|
כמה שאלות :]

SweetTemptation

New member
|../images/Emo108.gif כמה שאלות :]

אני טסה עוד 16 יום לפולין [ומתרגשת בטירוףףףף]. זאת פעם ראשונה שאני טסה לחו"ל ואתמול סבא שלי אמר לי שבנתב"ג יש הגבלה של 20 קילו לאדם ואם יוצא יותר, על כל קילו משלמים ולא מעט. האם זה חל גם על המשלחות? כי אני כל הזמן חושבת על הדברים שאני צריכה להביא וזה לא נראה לי הגיוני שתהיה הגבלה כזאת.. ועוד משהו..המליצו פה להחליף לזלוטי לאט ולאט ולא את כל הדולרים בבת אחת. יש הרבה "צ'יינג'ים" בפולין? או שיוצא להיתקל באחד כזה פעם בכמה ימים? ומה יותר משתלם להחליף שם בזלוטי, דולרים או יורו? כלומר פה בארץ, כדאי להחליף את השקלים ליורו או דולר כדי להמיר שם לזלוטי? תודה מראש לכל העונים :]]

Old Cat

New member
כמה תשובות

יש הגבלת משקל למטען, אבל על עוד קילו או שניים תוספת לא עושים בעיות. לגבי המרת כסף, אז העצה שנתנו לך די נכונה. לא משנה מה תביאי יורו או דולר, הכל יתקבל בברכה. תקבלו זמן והנחיות להחלפת כסף שם. דוכן חלפן הכספים נקרא שם KANTOR ובערים הגדולות יש המון כאלו. מציע שתקראי בקישורים ובמאמרי הפורום עצות ותשובות לשאלות נפוצות.

אז ככה...

בעיקרון זה המותר... אצלנו היו הרבה שהיו עם עודף ולא שילמו (בערך של 5 קילו), והיו כאלה בלי... אני חושבת שבגלל שאנחנו משלחת זה בסדר כי יש גם מלא דברים של המשלחת- בכל אופן לא כדאי לקחת יותר כי זה סתם כבד לסחוב- וגם אין צורך... בנושא הזלוטי- יש המון ג'ינג'ים בפולין, כמעט בכל מקום שיתנו לכם לעצור. המלצה שלי היא לפרוט בארץ קצת.. שיהיה 30-20 יורו (כי אפשר לקנות זלוטי רק בשדה התעופה ושם העמלה מתורפת), ואת השאר כל פעם לפרוט 50 דולר /יורו זה לא משנה.. ולשמור כל סוג של כסף בנפרד- שאם יאבד אחד יהיה את האחר...

ליזיגי

New member
אמממ...

דבר ראשון- אני כלכך מבינה את ההתרגשות, את לא מבינה כמה אני מקנאה בך! שיהיה מסע מוצלח ומדהים
דבר שני- אני באופן אישי הבאתי 22 קילו בערך ולא אמרו לי לשלם מס... אבל במקרה שאת לא בטוחה שווה לבדוק את זה .. כי כמה שמנסים לא להביא הרבה דברים, זה פולין- ויש המון בגדים חמים שצריך להביא.. ובמקרים כאלה עדיף לא להתפשר ולהביא את מה שאת חושבת שצריך להביא, ואפילו אם יש צורך אז עוד, כי זה מסע ארוך, וגם קר ... ועדיף להביא מעבר ולא פחות- כי חבל לסבול שם כלכך בגלל הקור.. בפולין יש בכל חור צ'יינג... שנקרא אצלם קאנטור לפי מה שאני זוכרת... עדיף לפי דעתי להמיר שם מדולרים/יורו לזלוטי, ולא מהארץ.. וגם לא להחליף הכל בבת אחת, אלא כל פעם להחליף כמה דולרים (בערך 20-30) או לפי מה שנראה לך... מסע מרגש ומוצלח !

אמ...

ראש המשלחת שלנו אמרה לנו משהו נכון..תלכי אחרי מישהו שיש לו משקל קטן וככה זה מתאזן מה שאכפת להם זה הסה"כ..ואם עושים בעיותם תעבירי דברים למזוודות של חברות שלך. יש המון צינגים, אל תחליפי בארץ עשיתי את הטעות הזאת והצטערתי ממש. תחליפי מעט ורק במקומות שהקבטים אומרים שזה בסדר כדי שלא יעבדו עלייך. ההבדל בין דולר ליורו לא משמעותי

