מחר: 5 שנים לפטירתו של עוזי חיטמן

smailie

New member
../images/Emo16.gif מחר: 5 שנים לפטירתו של עוזי חיטמן

ביום שבת, 17 באוקטובר, יחול יום השנה החמישי לפטירתו של הזמר והיוצר עוזי חיטמן ז"ל. כולנו גדלנו על שירי הילדים שלו, על תוכניות הילדים בטלוויזיה שבהשתתפותו ("פרפר נחמד", "הופה היי", "חלום עליכם") ונדמה שמאז שכל אחד מאיתנו זוכר את עצמו עוזי חיטמן תמיד היה שם. וזאת מבלי להזכיר את השירים מן הז'אנר הים - תיכוני שכתב ואפילו שירי מחאה מפרי עטו. יהי זיכרו ברוך ומי יתן שגם ילדינו ילמדו להכיר את שיריו! עוזי חיטמן ז"ל הירבה לתאר בצורה מדוייקת להפליא את עולמם של ילדים, את תחושותיהם ואת חוויותיהם. השיר שבחרתי להביא כאן הוא דוגמא מצויינת, לדעתי. אם תרצו, נוכל לדון אחר - כך גם לגופו של תוכן ולשתף אם הסיטואציה המתוארת מוּכרת גם לכם: עושה את עצמי מילים ולחן: עוזי חיטמן לפעמים זה 'כיף' להיות - כאילו חולה לפעמים זה 'כיף' שהחום - כאילו עולה כי בִּמקום בכיתה אני שוכב במיטה ולא נבחן ליד הלוח. עם אמא מתפנק ואבא לא צועק וכל היום שוכב לנוח. לפעמים זה כיף להיות - כאילו חולה, לפעמים זה כיף שהחם - כאילו עולה כי המון חברים פתאום מבקרים, גם כאלה שאף פעם לא ראיתי וגם הבנות, נותנות מתנות - וסולחות על כל מה שעשיתי. אז מה אם אני עושה את עצמי - רק פעם אחת ודי? כי רק שאני עושה את עצמי כולם פתאום שמים לב אלי. לפעמים זה כיף להיות - כאילו חולה. לפעמים זה כיף שהחום - כאילו עולה. אחותי הקטנה, שתמיד מרגיזה, איך שהיא בשקט יושבת, וגם המורה ביקרה ואמרה - בסוד אמרה לי כמה היא אוהבת. אז מה אם אני עושה את עצמי...

gils33

New member
אני וגם ילדי

גדלו על שיריו. אנחנו אוהבים את שיריו מאד כבר עברו חמש שנים? יהי זכרו ברוך.

AlonPe

New member
מה שהכי אהבתי בו -

שהוא היה רוקר אמיתי! רוקר לילדים, שדיבר אליהם בגובה העיניים, בלי "להתיילד" אבל רוקר בלי הנחות! חבל לי שהוא לא עשה, או לא הספיק לעשות חומר "למבוגרים", הוא היה יכול להיות יוצר אדיר!

MrCheff

New member
דווקא עשה אלבום למבוגרים

מאוד טוב. יצא לאחר מותו. אשתי קנתה לי אותו בתור מתנת יומולדת לפני 4 שנים בגלל שיודעת שאני מאוד אוהב אותו.

hirshfe

New member
לא יצר למבוגרים?

היו לו המון שירי מבוגרים שהוא כתב והלחין רק דוגמא קלה אדון עולם אל תגעו באהבה תודה כאן לילה בלי כוכב מרלן ניגונה של השכונה וזה בשליפה מהראש יוצר ענק ענק

smailie

New member
עוד בחייו הוציא שלושה תקליטים למבוגרים

אחד מהם אפילו הופק מוסיקלית בידי משה לוי (שעבד גם עם שלמה ארצי, שלום חנוך ואביב גפן!). הרי את השיר "בארץ הזאת" אי - אפשר לשייך לקטיגורייה של שירי - ילדים. נכון? אבל כנראה שבעוזי חיטמן ז"ל דבק דימוי נצחי של זמר ויוצר לילדים והוא לא הצליח להתחמק מזה. לשמוע אותו מכניס גיטרות חשמליות בעוצמה ושר שירים עם ביקורת על המצב במדינה ועל כעסים בהחלט נשמע מאוד מוזר. יש להניח שבגלל הסיבה הזאת האלבומים לא הצליחו מבחינה מסחרית. הנה דוגמא לשיר שכתב ושר עוזי חיטמן ז"ל שבתוכן מילותיו רחוק מאוד מלהיות טקסט חביב וחינוכי שמותאם לילדי ישראל: בניתי בית, סגרתי דלת, קניתי אוטו, עשיתי ילד. בכל זאת משהו חסר לי, בכל זאת משהו חסר. אולי מישהו יגלה לי, איפה הוא מסתתר. נשים היו לי - יפות עיניים. הלכו ובאו, ובינתיים, בכל זאת משהו חסר לי... לימדו אותי לרדוף - אחרי הצדק. מכרו לי סיפורים - על שיוויון והקרבה. לימדו אותי לדרוך וללחוץ על ההדק, אך לא לימדו אותי - כן, לא לימדו אותי - לעשות אהבה. והגיטרה - נתנה לי כוח, כדי ללכת - כדי לשכוח, שבכל זאת משהו חסר לי. לימדו אותי לרדוף... בניתי בית, סגרתי דלת, קניתי אוטו, עשיתי ילד, שתלתי דשא, אני מודה ש... בכל זאת משהו חסר לי...

