../images/Emo88.gif שימור ושיפוץ ספרים
קודם כל, תלוי איזה סוג ספר יש. אני מחלק אותם לשניים: ספרים שנקנו בחנות, נשמרו בבית והתבלו באופן טבעי עם הזמן, וספרים שהושגו בחנויות משומשים, שמקורם בדרך כלל בספריות. בסוג הראשון קל יותר לטפל, השני יותר מסובך. 1. לגבי הספרים שהתבלו בבית: קיימות מספר בעיות, כמובן בתלות איך הם נשמרו. כעיקרון, אני ממליץ להימנע ככל האפשר מחשיפה לאור שמש חזק. הבעיות הן: התפרקות הדפים (אופייני לספרים בעלי כריכה רכה), דהיית צבעי הכריכה, בלאי לכריכה, התעגלות של כל הספר (גם אופייני לכריכה רכה). לגבי הדפים עצמם – פחות בעייתיות, ואני ממליץ לאוורר את הספר כל כמה חודשים. התפרקות הדפים: צריך להפריד בזהירות את הכריכה מכל הדפים, באם מדובר בהתפרקות מסיבית. לאסוף את כל הדפים כשהם מיושרים בצד הכריכה, למרוח אותם בדבק פלסטי לבן, "להכניס" אותם לתוך הכריכה (כאשר שדרית הכריכה על השולחן), ולהניח לייבוש באותו מצב. כדי שהספר יישאר "בעמידה" על השדרית כדאי להכניס אותו בלחץ בין ספרים אחרים. לאחר התייבשות הדבק (שעה שעתיים) כל הדפים מודבקים היטב לכריכה. את הדבק ניתן למרוח במכחול או עם האצבע. במקרה של דפים בודדים שהתפרקו מהספר, משתמשים באותה טכניקה, אך מריחת הדבק צריכה להיות זהירה כדי שהדפים לא יידבקו אחד לשני על פני שטח גדול. בלאי ודהיית הכריכה: במידה והנזקים לא גדולים ניתן לעצור ולקבע את התהליך ע"י ניילון: הדבקת טפט ניילון שקוף על הכריכה. תהליך זה עוצר כל בלאי נוסף. החומר שאני משתמש בו נקרא d-c-fix. זהו ניילון שקוף, נדבק מעצמו לאחר שמקלפים ממנו את הנייר. החומר הינו יקר, כ- 125 ש"ח לגליל של 15 מ'. יש ניילונים כאלו זולים בהרבה, אך מניסיון קשה לעבוד איתם, והתוצאות אינן טובות. או שהם מתקלפים לאחר זמן מסויים, או שהם נדבקים כל כך חזק שלא ניתן להוציא מהם את בועות האוויר. ניתן להזמין בחנויות מכשירי כתיבה, או לקנות באופיס דיפו. גוזרים את הניילון למידה, תוך השארת שוליים שאח"כ מקפלים אותם על הכריכה, בחלק הפנימי. מניחים את הניילון על השולחן, מקלפים ממנו את הנייר, ומניחים את הספר על הניילון בזהירות ובהדרגתיות למניעת היווצרות בועות (קצת קשה להסביר, זה דבר שצריך להדגים). לאחר ההדבקה של הניילון, לפני קיפול השוליים, כדאי להדק את הניילון בעזרת טישו כדי להצמיד את הניילון לספר והוציא בועות אוויר שאולי נוצרו. אח"כ מקפלים את השוליים, ויש ספר משומר ומוגן. אם יש קצת גישה לעבודת ידיים, ניתן להשתלט על כך בקלות. כמה ניסיונות (על ספר טלפונים מקומי, למשל), יעזרו. התעגלות הספר: אין ברירה, צריך מלחציים. כדאי מאוד להניח את הספר בין עיתונים, למשל, כדי למנוע נזק לכריכה. זמן ההידוק במלחציים תלוי בכוח שלהם. פשוט מוציאים ובודקים. באם הנזק לכריכה קשה, ניתן לסרוק את הכריכה, לשפר אותה בעזרת תוכנה גרפית ולעטוף את הספר מחדש. עשיתי כמה כאלה בהצלחה רבה. ניתן כמובן לסרוק עותק אחר במצב יותר טוב, להדפיס ואז לעטוף את הספר מחדש, אם יש עותק אחר. הדבקת הכריכה נעשית ע"י דבק UHU, שנמרח בשכבה דקה ואחידה, ולא דבק פלסטי, שמקמט את הנייר. אם רוצים לשמר את עטיפות הנייר שפעם היו לספרים, צריך גם לניילן אותן. אם עטיפת הנייר קרועה ניתן לסרוק, לתקן עם תוכנה גרפית ולהדפיס מחדש. 2. לגבי ספרים מספריות: המעשים הוונדליים שספרנים עושים בספרים למניעת גניבות, תמיד הרגיזו אותי. הגרוע מביניהם זה כמובן החלפת כל הכריכה בכריכת קרטון מכוערת, והפחות גרועים זה הדבקת נייר דבק צבעוני על שדרית הכריכה וכיתוב שם הספר בכתב יד. לפעמים זה על כל השדרית, לפעמים על חלקה. נייק הדבק הזה הוא על בסיס בד וחזק להפליא. יש כאלה שמדביקים מסקינג טייפ או צלוטייפ, אך אלו מתייבשים במשך הזמן ומתקלפים לבד. כריכת קרטון: אין ברירה, צריך להשיג עותק אחר, לסרוק את הכריכה ולהדביק, כפי שציינתי קודם. רצוי לניילן אח"כ. נייר דבק: בעיה. ניתן לנסות בזהירות להוריד אותו בעזרת טינר (או טרפנטין). בדרך כלל, אם עובדים בזהירות רבה ועם הרבה סבלנות, ניתן להסיר אותו. כמובן שלפעמים נגרמים נזקים לכריכה שמתחת, אך עדיין המצב יותר טוב ללא נייר הדבק מאשר עימו. לאחר הסרת נייר הדבק יש לטפל בספר כמו בספרים בסעיף הראשון. לכלוך, קשקושי טוש וכתמים על הכריכה ניתן לפעמים להסיר בעזרת פיסת צמר גפן טבול בטינר. יש לעבוד בזהירות, כמובן, ולנגב את הטינר מהר ככל שאפשר לאחר הניקוי. הריח מתפוגג אחרי כמה שעות, לא לדאוג. בעיקרון, טינר לא יפגע בספרים בעלי כריכה מבריקה, שכן הברק מגיע מציפוי ניילון דק המכסה את הכריכה. בספרים בכריכה רכה ללא ברק, יש להיזהר יותר. ייוצר כתם רטיבות מהטינר, אך הוא מתייבש תוך כמה דקות. מניסיוני, רוב הספרים בעלי כריכה קשה ניתנים לניקוי ע"י טינר. בהצלחה.