NYMets Man

New member
../images/Emo41.gif אחת ולתמיד, עשיתי חשבון

בנוגע לענין המטבעות... דולר או זלוטי אז עשיתי סקר שוק לא קטן (בזכות העובדה שאני בקשר עם מישהו שגר בפולין) ובדקי שערי קניה והגעתי למסקנה שזה לא משנה 1000 שקל (לדוגמא) יהיו 650 זלוטי גם אם תעביר דרך דולר וגם אם תעביר דרך יורו... יש מצב שתקבל זלוטי יותר אם תבואו עם יורו אבל זהו... זה לא משנה

NYMets Man

New member
וטיפ קטן לקנטורים האלה

תמיד לבקש קבלה ותמיד לשמור אותה א) זה נוח, ואפשר לעקוב ב) לכי תדעי על איזה מניאק תפלי

Old Cat

New member
לא צריך סקר שוק, השיטה פשוטה

אם הדולר עולה 4.04 ש"ח ובפלין הדולר עולה 2.62 זלוטי אז היחס 404 לחלק ל- 262 יתן את הערך של כמה ש"ח שווה לזלוטי אחד, על בסיס הדולר. השערים הללו הם השערים היציגים של היום, לחישוב כדאיות רכישת מטבע יש להתחשב בהפרשי שערי מכירה מול קניה. דרך אגב, מהפער הזה ניתן ללמוד על חוזק הכלכלה הפולנית ועל הערך של הזלוטי לעומת השקל.

NYMets Man

New member
שני דברים נגד מה שכתבת

דבר ראשון לפעמים היחס בין השערים היציגים לבין שערי הקניה והמכירה הוא גדול ושונה ואז זה לא עובד לפי שערים יציגים, אז כדאי לבדוק את שערי הקניה ומהכירה של הדולר והיורו בפולין ובארץ ואז לבדוק... כי לומר שהדולר עולה 2.62 זלוטי הוא פשוט לא נכון... הוא עולה הרבה יותר... 2.62 זה רק השער היציג את החשבון, אני עשיתי באמצעות מכירה קניה שברוב המקומות שהמשלחות עוברות בהם הוא זהה ודבר שני הכלכלה הפולנית חלשה, הרבה יותר מהכלכלה בארץ. השער לא משנה... ולהוכיח זאת אני יכול להביא לך את שכר המינימום בפולין שעומד על קצת פחות מ-1000 יורו שזה 1500 שקל. או כמה שהדברים שם זולים, וכו'... הכלכלה שם אחת מהחלשות באיופה וזה ישאר כך לפחות עד 2012 כשהם יעברו ליורו והם יארחו את אליפות אירופה בכדורגל

