שיתופים

זניחת המודלים הרציונאליים של ההבנה

רק על ידי זניחת המודלים הרציונאליים של ההבנה, יכולה לבוא הבנה אמיתית של הדברים. צ'ואנג צ'ה היה חכם סיני שחי כמה מאות שנים לפני הספירה. שם ספרו, כשמו הוא. דוגמא לחוסר הדיוק של השפה: "פעם חלם צו'אנג צ'ה חלום בו ראה עצמו פרפר חופשי אשר מתעופף בשמחה ונוהג כרצונו. הוא לא ידע שהפרפר הוא צ'ואנג צ'ה. לפתע הקיץ צ'ואנג צ'ה מחלומו ואז התחוור לו בבירור שמדובר בו. אולם כאשר הוא התעורר הוא לא ידע האם הוא צ'ואנג צ'ה או שהוא פרפר אשר חלם שהוא צ'ואנג צ'ה. (צ'ואנג צ'ה פרק 25) --- צואנג צה והיו צה, היו מהלכים לצידו של סכר של הנהר האו. ואז פנה צואנג צה להיו צה ואמר: "האם יודע אתה כיצד באים הדגים לשפת הנהר ושוחים כפי שהם מתאווים. זה הדבר שדגים אוהבים לעשות באמת". השיב לו על כך היו צה: "אינך דג, כיצד תוכל לומר שאתה יודע ממה נהנה גד?" אמר צואנג צה: "אתה אינך אני, כך שכיצד יכול אתה לדעת שאינני יודע מה הוא הדבר ממנו נהנה הדג? אמר היו צה: "אינני אתה, כך שאינני יודע את אשר אתה יודע. אבל, אתה לבטח אינך דג והדבר מוכיח שאינך יודע ממה באמת נהנה דג". אמר צואנג צה: "אה, אבל אם לא אכפת לך הבה נחזור לשאלה המקורית אותה העלת. שאלת אותי כיצד אני יכול לדעת מה הוא הדבר ממנו באמת נהנה הדג. על כן ידעת כבר שאני יודע זאת כאשר שאלת את שאלתך, ואני יודע את התשובה מכך שאני נמצא על שפת נהר האו". (צואנג צה, פרק 17)

למעלה