Zabriskie Point

הצילו! the nerrow part 2../images/Emo129.gif

יו איזה קטע מפחיד!! זה מתחיל בגיטרה חזקה כזאת שנשמעת קצת מזרחית עם תופים ואחריי בערך דקה נכנס ברקע איזה צליל שטני, כמו השלדים בפרק האחרון של הסמפוניה הפנטסטית של ברליוז, לאט לאט הצליל המפחיד הזה מגבר ומצטרפים אליו עוד כאלה, והם מתגברים על הגיטרה שנחלשת עד שהיא נעלמת... מה שנשאר זה קטע פסיכדלי כבד והזוי לגמריי וממש ממש מפחיד. חובה.

../images/Emo168.gif Zabriskie Point ../images/Emo168.gif

באיחור-מה מועלה היום לדיון האלבום Zabriskie Point, שהיה בעצם פס הקול לסרט באותו שם. פרטים על האלבום והקטעים המופיעים בו מצויים ב"דיסקוגרפיה" ב-FAQ. בשנת 1970 הופיע שיר נוסף של הפלויד, Embryo, באוסף של הלייבל שלהם, Harvest. האוסף נקרא Picnic - A breath of Fresh Air ונועד להציג בפני הקהל הרחב את האמנים השונים של הלייבל, ביניהם הפלויד וסיד בארט - ששירו Terrapin מופיע אף הוא באוסף. השיר Embryo צורף לאוסף ללא ידיעת הפלוידים, שלא היו מרוצים מההקלטה וחשבו שהשיר אינו עדיין מוכן. בעקבות התנגדותם, הוסר האלבום מהמדפים, ועותקים שלו נמכרו, במשך השנים, לאספנים במחיר אסטרונומי. השיר Embryo עצמו, הוא אחד השירים הטובים שהפלויד הקליטו באותה תקופה. בגלל נדירותו באותם ימים, היה בו עניין רב מצד אוהדים - אני זוכרת שהשמיעו אותו גם ברדיו אצלנו כ"בוטלג" מסתורי וכד'. השיר הופיע, לבסוף, בהקלטה רשמית באוסף Works בתחילת שנות השמונים - בדיוק באותה גרסה בה הופיע באלבום האוסף ההוא. האוסף Picnic יצא ב-CD ממש לאחרונה - עם Embryo. --------------------------------------------------------------- אלו מכם שרוצים עוד להוסיף הערות לאלבומים קודמים - במיוחד אומהגומה עליו בקושי דברנו - מוזמנים לעשות זאת כאן. אני אוסיף בשעות הקרובות הערות לאלבום ההוא, וכן ל-More שפספסתי.

שמעתי עכשיו את crumbling land

פעם ראשונה, קטע מצויין- כל פעם שאני בטוח שאני מכיר את כל פינק פלויד- הם מפתיעים אותי מחדש...

דדאלוס

New member
על אף הכוונה המקורית

של אנטוניוני - שהפלויד יכתבו את כל הפסקול - לא יצא מזה יותר מדי. אנטוניוני התלהב מ-Careful with that axe, Eugene, הזמין את החבר'ה לרומא, אבל שום דבר ממה שהם כתבו לא היה מספיק טוב בשבילו. לפחות הם נהנו מארוחות טובות באותו זמן. בסופו של דבר נכללו רק שלושה שירים של הפלויד בפסקול: קטע מעצבן למדי בשם Heart beat, Pig meat, קטע יפהפה בשם Crumbling land וגרסה אפלה ליוג'ין - Come in number 51, your time is up. (יש לי תחושת דז'ה-וו קלה). בכלל הפסקול הוא מאד "אמריקני" באופיו, והקטעים היפים לטעמי בפסקול, מעבר ל-Crumbling land, הם סולו הגיטרה הארוך והנוגה של ג'רי גרסייה, ו"הוואלס של טנסי" הנפלא של פטי פייג'.

More חלק א'

