לזכרו של דר' מרטין לות'ר

melancholy man

New member
לזכרו של דר' מרטין לות'ר

דר' מרטין לות'ר קינג היה אחד הדמויות המרכזיות בתרבות הנגד של שנות השישים, ואחד הראשונים, אם לא הראשון שהצליח לזעזע את החברה האמריקאית השמרנית ולאפשר אופציה חדשה לשילוב בין קבוצות שוליים לשדרה המרכזית של החברה האמריקאית. דר' קינג נולד ב 15 לינואר 1929 בן למשפחת כמרים בפטיסטים באטלנטה ג'ורג'יה, בהמשך למסורת המשפחתית, הוא ביקש ללמוד תיאולוגיה ואף הוציא דר' בתחום זה באוניברסיטת בוסטון, שם הוא גם למד על תהליכי השינוי החברתי שעמדו במרכז תורתו של המהטמה גאנדי (עוד אחד שראוי למאמר כאן). ב1952, הוא סיים את הדוקטורט ושנה מיכן נשא לאישה את Coretta Scott וקיבל את משרת הכומר של הקהילה הבפטיסטית הקטנה במונטגומרי אלבמה. אלבמה של שנות החמישים הייתה אחד המקומות החשוכים, הנבערים והגזעניים שאפשר להעלות על הדעת, באלבמה כמו ברוב מדינות הדרום, אומנם שוחררו העבדים לאחר מלחמת האזרחים מאה שנה קודם לכן, אבל הונהגה מדיניות קשוחה של הפרדה בין שחורים ללבנים, המסעדות היו ללבנים בלבד, בתי הספר, נהגו הפרדה מלאה (כשכמובן את התקציבים מקבלים בתי הספר הלבנים), חוק הבחירות היה כזה שכמעט בלתי אפשרי היה לאדם שחור להצביע ואפילו השירותים הציבוריים ברוב השכונות היו ללבנים בלבד, כאשר כל זה נאכף באמצעות מעשי לינץ', בד"כ תוך התעלמות המשטרה ופעמים רבות אף בעידוד השריף המקומי, שלא פעם אחת היה גם מנהיג האגף המקומי של ה KKK. כאשר החלה ב 1955, רוזה פארקס את המאבק האמיץ שלה נגד אחד החוקים המשפילים ביותר נגד שחורים, לפיו נאסר עליהם לשבת בספסלים הקדמיים של האוטובוס, היה קינג, להנהיג את האוכלוסייה השחורה ולארגן מחאה לא אלימה במיטב המסורת של גאנדי. קינג ארגן חרם של האוכלוסייה השחורה, תחילה במונטגומרי ולאחר מיכן באלבמה כולה, נגד חברת האוטובוסים, החרם נמשך יותר משנה, עד שבית המשפט העליון הכריח את חברת האוטובוסים ואת מדינת אלבמה לבטל את החוק המשפיל, מאבק זה זיכה את קינג בנקודות רבות בקהילה השחורה והפך אותו מכומר של עיירה קטנה למנהיג ברמה הלאומית. בסוף שנות החמישים יוצא קינג למסע בהודו, שם ביקש ללמוד ממקור ראשון על תורתו של גאנדי ועל דרכי שינוי באמצעים לא אלימים, את הלקחים שלמד שם הוא יישם באמריקה לאורך כל שנות השישים ויהפוך לאחד המנהיגים החשובים והמעניינים של המאה העשרים. עם שובו החל קינג לארן הפגנות לא אלימות, בעיקר של סטודנטים, בהפגנות אלו, באחת ההפגנות הללו, החלו סטודנטים שחורים, בעידודו של קינג ב Sit In, כלומר, הם פשוט ישבו בשקט ומנעו מהעוברים והשבים להיכנס לקמפוסים, הפגנות אלו היו הפגנות כוח מרשימות, עליהם ביקש קינג לחזור גם מחוץ לקמפוסים, והוא החליט ב 1963, להתעמת עם מושל אלבמה וואלס, אחד התומכים הגדולים ביותר במדיניות ההפרדה ומי שהנהיג את המשטרה האלימה והגזענית ביותר באמריקה. קינג הגיע לברמינגהם אלבמה, עיר שנודעה במשטרה האלימה שלה, והחל בארגון הקהילה השחורה שם במאבק נגד המושל והמשטרה, המראות הקשים של מפגינים לא אלימים ולא חמושים, מוכים על ידי שוטרים חמושים באלות וכלבים, עשו את שלהם, והנשיא קנדי, שחשש מהתלקחות המהומות לשאר חלקי המדינה (וגם תמך בסתר ולא כ"כ בסתר במאבקו של קינג) החל בחקיקה אגרסיבית בסאנט למען זכויות אדם, מה שהפך לימים ל Civil Rights Act של 64, שהיה נקודת מפנה אמיתית בזכויות האדם באמריקה וביחס של בתי המשפט לנושא, החקיקה של קנדי גם קירבה בין שני המנהיגים הללו והפכה את קינג לאחד המנהיגים הקרובים ביותר לנשיא הצעיר ואחיו בובי, שהיה שר המשפטים ולאחר מותו של קנדי גם לאחד המנהיגים החשובים ביותר של המפלגה הדמוקרטית. קינג שאף לנצל את הצלחותיו באלבמה והתחיל ב"מסע לווושינגטון למען חופש ועבודות", מסע זה שהסתיים בצעדה