה הוא חי; הגדרתה של אנושיות; כוחן של דתות; זרימת זמן ומסע בזמן; המלחמה הקרה; מניפולציות של מידע; עתידים אפשריים להתפתחותו (או להיכחדותו) של המין האנושי, ועוד."

זהו קובץ סיפורים שני של הסופר פיליפ ק. דיק שיצא כספר אלקטרוני בלבד באתר מנדלי. אתר מנדלי מתמחה בהוצאת ספרים דיגיטליים שניתן להורידם בקלות למרבית הטאבלטים. מכיוון שברשותי קינדל קיבלתי את הקובץ בפורמט מובי (המתאים לקריאה בקינדל) ומצאתי את האיכות מצויינת. לא היתה לי שום בעיה להעבירו לקינדל ולא מצאתי הבדל בקריאה (מבחינת איכות הפורמט) בינו לבין ספרים דיגיטליים אחרים שקראתי באנגלית. אני קוראת בקינדל רק ספרים באנגלית והיה מוזר לקרוא עליו בעברית, אך מהנה. כאמור הקריאה בקינדל היתה נוחה עד מאד ויכולתי לשנות את הפונט וגודל האותיות כאוות נפשי. נהניתי לקרוא את הקובץ על הקינדל שלי והקריאה זרמה כמו בספר רגיל, אם לא יותר.

קראתי את קובץ הסיפורים הראשון של פיליפ ק. דיק שיצא אף הוא באתר מנדלי בגירסה דיגיטלית ("האדם שמחוץ למשוואה") ואהבתי. הסיפורים בקובץ הראשון היו מצויינים ברובם, אך הסיפורים כאן משובחים אף יותר! לרוב בספר סיפורים אין אחידות ברמת הסיפורים. להבדיל, פה כל הסיפורים היו מוצלחים אחד אחד ואהבתי את כולם!!!!!!!! מזמן לא קרה לי שאהבתי את כל הסיפורים בספר כמו בקובץ זה. חלק מהסיפורים סוריאליסטים במידה זו או אחרת, אך חלקים מציאותיים להחריד. בהחלט יכולתי לדמיין תסריט בו יתגשם חלק מהמסופר...

הקובץ מורכב מ-11 סיפורים ולמרות שחלקם מיושנים, חלקם עדיין רלוונטים לימינו. נושאים כדת, ביקורת על השלטון ותעשיית הצבא, ניהול מידע ועוד, לא נס ליחם גם בימינו. רוב הסיפורים משרטטים תמונה עגומה על הצפוי בעתיד, לפי מיטב דמיונו הפורה של הסופר.

אציין חלק מהסיפורים שבקובץ:

"ארוחת בוקר לאור הדמדומים" - משפחה מוצאת עצמה 7 שנים קדימה בעולם מוכה מלחמה ומגיפות.
"משחק קליפות" - קבוצת ניצולים בכוכב שומם מגלה תגלית מצמררת על עצמה.
"הזר התלוי" - עוסק בחייזרים מתוחכמים המשתלטים על עולמנו.
"אחרון האדונים" - עוסק בעולם ללא ממשלות (נשמע מפתה משהו)
"האיש המוזהב" - עוסק באדם פראי בעל יכולת לראות את העתיד.
"גן העדן המוזר" - מספר על טייס חללית המגיע לכוכב בתולי שבו דבר אינו כפי שהוא נראה.
"פוסטר אתה מת" - אדם מסרב להיכנע להיסטריה ההמונית ולרכוש מקלט גרעיני, למגנת ליבו של בנו. בספר זה החותם את הקובץ מועלית ביקורת מוסווית נגד תרבות הצריכה ומתוארת דרך יעילה להגברת מכירות (שיטת ההפחדה במידה ותהיתם),

רוב הסיפורים מתרכזים סביב השפעת המלחמה הגרעינית על עולמנו ועוסקים בנושאים כהכחדת הכוכב, חזרה בזמן, חייזרים, חינוך עתידני מצמרר (חינוך הילדים מועבר לרובוטים), מוטציות ושאר ירקות. בסיפורים יש רעיונות מעניינים על הצפוי בעתיד והכתיבה במיטב המסורת של פיליפ ק. דיק. הסיפורים מהודקים, בעלי סוף סגור ומפתיע, מלוטשים, מעוררי מחשבה ומזכירים סצנות מסדרת "איזור הדמדומים". כל סיפור עומד בפני עצמו ובדיוק באורך המתאים. למרות שמדובר בסיפורים קצרים, הסופר מצליח להעביר בכל סיפור את העלילה והאווירה, לשרטט דמויות אמינות ולהעביר את מסר הסיפור. התרגום מוקפד, קולח ומוצלח אף הוא.

הקריאה זרמה במהירות ובנעימות על הקינדל שלי ואיכות הקובץ הגדילה את הנאתי מהקריאה. לפני שהרגשתי, הגעתי לסוף הספר ונשארתי עם טעם של עוד. כעת נשאלת השאלה, מתי ייצא קובץ הסיפורים השלישי??

בשורה התחתונה: העולם לפי פיליפ דיק!

