אלי עמי הצפון

Y. Welis

New member
../images/Emo113.gif אלי עמי הצפון ../images/Emo188.gif

הזכרתי בעבר שאחד המקורות הבודדים בעברית לסיפורי המיתולוגיה הנורדית, מצוי באחד מכרכי 'אנציקלופדיה מעיין' הישנה (מ-1962). שם בעמודים 206-234 מובאים כמה מסיפורי המיתולוגיה הזו בנוסח מקוצר, אבל מרתק מאוד. מסופר שם בין השאר על עץ היקום; ולהאלה והוואלקיריות; גמדים ולצים (= אלפים); המפלצת פנריס; אידון ותפוחי-הקסם שלה; מותו של באלדר; הננסים (כנראה גם אלפים) וכדי החכמה; זיגורד (=סיגורד) וברונהילד, ודימדומי האלים. העלתי סריקות של 29 העמודים הכוללים את הסיפורים הללו לגלריה בפורום (http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/galleries.asp?id=994&galleryId=16132 ), ואני ממליץ לכל מי שמגלה עניין במיתולוגיה הזו לעיין בהם. השפה מעט ישנה, אבל מעבירה יפה את הסיפור.
 

Y. Welis

New member
תודה!

יתכן שאמשיך לעוד כמה מיתולוגיות שמסופרות באותו הכרך. הפרסית מרתקת במיוחד, וגם כמעט ולא מוכרת בכלל.
 

Y. Welis

New member
כל הזכויות שמורות להם

הספר המדובר לא הודפס קרוב ל-40 שנה, וההוצאה (שרברק) כבר אינה קיימת (עד כמה שידוע לי). אם יש בעל זכויות שלא ירצה שהחומר יוצב אונליין, הוא מוזמן לפנות אלי.
 

0Pandemonium0

New member
כל הכבוד! תודה רבה!../images/Emo45.gif

ובהחלט כדאי שתעלה סיפורים מעוד מיתולוגיות
 

0Pandemonium0

New member
עכשיו סיימתי לקרוא את כל 29 העמודים

וזה בהחלט מעניין ונחמד מאוד. מזמן לא נהניתי מסיפורי מיתולוגיה כמו עכשיו
 

Y. Welis

New member
אני חושב שהפרסית תהיה הבאה בתור

אלא אם מישהו כאן שמע על אהורא-מזדה (לא המכונית...), על זראתוסטרה והאווסטה ועל סראשו ומיטרא. כדאי לחכות.
 

MetalSinagouge

New member
Sweet../images/Emo51.gif

אגב שאלה בנושא, מישהו פה קרא את הPoetic/Prose Edda? כי בכל מקום שבו אני נתקל במידע על המיתולוגיות הנורדיות- המקורות הנ"ל מוזכרים כמקורות היחידים והראשוניים, אך כשהתחלתי לקרוא, נתקלתי בהרבה דברים מסובכים להבנה, בעוד שברשת יש את הסיפורים עצמם "נטו" שזה מן הסתם הרבה יותר נוח.
 

Y. Welis

New member
עיינתי בהם בזמנו

מדובר בשני המקורות החשובים לסיפורי המיתולוגיה הנורדית. * האדה הפיוטית היא הגירסה העתיקה יותר (כנראה מאה שביעית לספירה), שהשתמרה לימינו בנוסח די משובש. היא כוללת את סיפורי יצירת העולם וחלק מעלילות הגיבורים השונים. האדה בפרוזה היא יצירה מאוחרת (מאה 13) של נזיר בשם סנורי, והיא עיבוד של הפיוטית, יחד עם עוד מקורות שברובם לא שרדו. מלבדן יש הרבה אגדות נפרדות וסיפורים שונים על מלכים וגיבורים ('סאגות'), שחלקם 'מציאותיים' יותר מאחרים (כמו הסאגה על ניאל השרוף, או גילוי גרינלנד ע"י אריק האדום) וחלקם אגדתיים.
 

MetalSinagouge

New member
המ...

אגב, ראיתי פה את השם 'גיימן' איפשהו, ומעניין שההתעניינות שלי במיתולוגיות חזרה אחרי שסיימתי לקרוא את "אלים אמריקאים" לפני כמה ימים, ולמרות שיש לי נטייה לחשוב שאני אף פעם לא אדע לקרוא בין השורות ולא אבין את המשמעות האמיתית של הספר (כמו הסוף של צופן דה-וינצ'י :-\) הספר הזה דווקא גרם לי לEgo Bust כיוון שידעתי על חלק מהאלים במיתולוגיות הנורדיות והסלאביות והרגשתי מלומד. מה שהתברר כטעות. בכל אופן, האם רק אני סגרתי אותו בחיוך? זה היה ספר כזה WoW.
 

סקיפי

New member
סקיפי כאן, והיא מסכימה אתך מאוד.

ועכשיו סקיפי הולכת ללמוד. איכסה בגרויות.
 

MetalSinagouge

New member
יאמ.. בגרויות!

האמת אני די חדש בתחום הפנטזיה, ולא הייתי לוקח את הספר אם לא הייתי מודע לכותרת שלו (אלים אמריקאיים), ואם לא הייתי מודע לשם הדמות שמופיעה בתקציר מאחור (ונסדיי). וזה סתם משהו לא קשור: Perun הסלאבי, הוא כ"כ ת'ור הנורדי. זה פשוט לא נקלט לי בראש כמה הם דומים, שזה קצת חבל כי זה די לא מקורי.
 

MetalSinagouge

New member
דווקא על זה לא.

זה היה כזה שוק, כי ידעתי מה אומר הסלנג, ואז לקראת החצי השני של הספר הערת השוליים הזאת גרמה לי לדפוק את הראש ממש חזק. אני מניח שהיו שם עוד דברים שלא בטוח שהבנתי (למה האלים נפגשו במרכז אמריקה למשל) למרות שאם אני לא טועה, זה גם קשור באופן כלשהו לעץ החיים הנורדי, שמידגארד (ארץ האנשים) במרכז, ויש עוד על אותו מישור את ארץ הענקים ועוד מקום כלשהו. זה קצת לא מסתדר לי כי הרי כל עולם מיוצג ע"י ענף אחר (אם אני לא טועה), מצד אחר מדובר הרבה על זה שהעץ עצמו מחולק לשלוש, ובכל שליש יש "ממלכה" אחרת.
 
למעלה