רגע של רצינות

../images/Emo22.gif רגע של רצינות

פעם שכתבתי כאן על סרטן השד של אחותי קיבלתי הרבה תגובות על כך. ומזה הבנתי שיש כאן הרבה בנות אם קרבה ראשונה או שניה לסרטן השד. היום בעקבות כאבים בשדיים (באיזשהו מקום ברור לי שזה כאבים הבאים מזה שאני מתחילה לעכל את מה שעברנו כמשפחה בשנה האחרונה) הלכתי לכירורג. הוא הציע לי לעשות בדיקת גן של סרטן השד, כדי לבדוק מה הסיכויים שלי ואם יש לי את הגן אז אולי לחשוב על כריתה. שרק גילנו שאחותי חולה, הציוע לה לעשות את הבדיקה הזאת והיא העדיפה שלא, בגלל שלא רוצה לדעת שלבת שלה יש סיכוי לחלות. אני מתלבטת האם לעשות את בדיקת הגן הזאת - משהו שהוא אמר לי גורם לי להתלבט יותר - הוא אמר לי שאם יהיה לי סרטן אני מאוד אצטער שלא עשיתי את הבדיקה ולא ניסיתי למנוע מהסרטן להופיע. האם יש כאן מישהי שעשתה בדיקת גן? ומה דעתכם על הנשוא של בדיקות גנים באופן כללי ? (לכם לא לילדים?)

אני באופן עקרוני בעד בדיקה גנטית

מכמה סיבות: בראש ובראשונה כי אני טיפוס כזה. אני תמיד מעדיפה לדעת את הגרוע מכל ולהתמודד בדרכי. אני לא מבינה למה אנשים מעדיפים להתעלם ממשהו שבמילא קורה להם בגוף. זה לא כאילו הם עוצרים את התהליך בזה שהם לא יודעים. ואם התהליך לא קורה להם בגוף - האם זה לא ישמח מאוד לדעת שהם לא נושאים את הגן? יש לי חברה מאוד טובה שגם אמה וגם דודתה חלו בסרטן השד. היא נבדקה לא מזמן ולא נמצא אצלה הגן. וזו היתה הקלה עצומה עבורה. אחותה, לעומת זאת, סירבה להבדק והיא מסתובבת עם חששות בלתי פוסקים ואולי לא מבוססים. במקרה של סרטן השד זה נראה לי חשוב על אחת כמה וכמה לדעת מראש שיש פוטנציאל כה קטלני לפיתוח סרטן. זה סרטן מאוד קטלני והוא קטלני משלב מוקדם מאוד יחסית, שלב שקשה מאוד לאתר בבדיקות שגרתיות. אשה שיודעת שהיא נושאת את הגן גם יודעת מתי להבדק ובאיזו תדירות ויש לה סיכוי גדול יותר לצאת מהעניין בריאה בגלל טיפול בשלבים מוקדמים. אני מסייגת ואומרת שאני לא מבינה גדולה בעניין, לשמחתי. אני בטוחה שיש עוד הרבה מידע שיוכלו לתת לך בנות אחרות שמקורבות יותר לנושא. בהצלחה בכל מה שתבחרי והרבה בריאות לך ולמשפחתך!

בלינקה

New member
שרון, דווקא מוות מסרטן השד קורה

בשכיחות נמוכה ביותר, בישראל. נדמה לי שיש קרוב לתשעים אחוזי החלמה, וזה בזכות גילוי מוקדם.

nubi

New member
../images/Emo2.gif מאיפה זה?

להיפך. זהו אחד מגורמי המוות המובילים במדינה. סרטן אכזרי ביותר, עם המון סוגים היסטולוגיים, חלקם מגיבים לטיפול וחלקם לא. לצערינו, הפרוגנוזה שלו לא מדהימה בכלל. אחריו מוביל סרטן המעי הגס. גם כאן נשים אלופות.

בלינקה

New member
מהחקירות של אמא שלי

זה אולי אחד מגורמי המוות השכיחים, אבל בעיקר בגלל שזה אחד מהסרטנים השכיחים (אחת לשמונה, כידוע). ילד עם זאת, למיטב ידעתי, אחוזי ההחלמה של אחת משמונה הם גבוהים.

nubi

New member
sorry

זה עדיין רוצח הנשים מספר אחד (מתחרה טוב של גברים מתוסכלים/שיכורים). לגבי הסטטיסטיקה-יש איזורים ואוכלוסיות בארץ שבהם כבר מדברים על אחת מארבע שתחלה במחלה. הפרוגנוזה לא טובה, לא אצל כולן, כמובן. מאוד תלוי בסוג ההיסטולוגי, בזמן הגילוי (ככל שהגילוי מאוחר יותר, הפרוגנוזה כמובן גרועה יותר), האם יש או אין גרורות ועוד כל מיני משתנים. קקי גדול, אם לנסח בצורה עדינה.אגב, זה הדבר היחיד בעולם שממנו אני מתה מפחד. אחת הסיבות שאני לא בקיאה במספרים (אם כי נבחנתי על זה 20 אלף פעם) היא הפחד המשתק שלי מפני המחלה הזאת. ועל כל מחקר שמגלה גורם סיכון אחד, יוצא מיד מחקר אחר שסותר אותו.

