7 שנים בלי עפרה

../images/Emo16.gif 7 שנים בלי עפרה../images/Emo16.gif../images/Emo7.gif

7 שנים של געגועים... 7 שנים של כאב... לציון יום השנה ה-7 למותה של נסיכת הזמר התימני עפרה חזה הנה מעט מקורות חייה: עפרה חזה נולדה בשכונת התקווה בתל אביב כבת זקונים, ילדה תשיעית להוריה. אמה הייתה עוד בתימן זמרת חינות פופולרית, ולאחר שעלו לארץ נהגה במשך שנים לשיר בליווי תוף בכל מוצאי שבת על המרפסת. עפרה שרה מילדות והייתה הסולנית במקהלת בית הספר. יכולתה הקולית בלטה במיוחד בשיר "ירושלים של זהב", שבו הצליחה למשוך "כמו גדולה" את התיבה האחרונה בשיר ("כייינוווווור"….). בגיל 12 התקבלה חזה לסדנת התיאטרון שהקים אז בצלאל אלוני בשכונה. הופעתה הראשונה של חזה על הבמה הייתה במחזה "פרחים מפלסטיק", שבו שימשה שחקנית מחליפה וכל תפקידה היה לומר "שטיח אדום"… בתוכנית "אהבה ראשונה", שהועלתה לאחר מלחמת יום הכיפורים, כבר ניתן לחזה בת ה– 16 תפקיד יותר משמעותי, ושיר הסולו הראשון שלה, "געגועים", הגיע למקום הראשון במצעדים. באותה שנה היא הופיעה לראשונה בטלוויזיה בפסטיבל הזמר המזרחי וזכתה במקום השלישי עם השיר "שבת המלכה". כעבור שנתיים היא התגייסה לצבא ובערבים המשיכה להופיע עם סדנת התיאטרון.

הפריצה הגדולה...

הפריצה הגדולה של חזה התרחשה ב- 1979, בסרט "שלאגר" עם חברי הגשש החיוור, שבו שרה את "שיר הפריחה". השיר הפך ללהיט ענק, שהושמע ללא הרף ברדיו והפך את חזה לכוכבת ול"זמרת השנה" במצעדי הפזמונים של 1980, תואר שהחזיקה בו ארבע שנים רצופות. ב – 1980 יצא אלבום הסולו הראשון שלה על אהבות שלנו. באלבום המצליח נכללו, מלבד שיר הנושא שאותו שרה בפסטיבל הזמר, גם שירים מסרט נוסף ששיחקה בו, "נערת הפרברים", וכן "שיר הפריחה", "שיר אהבה לחייל", ו"פלאש גורדון". כעבור שנה יצא אלבומה בוא נדבר, עם הלהיט "תפילה", ושנה מאוחר יותר ראה אור האלבום פיתויים, ממנו הצליחו במיוחד השירים "גבריאל" ו"כל יום מתחילה שנה". ב – 1983 נשלחה חזה לאירוויזיון שנערך במינכן, גרמניה, עם השיר "חי", שזכה במקום השני. הופעתה של חזה הייתה משכנעת והמילים "עם ישראל חי", שנשמעו מפיה על אדמת גרמניה, עוררו בארץ התרגשות רבה. יש הרואים בהופעה באירוויזיון את "יריית הפתיחה" בקריירה הבינלאומית של עפרה חזה, אבל עד לפריצה הגדולה האמיתית שלה בחו"ל, היא הוציאה בארץ אלבומים נוספים, ביניהם שלושה אלבומים של שירי מולדת שכללו שירים עבריים ישנים בעיבודים חדשים ואלבום בשם בית חם (1984), מתוכו בלטו שיר הנושא ו"יד ביד".

הפריצה בחו"ל..

