"חוצה ישראל" בנושא בינה מלאכותית.
היום אירח דב אילבוים בתוכניתו "חוצה ישראל" את שאול מרקוביץ´. את הדקה וחצי הראשונות פספסתי אז אני לא יודע בדיוק מי זה, אבל איזה פרופסור שעוסק בבינה מלאכותית. בדרך כלל מראיין דב אלבוים אנשים שמתקשרים בצורה זו או אחרת לדת היהודית או לרוחניות דומה פחות או יותר. מעניין מאוד היה לראות איך אותו מנחה מנסה בכנות להקשיב לזולת, ועד כמה קשה לו להמנע מטכנופוביה על מגוון צורותיה שבין פחד לבוז מוחלט למחשב. בכל אופן, שתי נקודות על הנסיון. שאול מצידו התמודד די בהצלחה לטעמי עם הנסיון לדבר ברמה כזאת שלא תדרוש ידע מוקדם כדי להבין. למשל כשדיבר על תרגום מונחים "לאלגור.. לחוקים בסיסיים" אליבא דמרקוביץ´, בינה מלאכותית אמיתית לא תתפתח אלא בתוך כמה מאות או אלפי שנים. מרקוביץ´ הביא דוגמאות לבעיות האדירות שבפיתוח, למשל של הבנת שפה טבעית על ידי מחשב. טענתו הייתה שהבעיה הרצינית היא המחסור האדיר בידע בסיסי לחלוטין, שנדרש למשל להבין את המשפט: "הילד זרק את הספל על הקיר ושבר אותו". המשפט נראה כאילו הוא לא דורש ידע מוקדם, עד שמשווים אותו ל: "הילד זרק את הפטיש על החלון ושבר אותו". הפתרון שהועלה הוא חברת CYC, שמנסה ליצור מאגר ענק של ידע בסיסי ,נסיון שנמשך כבר בערך 10 שנים ועוד לא הסתיים. הנסיון כולל גם הגדרות ממוחשבות של מילים כמו "אהבה", "הערצה" וכדומה. חוץ מזה הוא דיבר גם על הקושי להכנת רובוט שיוכל לבצע מטלות ביתיות פשוטות, כמו למשל להכין קפה. כאן התחיל דב אלבוים להתלהב מהרעיון "אז בעצם אתה אומר שבכל הטכנולוגיה, לא עשינו כלום. שזאת סתם יהירות". מה שאילץ את מרקוביץ´ להזכיר את העובדה שבתוך חמישים שנה הצלחנו לפתח מחשב שינצח את אלוף העולם בשח-מט. -"אבל בשח מט יש מספר אפשרויות סופי" -"סופי, כן. אבל יש יותר אפשרויות למשחק שחמט ממספר המולקולות שביקום." אחר כך לקח דב אלבוים את השיחה למקומות שמעניינים אותו (וזה לא שאני מתלונן). מרקוביץ´ אישר שהוא נהנה לשחק, אבל התגאה דווקא בעובדה שבקלות הוא יכול ליצור מכונה שתנצח אותו בכל משחק שהוא. -"האם אתה מאמין בנפש?" -"בסופו של דבר אני מאמין, כמו רוב המדענים לדעתי, שהנפש היא תהליך כימי. רוב המדענים מאמינים שהמוח הוא מכונה, השאלה היא אם אנחנו יכולים ליצור מכונה דומה לה, ועל זה יש ויכוח" ... -"אז בעצם היית חנון?" -"הייתי עד גיל 14 בערך, כשהבנתי שזה לא כדאי" ואז עוד שתי התקפות דב אלבוימות על עולם המחשבים נחסמו בהצלחה: -"מחשב בעצם לא יוכל להבין שלא כדאי להיות חנון" -"למה לא? אם יש לו למשל את המטרה להצליח עם בנות, הוא בהחלט מסוגל ללמוד מחבריו לכיתה מה עובד ומה לא." ... -"למחשב אף פעם לא יכולה להיות ילדות." -"ילדות זה בעצם נסיון. מחשבים בהחלט כן יכולים ללמוד מנסיון העבר שלהם" וכאן הובאו דוגמאות למכונה שלמדה שחמט מנסיון, ואחת אחרת שלמדה לפתור פאזלים. דב סיים את הראיון בהבעת התקווה שלא תקום מכונה שתוכל לראיין אנשים בטלויזיה, ושאול הרגיע שהוא לא צופה אחת בתוך פחות מכמה מאות שנים. מתישהו, אני מניח, יהיה שידור חוזר בערוץ 23. מומלץ.