AlonPe

New member
../images/Emo9.gif למדתי מש'ו! ../images/Emo9.gif

אחפש ת'תקליטים האלו!

MrCheff

New member
אני בהחלט זוכר את ההלם והעצב שחשתי אותו בוקר

עד היום כאשר אני שומע שירים שלו אני מרגיש עצב..

gils33

New member
גם אני

ממש אהבתי את יצירותיו "אלוהים שלי" היה השיר שלי,הייתי שומע אותו 10 שעות ביום,ככה אמא שלי מספרת. יוצר ענק

smailie

New member
שניים מהתקליטים

הם "אורח" (שכלל את השיר "בארץ הזאת") מסוף שנות השמונים ו"מתוך תוכי". התקליט הראשון בקטיגורייה הזאת יצא בשנת 1981 ושכחתי את שמו. החומר בו אמנם מרוכך יותר ופחות מחאתי, לעומת השניים האחרים, גם הוא לא נמנה עם תקליטי שירי - הילדים של חיטמן ז"ל. אחרי פטירתו, יצא הדיסק הכפול "התור לאהבה", שממנו הושמעו מעל גלי האתר בעיקר "אושר" והביצוע של עוזי חיטמן ז"ל עצמו ל"עכשיו התור לאהבה" (זו גירסה שנייה של השיר למעשה, כי מספר שנים קודם לכן "עכשיו התור לאהבה" כבר הוקלט ע"י אריק אינשטיין).

schlomitsmile

Member
מנהל
מעבר לעושר המוזיקלי היופי של עוזי חיטמן בעיניי הוא שפתיחות וסובלנות לא היו סיסמאות ריקות אצלו. כך גדל, וזה גם התבטא אצלו ברב-גוניות המוזיקלית. וכמה שזה חסר היום בארצנו הקטנטונת...

smailie

New member
האם את מתכוונת לכך שחיטמן ז"ל

היה אחד היוצרים הראשונים שמוצאם אשכנזי, אשר ניאותו לכתוב שירים עבור זמרים שביצעו חומרים בסיגנון הים - תיכוני (זוהר ארגוב ז"ל, חיים משה, שימי תבורי ועוד)? לסובלנות ולפתיחוּת גם במובן הזה?

schlomitsmile

Member
מנהל
בהחלט, גם שירים מזרחיים, שירים חסידיים, שירי ילדים, שירים כגון המצורף לקליפ- עם אמירה חברתית-פוליטית (במובן הרחב של המילה, לא מפלגתית).

gils33

New member
הוא כתב

לכל מגוון המוזיקה,זה מה שהיה כ"כ מדהים אצלו.

schlomitsmile

Member
מנהל
ואם מדברים עליו, לא יכולה להתאפק ולצרף גם את "השיר שלי" ../images/Emo9.gif אני באמת נולדתי לשלום: הוריי קראו לי שלומית, כי נולדתי מיד לאחר מלחמת ששת הימים, והם קיוו שזו תהיה המלחמה האחרונה... מזדהה לגמרי עם כל מילה בשיר, אגב- לא רק לגבי שלום בינינו לבין שכנינו, אלא בכלל. צירפתי את הביצוע של חיטמן ולא המוכר של סקסטה, כי אני אוהבת אותו יותר. יש משהו חם ונוגע ללב בקולו. http://www.youtube.com/watch?v=B0hPlRvERnU&feature=related

AlonPe

New member
לדעתי דווקא...

ראוי לציין - אמירה חברתית-פוליטית... זה לא שבמובן הצר או המפלגתי... אלא בואו נגיד את זה ככה - עם נטייה ימינה! ואת זה הוא עשה בתקופות שהקונצנזוס החברתי וגם התרבותי נטה שמאלה. וגם זה דבר ראוי להערכה, בנאדם, יוצר, שהלך עם האמת שלו בלי פשרות, ובלי להיכנס לכל מני קונספירציות פולטיות
יכול להיות שגם זה מש'ו שפגע בו (ואולי לא)

למעלה