מרשימה של 250000 איש, על גדות הפוטמוק עד לאנדרטה של לינקולן, משלב את שני המניעים המרכזים בעבודתו של קינג, הרצון לעזור לעניים, והשאיפה לחופש, בסוף המסע, נאם קינג את נאום: "I Have a Dream" המפורסם שלו. למרבה האירוניה, דווקא הצלחתו של קינג כמעט וגרמה לפרוק התנועה שלו, בקרב הקהילה השחורה החלו לצבור פופולריות מנהיגים צעירים ומילטנטים, שראו באי האלימות של קינג, עוד סוג של כניעה לאדם הלבן, מנהיגים אלו, בראשותו של מלקום X הכריזמטי, רצו לארגן "הגנה עצמית" של הקהילה השחורה מול המשטרה וביקשו ליצור מתחים ועימותים מול המשטרה במחשבה שרק בדרך זו יוכלו השחורים בארה"ב לקבל את זכויותיהם, הם ראו בקינג שריד של מאבקי העבר ומי שתמו ימי מנהיגותו. במקביל לכל אלו, הפופולריות של קינג שהתבטאה גם בכוחו העצום בקהילה השחורה וגם בפופולריות העצומה לה זכה מחוץ לארה"ב (ב 1964, זכה דר' קינג בפרס נובל לשלום), גרמו לאלמנטים שמרנים בממשל האמריקאי ובראשם ראש ה FBI, אדגר הובר, לחקור את קינג ולנסות לנגוס בפופולריות שלו באמצעות הכתמת שמו בקרב הציבור, כנואף ורמאי (טענות שככל הנראה היו מחוסרות בסיס אמיתי. כל אלו היו אולי גורמים לכך שקינג היה הופך למנהיג שולי, אלא שבאמצע שנות השישים אמריקה כולה עברה מהפכה, והיו אלו דווקא צעירים לבנים, מהשדרה המרכזית של החברה האמריקאית, שחוללו אותה, בשנים אלו, הייתה אמריקה בעיצומה של מלחמת ויטנאם, לראשונה זכה הציבור האמריקאי לצפות במלחמה בביתו באמצעות שידורים ישירים בטלוויזיה ויותר ויותר צעירים, הצטרפו לתנועה נגד המלחמה שהפכה לתנועה מהפכנית שביקשה לשנות את פניה של אמריקה. צעירים אלו, נמשכו לתורתו הלא אלימה של קינג ולמנהיגותו הכריזמטית, הוא מצדו, בניגוד למנהיגות השחורה הותיקה, דיבר בגנות המלחמה וטען שבעיותיה של אמריקה מבית חשובות יותר מבעיותיה של ויטנאם או המלחמה המדומה בקומוניזם. שילוב זה, של קינג עם התנועה נגד המלחמה,אומנם הפכו אותו לאויב של ממש מבחינת ה FBI וניתקו את יחסיו עם משטרו של הנשיא ג'ונסון (שכמחליפו של קנדי שמר על יחסים טובים עם קינג), אך גם הפיחו חיים חדשים בקינג, שיצא למסע חדש ברחבי אמריקה: Poor People's Campaign שנועד לעודד רפורמות כלכליות שיטיבו עם עניי אמריקה וישלימו את הרפורמות החברתיות של הנשיא קנדי, במהלך מסע זה נשא קינג בממפיס טנסי את נאום "I've Been to the Mountaintop" שלו, בו אמר בין השאר:
Well, I don't know what will happen now. We've got some difficult days ahead. But it doesn't matter with me now. Because I've been to the mountaintop. And I don't mind. Like anybody, I would like to live a long life. Longevity has its place. But I'm not concerned about that now​
"...ובכן, אינני יודע מה יקרה עכשיו, יש קשיים לפנינו, אבל אני לא חשוב כרגע, שכן אני הייתי בפסגת ההר, ולא אכפת לי. כמו כולם, הייתי רוצה לחיות חיים ארוכים, לחיים כאלה יש את מקומם, אבל אינני מודאג מזה כרגע".
I just want to do God's will. And He's allowed me to go up to the mountain. And I've looked over. And I've seen the promised land. I may not get there with you. But I want you to know tonight, that we, as a people, will get to the promised land. And I'm happy, tonight. I'm not worried about anything. I'm not fearing any man. Mine eyes have seen the glory of the coming of the Lord.​
"...אני רק עושה את רצון האל, והוא אפשר להגיע להר וראיתי מעברו, ראיתי את הארץ המובטחת, אולי לא אגיע לשם איתכם, אבל אתם יודעים הלילה, שאנחנו, כאומה, נגיע לארץ המובטחת. ואני שמח הלילה, ואינני מודאג מכלום ואינני חושש מאיש, כי עיני חזו בתפארת בואו של האל" למחרת, ב 4 לאפריל 1968, נורה דר' קינג ונרצח.

