התוכנית היומית-5.10

../images/Emo103.gifהתוכנית היומית-5.10../images/Emo103.gif

והפעם- ד"ר פיל נותן הזדמנות לילדים ונוער לשאול אותו שאלות ולהיוועץ עימו:
לרייצ'ל בת ה-16 יש בעיה עם שעת העוצר שנקבעה לה- 1 בלילה,והיא טוענת שלהוריה אין זכות לומר לה מתי לחזור הביתה ממסיבות. הוריה מודאגים שהיא תהפוך לחיית מסיבות ולא תתמקד בלימודים. רי'צל הסבירה לד"ר פיל שמרבית מקומות הבילוי נפתחים ב-23:30 וכך היא לא מספיקה בכלל להנות במסיבה וכבר צריכה לחזור. מסתבר שהיא שיקרה בקשר למקום הימצאה בעבר ולכן הוריה לא נותנים בה אמון מלא. ד"ר פיל אמר שהוא חושב שהם עשו כמה טעויות בתור הורים: שהם נתנו מכלתחילה לחזור בשעה אחת בלילה שזאת שעה מאוחרת ומוגזמת למישהי בגילה, ושהם נותנים לה להתנהג בצורה לא חוקית כי היא יוצאת למקומות שבהם מגישים אלכוהול והיא נחשבת כקטינה. ד"ר פיל אמר להורים שהם חייבים לשים לה גבולות שיתאימו לגילה ולא לתת לה לגרום להם לעשות דברים שיפגעו בה.
קיילה בת ה-15, היא בת לאם מכורה לסמים. אמה נקייה מסמים אך קיילה לא יודעת אם כדאי להכניס אותה שוב לחייה. מסתבר שקיילה מעולם לא גרה באותו בית ליותר מכמה חודשים. לקיילה יש בעיות התנהגות ובעיות אמון- היא לא מוכנה לתת לאחרים להתקרב אליה והיא מנסה לבחון אם המשפחה המאמצת החדשה שלה (משפחת דודתה) תזרוק אותה ע"י בחינת גבולות. האם וקיילה מדברות כל סופשבוע אבל השיחות מאוד קצרות וקיילה מרגישה שהיא מצטערת שאמה ילדה אותה. ד"ר פיל בעזרת שאלותיו גילה שקיילה מרגישה שאמה העדיפה את הסמים על פני בחירה בה- בבתה. היא עדיין מרגישה את הקשר אל אמה וחלק ממנה רוצה לשמוע שאמה רוצה לחזור להיות בקשר איתה, אבל כשזה מגיע לזה באמת- היא מפחדת ולא בטוחה שמעונינת. קיילה מאוד פוחדת שיתקשרו אליה ויאמרו שאמה מתה ממנת יתר והיא מפחדת להיקשר אליה ולהיפגע. ד"ר פיל הציע שכל עוד אין לקיילה אמון באמה היא צריכה לבקש מאמה להפסיק לקנות לה מתנות ולומר שהיא לא תגור עימה ושזה תהליך שמתחיל בלהיפגש מפעם לפעם אבל לגור במקום שהוא בית אוהב ויציב שבו היא תרגיש בטוחה, ורק כשהיא בטוחה שהגיע הזמן לשלב הבא- אז זה יקרה.
הטיפ היומי: אם אתה רוצה לקבל בחיים האלה, אתה חייב לתת מן הדברים שיש לך שליטה עליהם. צריך לחשוב מה חסר לנו בחיים ולתת את זה למישהו אחר- אם זאת אהבה שחסרה- תן אהבה לאחרים הסובבים אותך לדוגמא.
טיירה בת 24, ומגיל 19 היא מטפלת באחיה ואחיותיה ובבתה. כמתבגרת היא הפכה לאם לאחיה בגלל שאמא הייתה חולה ולא יכלה לטפל בילדים ואביה נפטר כשהייתה בת 12. והיא מרגישה שאיבדה את הילדות כי היא צריכה לטפל בילדים, בבית, במכונית שמתקלקלת כמעט כל יום. היא סיפרה שבגיל 15 היא הרתה ובמקביל אמה הרתה לגבר שעימו יצאה לאחר מות אבי הילדים ואותו גבר השפיע על הילדים לטענת שירותי הרווחה כי היה אלכוהליסט. יש לטיירה אח בן חמש בשם ג'סטין שהוא עם תסמונת דאון והיא נלחמה עליו ועל שאר האחים כדי שיהיו איתה באותו בית והיא תוכל לגדל אותם. טיירה שואלת כיצד תוכל לשמור על אחדות המשפחה ובמקביל למצוא את עצמה ולהתקדם בחיים. ד"ר פיל אמר שהיא חייבת ללמוד לתת לאחרים לעזור לה לטפל בשאר הילדים ולעזור עם הבית וכו' ולא לקחת הכל על עצמה. הוא אמר שהיא צריכה לערוך תוכנית שבה כל אחד יתרום את חלקו ושעליה לדרוש שכל אחד מהם יתרום ויעזור. ד"ר פיל אמר שהורות זה ללמד ערכים ונורמות בחברה והוא אמר שאם היא תלמד אותם שהם צריכים לקחת חלק מהעבודה ולעבוד ולעזור למשפחה היא תהיה הורה טובה בכך שתלמד אותם את ערך העבודה והזכייה של דברים כתוצאה מעבודה. ד"ר פיל בעזרת אחת העמותות שהוא קשור אליהן נתן לה צ'ק של 15 אלף דולר כדי לשלם את כל החשבונות שתוכל ללמוד רפואה כמו שהיא רוצה, וגם דואג לכך שיטיסו את כל המשפחה לניו יורק וישכנו אותם מלון לכמה ימים כדי שיוכלו לבקר את קבר אביהם שמעולם הם לא היו בו, וגם נתנו לה מכונית חדשה ומימון ללימודי רפואה. בסוף הראו קטע שבו ריאן בן 8, חולה בלוקומיה, מופיע בתוכנית וד"ר פיל הגשים לו חלום לנסוע במכונית מהירה. נותרה לו עוד שנה של טיפולים לאחר שנים של מלחמה במחלה. ד"ר פיל ניצל את ההזדמנות לדבר על הצורך בתורמי מוח עצם. שאלות לדיון בעקבות התוכנית:
מהי שעת העוצר שנראית לכם הכי מתאימה לבני נוער ומדוע דווקא שעה זו מתאימה לדעתכם
לו היו הילדים שלכם או אלה שיהיו לכם היו אומרים שלאחרים יש שעת עוצר מאוחרת יותר או אין בכלל, זה היה משפיע עליכם לדעתכם והייתם משנים את השעת עוצר
האם לדעתכם על קיילה לתת הזדמנות שניה לאימה ולהכניס אותה שוב לחייה למרות החשש שהיא תפגע בה ותאכזב אותה שוב כמו תמיד
מה דעתכם על טיירה ועל כך שהיא ויתרה כל השנים עד כה על התקדמות חייה לטובת טיפול במשפחה ועל כך שהיא לא מוכנה לתת לשאר הילדים הבוגרים לעזור לה להתמודד עם העניין כלכלית ורגשית