Old Cat

New member
קצת חישוב, קצת כלכלה

היחס בין שערים יציגים נותן את היחס הכללי בין המטבעות על בסיס משותף אחיד. כך עושים השוואה, כלומר ביחס למכנה משותף אחיד (הדולר, במקרה זה). היחס הזה יכול לתת תמונה נאמנה על יחסי הכוח בין המבטעות השונים, על בסיס אחיד משותף המקובל כמטבע נפוץ. השערים שציינתי בהודעתי הקודמת הם שערי האמצע במסחר הבין-בנקאי שמחושבים בסופו של יום כשער יציג, כפי שנלקחו הערב מהאתר הרשמי של הבנק הלאומי הפולני והשער בישראל שפורסם בסיום יום המסחר. שער מכירה או קניה יכול להיות שונה לא רק מעיר לעיר אלא אפילו בין שני חלפנים באותה עיר. השער הכי גרוע למכירת דולרים וקבלת זלוטי זה בשדה התעופה, בכל מקום. במרכזי הערים הגדולות מוכרים זלוטי בשער פחות טוב מאשר בשכונות המגורים, במיוחד בימי ראשון כאשר בשכונות הכל סגור ורק אלו שבמרכז התיירותי עובדים. כך גם בקרקוב במרכז בימי ראשון לעומת חלפנים בשכונות בימים רגילים. ברור ששערי מכירה וקניה אינם כמו שער יציג. צינתי הרי במפורש שכדי לחשב באמת כדאיות יש להתחשב בהפרשי שערי מכירה וקניה. החישוב לכדאיות רכישה הוא כזה (השערים כעת ארשום רק לצורך הדוגמא): קונים כאן את הדולר בשער המכירה (הגבוה). נניח לצורך הדוגמא שהשער היום 4.09 ש"ח לדולר. נוסעים איתו לפולין, ושם מוכרים את הדולר בשער הקניה שלהם, השער הנמוך, נניח לצורך הדוגמא שזה יהיה 2.57 זלוטי לדולר. החישוב הוא 409 לחלק ל-257 שהם 1.59 ש"ח לכל זלוטי. כעת, אם אתה רואה מוצר שעולה שם 15 זלוטי תכפיל את זה ב-1.59 כדי לקבל את שווה הערך 23.85 בש"ח. כך תקבל את העלות המעשית. לגבי הכלכלה הפולנית, הרי שהלוואי עלינו פריחתה של הכלכלה הפולנית. היחסים בין המטבעות לעומת מכנה משותף אחיד יציב בהחלט מהווה אחדהפרמטרים לחישוב חוזק מטבע, שהוא כשלעצמו מייצג חוזק כלכלה. כדאי שתבדוק נתוני GDP (יצור מקומי גולמי) שלהם לעומת שלנו ואת עקומת הגידול, כמו גם יציבות הבורסה המקומית ורמת השקעות זרות במשק הפולני של חברות אירופאיות מבוססות או חברות אמריקאיות גדולות. השכר הממוצע (הממוצע) בוורשה שונה מהשכר הממוצע בכפרים שדרומית לביאליסטוק או כמובן באיזור גליציה. השכר הממוצע בוורשה היום הוא 2800-3000 זלוטי שזה 1000 דולר ולמעלה מזה. אבל זה לא מייצג את כלל פולין כי השכר בעיר הבירה גבוה מהממוצע הארצי. לגבי רמת מחירים כללית, שוב יש לבדוק היכן ולגבי אילו מוצרים. מטר מרובע בנוי לדירה באיזור בינוני בוורשה עולה יותר מאשר בכפר סבא, והדירה פחות מצויידת מאשר המקובל בישראל. מכשירי אלקטרוניקה רגילים עולים בערך כמו בישראל. ציוד צילום/מצלמות עולה בערך כמו בישראל, כאשר לפעמים אפשר למצוא מציאות מתוצרת חברות קטנות בשולי מדינות אירופה (מטורקיה או ספרד). אבוקדו אחד לא גדול מיובא מישראל עולה במכולת השכונתית ליד הבית של אבא שלי 6-7 זלוטי. קילו ענבים 5-6 זלוטי אם זה מאיטליה או יוון או טורקיה, 7-9 אם זה מספרד או צרפת. לחמניה בינונית טריה עולה 70 גרושי (שזה שקל ועשרה בערך). מכנסים מחוייטות באיכות טובה ובחנות "נחשבת" במרכז העיר קניתי לפני שנה ב-400 ש"ח בערך, וזה לא היה המחיר היקר ביותר אלא מהנמוכים שם. ארוחה מק-דונלד עולה פחות מאשר בישראל. גם כרטיס נסיעה מקומית באוטובוס עולה פחות מאשר בישראל (שווה ערך של 3.72 ש"ח לכרטיס נסיעה אחת רגילה). קומקום חשמלי פשוט קניתי לפני שנה וחצי באותו מחיר כמו בישראל, אותו הדגם והתוצר בדיוק. מכונת כביסה תוצרת מקומית תקנה משמעותית יותר בזול, תוצרת גרמנית או אמריקאית באותו מחיר כמעט. מכוניות עולות פחות בגלל ההפרשים במס, שם משלמים משמעותית פחות מס. חלקים למחשב לא כדאי בכלל לקנות שם, אני בודק את זה כל פעם שנמצא שם ותמיד המסקנה זהה. לסיכום: 1000 יורו זה לא 1500 ש"ח אלא 5780 ש"ח.

NYMets Man

New member
התכוונתי 1000 זלוטי, תהיה קטנוני, טוב?

