הקרב המושתק של בית"ר בגטו ורשה

../images/Emo104.gifהקרב המושתק של בית"ר בגטו ורשה

בעוד הציבור הישראלי מודע רק למאבקם של אנשי אנילביץ' בגטו ורשה נגד הקלגס הנאצי, הרי שמאבק נוסף, הירואי לא פחות, של אנשי בית"ר הושתק במכוון ע"י גורמים פוליטיים במשך עשרות שנים. מחקר חדש של פרופ' ארנס. בבניין המרכזי שבכיכר מורנבסקי שבורשה התבצרו עשרות יהודים, הניפו את הדגל הציוני, שלימים הפך לדגל המדינה ודגל פולין ופתחו בקרב הירואי מול גייסות הקלגס הנאצי שנכנס לגטו. הקרב בו חוסלו למעלה משישים לוחמים יהודיים כמעט ונמחק לחלוטין מדפי ההיסטוריה ביד מכוונת. בעוד הציבור הישראלי מכיר את סיפור מרד גטו ורשא המפורסם, ובראשו עמד מרדכי אנילביץ' הרי שמסתבר ממחקר אותו ביצע פרופ' משה ארנס, מי שהיה בעבר שר החוץ של מדינת ישראל ושגרירה בארצות הברית, שקרב הירואי לא פחות, ואולי אף יותר הועלם מעל דפי ההסטוריה. בשיחה מקרבת כיכר הלחימה בוורשה עם כתבנו שמעון כהן אומר פרופ' ארנס כי זהותם הפוליטית של הלוחמים כאנשי בית"ר ושלוחיו של ז'בוטינסקי הביאה לכך שהציבוריות הישראלית העדיפה להתעלם מהלוחמים בכיכר מורנבסקי ולהתמקד בלחימתם של מרדכי אנילביץ' ואנשיו. ארנס מספר שהלוחמים בפיקודו של פבלו פרנקל היו ברובם אנשי בית"ר, הם נקראו אנשי אצ"י, הארגון הצבאי יהודי, והם שביצעו את עיקר הלחימה מול הגייסות הנאציים שנכנסו לגטו. עוד הוא מספר כי עוד בטרם הקרבות ביקשו לחבור למאבק משותף נגד הנאצים אולם נדחו על ידי אנשיו של אנילביץ' בשל הויכוח הפוליטי "הם כינו אותם פשיסטים ולא רצו להתאחד איתם מול הנאצים". ארנס משייך את הויכוח בין אנשי אנילביץ' לאנשי פרנקל להאשמותיה של התנועה הציונית כלפי הרוויזיוניסטים כרוצחיו של ארלוזורוב. "מדהים רק לראות שהויכוח הזה השתחל עד לתוך הגטו והמאבק", אומר ארנס. "הגרמנים נכנסו לרחובות הגטו ב-19 באפריל והחל קרב קשה וארוך של ארבעה ימי לחימה רצופים. הלוחמים נערכו מראש ולכן היו להם שתי מכונות ירייה ונשק קל אבל הגרמנים הגיעו מצוידים היטב וכעבור ארבעת הימים הצליחו להרוג למעלה משישים הלוחמים שהיו במקום". לשאלת כתבנו מדוע לא לחמו אנשי תנועת בית"ר על מנת להוציא את סיפור הקרב לאור אומר ארנס כי המפלגה היתה עלובה וחסרת כוחות למאבק מול האליטות ששלטו במדינה על שלוחותיה השונות ונתנו יד להשתקת הסיפור. לצורכי מחקרו אסף פרופ' ארנס מידע מעדויות ומסמכים רבים המתעדים את התקופה ואת שהתרחש בה. כעת, עם תום מחקרו מקווה ארנס שתסתיים ההתעלמות מלחימתם העיקשת של אנשי פרנקל הבית"רי. לדבריו מאבקו להכרה בקרב הביאה להכרה רשמית של 'יד ושם' ולהכרת ממשלת פולין שהציבה בכיכר מורנבסקי שלט מכובד המציין את דבר הקרב הנשכח. בימים הקרובים מתכוון מכון ז'בוטינסקי לקיים ערב עיון אודות הקרב הנשכח ההוא ומחקרו של ארנס. בכנס יטלו חלק ארנס עצמו, האלוף במיל. יעקב עמידרור, ד"ר לורנס ויינבאום וד"ר שרה אוסצקי לזר. הארבעה ידונו בכותרת המחקר החדש – הערכה מחדש של מרד גטו ורשה.
 
דרור תודה על המידע

כולם לחמו באותה גבורה ואין לזלזל או לגמד שום תנועה. אולי יש כאלה שיודעים לשווק טוב יותר מה שהם רוצים שידעו. כאן בפורום נעשה הכל לפרסם את כל הגבורות שהיו לעם היהודי.
 
חס וחלילה, איני מזלזל

רק חבל שהפעולות שעשו אצ"י הוסתרו במשך עשרות שנים ע"י גופים פוליטיים... למעוניינים, ניתן להוסיף על המידע בקישור הבא: http://www.betar.org.il/world/history/index.htm למטה, בסוף העמוד יש קישור למידע נרחב על אצ"י.
 