אוקיי אז...

1) אני חושבת שהשעה 1 בלילה זאת שעה נורמלית לילדה בגילה, אולי אפילו 1 וחצי. מה שלא נורמלי הוא שהיא התרגלה לשעה הזאת מגיל קטן יותר... לדעתי אם רק בגיל 16 היו נותנים לה את האפשרות לחזור ב-1, היא הייתה מכבדת את זה... כנ"ל לגביי המועדונים... כנראה מגיל קטן יותר היא התרגלה ללכת למקומות שנפתחים רק ב-23:30 ומגישים שם אלכוהול, וזה מדרדר אותה והיא נהיית יותר ויותר "מפונקת" בנוגע לחזרה הביתה... שוב, אם רק מגיל 16 היו נותנים לה את האפשרות לצאת בכלל למועדונים, היא לא הייתה "מתפנקת" בנושא... 2) לדעתי כן. אין לי כ"כ מה לפרט, חוץ מהעובדה שזאת אמא שלה, וכמובן שהיא עשתה טעויות נוראיות בחיים, אבל מגיעה לה הזדמנות אחרונה. 3) אני מכבדת את טיירה על ההקרבה שהיא עשתה, אך בשלב זה ובגיל זה, שהיא צריכה לדאוג לעתיד שלה ולהמשך חייה, עליה להפקיד חלק מהאחריות בידי גורמים חיצוניים שייטפלו בנושאים הכלכליים... ובאופן כללי אני מסכימה עם ד"ר פיל.

מסכימה איתך לגבי הכל, חוץ מהתשובה

ל-1: נראה לי ממש מאוחר למישהי בת 16 לחזור בשעה כזאת באמצע השבוע, ובמיוחד אם נותנים לה את זה עוד לפני הגיל הזה, וזה נראה שהרבה לפני... האמת שלי מעולם לא היה עוצר רשמי, אבל ידעתי תמיד שאמא שלי מחכה לי ערה עד שאחזור ולא רציתי שהיא תלך לישון מאוחר אז חזרתי כשיצאתי לבילוי בשעות נורמליות. היא מרשה לעצמה יותר מידי כי ההורים שלה מרשים לה יותר מידי- הכל עניין של גבולות, כמו שד"ר פיל אמר.

ולי זה נשמע תמוה

הנערה תיארה מצב נכון. העניין הוא לא עצם השעה כמו שבגילה היא כבר יכולה להתחיל להכנס למועדונים וככה באמת לא יוצא לה לבלות. יש אולי מקום לקביעת כללים, אבל נראה לי טפשי להתעקש על שעה שרירותית, יש להתחשב בנסיבות.

אולי באמצע השבוע לא.

מה יש לה לחפש באמצע השבוע במועדונים ? כמו שאמרתי לפניי, היא באמת "מפונקת" בקטע הזה.. אבל בסופי שבוע למה לא ?

למעלה