בקשר לדברים האחרים דבר ראשון, המשלחות עוברות במקומות מאוד ספציפיים ועושת את ההחלפות... שזה אומר בכיכרות המרכזיים, או בכל שאר המקומות שהן לא שדה התעופה. אף אחד לא ילך שם לתחתית של וורשה מתחת לבית קלונוע הגדול וימיר בחור בקיר מול הדוכן שווארמה בזלוטי (ששם כבר יצא לי להיות אגב, לפחות פעמיים). ברוב המקומות בהם הם מחליפים שהם די מסודרים השער דומה, ולפי שערי הקניה שלהם חישבתי (לפי מישהו שביקשתי ממנו לבדוק שם ממקור ראשון), ולא משהו אחר תשמע... בקשר להרצאה שנתת בחלק השני, אין לי הרבה מה להגיד לך, חוץ מהעובדה שהייתי מספיק פעמים בפולין והעובדות שנתת לא ממש נכונות... או לא לפי המציאות שאני ראיתי אני לא יודע באיזה פולין היית, אבל במקומות שאני הסתובבתי בהם מכשירי חשמל עלו הרבה פחות מהמחיר בארץ (וחיפשתי דברים לקנות... רק אל תגלה למכס
), האופנה היקרה שלהם לא גירדה את החנויות בילאבונג/ריפ קורל/ בלו בירד וכל שאר השטויות האלה (אין לי מושג באיזו חנות קנית מכנס ב-400 ש"ח שהיה זול. אולי משהו בארץ שהיה עולה 2000) ובקשר לשכר מינימום? וואלה, אם לא הייתי מכיר מישהו שעובד בוורשה יכול להיות שהייתי מאמין לך, אבל באמת שאין לי מושג מאיפה הבאת את הנתון זה... אני באמת אשמח לשמוע. שכר מיניום מעל 1000 דולר בפולין? וואלה... סידרת אותם עכשיו בקשר לתחבורה ציבורית ומזון אין בכלל מה לדבר... תוסיף לזה את העובדה שכמעט כל בעלי המקצועות החופשיים במדינה עוברים למדינות כמו אוקראינה או אפילו גרמניה. או את הכורים שעובדים בתנאים שבארץ לא היו מתקבלים אפילו על עובדים זרים ותזכיר לי בדיוק באיזו מדינה אינטל פתחה מפעל? גוגל? מייקרוסופט? IBM? תודה... החברה הגדולה היחידה שזכורה לי שהקיעה בפולין בשנים האחרונות היא GM, וגם זה כדי לייצר "שברולטים" זולים בשביל השוק האירופאי

Old Cat

New member
בבקשה, המלצה על חנות

בוורשה מול התבליט על הקיר של מלון MDM יש POD ARKADAMI. אבל תכין כסף כי הסחורה מעולה באיכות. אפשר לקנות בזול יותר בדוכנים שליד ארמון התרבות בצומת הצפון-מזרחית. גם המותגים שב GALRERIA CENTRUM עולים כמעט כמו בארץ למעט מציאות מעטות. המקור לנתונים הכספיים מה ZUS (הלמ"ס שלהם) וניתוחי מצב שנותן לי כלכלן שעובד וחי שם. לגבי התפתחות רמת מחירים כללית שם בהשוואה לכוח הקניה של המטבע הישראלי ללא התיחסות לקבוצת מוצרים ספציפית אשתמש בדוגמא הבאה שמשלבת גם עלויות מוצרי יסוד וגם עלויות שירות (LABOR) : לפני עשר שנים אכלתי במסעדה סבירה, לא מפוארת ולא מוזנחת, ליד העיר העתיקה. ארוחה עלתה אז פחות מ - 35 ש"ח . לפני שנה אכלתי באותה מסעדה אותה ארוחה בדיוק עם אותה כוס בירה בדיוק והיא עלתה 60 ש"ח. פתיחת מרכזי הפיתוח של חברות היי-טק הגדולות כאן מעידה על יכולת אנושית עם כדאיות כלכלית, לא כל דבר אחר. איזה שכר מינימום? אני מדבר על שכר ממוצע סטטיסטית המבטא גובה שכר במשק. לא שכר מינימום, שהוא יציר של פשרה פוליטית ! והתיחסתי במפורש רק לשכר בוורשה הנחשב גבוה מכלל המדינה, אך דומה לשכר הממוצע בקרקוב. באיזורים הכפריים הוא חצי מכך. כמו כן שים לב שדוגמאות לעלויות פירות הבאתי מוצרים מיובאים. יש הבדל בין מוצרי חלב מיובאים מהולנד לעומת אלו מיצור מקומי. חצי קילו דובדבנים בעונה עולה רק 4-6 זלוטי (תלוי היכן), כך גם פטל. שלא לדבר על מחיר הזול של הפטריות הטריות בעונה, אם אתה קונה בכפרים. קילו תפוחי אדמה טובים שקל וחצי, גם הכרוב מאד זול. לגבי חברות שהשקיעו שם או מצב המשק בכלל אפשר להכין לך עבודה (בן דוד שלי פולני מקומי כלכלן מנוסה שחי בוורשה והיום מייצג משקיעים זרים בתחום מוצרי גלם לתעשיית הקוסמטיקה, אפשר לבקש ממנו) אבל זה באמת לא נושא הפורום. אתה יכול לשלוח מסר במערכת המסרים כאן. נכון הוא שמקומות בהם נותנים להחליף כסף הם קבועים ומסודרים וההפרשים בשער די זניחים, בוודאי כשמדובר ב-100 דולר סך הכל זה באמת זניח. את החשבון הבאתי כדי לתת נקודת מוצא אם רוצים לחשב כדאיות קניה בהשוואה למחיר בארץ..

......

כן , אם יש לך מעל 20 קילו את צריכה לשלם , אתמול דיברו איתנו על זה בהרצאה בבית ספר ...

למעלה