Jflyaway

New member
מדהים. וזה מה שאני אוהב

בפורום הזה.... נוגע בהכל.

yossivin

New member
בואו לא נשכח

שהאסטרונאוט הראשון היה איש שחור יקר, שנחת בבירמינגהאם אלבמה ב-22 למאי 1914. זה היה כמובן sun ra שלעניות דעתי, השפיע בצורה משמעותית על הרבה מאוד יוצרים פסיכדליים. גם הוא היה גאה מאוד במורשתו של האדם השחור. האם אי פעם שניהם נפגשו? ואם כן מתי?

modulo1000

New member
כל הכבוד שזכרת ותודה על המאמר

גדול הנואמים עלי אדמות ואחד מקומץ האנשים שאני ממש מעריץ

LadyG

New member
יפה שטרחת, הזכרת

וכתבת. אני מקוה שהמדור האיזוטרי שלי בפורום השכן, הזכיר לך את המאורע
. אם כן, אז זו ההוכחה, ששווה לחפור כל יום. ומכיוון שאיך שלא נסתכל על תרבות הפסיכדליה, היא נעוצה עמוק בשורשי הסיקסטיס והכל ביחד נותן קולאז' צבעוני ומרתק.

Jflyaway

New member
השאלות שלי נוגעות לפנתרים השחורים

- לא החברה שלנו מירושליים של הסבנטיז... אלא התנועה העצומה שצברה תאוצה בארה"ב של הימים ההם, סיקסטיז וסבנטיז. יצא לי לראות סרט מצויין בנושא, לגמרי במקרה. השאלה שלי: מה אתה יודע (או מה אתם יודעים) על הקשר/ההזון ההדדי/הקונפליקטים בהקשר ל"דרך" בין הפנתרים השחורים לד"ר קינג, לפני הרצחו, ואחרי...

melancholy man

New member
זו שאלה למאמר נפרד

בגדול, הפנתרים היו זרם מילנטנטי הרבה יותר מדר' קינג, אבל בהחלט הקשר בינהם שווה הסבר ארוך יותר. בקרוב על מסך זה.

giloni

New member
לזכרו

MARTIN LUTHER KING'S DREAM Speak only with your voices And not the sword Listen to your leaders And the words of the Lord. Shake hands with your brothers Has been my theme For I have had a dream. While fury gathers around you Provoking you to hate Remember what I told you Don't heed the dangled bait. The leaders of the country Are speaking much the same As those who've gone before them And those who are to blame. Proclaim a day of mourning And let the flags fly low The future is before us As I have told you so. Dave Cousins יקי

טולייצ

New member
יהי זכרו ברוך ../images/Emo16.gif

טוחנים לנו עליו בלי סוף,בעיקר מנהלת בית הספר. הוא היה באמת אדם משכיל וחכם שתרם המון בתחומים שונים ונרחבים.

למעלה