על רגישות תחושתית

../images/Emo110.gif על רגישות תחושתית

(בתשובה לאפרסקה) רגישות תחושתית היא בעיה שלא כל כך ברורים הגורמים לה.היא יכולה להופיע באיברים שונים של הגוף - יש, למשל, ילדים שרגישים במיוחד באזור הפה, ויש שרגישים בגפיים או באיזורים אחרים. בכל מקרה, אנחנו רואים את הרגישות בכך שהילד לא יכול לגעת או לחוש מרקמים מסוימים. אצל יונתן זה היה ברור מגיל יחסית צעיר - הוא לא היה מסוגל לאכול מוצקים עד גיל שנה וחודשיים (כנראה בגלל רגישות מוגברת באזור הפה). כשהוא קצת גדל הסתבר שהוא לא מסוגל לנגוע בהמון סוגים של מרקמים וחפצים: החל מצבעי אצבעות, קצף אמבטיה וחול, דרך דברים דביקים כמו בצק, וכלה בבדים נוקשים כגון ג'ינס וקורדרוי. היום הוא כבר משחק בחול, נוגע בקצף בזהירות, מוכן להתרחץ במקלחת עם הטוש, מסכים לשים אצבע על בצק (לא ללוש אותו), ובשום אופן לא מוכן ללבוש ג'ינס או כל בגד שיש בו כפתורים (כפתורים דוחים אותו לגמרי). בפעם האחרונה שדיברנו על הנושא הוא הסביר לי שמגעילים אותו דברים רטובים ודביקים. פעם הסבירו לי שיש לו את זה כי הוא נולד כל כך קטן, ומערכת העצבים שלו לא הספיקה להבשיל. עם תמרה חשבתי שהמקרה שונה, היא נולדה במשקל נורמלי (2.5 ק"ג), אכלה מוצקים בגיל נורמלי, נגעה בדברים שיונתן בגיל קטן לא היה נוגע, התרחצה בטוש, ועוד. עם הזמן מסתבר שהילדה לא מוכנה לגעת בצבעי ידיים או כל דבר מלכלך אחר, וחול בכלל גורם לה רתיעה קשה (היא לא מוכנה לדרוך על מדרכה שיש עליה מעט חול, גם אם היא נעולה בנעלים סגורות, לא כל שכן עם סנדלים או יחפה). אם גרגיר הכי קטן נכנס לה לסנדל זה מטריף אותה. ואמא שלי הזכירה לי איך אני סלדתי מחול כילדה קטנה, איך לא הייתי מוכנה לשבת בחול אלא ישבתי בכריעה, כך שרק כפות הרגליים שלי נגעו בחול... איך שנאתי להתלכלך ולהיות דביקה... לכי תביני.
 

לבנה123

New member
ואיך את מתמודדת עם זה?

האם הפתרונות במקרים האלה הם חשיפה דווקא למה שקשה בהדרגה? או אולי המנעות ממה שקשה? האם יש תרגילים רלוונטיים לזה? (אני שואלת באמת מתוך ענין)
 

לבנה123

New member
עברה...תודה...

אני ממשיכה לנוח בגלל התכווצויות (איחס), אבל מקווה לקום מחר ולהיות שוב על הרגליים. תודה!
 
הפתרון הקלאסי הוא חשיפה הדרגתית

("דסנסיתיזציה סיסטמטית"
). אני מאפשרת קשר עם מרקמים שונים, לא מכריחה, אבל מציעה שוב ושוב ושוב. עם בצק, למשל, יונתן בהתחלה היה מביט בי נוגעת ולשה, לאט לאט הוא הגיע למצב בהוא עושה גומה באצבע בבצק, עכשיו הוא מוכן לפעמים לגעת בו ביד שלמה (עדיין לא ללוש). עם הטוש באמבטיה - בהתחלה, תוך משחק, הייתי משפריצה זרזיף מים עדין על הרגליים שלו, ולאט לאט, תוך משחק ולאורך שבועות, התחלתי להשפריץ גם על שאר הגוף (לא בפַּנים או על הראש. את זה הוא לא יכול לסבול). הכל מאוד הדרגתי. יש דברים שהוא נמנע מהם בצורה כל כך מוחלטת ובוטה, שאני לא מנסה אפילו, אבל גם בהם אני רואה שיפור עם השיפור במרקמים אחרים. ענין הכפתורים, למשל. פעם הוא לא היה מוכן לגעם גם בנו כשלבשנו בגדים עם כפתורים. היום הוא כבר מחבק את אבא שלו גם כשזה גורם לו לבוא במגע עם הכפתורים בחולצה שלו (בדרך הוא חיבק אותו תמיד על הצד, כדי לא לגעת בכפתורים). הוא מוכן לשים בכביסה בגדים של תמרי שיש בהם כפתורים (אבל לא לגעת בכפתורים). עם זאת, אפילו אם יש משהו שהוא מאוד רוצה בתיק שלי, הוא לא יפתח אותו בגלל הרוכסן, ויהיה מאוד מתוסכל מכל הענין. אני תמיד מציעה, גורמת לכך שיהיה לו "שווה", אבל אף פעם לא מכריחה או לוחצת עליו.
 

