הפינה הבינתחומית

../images/Emo22.gif הפינה הבינתחומית ../images/Emo22.gif

אתחיל בהצטדקות: הפינה הבינתחומית גם הגיעה באיחור הפעם עקב מבחן בהיסטוריה אמריקאית שיש לי מחר (מסתבר שלדחות הכל ללילה לפני לא עובד, במיוחד כאשר הגעתי רק לחצי מהשיעורים...
) וגם תהיה חלקית למדי. ניסיתי למצוא רלוונטיות בין המקצוע שאני נבחן בו מחר לבין צ\ט או זב"ח (צמחונות\טבעונות או זכויות בעלי חיים) ומצאתי כמה הקשרים: - בשיעור אחד שנגע בנושא העבדות, הייתה התייחסות לכך שבארה"ב בתקופת העבדות הייתה התעסקות בשאלה מוסרית מן הרמה הראשונה: האם לאימא שחורה כואב כאשר לוקחים ממנה את הילד לעבדות? כל ה"מלומדים" האמריקאים כמובן התייחסו בבוז לשאלה הזו והגיעו למסקנה כי האימא השחורה לא יכולה להרגיש כאב, היא לא מספיק תבונתית, היא בכלל לא צריכה חיים ללא סבל. תלמידה אחת העירה: "אני ממש לא מסוגלת להבין איך אנשים יכולים לחשוב ככה רק בגלל הבדל בצבע עור", אני לא התאפקתי והערתי שזו בדיוק ההתייחסות של החברה שלנו היום כלפי זכויות בעלי חיים... מיד התחילה המולה אדירה בכיתה... "אבל הם לא בני אדם" (אבל הם לא לבנים...), "הם לא מבינים כאב" (אה, כן... בדיוק כמו השחורים, לא?), "הם נחותים" (גזע עליון מישהו אמר?), "יש להם צרכים שונים" (נכון, אז מה? צריך להעניק לכל בעל-חיים זכויות טבעיות + זכויות בהתאם לצרכים שלו) "אבל זה לא כאילו טובחים בבעלי חיים סתם ככה..." (מה את קוראת לתעשיית הבשר? לתעשיית הניסויים בבעלי חיים?) בסופו של דבר המורה המדהימה (*אלון מעריץ*) שלי להיסטוריה עצרה את ההמולה ונתנה את התגובה שלה, ואמרה כי ההיסטוריה מלמדת אותנו שהרבה פעמים דברים שנראים ברורים מאוד לדור אחד נראים פסולים מאוד לדור שני, ולא הייתי ממהרת להסיק את המסקנה כי בעלי חיים לא מתקשרים, או לא מרגישים כאב, היא גם נתנה כמה דוגמאות למחקרים עדכניים שמתייחסים לתקשורת בין בעלי חיים ולחיי חברה שמנהלים כמה סוגים של בעלי חיים... היא אמרה גם שהיא לא צמחונית והיא לא מתכוונת להטיף לצמחונות אבל יש התעללות מוגזמת (מישהו מהכיתה זרק הערת "פיטום אווזים") שבהחלט היא לא לגיטימית... - ארה"ב התחילה להיווצר בדיוק על סף המהפכה החקלאית. המהפכה החקלאית היא שורה של תגליות שהובילו למהפכה בחקלאות: למשל הידיעה כי ניתן להאכיל בע"ח בפקעות (סלק, גזר...) ובכך הם יכולים לשרוד את החורף גרמה לחקלאות (תעשיות המזון מן החי בעיקר) להיות רווחיות יותר. תגלית נוספת היא השבחה גנטית שהובילה לגידור עדרי מזון (כדי למנוע התרבות של בע"ח לא משובחים מבחינה גנטית) והיווצרות של פרות שמעניקות יותר חלב, חזירים שמנים יותר וכדו´. עצם הפיכתה של החקלאות לתעשייה משגשגת יותר גרמה למעבר של רבים מן האוכלוסייה לחקלאות, נוצרה שכבה עשירה של בעלי אדמות שהעסיקו (ובכך יצרו) שכבה מנוצלת של איכרים... רבים מן האיכרים הללו מתוך רצון לחפש שיפור כלכלי באיכות החיים היגרו לארה"ב והיוו מעמד של רוב המהגרים לארה"ב (אנשים ממעמד בינוני-נמוך שחיפשו מקום להתפתחות). - חידת השבוע: מהו הקשר בין שלילת זכויות בעלי חיים למשבר הכלכלי הגדול של 1929? עד כאן הפינה הבינתחומית שלנו, עד שבוע הבא... (רעיונות לנושאים לפינה הבינתחומית נא להעביר לי לתיבת המסרים...)

haleth

New member
אלון, קרה לי מקרה דומה....

בארוחת ערב עם שמאלנית וותיקה ופעילה, היא סיפרה על כתבה בטלביזיה שהראתה יחס גזעני כלפי ילדים ממצוא אתיופי בארץ. "והכל" היא אמרה "הכל בגלל שיש להם צבע שונה, בגלל שהם ´האחר´." לא יכולתי והצבעתי על נתח הגוויה שעל צלחתה ושאלתי אם נראה לה שלאכול את ´האחר´ זה בסדר. הגברת קצפה והתמרמרה, ואמרה שאין שום מקום להשוואה...

xenocide

New member
אני מאמינה

שהגישה של אנשים היא כזו בגלל שקשה להם שמשווים אותם לבע"ח. נשכחת העובדה שבעבר התנהגו לעבדים השחורים למשל כמו שמתייחסים לבע"ח היום וזה, מבחינת כל אדם הגיוני, יחס נוראי. אז לבוא ולומר להם שהם עושים את אותו דבר גורם להם לחשש שמא זה נכון. אז מה עושים עם החששות? נותנים תירוצים-"אבל הם לא בני אדם" וכדומה. מישהו גם אמר לי פעם שלדעתו מציקים לצמחונים וטבעונים מהחשש שהם צודקים וכאשר העולם יבין את זה יפסיקו לייצר בשר למאכל (אמן) וזה יכריח את כולם להפסיק לצרוך בשר (וזה אדם שאוכל בשר..
) תחשבו על זה.... הדר

למעלה