באלבום שירי תימן, שיצא גם הוא ב- 1984, שרה חזה שירים ששמעה בילדותה, בעיבודים ששילבו בין כלי תיפוף אותנטיים לכלי נגינה קלאסיים. יזהר אשדות ערך מיקס חדש לאחד משירי התקליט, "גלבי" (ובעברית, "ליבי"), והוסיף לו כלי נגינה אלקטרוניים, שהפכו אותו לשיר דאנס בקצב מזרחי המתאים מאוד לרחבת הריקודים. תקליטן מרדיו "קול השלום" העביר את הגרסה החדשה לידידיו באירופה, והשיר יצא בחברת ענק גרמנית, שהפיצה אותו בכל היבשת ובעיקר בצרפת ובגרמניה. באותה שנה הוציאה חזה גם את האלבום אדמה. בשלב זה של הקריירה שלה, בכירי הכותבים כבר הסכימו לכתוב לה, ובאלבום הופיעו שירים של סשה ארגוב, משה וילנסקי, אהוד מנור ואחרים. שירי האלבום שהצליחו במיוחד היו "גורל אחד", "אדמה" ו"מישהו הולך תמיד איתי". ב1985 השתתפה חזה במחזמר "עוץ לי גוץ לי" שהעלה "התיאטרון העממי", בה גילתה את הנסיכה. שירי ההצגה הוקלטו בזמן ההופעה לאלבום שיצא בחברת "הד ארצי". בקיץ של אותה שנה הגיעה לשיא היריבות בין מועדוני המעריצים שלה ושל המתחרה הגדולה שלה באותה תקופה, ירדנה ארזי. השתיים לא היו יריבות אישיות, אך מדורי הבידור ועיתוני הנוער דיווחו ללא הרף על ה"קרב" ביניהן, שהגיע לשיאו כשאחת ממעריצותיה של חזה התיזה דיו באקדח מים על שמלתה של ארזי ב"עיר הנוער" בתל אביב… ב– 1986 הקליטה חזה את ימים נשברים, ולראשונה כתבה בעצמה את מרבית השירים. יזהר אשדות עיבד את האלבום ברוח רוקיסטית עדכנית, ובעקבותיו גם הועלה מופע בבימויו של צדי צרפתי. המופע והאלבום לא זכו להצלחה והקריירה של חזה עמדה על פרשת דרכים. האלבום ימים נשברים נמכר במשך השנים במעל ל-30,000 עותקים. ההזדמנות הגדולה שלה הגיעה מהכיוון האתני. בראשית 1988 הפיקו אשדות ויאיר ניצני רמיקס לשיר "אם ננעלו" מתוך אלבומה שירי תימן (כולל תוספות שירה שלה באנגלית). השיר יצא בתקליטון באירופה זמן קצר אחרי שסמפול גרסתו המקורית הופיע בלהיט של אריק בי. אנד רקים עם קולד קאט. הוא הפך ללהיט ענק, ועד סוף השנה נמכר התקליטון ביותר משני מיליון עותקים. "אם ננעלו" נכלל באלבומה הבינ"ל של חזה Shaday, שמרבית השירים בו הופקו על ידי אשדות, שגם ניגן בבס, גיטרות, קלידים ותופים. האלבום כלל את לחנו ל"My Aching Heart" (תרגום ל"הכאב הזה" מתוך ימים נשברים), ושירים בעברית, ערבית ואנגלית שהלחין בצלאל אלוני. עד סוף 1988 נמכר האלבום באירופה בלמעלה ממיליון עותקים ובארה"ב ב- 40 אלף עותקים. באותה שנה זכתה חזה במקום הראשון בתחרות הטלוויזיונית "אריה הזהב" שנערכה בגרמניה וכעבור שנה קטפה את הבכורה בפסטיבל הבינלאומי של טוקיו. היא השתתפה בשנים אלו שלוש פעמים בפסטיבל סן רמו שבאיטליה כזמרת אורחת, אך למרות ההצלחות, חזה הפנתה את עיקר המאמצים לטובת הצלחה בארצות הברית. ב– 1989 היא הופיעה במועדון ה"פלדיום" בניו יורק ועברה להתגורר בעיר. טובי המפיקים המוסיקליים, שהתרשמו מיכולתה הקולית הנדירה, ביקשו לעבוד איתה. אריף מרדין ותומס דולבי הפיקו מוסיקלית את אלבומה Desert Wind (1989), שהוקלט בלוס אנג'לס. אגב, בשיר "פטה מורגנה" היא שילבה את קולה של אמה, ששרה לה בטלפון מהארץ קטע משיר תימני… בתקופת שיא זו הייתה חזה מחוזרת על ידי אמנים רבים - פול אנקה וקליף ריצ'ארד הקליטו איתה דואטים, קטע בקולה שולב באלבום של להקת Sisters of Mercy ועוד.