אני בעד החלטה מודעת

אם יהיה לך את כל המידע- החלטות יהיו שקולות יותר וחכמות יותר, אז כן- אני בעד בדיקה גנטית. ויותר מזה- אני חושבת שמבחינת אחותך- שעוצמת עיניים מול הסיכוי של בתה לחלות- זו טעות ענקית. זה עלול למנוע ממנה סיכוי למנוע את המחלה. איך המצפון שלה ירגיש אחר כך? דבר ראשון לדעת.

yaelia

New member
אישית, אני בעד

בחודש שעבר אמא שלי עברה כריתת שד, היא לא בדקה את המצאות הגן אצלה. הגניקולוגית שלי הציעה לי לפנות לייעוץ גנטי כדי לבדוק אם אני נשאית. עם זה מבדיקת נשאות ועד כריתת שד אני חושבת שיש מרחק גדול, קשה לי לחשוב על פעולה כה אגרסיבית לגבי הגוף שלי בלי שהוא חולה. נשאות הגן הרי לא מבטיחה לחלות במחלה. אני חושבת שלדעת זה חשוב ואחרכך להחליט מה דרך הפעולה הרצויה.

בלינקה

New member
בדיוק עניתי על שאלה דומה בהריון

ולידה. למרות שסבתא נפטרה מסרטן השד ואמא שלי חלתה (בתקווה שהטיפולים מיגרו אותו לחלוטין
) אמא שלי לא נשאית של אף אחת מהמוטציות הידועות. זה לא אומר שהיא (ואני, ואחותי, ואולי שחר...) לא נשאיות של מוטציות שאינן ידועות עדיין. אני מכירה שתי נשים שעשו כריתה מלאה של שני השדיים לאחר שחלו, אחת מהן היתה בת 29 בזמן הניתוח. זה עדיין מוזר לה, חמש שנים אחרי, אבל זו החלטה היא עשתה בלב שלם. אני לא יודעת מה הייתי עושה לו גילו לי את הגן. התחושה שלי היא שלא הייתי עושה צעדי מניעה דרסטיים כמו כריתה, אבל כן הייתי מקפידה מאד על בדיקות תקופתיות, כפי שאמא שלי עשתה. אני מניחה שכשאני אקח את עצמי בידיים (איפה שרשור ההתחייבות השבועית?) אני לא רק אבקר אצל כירורג שד, אלא גם אעשה בדיקות של נשאות. שיהיה.

מאז

New member
השאלה היא מה יתן הידע../images/Emo18.gif ארוך

כשהרופא מדבר על מניעה, למה הוא מתכון? לכריתת מנע? לבדיקות יותר תכופות? לטיפול תרופתי מונע? אני חושבת שיש רלוונטיות רבה לשאלה הזו. אם יש טיפול תרופתי מונע, למשל, שניתן רק לנשאות, אז אני מאוד בעד לעשות את הבירור הגנטי. אבל אחרת - נראה לי בעייתי (ממרום ההסתכלות התיאורטית)- גם אני בדר"כ בעד איסוף כל הידע, אבל יש גם מצבים שבהם "יוסיף דעת יוסיף מכאוב". למשל התייצבות בפני החלטה על כריתת מנע נראית לי משהו בלתי אפשרי (ונניח, למשל, שהאשה בעד ובעלה נגד, איך הוא יוכל בכלל לחיות עם עצמו אם היא חס וחלילה תחלה בעתיד? - סתם דוגמה קטנה, שיש בה מן השטחיות, אבל אני חושבת שיש בה גם אמת) בדיקות תכופות אפשר ממילא לעשות בתור "סתם" קבוצת סיכון, בלי התיוג הגנטי. ובכלל, ההתפתחות המדעית העצומה בתחום הגנטי מעלה שאלות לא קלות בתחם האתיקה והמדרון החלקלק. הרי לא ירחק היום והביטוח חיים שלנו ידרוש ביצוע בדיקות גנטיות ויתמחר את הביטוח בהתאם לתוצאות, וזו רק דוגמה קטנה...

nubi

New member
אני חושבת שרק

גבר יכול בכזאת קלות להציע כריתה ובדיקה גנטית. וזו דעתי האישית בלבד. אני לא עושה בדיקה גנטית, למרות שלסבתא מצד אמא היה סרטן שד. יש דברים שאולי עדיף בשלב הזה של חיי לא לדעת. אצל מי שמגלים את הגן ממליצים לכרות גם שחלות ורחם. אז שהוא יכרות את הז.. שלו בכזאת קלות. לא נראה לי בכלל.