אפרסקה

New member
מעניין לקרוא

מה הגישה שלך כלפי הנושא - את בעד התמודדות אקטיבית (למשל: לחשוף אותם לחומרים מרתיעים על מנת שיכירו, לנסות לשכנע וכו') או מחכה שזה יבוא אך ורק מהם? עוד משהו - האם את מסיקה מכך שיש פה איזה יסוד גנטי/משפחתי - ששני ילדיים רגישים תחושתית וגם את כנראה היית ילדה כזו? אני תוהה כי אני טיפוס כזה שלא אוהב להתלכלך כ"כ (נניח שונאת לשטוף כלים מלוכלכים ודביקים, מצד שני חול לא מפריע לי) ואילו ענבר ממש נהנת להתפלש בכל הג'יפות למיניהן שהגינות/רחובות מציעים לה (שלוליות, חול ועוד).אגב ענבר נולדה במשקל נמוך יחסית - 2420 - אבל את מתייחסת לזה כאל משקל תקין.
 

TWEETY =^.^=

New member
../images/Emo12.gif../images/Emo5.gif../images/Emo178.gif

הממממ,,,, אני לא יכולה לגעת בצבעי ידים, התחושה של חימר מגעילה אותי
וחול של ים מכניס אותי לאטרף,,,יאקקקק. לא ידעתי שיש לזה שם
ובכלל לא ידעתי שזה מצביע על איזו שהיא בעיה. מזל שאני כבר זקנה
ולא צריכה לעבוד על זה
הללויהההההה, אפ'חד לא יכול לחייב אותי
המממ,,,גם עם בצק (של אפיה) דביקי יש לי בעיה, אני קודם מערבבת עם כף גדולה עד שכל החומרים מתערבבים להם פחות או יותר, ואז,,, על החיים ועל המוות
מכניסה מהר את היד ולשה את העיסה ה,,,,פוית הזו
בצק של ילדים כמו הפליידו, אני מאוד אוהבת כי הוא לא נדבק ויש לו מרקם כייפי
(למזלי) עם פלסטלינה יש לי קצת בעיה כי היא משאירה קצת על הידים ויש לה גם ריח מזוויעה,,,נו נו,,,מסתבר ש,,,, את לא מתארת לעצמך מה שעשית לי עם השרשור הזה,,,אני פ'תום מגלה מלאאאא דברים ש,,,,בעצם,,,הם בסדר כי יש להם שם
נראה לי,,,,המממ,,,עכשיו כשאני חושבת על זה,,,שיש לי בעיה עם דברים רטובים או לחים,,,YYY כמה אסימונים נופלים לי עכשיו
מעניין איזו ילדה הייתי
,,,,שאלה זו נראה לי תשאר עלומה
~~~~~~~~~~~~~טוויטי שהוצאה מהארון
~~~~~~~~~~~~~~
 
אני לא מחכה שזה יבוא מהם

כמו שכתבתי ללבנה, אני כן חושפת ומעודדת, רק לא לוחצת. תמרה, למשל, שלא מוכנה ללכת על חול (גם אם מעט ממנו מפוזר על המדרכה, למשל) - אני אעודד אותה כן לדרוך עליו, ואם היא תעשה את זה אני אריע לה ואשמח איתה, אבל בשום אופן לא אכריח אותה, ואם תסרב - אני ארים אותה מעליו או אחצה איתה את הכביש, כפי שהיא מבקשת. אני לא יודעת אם יש יסוד גנטי/משפחתי או לא. אין לי מושג, ואני יודעת שבספרות אין הסבר חד משמעי לבעיה של רגישות תחושתית. והמשקל של ענבר הוא כמעט חצי קילו מעל מה שהיה יונתן כשנולד, וזה משמעותי מאוד במשקלים האלה.
 

מאיו

New member
זה גנטי / תורשתי / משפחתי....

מיכלי נולדה עם חוסר איזון בתחושה - יתר רגישות קיצונית בגוף ותת תחושה בפה. כשלאור התגלו קשיים בגיל מאוחר (7) הבנו שגם לו יש עניינים עם תחושתיות וחלק מהקשיים באים מזה. לא פלא- לאמא שלהם יש חום רק מהמחשבה ללכת לחוף הים בגלל החול. אני לא אוהבת שנוגעים בי ועוד כהנה וכהנה...
 
למעלה