קרואטיה (Croatia)
פרטים בסייסים
שם: קרואטיה
עיר בירה: זאגרב (Zagreb)
ערים גדולות נוספות: ספליט (190,000 תושבים), רייקה (167,000 תושבים), אוסייק (105,000 תושבים), זאדר (76,000 תושבים). בדוברובניק, שם התקיים המירוץ, יש 43,000 תושבים.
איזור באירופה: הבלקן
שפה רשמית: קרואטית
אוכלוסייה: 4,483,804 נפש, מקום 124 בעולם.
חלוקה דתית: 72% קתולים, 14% נוצרים אורתודוקסים, 1.5% מוסלמים, 12.5% אחרים
איך אומרים קרואטיה בכל מיני שפות:
ב
אנגלית כותבים Croatia ומבטאים Cro'eisha (קרואיישה).
ב
איטלקית כותבים Croazia ומבטאים Croatzia (קרואציה).
ב
קרואטית אומרים Hrvatska.
ב
אסטונית אומרים Horvaatia.
ב
יידיש אומרים קראָאַטיע.
אירוויזיון: המיקום הטוב ביותר של קרואטיה הוא מקום רביעי בשנים 1996 ו-1999.
סיומת אינטרנט: hr
מקרואטיה באהבה
קרואטיה הביאה לעולם מספר דברים: דבר ראשון, הבית הלבן בארה"ב נבנה מאבן קרואטית (מהאי בראץ' שבדרום קרואטיה). דבר שני, את העניבה המציאו בקרואטיה- כשאומרים באנגלית עניבה אומרים "cravat", מילה שנגזרה מהמילה "croat". ודבר שלישי, מקורו של הכלב הדלמטי הוא ממחוז דלמטיה שבקרואטיה.
מי שמצביע משפיע
בקרואטיה, אנשים יכולים להצביע לבחירות החל מגיל 16, בתנאי שהם עובדים. אם הם מחוסרי עבודה, הם יכולים להצביע רק מגיל 18.
קטן זה הכי כיף בעולם
העיר Hum שבקרואטיה מחזיקה בשיא גינס בתור העיר הקטנה ביותר בעולם- 23 אנשים, שמחזיקים ביחד מעמד של עיר!
המטבע הקרואטי
למטבע הקרואטי קוראים
קונה (Kuna), ופירוש המילה בקרואטית הוא "נמייה". המטבע נקרא אחרי החיה הזריזה בעלת הפרווה החומה, מכיוון שבימי הביניים ביצעו עסקאות חליפין ומסחר עם פרוות נמייה. כיום, הציור על המטבע הקרואטי הוא של נמייה רצה.
מרקו פולו
לפי המסורת הקרואטית, מרקו פולו, האדם האירופאי הראשון שגילה את דרך המשי לסין וביקר במונגוליה, הודו וטיבט, נולד באי קורצ'ולה ב1254 בקרואטיה למשפחת סוחרים. בעיר אף ישנו בית שעליו נאמר שמרקו פולו נולד בו. מסורת זו נחשבת לאגדה ולא מאומתת ב100%, משום שהעדויות ההיסטוריות לגביה אינן חותכות, והמקום ה"רשמי" שבו נולד וגדל מרקו פולו היה בונציה, איטליה. כך או כך, השמועה מספרת ששם המשפחה "פולו" קיים עד היום באי קורצ'ולה.
הדגל שלי הוא כחול ולבן ואדום
הדגל הקרואטי הוא בצבעים אדום, לבן וכחול: אדום בגלל הדם הקרואטי שנשפך בזמן שנלחמו על עצמאותה, לבן בגלל השלום, וכחול בגלל האמונה באלוהים.
פטריוטיות
הקרואטים גאים מאוד במורשת ובתרבות שלהם, והם נחשבים למאוד פטריוטים. הם מכנים את המדינה שלהם "המולדת היפהפייה שלנו" (Lijepa naša- לייפה נאשה) וזה גם שם ההמנון שלהם.
דבר אליי בפרחים
כשאתם מגיעים לבית קרואטי, אל תביאו במתנה פרחי חרציות- הפרחים האלה מתקשרים לבתי קברות מכיוון ששמים אותם על קברים. בכלל, אם אתם מגיעים לבית קרואטי ומביאים מתנה כלשהי באריזה יפה, אל תתפלאו אם יפתחו אותה על המקום- זה הנוהג המקובל.
ולסיום, קצת קרואטית
בקרואטית, כדי להגיד "יום טוב" אומרים "dobro dan" (דוברו דאן).