שלום סמדר, אני חוששת שזה יותר ממה
שכתבת נכון שאם לא משלמים אין מחוייבות, אבל הרבה מעבר לזה, זה לא רק המחוייבות זו גם הגישה. אני מסתכלת על צד נוסף (היה פה דיון על זה בזמנו) מישהו מחפש שירות כלשהו אבל לא רוצה/יכול לשלם תארי לך מצב שמישהו נכנס למכולת ואומר: שלום אני רוצה לחם ארז צימוקים בחינם או לספרית: שלום אני רוצה לעשות גוונים אבל בחינם או לרופא שיניים: שלום, אני רוצה יהלום בשן כמו למדונה - אבל בחינם הקצנתי, כמובן. ולקחתי משהו שהוא עליית מדרגה עבר לצורך הבסיסי-החיוני. בתפיסה האישית אני מביטה על מקצוע כעל הרבה שנים של לימודים שלנו, הרבה כסף שהושקע בלימוד הזה, הרבה ויתורים של הזמן הפרטי, זמן המשפחה, זמן חופשי ועוד כהנה וכהנה ויתורים. בזכות כל ההשקעה הרבה הזו הצלחנו להגיע למה שהגענו. אז למה אנחנו מתבקשים לתת את השירות הזה בחינם? מבחינתי אם מישהו פונה ושואל ומתעניין ולאחר שבחן וחשב וראה מה יכול ומה לא יכול אומר: כבד עלי כלכלית, ואני מוצאת שיש סיבה ומוכנה להשקיע, אולי אבדוק מה ניתן לעשות כלכלית. אבל מראש לומר לי : אני רוצה את הידע שלך אבל לא רוצה לשלם, זה קצת צורם לי. ובכל מקרה חייבת לומר: בכל זמן נתון אני נותנת שירות חינם ללקוח אחד שאני יודעת שלא יכול לעמוד בתשלום וזקוק לזה מאד. כרגע יש לי שני לקוחות - בחינם. בחירה שלי.