More הרקע לאחר השלמת האלבום Saucerful of Secrets, החלו הפלויד לאט לאט לבנות את עצמם מחדש. חברי הלהקה היו נחושים לפתוח דף חדש, ולמצוא את קו מוסיקלי יחודי. במשך השנים הבאות, ולמעשה עד DSOTM בשנת 1973, עסקה הלהקה בחיפושי דרך, בנסיון לגבש אמירה ייחודית. דווקא במשך תקופה זו של חיבוטי נפש מוסיקליים, יצרו הפלויד, לטעמי, את הדברים המעניינים ביותר בקריירה שלהם. באופן אירוני, חברי הלהקה אינם מעריכים כיום במיוחד את התקופה הזו (דבר שאולי בא לידי ביטוי בהמנעות הכמעט מוחלטת של הוצאה של חומר "נדיר" מתקופה זו). חיפושי הדרך של הפלויד הביאו אותם להפסקת הנסיון לשווק עצמם כלהקת מצעדים – הם הפסיקו להוציא סינגלים לאחר 1968 – ולהתמקדות באלבומים ובכתיבת יצירות נסיוניות, אקספרימנטים באלקטרוניקה, בעיבודים וקונצפטים - ובהעברת מסרים דרך יצירת "אווירה" מוסיקלית, יותר מאשר דרך טקסטים ישירים. אותה "אווירה" שיצרה הלהקה, התגבשה עם הזמן והפכה למעשה לקו מוסיקלי מנחה, שנשאר עמה למעשה עד סוף דרכה. יש הרואים בתפישה זו – יתכן שבצדק – את שורשי גל האמביינט של השנים האחרונות. 1969 במהלך שנת 1969 עסקו הפלויד בכמה פרוייקטים במקביל: הראשון היה היצירה The Man and the Journey,עמה הופיעו ברחבי אירופה במהלך מרבית השנה, בהצלחה רבה. למען הסדר, אני מעתיקה לכאן דברים שכתבתי בעבר על היצירה: "מדובר ביצירה המורכבת משתי סוויטות, אחת The Man והשניה The Journey. הפלויד הופיעו עם היצירה הזו בשנים 1969-1970. היא לא יצאה על אלבום רשמי מאחר ומרבית השירים נוכסו לצורך פסקול הסרט More (כמו Cymbline, לדוגמא) או הופיעו - בשמות שונים - באלבומים אחרים של הלהקה. נדמה לי שרק 2-3 קטעים לא הופיעו במקום אחר, אח"כ. ניתן לשמוע את היצירה כיום רק בבוטלגים - ויש כמה וכמה כאלו, כשהמפורסם בהם (ככל הנראה) הוא הבוטלג של ההופעה באמסטרדם, מחודש ספטמבר 1969. (הגרסה הטובה ביותר של Cymbaline שיש לי - מתוך איזה 10 גרסאות - היא גרסת בוטלג מתוך הופעה של The Man and The Journey, אבל זו לא ההופעה מאמסטרדם, אלא אחרת). לטעמי, זוהי יצירה מרתקת. היא נסיונית בהרבה מ-Atom Heart Mother, שהוקלטה בעצם במקביל, ויותר מורכבת ממנה, מוסיקלית וקונצפטואלית. מבחינה הסטורית, זוהי חוליה חשובה בהתפתחות יצירות-הקונצפט של הפלויד. הנושאים שהופיעו כאן - המחזוריות של לידה-חיים-מוות, החוויות היומיומיות כמעצבות את המצב הנפשי של האדם וכו' - הופיעו אח"כ בכל היצירות של הפלויד, ובמיוחד ב-DSOTM. למעשה, היצירה הזו היא הבסיס ל-DSOTM." הפרוייקט השני עליו עבדו הפלויד במהלך 1969 היה האלבום Ummagumma, שעליו ייכתב בהמשך. במהלך העבודה על אומהגומה, הספיקו הפלויד גם להקליט, באולפני Abbey Road במשך שבוע ימים, את פס הקול לסרטו של ברבט (ברבה?) שרודר, More. שרודר, שזה היה עבורו הפיצ'ר הראשון, כמדומני, רצה את הפלויד לסרטו ככל הנראה בגלל הקשר בין המוסיקה הפסיכדלית שהלהקה ניגנה (עד אז) לבין נושא הסרט, שעסק בגורלם המר של זוג נרקומנים באיביזה. הפלויד, מצדם, ראו בכך הזדמנות להכנס לתחום הלחנת פסי-קול, שנראה להם באותה תקופה כאופציה אפשרית, במידה וייכשלו כלהקת רוק קונבנציונלית. למרות שהלהקה טענה שהם אילתרו את השירים תוך כדי ההקלטה, נראה שלפחות כמה מהשירים נכתבו קודם לכן, לפחות בגירסה גולמית. האלבום מאופיין בגישה מוסיקלית מגוונת: משירים אקוסטיים שקטים ועד אקספרימנטים אלקטרוניים; מהשפעות אתניות (מזרחיות, ספרדיות) ועד רוק מערבי קונבנציונלי. בסך הכל, זהו אלבום מרשים, גם אם חלק מהנסיונות בו נשמעים כיום לאוזנינו כ"בוסריים". ניכרת בו ההתפתחות המוסיקלית של הלהקה, מאז ימי Saucerful. שירים כגון Cymbaline, Green is the colour ו-Cirrus Minor מצביעים על התפתחות מרשימה במיוחד של רוג'ר ווטרס, ככותב שירים.