אלבומים אחרונים..

ב – 1990 היא סירבה להצעתו של מייקל ג'קסון להצטרף אליו לסיבוב הופעות עולמי. היא הופיעה בפסטיבל הג'אז היוקרתי בשווייץ, והופעתהסוחפת שם עם מיטב שירי תימן ואחרים ראתה אור באלבום שיצא ב-1997. איגי פופ הקליט איתה את "דאו דה הייה" באלבום Kirya, שהיה מועמד ב – 1993 לפרס הגראמי היוקרתי (האוסקר של תעשיית המוסיקה בארה"ב) בקטגוריית "מוסיקת עולם", הישג שאף ישראלי לא הגיע אליו עד כה. אך על אף כל הצלחותיה בחו"ל הקפידה חזה שכל מסע יחסי ציבור לאלבום חדש שלה ייפתח בישראל. חזה הקליטה אלבום שלם בהפקתם של שניים מלהקת ראשים מדברים, אך חילוקי דעות בינהם גרמו, בסופו של דבר, לגניזתו של האלבום, שכלל שירים מקוריים של חזה ואלוני, כמו "ירושלים" על פי סיפור משפט שלמה, "מלכה בגלות" וחידוש של חזה לשיר "קשמיר" של להקת לד זפלין, שהיה אחד השירים האהובים עליה. ב- 1994 יצא אלבומה העברי האחרון, כל הנשמה. בעצרת הזיכרון, שנערכה ביום השלושים לרצח ראש הממשלה יצחק רבין, שרה חזה את קטע הפתיחה של השיר "כל הנשמה" אותו כתבה עם גוראן ברגוביץ' וכמו כן את השיר "לאורך הים". ביצוע זה מופיע באלבום שלום חבר, ובאוסף המשולש, שיצא אחרי מותה . שלוש שנים אחר כך התחתנה חזה עם איש העסקים דורון אשכנזי, מיתנה את פעילותה המקצועית וחזרה לגור בארץ לאחר שהות ממושכת בלוס אנג'לס. זמן קצר לאחר נישואיה סיימה את שיתוף הפעולה המקצועי שלה עם בצלאל אלוני, שליווה אותה מתחילת הדרך. ב- 1998 הזמין אותה סטיבן שפילברג לשיר את שיר הנושא לסרט המצויר "נסיך מצרים". חזה הקליטה את השיר ב– 29 שפות ואף דיבבה את קולה של יוכבד לסרט. כעבור שנה החלה להקליט סקיצות לאלבום חדש משלה.

הסוף הטראגי..