לא אמרתי שאתה מזלזל

נתקלתי בחוקרים שכתבו על התמועה של הלוחמים אז או כתבות של התנועה שלהם ושיווקו, גימדו תנועות אחרות אמרו לי "כן היה אבל זה לא רציני". לא רוצה להכנס לויכוחים אבל הרגשתי זאת כילד לניצולי שואה בתחילת קום המדינה. זה אחת הסיבות שהקמתי את הפורום. כאן בפורום אני רוצה לאסוף חומר ולהציג הכל, בעזרת חברי הפורום.
 

יוליקה

Member
מנהל
לאנשי בית"ר ואנשי ז'בוטינסקי

היה מספיק זמן לתקן את דפי ההסטוריה. אבי שהיה ממנהיגי בית"ר בבודפשט חגג ב-1977 כשבגין זכה בבחירות - הוא קיווה שעכשיו יתוקן העוול של מחיקת גבורת אנשי ז'בוטינסקי מדפי ההסטוריה ובספרי הלימוד של בתי הספר יחלו לככב שמות נוספים חוץ מיצחק שדה יגאל אלון ומשה דיין, הפלמ"ח וההגנה... מאז חלפו 28 שנים!!! רק עכשיו ניזכר פרופ' ארנס לפרסם את הגבורה?? איפה הוא היה עד היום???
 
יוליקה יקרה,

ראשית מרגש אותי לשמוע שאביך היה ממנהיגי בית"ר בעבר, בעוד היום אני ממנהיגי ההווה של התנועה, ומשתדל להמשיך את מורשתו של ראש בית"ר ז'בוטינסקי. בבתי הספר בימים אלו לומדים המון על ז'בוטינסקי והתנועה הרוויזיונסטית (אני עד, נבחנתי על כך בבגרות האחרונה). אמנם, עפ"י דעתי זה לא מספיק, וכלן אני ממשיך להעביר את המסורת דרך תנועת הנוער.
 

יוליקה

Member
מנהל
היום זה כבר לא עוזר למשפחתי

אבי ניפטר לפני 27 שנים. בתי הקטנה היתה בת שנה והגדולה בת 7.5. אבי קיווה שנכדיו יספיקו ללמוד את החומר כדי שהוא יוכל להוסיף להם מידע אישי - חבל שזה לקח דור שלם עד שזה יתממש. אני חייבת לציין כאן - כי כשאני הייתי ילדה - אבא סיפר לי מעט על מה שעבר עליו בתקופת המלחמה. הוא סיפר לי על סניף בית"ר בבודפשט, על מעשיו לפני המלחמה ואחריה. הוא ניפץ את חלונות השגרירות הבריטית בהונגריה - בגלל מדיניותה בא"י. רק כאשר בגרתי התחלתי להתעניין בתולדות המלחמה. שתיתי בצמא כל ספר וספור. קראתי את עליתו ונפילתו של הרייך השלישי כבר ב-1970. חקרתי וקראתי וראיתי סרטים אודות הפלישה לנורמנדיה והיום אני מכירה כמעט כל פרט על כך. כאיש בית"ר היום - האם אתה מכיר את יוסי שטיינר??
 
תגובה

אני מכיר יוסי מההנהגה העולמית, לא בטוח לגבי שם המשפחה. האם אנחנו מדברים על אותו אחד? אם כן, יש לך קשר איתו? הוא איך שהוא קשור אליך ולסיפור שלך? עוד שאלות לי אליך: האם בצעירותך היית חניכה בבית"ר?
 

יוליקה

Member
מנהל
תשובות

יוסי שטיינר אכן שייך להנהגה העולמית. אבל הוא איש מבוגר מאד (למעלה מ-70) האם אתה מתכוון אליו? כן ודאי שיש לי קשר אליו - הוא הגיע לסניף בית"ר בהונגריה שם הכיר את אבי. הוא ברח עם אמו מפולין להונגריה אחרי כניסת הנאצים לפולין. אחרי שעלה ארצה, נסע לאוסטרליה, הקים שם את סניף בית"ר. הגרעין האוסטרלי ניפגש מדי שנה. אני לא הייתי בבית"ר אלא במכבי צעיר. סניף בית"ר היה מאד מרוחק מביתנו, והורי חששו לשלומי בגיל 8 לחצות כבישים לבד... סניף מכבי היה קרוב אלינו ולכן שלחו אותי לשם.
 
הבנתי...

אני חושב שאני מדבר על יוסי אחר שקשור להנהגה העולמית (עובד במצודה קומה 7) והוא גם נראה צעיר יותר. חבל שלא זכית להיות בבית"ר, אבל כל תנועת נוער היא טובה... האם בימים אלו יש לך קשר מסויים עם בית"ר? את לוקחת חלק באירועים מסויימים של בית"ר (מסדר ז'בוטינסקי, תל-חי...) ?
 
למעלה