More - חלק ב'

השירים Cirrus Minor, השיר הפותח את האלבום, הנו גם השיר הראשון של הפלויד מבין השירים הפסטורליים הרבים שיכתבו במהלך השנים, ושהושפעו מילדותם באיזור קיימבריג'. אך בניגוד לשירים הפסטורליים ההם – כגון Grantchester Meadows או Fat Old Sun - השיר הזה ספוג באווירה גותית-משהו, המזכירה יותר שקיעה או מוות, מאשר יום שמש קייצי. כאן נכתבו דברים נוספים על השיר. כפי שכתבו אחרים כאן, Nile Song, השיר הבא, הוא שיר יוצא דופן בקנון של הפלויד, אחד משירי הרוק ה"כבד" המובהקים היחידים שלהם (היו אולי כמה ב"החומה", לא?). קצת משונה לשמוע שיר "מצ'ואיסטי" כזה מהפלויד, שהם אחת מלהקות הבנים הכי לא-מצ'ואיסטיות מאותה תקופה. ואולי מכאן גם השפעתה על האמביינט, ועל הרבה להקות עכשוויות, שאינן מרגישות מחוייבות לרוק ה"קשה" הישן. הרכרוכיות של הפלויד ממשיכה גם בשיר הבא, Crying Song, שיר אקוסטי, שקט, עדין ורגוע – גרסת קיימבריג' ל"הגברים בוכים בלילה". ב- Up the Khyber יש שינוי דרמטי של האווירה. זהו קטע אנרגטי שחובר ע"י רייט ומייסון, ולכן מבוסס בעיקר על תופים וקלידים. שם השיר, אגב, הוא ביטוי בסלנג קוקני, המתייחס למין אנאלי. Green is the Colour של ווטרס חוזר לאווירה הפסטורלית של הדשא הירוק והשמיים הכחולים. בסרט, מלווה השיר סצינה רומנטית, בהתאמה מלאה: זהו אחד משירי האהבה היחידים בקנון של הפלויד, ולכן אחד הרגעים הנדירים בהם הרשה ווטרס לעצמו להפגין קצת רגישות בשיריו. אחד מהצמדים המעניינים בשיר אומר: Envy is the bond between The hopeful and the damned ואולי נדמה לי, אך יש בכך יותר משמץ של תיאור של ווטרס את עצמו. Cymbaline ממשיך באווירה דומה. על השיר הזה כבר כתבתי מקודם (ראו לינק), והוא, לטעמי, אחד השירים הטובים ביותר של הפלויד בכלל. גרסת האלבום שונה, אגב, מגרסת הסרט: באלבום שר גילמור את השיר, בעוד בסרט שר אותו ווטרס, כאשר צמד שורות אחד שונה (גרסת האלבום טובה יותר, לטעמי). הקטע האינסטרומנטלי הקצר Party Sequence משלב מוטיבים מזרחיים, תופים וקאזו (כמדומני שזו היתה אשתו-דאז של מייסון שנגנה בכלי הנ"ל בקטע הזה, אבל יכול להיות שאני טועה, וזה היה בקטע אחר בכלל. ניחא). Main Theme גם הוא קטע אינסטרומנטלי אמביינטי, שבו דגש על קלידים וכלי הקשה. יש לזכור, שהלהקה כתבה את הקטעים על מנת שילוו סצינות ספציפיות בסרט, ולכן ניסו להתאים את אווירת השירים לאווירה בסצינות הנתונות. למרות זאת, גם האזנה לקטעים במנותק מהסרט מצליחה, לדעתי, להעביר את ה"ראש" שבו נכתבו הדברים, כאשר הקטע Main Theme הוא דוגמא טובה לכך. Ibiza Bar דומה מאוד ל-Nile Song אבל טוב ממנו, לדעתי. בולטות בו עדיין ההשפעות הפסיכדליות, שאפיינו את הלהקה בהקלטותיה הקודמות. תפישה מוסיקלית דומה מנחה את השיר Seabirds, המופיע בסרט עצמו, אך לא באלבום. על רקע של טקסט המתייחס לנוף הטיפוסי לאיביזה – ים, גלים, סלעים, שמש וכו' – יוצרת הלהקה מוסיקה פסיכדלית עם גוון "פופי" קצת יותר מאשר ב-Ibiza Bar. יהיה מעניין לשמוע את השיר במנותק מהסרט (שכן השיר נשמע בסרט על רקע דיאלוג בין הדמויות) – אם יתעשתו הפלוידים יום אחד ויוציאו אותו באופן רשמי. (מלבד Seabirds, היה כנראה קטע נוסף אשר נכלל בסרט אך לא באלבום – קטע אינסטרומנטלי בשם Hollywood, שלא שמעתיהו). Quicksilver, הוא קטע אלקטרוניקה אבסטרקטי, שלא היה נשמע יוצא דופן בהרבה אלבומים שיצאו בשנים האחרונות, בעוד A Spanish Piece חוזר למוטיבים אתניים – הפעם ספרדיים (איביזה הוא אי ספרדי). לי הקטע מזכיר דווקא את Alan’s Psychedelic Breakfast, עם הנונסנס המדובר על רקע המוסיקה... . Dramatic Theme ו-More Blues הם קטעי-אווירה נוספים. בשניהם מפגין גילמור את כישורי האילתור שלו בגיטרה, כאשר הוא נוקט, לראשונה, בתפישה שונה לחלוטין מזו של בארט, בנגינתו (כאשר החליף את בארט בראשונה, גילמור נדרש לחקות את סגנון הנגינה שלו). השינוי בא לידי ביטוי במיוחד ב-More Blues, המבוסס על מבנה בלוזי מסורתי – מבנה ממנו התרחק בארט במודע.

למעלה