איך (אולי) הפסקתי לעשן

../images/Emo120.gif איך (אולי) הפסקתי לעשן ../images/Emo120.gif

לפני כשבועיים קיבלתי הצעה מתפוז - סדנת גמילה מעישון, תמורת כתיבת סיקור על הסדנא. יש לציין שהסיקור הוא מנקודת מבטי בלבד, ולא עבר עריכה של רשת אלן קאר או של תפוז. הם יקבלו קישור לסיקור פה בפורום. החלק הראשון מספר על היסטוריית העישון שלי ונסיונות גמילה קודמים (נכתב כיומיים לפני הסדנא) ... לא מעניין במיוחד
החלק השני - הסדנא עצמה החלק השלישי - היומיים שאחרי... חלק קצרצר.

../images/Emo120.gif חלק א' – היסטוריה והגיגים

"שלום אני ענבל, ואני מעשנת כבדה..." זהו המשפט הראשון שעולה בראשי כשאני שומעת את המושג "סדנא לגמילה מעישון". התמונה שמצורפת אליו היא קבוצה של אנשים אפורים יושבים במעגל, משתפים אחד את השני במר גורלם. בהחלט לא משפט שהייתי רוצה לומר בעצמי, או תמונה שהייתי רוצה להופיע בה. טיפולים קבוצתיים עושים לי צמרמורת. קיבלתי הצעה מתפוז – סדנא להפסקת עישון, תמורתה עליי לכתוב סקירה על הסדנא. אני רוצה להפסיק לעשן? רוצה. אני יכולה לכתוב סקירה? נדמה לי שכן. אז התנדבתי. לא לפני שווידאתי שלא מתכוונים לשים לי מילים לפה ושאוכל לכתוב את הסקירה בכנות מנקודת מבטי, גם אם הסדנא לא תצליח (בשבילי). כמובן שהודעתי שאני סקפטית, שלא יהיו אי-הבנות. אז נבלה 6 שעות בחברת מעשנים, נשמע כמה הרצאות, נצא להפסקת סיגריה כל 45 דקות (לפי האתר שלהם) וזהו. במקרה הרע נשתעמם קצת, נעביר את חצי היום הזה, נכנס לאוטו, נדליק סיגריה וניסע הביתה. במקרה הטוב – זה יהיה מעניין, נעביר את חצי היום, נכנס לאוטו וניסע הביתה. מה לא עושים כדי להפסיק לעשן? הרומן שלי עם הסיגריות התחיל בגיל 14, בפנימיה באיזור המרכז. בזמנו זה היה הכל עניין של אדרנלין. ריגושים. חיפוש פינות נסתרות לעשן, דפיקות הלב כל פעם שכמעט התגלינו, הכנת מסתורים לחפיסות הסיגריות (החביב עליי היה הוצאת חתיכה מספוג המזרון עם סכין חיתוך, והסתרת החפיסה בחור שנוצר) – כל אלו פשוט "הכניסו לנו קצת עניין לחיים". כל פעם שביקשתי סיגריות בקיוסק הרגשתי לפחות כמו וונדר-וומן, אמיצה... בוגרת. בהתחלה לא היה סוג קבוע של סיגריות. מה שבא ליד, מה שהצלחנו לסחוב מההורים כשהיינו בבית, מה שכל אחד קנה – היה של כולם. אני לא יכולה לשים את האצבע על הזמן בו עברתי לחפיסה אישית, או על הזמן בו ננעלתי על סוג מסויים של סיגריות. כנראה שזה היה בצבא. גם אין לי מושג מתי היה המהפך בין "אני יכולה להפסיק מתי שבא לי", לבין ההבנה שלהפסיק כבר לא יהיה כ"כ קל. מי יודע, אולי ההתמכרות התחילה אחרי הסיגריה העשירית, או אחרי שהפסקתי להשתעל עם כל שאיפה, והריאות שלי התרגלו. אבל ההבנה שאני מכורה הגיע רק הרבה אחר כך, וגם אז – הבנתי, יופי. אבל אפילו לא חשבתי על לנסות להפסיק. בעשר השנים האחרונות אני חיה עם בן-זוג לא מעשן. ולא רק לא מעשן – שונא עישון. אם תשאלו אותי, אין לי מושג מה הוא עושה פה עדיין. הפסקתי לעשן בתוך הבית, ואני מעשנת רק בחצר, שזה אומר הפסקות סיגריה כל חצי-שעה שעה. ניסיתי כמה פעמים להפסיק, זה תמיד החזיק פחות מיום... עד שלפני שנה וחצי הגעתי לבי"ח עם קרישי דם בריאות. פחד אלוהים. שם גליתי פתאום שאני ממש לא מעוניינת למות כרגע, תודה. אז לאחר השחרור מביה"ח, בעיצת הרופאים התחלתי לקחת כדורי זייבן. הם הבטיחו שהם עושים פלאים. לי הם רק עשו יותר חשק לעשן. גם מדבקות ניקוטין, סיגריות מלאכותיות, רישום מועדי עישון ושאר שיטות – לא עבדו. סבתא שלי, בת כ-80 ועדיין מעשנת שתי חפיסות ביום, המליצה לי על דיקור. אמרה שאצלה זה עבד, שנתיים היא לא עישנה, וחזרה לעשן באשמתה, כי לא עשתה מה מהמטפל המליץ. אחלה, אם סבתא ממליצה... מעבר ללסבול מהמחטים 40 דקות בשבוע, וכל פעם להתפלל שזה ייגמר כבר – לא קרה כלום. אבל ממש כלום. חברה שלי אמרה שזה כי אני "שלילית". אחרת טענה שצריך להאמין בזה כדי שזה יעבוד, ואני הרי לא מאמינה בכלום. שלילית, סקפטית, מה זה משנה. השורה התחתונה – עד היום אני מעשנת. אז זהו, ביום שלישי אני הולכת לסדנא. סקפטית, אבל מוכנה לתת לזה סיכוי. מי יודע, אולי הדרך הזו דווקא כן תתאים לי?