אדר שלי

New member
אני בעד לדעת ../images/Emo45.gif

ויש לי סיבה טובה. שתי הסבתות שלי חלו (וחיו עד גיל 90+) וגם דודה מצד אמא (עברה את זה בשלום, טפו טפו). אני מתכוונת בעתיד הקרוב לעשות את הבדיקה הגנטית, אבל עוד לא חשבתי מה אעשה אם או כאשר... אני מניחה שפשוט אבדק בצורה תכופה יותר מהיום.

lulyK

New member
למה לא פשוט להבדק בצורה תכופה יותר?

סבתות שחלו בשני הצדדים, זו כבר סיבה מספקת, גם אם אין את הגן.

אדר שלי

New member
אני נבדקת פעם בשנה

אבל מאז הלידה לא נבדקתי, כי הרופא טוען שאצל מניקות קשה לבדוק. מישהי נבדקה כשעוד הניקה?

lulyK

New member
אני, אבל לא אצל כירורג (אצל הרופאה

שלי, בבדיקה שבתום ששת השבועות הראשונים). אני באמת צריכה לעשות את זה שוב, הגיע הזמן.

בלינקה

New member
חפשי שרשור בפורום הנקה

כולל המלצות על כירורגים וסיפורים אישיים על בדיקה תוך הנקה

טיפוטף

New member
אני עשיתי בדיקה בהנקה

אצל רופאה בשם פטריסיה מלינגר בקופ"ח הכללית שעובדת בהרצליה היום. היא דווקא אמרה שאפשר לעשות בדיקה בתקופת הנקה. וזה עוד היה בתקופה ה"גדושה" של 5 חודשים אחרי הלידה. לפני חודשיים, שנתיים אחרי הלידה כשאני כבר לא מניקה, עשיתי שוב בדיקה אצל כירורג שד אחר. הוא לא מצא כלום ושלח אותי לעשות US בגלל כאבים בשד אחד שהתמידו לאחר הפסקת ההנקה. עשיתי US (איפה שעושים ממוגרפיה) ולא מצאו כלום. כלומר, הרופאה אמרה שיש לי באותו צד רקמה בלוטית רבה ושזה מה שגורם לכאבים/רגישות באותו צד. שאלתי איזה בלוטות, אמרה בלוטות החלב כמובן. לדעתה אני לא צריכה ללכת לבדיקות תקופתיות בכלל בגילי, אלא להסתפק בבדיקות עצמיות. אני מעדיפה לאמץ את דעתו של הכירורג שד הקודם, לפיה אני צריכה ללכת פעם בחצי שנה. ולעניין בדיקת נשאות... למזלי אצלנו לא חלו בסרטן השד או בסוגי סרטן אחרים (אבל יש כולירות אחרות כמובן...). אני לא עומדת במצב הזה, אבל אני מעריכה שכן הייתי עושה. כריתה מניעתית? נשמע לי רעיון מזעזע. אבל שוב, קטונתי...קראתי פעם על מישהי שגילו לה גידול בצד אחד, ואז כרתו גם את כל השד השני, הבריא, והמליצו לא לעשות שיחזור. זה נשמע לי יותר סביר, אבל שוב, איזה פחד. זה אחד הסיוטים שלי גם כן. דרך אגב, יש לי חברה שאמא שלה נפטרה בגיל 30 מסרטן השד, והיא לא רוצה לעשות, מה שכן מגיל 20 היא כבר עושה US של השד פעם בחצי שנה, והרופאים המליצו לה שלא לקחת גלולות.

mummy

New member
אני נבדקתי פעמיים בזמן הנקה

וגם עשיתי אולטראסאונד בעקבות אחת הבדיקות. לא צריכה להיות עם זה בעיה אם עושים את הבדיקה אצל רופא מומחה בתחום.

1במיה

New member
אצלנו המשפחה התגלה הגן../images/Emo10.gif

אמא שלי עשתה בגלל שרוב הבנות במשפחה שלנו סבלו מסרטן השד והסתבר שהיא נושאת את הגן. היא לוקחת איזה שהיא תרופה מונעת. ואנחנו במעקב.

למעלה