ספר דיגיטלי, הוצאת טרה
2013, 240 עמ'

"האגדי" הינו ציטוט מגב הספר ולא מילה שלי.

הציטוט בהתחלה נלקח מגב הספר. אני מצאתי את סיפוריו ברורים למדי.

kenny66

New member
למען האמת לא

בלי קשר לשאלה עם אוהבים אותו ומבינים אותו או לא, אי-אפשר להתכחש לעובדה שדיק קנה לעצמו מקום של אגדה כמעט לא רק בעולם המדע הבדיוני אלא בכלל בתרבות האמריקאית. בין השאר בדיוק בגלל חוסר המובנות שלו.

ניימן3

New member
הוא באמת כזה לא מובן?

כלומר, לא קראתי המון פק"ד בחיי, אבל מה שכן קראתי לא היה כזה בלאגן. השחקנים של טיטאן והאיש במצודה הרמה למשל.

לא, זה לא באמת.

אל תקשיב לאחרים. תקרא ותשפוט בעצמך. אני באופן אישי מוצא אותו מובן ביותר (וזה כולל את "ואליס"), אבל אולי זה מכיוון שאני אוהב שאלות יותר מתשובות.

אם אהבת את "האיש במצודה הרמה", הנה ציטוט מהתרגום החדש של שמעון אדף: "הם קוראים ספר אמריקני ורוצים שאני אסביר להם אותו" ובהמשך: "חבל - יצטרכו לחלץ את המסר מהספר בכוחות עצמם" (הוצאת עם עובד, עמ' 141)

ניימן3

New member
אני תמיד שופט בעצמי.

אבל אוהב לדבר עם אחרים.

אחלה ציטוט הבאת.

אגב, אם תרצה לקרוא עוד ספרים משלו, מבין אלו שתורגמו אני מאד מאד ממליץ על "יוביק" ועל "סורק אפלה". גם "האם אנדרואידים חולמים על כבשים חשמליות" מצויין.

kenny66

New member
תשובה, באיחור

הוא לעתים קריפטי במכוון, לעתים באמת בניסיון להכריח את הקורא לחשוב ולעתים מתוך הסגנון שלו. אני לא חושב שהוא "בלתי מובן", אבל בהחלט יצא לו שם כזה שתרם לאווירת המסתורין סביבו.

zuriki

New member
THE DEVIL'S ALPHABET

הספר השני של דריל גרגורי מפגיש אותנו עם סוויצ'קריק' עיירה קטנה ושכוחת אל עד שיום אחד פרצה בה מגפה. המגפה הרגה שליש מתושבי העיירה ושינתה את רוב האוכלוסיה הנותרת לאחד משלושה מינים.
ארגו הענקים האפורים בטא נטולי השערות שדומים לכלבי ים וצ'רלי השמנים במיוחד.
גיבורנו פאקס הוא אחד היחידים שלא השתנו בעקבות המגיפה, והוא מגיע לסוויצ'קריק 15 שנה לאחר המקרה בעקבות מותה של חברת ילדות קרובה והוא מגלה שהעיירה שונה לחלוטין ממה שהוא זוכר
, התושבים הסתגלו למצבם וחיים חיי שיגרה (עד כמה שניתן), אך מתחת לשגרה היומיומית ישנם תככים ומזימות.
בנוסף לפאקס ישנם כמה גיבורים נוספים (מגזעים שונים כמובן) והם אמינים ומעוררים הזדהות, במיוחד לאור הבעיות היומיומיות בהן הם נתקלים.
הסיפור הזה יותר "בוגר" מהקודם של גרגורי, הוא מתעסק מאוד בגזענות ומיניות ועושה את זה בצורה טובה, והרקע של עיירה מבודדת עושה עבודה מצויינת בלשמור על מתח ונראה שתמיד יש עוד
סוד שהולך להחשף בקרוב ויש פה ושם גם כמה קטעי אקשן, מומלץ מאוד

400 עמ'
אנגלית

kenny66

New member
ספר מעולה

אני מכור לגרגורי, ובעיניי זהו הספר הטוב ביותר שלו. הוא לא פשוט, גרגורי כהרגלו לא מרחם על הגיבורים שלו והקוראים שלו ומישהי שאני מכיר זרקה את הספר באמצע בגלל אפקט ה"גועל" שיש בו. אני מבין למה היא עשתה את זה, חלק מהדברים שם לא לבעלי קיבה רגישה.
הגאונות של גרגורי לקחת סיפור אמריקאי קלישאי להפליא, הנער מהעיירה הקטנה שעזב וכעת חוזר, ונושא נדוש ומוכר של יחסי הורים-ילדים, ולהפוך אותם לסיפור חדש ומרתק מתבטאת פה במלוא כוחה.

zuriki

New member
הספר באמת מזכיר

את כל הסדרות האמריקאיות האלו שמתרחשות בכל מיני חורים אבל רק יותר מציאותי ממה שיש בטלוויזיה וכמובן מתובל ב"יצורים".
ולמען האמת, לא חשתי את אפקט ה"גועל" כל כך.
בכל מקרה, ספר מצויין וממש ממש מומלץ

למעלה