../images/Emo120.gif חלק ב' – הסדנא

יום שלישי, ארבע אחרי הצהריים, אני נכנסת לבניין אחרי טיול קצר בפארק הירקון (הגעתי מוקדם מידי...), מילוי טפסים ונכנסים לחדר. כ-15 כיסאות מסודרים בשורה מול שולחן המנחה. רוב המשתתפים מעל גיל 45, בחורה אחת בת 23... המנחה גם הוא הפסיק לעשן לפני שנתיים, נראה מרוצה מעצמו. הובטחה לנו הפסקת סיגריה כל 45 דקות עד שעה. השעה הראשונה... שיר הלל לאלן קאר, השיטה, הרשת, הכשרת המדריכים ובלה בלה בלה. עושה חשק לסיגריה. מסופר לנו שאנשים טוענים שהשיטה היא "כמו קסם". שאנשים יוצאים מהסדנא ולא מרגישים לעולם יותר חשק לסיגריות. יה רייט... עוברים על הטפסים שכולם מילאו לפני הכניסה לסדנא, המנחה זורק איזו הערה על הטופס של כל אחד ומאחל בהצלחה. לזכותו יאמר שלמרות שהקבוצה גדולה, הוא פונה לכל אחד בשם שלו בלי להתבלבל אפילו פעם אחת
השעה השניה... חוזרים מהפסקת הסיגריה, מכינים קפה, מתיישבים. מונולוג ארוך מאוד של המדריך על הסיבות לעישון. מבטיח שאם נמלא אחר כל הכללים – השיטה תצליח גם בשבילינו. אחד מהכללים הוא להאמין שזה יעבוד... איך לכל השדים והרוחות גורמים לעצמך להאמין?
אבל בסדר... ראש פתוח. את זה אני יכולה. אולי זה באמת עובד? השעה השלישית... עוד הפסקת סיגריה. עוד מונולוג... אני מתחילה לרחם על הבנאדם הזה שהולך עכשיו לדבר אלינו שש שעות רצוף... בטח הוא מגיע הביתה ואין לו אפילו כח לדבר אל אישתו
מסתבר שהעישון הוא בכלל לא אשמתינו. שלא אנחנו ולא אף אחד אחר בוחרים לעשן. פשוט נפלנו לתוך מלכודת ואנחנו לא מצליחים להחלץ ממנה. דווקא מוצא חן בעיני... עד היום זה היה הכל אשמתי... "אם האמת תרצי את תוכלי להפסיק". אז הנה לכם! לא אשמתי. אני בכלל שה תמים. אפילו אלן קאר אומר! השעה הרביעית... אני חושבת שהיו אפילו אדם או שניים שויתרו על הסיגריה בהפסקה הזו. במרפסת העישון התפתח דיון על כך שהמנחה חוזר על עצמו. לחלק מהאנשים היה קשה להבין שבשביל לעשות למישהו שטיפת מוח, צריך לחזור על עצמך. וזה הרי מה שקורה פה. מנסים לעשות לנו שטיפת מוח. אבל כמו שמישהי מהמשתתפות אמרה – "שיעשה שטיפה, שיעשה ספונג'ה, שינקה לי גם חלונות במוח – העיקר שאני אפסיק לעשן". המנחה מבטיח שהוא ייתן לנו התראה לפני הסיגריה האחרונה, עכשיו אפשר להמשיך להקשיב לו בשקט. מדברים על הסיגריה הראשונה, איך היא הגיעה, מה הייתה ההרגשה, ואיך בעצם בגלל הסיגריה הראשונה הזו (ולא באשמתינו!) אנחנו נמצאים