ד"ש חם, נכון?

gitta

New member
../images/Emo140.gifד"ש חם, נכון?

עירית לינור נזפה בשותף שלה בתכניתם בגלי צה"ל, על שאמר "ד"ש חם". לדבריה הצורה הנכונה היא "ד"ש חמה", כי המילה דרישה היא נקבה. לדעתי, כל ראשי התיבות הם ממין זכר. האם יש לכך סימוכין בכתב?
 

rhbe

New member
אז ככה

מאתר האקדמיה: אין האקדמיה מתערבת בקביעת המין של צירוף שהוא ראשי תיבות. (לפי זה האומר 'מצ"ח חוקרת' או 'מצ"ח חוקר' אינו משתבש. כך גם: 'ד"ש חם' או 'ד"ש חמה'; 'התק"ם החליט' או 'התק"ם החליטה'.) ועכשיו הסבר שלי: מדובר כאן בתהליך של שילוב ראשי תיבות כמילים תקניות בשפה. יש ראשי תיבות שאיננו חושבים להשתמש בהם כמילה בפני עצמה (נניח ת"א או ב"ב וכו'). ויש ראשי תיבות שכבר נכנסו לשפה כמילים ואפילו נוצרו מהן פעלים (למשל דו"ח שיצר את הפועל לדווח). ויש ראשי תיבות שנמצאים במעמד ביניים - הם משמשים גם כמילה בפני עצמה אבל עדייין זוכרים את המילים המרכיבות אותם. זאת הדוגמה של המילה ד"ש. במילים שהן במעמד הביניים, מי שבוחר לאמץ את המילה ד"ש לשפה יגיד ד"ש חם ומי שעדיין זוכר שד"ש היא דרישת שלום יגיד ד"ש חמה. אני חושב שהתהליכים הלשוניים הללו מתחילים תמיד "מלמטה" ולכן הלשון התקנית והגבוהה יותר תעדיף לפרק את ראשי התיבות כפי שעירית לינור עשתה (ולקבל את המילים דרישת שלום - בנקבה), בעוד שהשימוש בד"ש כמילה (בזכר) בפני עצמה נחשבת קצת סלנג. זה לא אומר שעוד כמה שנים לא נשכח את מקור המילה ונגיד דש כמו שאנחנו אומרים היום תפוז (שזה בעצם תפוח זהב). לגבי מין המילה, אני לא חושב שיש חוק שהיא תמיד תהיה זכר. אני חושב שראשי תיבות שמסתיימים באות ה"א או ת"ו יקבלו מין נקבי (אבל אין לי כרגע דוגמאות לזה).
 

dorgad

New member
נצל"ש לקריאת-ביניים: דוח

ההגייה הנכונה היא: דוח - ו' בשורוק (כמו רוח), ולא דו"ח (כמו תוך), וברבים:דוחות (שוב ללא "), וברבים - דוחות (כמו רוחות). ההחלטה על הסרת ה" מהצירוף דין-וחשבון היא כבר בת כחצי יובל; למרבה הצער ההפנמה של ההחלטה איטית ביותר, אם כי בשנים האחרות משתמשים בדוח יותר ויותר - בעיקר בתקשורת הווקלית (רדיו, טלוויזיה) וקצת פחות בכתובה. דור
 

gitta

New member
האם דבר האקדמיה הוא "סוף הדרך"?

האם כולם פה רואים את האקדמיה כאורים ותומים בענייני העברית? ותודה על התגובות.
 

dorgad

New member
אני לא יודעת לגבי כולם, ואני כן

מכירה אנשים המסתייגים מ"סוף דרכיותה" (כלשונך) של האקדמיה. גישתי: רצוי שאיזשהו גוף יפסוק בשאלות לשוניות, למען המשכיות האחידות הלשונית, לפחות זו הרשמית, כדי שיהיה גורם-ייחוס משותף (ורצוי מוסכם) לכל דוברי השפה. במקרה שלנו - האקדמיה ללשון עברית, שעושה מלאכתה נאמנה (לפחות בעיניי), גם אם יש הסתייגויות כאלה ואחרות מפעם לפעם. דור
 

gitta

New member
../images/Emo141.gif ../images/Emo51.gif ../images/Emo19.gif ../images/Emo118.gif ../images/Emo141.gif

 

gitta

New member
ואגב, מה עושה עורכת לשונית?

כשאני שומעת צירוף זה, עולה בדמיוני לשונית של קופסת סרדינים. ז"א, אולי עדיף לומר עורכת לשון? (גם זה נשמע מצחיק, אם תחשבו על זה).
 
למעלה