אגדת השמש והירח...
זה נשמע אולי מיושן ודביק אבל אני לא מצליח להתנתק מקו ההשוואה הזה לאורך כל הקריאה שלי את הדברים של הגברת מיכל בן דוד ושרשור התגובות פה בפורום. ההשוואה שאני מדבר עליה קשורה לירח. יצא לכם לחשוב על זה? כמה פעמים יוצא לנו להתבונן בירח ולהתפעל מכל העוצמה שביופי הזה, השלמות, הלובן, הריחוק, הזוהר והחיים שיש עליו וגדולים ממני מנסים להוכיח שהם שם. קרה לכם שנמאס לכם מהיופי הזה? שהרגשתם שזה חוזר על עצמו? כמה פעמים אפשר להתבונן בירח ולהתפעל? אף פעם לא, נכון? זה בדיוק ריטה. זה בדיוק לראות את ריטה בהופעה. קראתי את הביקורת של בן דוד אולי 6 פעמים. ותחושת אמביוולנטית ממלאה אותי, זה נכון שרוב השירים הם מהופעות קודמות אבל איפה ההתייחסות לעיבודים החדשים? זה נכון שריטה תיאטרלית ורוקדת וזזה כמו בהופעות קודמות, זה נכון שיש לה רקדנים, זה נכון שהיא גמישה, זה נכון שהיא מבקשת לקום לרקוד ועוד יותר נכון שהיא מתחברת לקהל ושוברת כל מחיצה אפשרית. אבל יש דברים שרק בשבילם שווה לשלם 195 שקלים גם כשאתה כבר "אבא" וגם כשאתה כבר בן 28+ וגם כשאתה בבוקר ממלא דמות חינוכית לנערים מתבגרים. ועם כל זאת, זה ריטה, זאת האישה היחידה שמצליחה להוציא ממני כל דמעה אפשרית בפרק זמן של שעתיים וקצת. יש דבר כזה בספרות שנקרא "קתרזיס" הפירוש למילה הזאת קשורה בתהליך היטהרות שעובר הצופה במחזה הטרגי. אם הייתי יכול הייתי ממציא מושג חדש וזאת משום שהתהליך שאני עובר אצל ריטה בהופעה חזק פי מליון ממה שמדברים עליו במחזה הטרגי. יכול להיות שמה שאני מרגיש מרגישים רבים ואולי בעצם כולם אבל לאורך ההופעה כשהיא שרה שם אני מרגיש שהיא עושה את זה רק בשבילי וכל מה שאני רוצה לצעוק אליה זה תודה ענקית אחת גדולה. הייתי ועוד אהיה בהופעה הזאת הרבה, אוהב את ריטה ואוהב לאבד נשימה כשהיא שרה, פעם הייתי קופץ לבמה מיד בשנייה הראשונה שהיה מותר, היום זה אחרת, מעדיף לראות את ריטה שלי כמו הירח, מרחוק, מפחד לגעת או להתקרב יתר על המידה כי אז יאבד לו הקסם, יושב לי בדרך כלל בשורות הראשונות בצד, אולי מבושה של העיניים הדומעות ואולי משום ששם אני יכול להתחבר אליה הכי טוב שרק אפשר, מבקרים יכולים להעלות כמה שהם רוצים את הטיעון שריטה אולי ממחזרת את עצמה, השירים שלה נשמעים אותו הדבר, היא לא מחדשת כלום ו"הקהל מתקשה להגיע לגבהים הווקאליים שלה בלאלף נמר" אבל מישהו נתן דעתו לאיזה גבהים הקהל מגיעה מעצם הופעתה, מעצם העבודה שהיא כמו פותחת את בטנה ומוציאה את כל התוכן שבהם החוצה רק בשבילנו. אולי לגבהים הווקאליים שלה אני לא מגיע אבל בהחלט מגיע לגבהים שרק היא יודעת לקחת אותי אליהם. וכל פעם אני רק מתגעגע יותר ויותר. בכל פעם שמגיע סוף ההופעה אני מבין שזה רק תירוץ, להופעה של ריטה אין באמת סוף היות ואחרי שכל האולם מתרוקן אתה מוצא את עצמך מלא עד אפס מקום בנשמה ולא מצליח למצוא שום מילה שתבטא את התחושה הזאת כפי שהיא עוברת בי כל פעם. לעיתים, אני מנסה לחשוב מה ריטה הייתה חושבת על כל התחושות האלה, איך אנחנו כמעריצים מצטיירים בעיניה, "קרציות" "שטוטניקים" "סרבני התבגרות" מה היא אומרת עלינו או אפילו עלי? פתטי? דביק עד כדי גיחוך? מעניין! זה לא באמת חשוב. גם אם היא לא תוציא אלבום חדש כל שנה, גם אם היא לא ממש תמכור ואפילו לא תופיע, יש דברים וטעמים שנשארים איתך כל הזמן ואת זה אף ביקורת או מבקרת תרבות לא תוכל לקחת. מספיק לי לחשוב שהיא אי שם ברחבי הארץ, נמצאת, קיימת ולו רק מקשטת את הנוף התרבותי שלנו ממש כמו הירח, שט לו לאיטו, לא תמיד מקבל יחס אבל תמיד יהיה שם כשנבחר להביט בו וכל פעם נמחזר את תגובתנו למראה יופיו והדרו...