פה היום. שוב, להסיר מאיתנו אתל האשמה. בהכל אשמים המפרסמים, הניקוטין, הוליווד ומי לא. רק לא אנחנו. בתור מישהי שמאוד אוהבת להיות אחראית למעשיה, ומאוד לא אוהבת שמתמרנים אותה, אני צריכה להחליט אם זה נכון, ואז להרגיש חרא כי תמרנו אותי כל חיי, או שזה לא נכון, ואז להסתכן בכך שאני סובלת פה שש שעות סתם. אז נאמין. יאללה. לא אשמתי. השעה החמישית... בהפסקה אנשים טוענים שהם מתחילים להרגיש משהו... שאולי זה כן יעבוד. אני עדיין תוהה איך אני נכנסת לרכב ולא מדליקה סיגריה. השעה החמישית זו השעה שהייתה הכי מעניינת בשבילי. קצת הפסקה בהאשמות, וקצת יותר עובדות. את חלקן ידעתי, את חלקן לא. קצת נקודות מבט שונות על נושא העישון, חומרים למחשבה. שעה הגיונית. בהחלט לטעמי
השעה השישית... מקבלים סנדוויצים בהפסקה. פתאום עכשיו אחרי האוכל, כולם שוכחים שלפני שעה אמרו שהם מתחילים להרגיש משהו, ובלי יוצא מן הכלל מדליקים סיגריה
לא אהבתי את השעה הזו. כל מה שדובר בה זה עד כמה המעשנים פתטיים, מגעילים, דוחים, מסריחים, ועד כמה צריך לרחם עליהם. צר לי, אבל דברים כאלו לא עובדים עליי. רוצים לגרום לי לעשות משהו? תתרכזו בי. שמחה לאיד/תיעוב זה לא מה שיגרום לי לשנות התנהגות. זה רק יוצר בי אנטגוניזם למה שאתם אומרים. מעניין אם על אנשים אחרים זה באמת עובד. השעה השביעית... מה שביעית? אני גמורה מעייפות, אמרתם שש שעות! "מצטער, אבל זה יתארך קצת". יאללה. בוא נגמור עם זה. שוב, שיחה קבוצתית, כל אחד אומר מה הוא מרגיש עכשיו. להפתעתי יש הרבה אנשים שדי בטוחים שזה יעבוד. אני אומרת שלמרות שהכל טוב ויפה והגיוני – אני עדיין לא חושבת שיש לי כלים להתמודד עם הצורך העז בסיגריה שיהיה לי מחר בבוקר. המנחה אומר שזה לא יקרה. יה רייט. מעשנים את הסיגריה האחרונה... מין חרדת קודש, כולם מתרכזים בסיגריה, נפרדים. אף אחד לא מדבר. חוזרים לחדר, שמים את שארית הסיגריות בסלסילה במרכז החדר (כן ענבל, גם את החבילה ספייר את צריכה לשים...) , המנחה מכבה את האורות ומתחילות 20 דקות של דמיון מודרך... תדמיינו גן יפה... תדמיינו עשן מכסה אותו... תדמיינו את המפלצת בתוככם שדורשת את הניקוטין (בשלב הזה אני הצלחתי לדמיין רק מפלצת מצויירת נורא חמודה... אולי בגלל זה לא הולך לי "לפי הספר"?
) מסיימים... נפרדים. חלק מהאנשים אומרים שממש לא בא להם סיגריה עכשיו. אני נכנסת לאוטו ורק חושבת על כמה בא לי להדליק אחת. אבל לא מדליקה. בינתיים.