בפברואר 2000 הובהלה חזה למרכז הרפואי "שיבא" בתל השומר כשהיא סובלת מקריסת מערכות. פעמיים בעבר ניצלו חייה של חזה בנס.: ב- 1987 התרסק מטוס "צסנה" של חיל האויר, שהטיס אותה ואת בצלאל אלוני בחזרה מהופעה בבסיס בדרום. הם יצאו מהתאונה עם פציעות קלות בלבד. הפעם השנייה הייתה ב- 1994, כשברק פגע במטוס הג'מבו שהחזיר אותה לארץ מלונדון, והמטוס הצליח לנחות בשלום. בפעם השלישית לא התרחש הנס, וחזה נפטרה כעבור שבועיים בבית החולים, ככל הנראה מסיבוך שאירע בעקבות נטילת קוקטייל התרופות נגד מחלת האיידס. השיר האחרון שהקליטה חזה היה "Forgiveness" ("סליחה") לאלבום מחזור התפילות של מוסיקאי יהודי בשם ג'ונתן אלייאש. לאחר מותה יצא לזכרה האוסף המשולש מנגינת הלב, ובו מיטב להיטיה לאורך השנים והאלבומים שהוציאה בארץ ובחו"ל. ת.נ.צ.ב.ה יהי זכרה ברוך.

עופרה הייתה סמל ליהודיה גאה בדתה וב

עופרה חזה היא סמל ליהודיה גאה בדת שלה ובעם ישראל עופרה הייתה דתייה שכל רצונה היה לשמח את עם ישראל לא לחינם היא הייתה מתנדבת לשיר לחיילי צהל בכל מקום ויהייה הנידח ביותר והכל בחינם ומתוך גאווה

אין נחמה../images/Emo201.gif../images/Emo7.gif

הויייייייייייייייי כמה שהערצתי - ועדיין מעריצה אותה. אצלי בכלל קרה דבר מאד מוזר ביום לפני שהיא נפטרה....בעלי הילד ואני בילינו כמה ימים באילת...ולא שמענו כלל חדשות - ממש היינו מנותקים. בדרך חזרה מאילת...בכביש הערבה ישנם סלעים שדומים לכל מיני דמויות...משום מה באותה פעם חלמתי בהקיץ ודימיתי לעיניי דמותן של 2 זמרות...ועלה לי בראש שהן נמצאות באיזושהיא תחרות... ולרגע האנשתי את הסלעים האלו בדמותן של עופרה חזה ז"ל וירדנה ארזי שתבדל לחיים ארוכים....וזכרתי שאמרתי לבעלי כאילו מה קרה לי עכשיו למה נזכרתי בהן מוזר מאד... כשהגענו לאיזור באר שבע, העברתי משירים בקלטת- לרדיו כדי לשמוע חדשות....ופתאום אנו שומעים שעופרה חזה נמצאת בבי"ח תל השומר ודווח כי היא נמצאת מצב קשה ביותר, על סף קריסת מערכות....
באותו רגע בעלי ואני הסתכלנו אחד על השני ולא הבנו מה פשר ההודעה ....וחיכינו שוב לחדשות הבאות בכדי להקשיב יותר טוב לידיעה..וכך שעה אחרי שעה עד שהגענו הביתה....ונצמדתי לטלויזיה ולרדיו עד שהגיעה ההודעה העצובה ביותר שאפשר לשמוע - מפיו של מנהל ביה"ח.
איך אפשר פרח כזו...עד היום קשה לי להאמין שהיא איננה - זהו המוות הכי מסתורי שנתקלתי בו...כאילו עופרה
|
איידס
נראה לי הזוי ..... ואיך שיצא הדיסק המשולש שלה רכשתי אותו וכך אני שומעת אותה כל הזמן באוטו ובבית...היא מלווה אותי כל הזמן. תהא נשמתה של עופרה חזה ז"ל צרורה בצרור החיים.

קליל 1

New member
דמעות הציפו את עיני כששמעתי

שהיא מתה.. הייתי בשוק.. כל כך אחבתי אותה..

Drowned World

New member
../images/Emo47.gif

עפרה חזה הייתה ותמיד נשארה מלכת תימן הישראלית של העולם

השiדד

New member
אני שונא תעדה הזאת כמו ערבים

זאת העדה הכי חרמנית שיש. הכי קמצנים מכוערים

למעלה