../images/Emo120.gif חלק ג' – היומיים שאחרי, והסתייגות

הצלחתי באותו לילה להגיע הביתה בלי לעצור לקנות סיגריות. הצלחתי לעבור את כל אתמול ואת הבוקר בלי לנסוע לקנות סיגריות. זה הישג אדיר, אם לוקחים בחשבון שבנסיונות הפסקה הקודמים הייתי מסוגלת לנסוע כמעט שעה ב-2 בבוקר כדי לקנות סיגריות. כן, אני מתה לסיגריה. לא, זה לא באותה עוצמה כמו הפעמים הקודמות. אני עדיין מצליחה להתעלם מזה. עד מתי? השד יודע. מישהו מאיתנו יישבר בסוף, או אני, או השד. לא, בשבילי זה לא היה כמו קסם. אבל כן, לפי מה שחלק מהמשתתפים אמרו – בשבילם כן. וזה אנשים שהיו סקפטים בדיוק כמוני בהתחלה. קצת מבעס שבשביל אחרים פתאום זה נורא קל ובשבילי לא. וההסתייגות – החלק של הדמיון המודרך לפי מה שנאמר הוא חלק מאוד חשוב בסדנא. לי מטבעי יש בעיה קשה עם אובדן שליטה, אני לא אשתכר לעולם ליד אנשים שאני לא מכירה שנים, אני לעולם לא ארדם באוטובוס וכו' וכו'. משהו שלא חשבתי עליו בסדנא עצמה, אך האירו את עיניי כשהגעתי הביתה - יכול מאוד להיות שהדמיון המודרך לא השפיע עליי כמו שצריך, כי לא נתתי לעצמי להרגע ולהרפות לגמרי, כמו שנתבקשנו. אולי זה נכון. ובקיצור... עברו רק יומיים, בינתיים לא עישנתי. לא יודעת כמה זמן עוד אני אצליח להמשיך במלחמה הזו אם הצורך לא ידעך. אני כן מנסה לשנן לעצמי את מה שנאמר בסדנא... בינתיים זה עובד. נראה מה קורה עוד חודש

../images/Emo50.gifילדה בלבן, וברוכה הבאה../images/Emo140.gif

נשמע לי כמו אחלה סדנא, ומאד מזכיר לי את דרך האן איי שאמנם מדברת על סמים, אבל נכונה לטעמי לכל סוג של התמכרות. גם הסיפור שלך עצמך, מאד מזכיר לי את עצמי ועוד כמה חברים מכורים נקיים שעכשיו, בהחלמה ובטיפול פותחים את סגור הלב, ומדברים על כל מה שרק אפשר - פחדים, חששות, הרגלים, דפוסים, קשיים, שמחות.. כל מה שאנו מכילים, גם כשנדמה לנו שזה לא קשור
על כל פנים,
לך בהמשך, ותמשיכי לבוא, זקוקים להרבה חברים פה
אוהבים

למעלה