שלילי? פלילי!

סער ג1

New member
../images/Emo221.gif שלילי? פלילי! ../images/Emo221.gif

הרמתם יד על מישהו? נתתם לו סטירה? אגרוף? בעיטה? * תיזהרו, אם הקורבן יתלונן עליכם במשטרה, עלול להיפתח לכם תיק פלילי שיפגע בכם בעתיד * בצבא, בעבודה, בחיים - זה יתנקם בכם בגדול * והנה האיש שאתם לא רוצים לפגוש: רפ"ק יובל רביבו, ראש מחלקת חקירות הנוער במשטרה * ראיון מאת: כ"נ יובל שמחי [email protected] יום שישי בערב ואתם יוצאים למועדון. כן, כבר הייתם שם כמה פעמים, ואתם נמצאים עם עוד כמה חברים שלכם. בכניסה למועדון יש מאבטח, בפנים יש הרבה מצלמות ובתור קינוח אולי מחכה ניידת ממש בחוץ, למקרה שמישהו לא יתאפק וירצה לדחוף לכם סכין בין הצלעות. ובכל זאת, מקרי האלימות בין בני הנוער לא פוחתים, בין אם זה במקומות בילוי או בבתי הספר. "אנחנו לא יכולים להיות בכל מקום ובכל זמן", אומר רפ"ק יובל רביבו, ראש מחלקת חקירות נוער במשטרת ישראל בראיון למעריב לנוער, "אבל אני חושב שהיום אפשר להרגיש בטוח יותר מבעבר במקומות הבילוי. האמצעים שאנחנו משקיעים בהם לא מונעים את כל מקרי האלימות, אבל הם מרתיעים. מי שיודע שיש מצלמות במועדונים לא ימהר לשלוף סכין. לצערי, הנתונים לא מראים שאפשר להיות בטוח כשזה נוגע לבילויים הליליים, אבל אנחנו עושים כל שביכולתנו על מנת למנוע פשיעה במקומות האלה". אתה היית מרגיש בטוח לשלוח את הילדים שלך למועדונים? "אני חושב שהכל מתחיל בחינוך. אם החינוך של הילד שלי טוב, אז אני ארגיש בטוח". ומה עם החינוך של 500 האנשים שסביבו? "למרות ההשפעה מהסביבה, ברגע שאתה מחנך את הילד שלך כמו צריך הוא יידע איך להתנהג ועם מי להסתובב. אי אפשר להיות בטוחים בלב שלם. שוב, המצב היום הרבה יותר טוב מפעם, אבל הסיכון עדיין קיים". להחמיר בענישה! למרות שמצב הפשיעה בישראל מצד בני הנוער עגום, הנתונים היבשים מצביעים על ירידה בפשיעה. "זה לא בדיוק נכון", מסביר רביבו. "מדובר על נתונים מהשנים 2006-2005, שבהן המשטרה היתה עסוקה בשני אירועים חשובים: ההתנתקות ומלחמת לבנון השנייה. הרבה משאבים של המשטרה נוצלו לטובת האירועים האלה ופחות הושקעו בבני נוער". עבירות נוער מטופלות אם חושפים אותן. ככל שיש יותר שוטרים שעוסקים בנושא הנוער יש יותר חשיפה, ולהפך. עובדה נוספת שרפ"ק רביבו לא שמח לבשר היא שאולי פחתה כמות העבירות על הנייר, אך יש עלייה ברמת חומרתן. "אני לא יודע איך להסביר את זה. זה עניין של חינוך, של החברה שהשתנתה. אני לא אנתרופולוג או סוציולוג, אבל אני חושב שזה בגלל גורמים בחברה ששינו את דפוסי ההתנהגות שלה". אתה מדבר על העלייה הרוסית? "ישנם אנשים שאומרים שהעולים החדשים הביאו איתם פשיעה מסוג אחר שלא היתה קודמת קודם, אבל זאת רק השערה. אני לא רוצה לפגוע בציבור שלם של אנשים ולהכליל אותם בקטגוריה שלא משקפת את המציאות המורכבת". לטלוויזיה ולקדמה הטכנולוגית יש השפעה על מצב האלימות בקרב בני הנוער? "הטכנולוגיה שינתה הכל, גם את דפוסי העבריינות. באמצעות האינטרנט אפשר לדעת הכל. בני הנוער חשופים להכל מהכל, ולכן יש חשיבות למערך האכיפה והמניעה יותר מבעבר. אנחנו מקווים להתמודד עם זה למרות שזה קשה, כי היום האינטרנט מציע מידע זמין תמיד". איך המשטרה יכולה להגדיל את טווח פעילותה? "היינו רוצים לראות יותר שוטרים בשטח, כך היינו חושפים יותר פשיעות והיינו נהפכים לגורם חזק יותר. דווקא יחידות הנוער נחשבות ליחידות מאוד טובות שיש להן הרבה כוח אדם". ומה אתה אומר על העונשים שהעבריינים מקבלים? "אני לא רוצה להטיל דופי בבית המשפט, אבל בהחלט יש מקום לענישה חמורה יותר. אין ספק שאנחנו מצפים לענישה אפקטיבית יותר". האמת משתלמת אחרי שהמשטרה תופסת את העבריינים הצעירים, היא מתייחסת אליהם שונה מעבריינים בוגרים. "מדובר בטיפול ייחודי", מסביר רפ"ק רביבו, "התאמנו את עצמנו להתמודדות עם פשיעת בני נוער בצורה אחרת ואנחנו אומרים שאנחנו יכולים לעזור לבני נוער, כי באמת מנסים לעזור להם". על פי דבריו, למשטרה יש שתי דרכים לטפל בעבריינות נוער. "האפשרות הראשונה היא לפתוח תיק פלילי. אם יש לך תיק פלילי אתה לא יכול לעבוד בעבודה ציבורית, אפילו לא כנהג האוטובוס. כמעט אין אפשרות להתגייס ליחידות מובחרות בצבא. אנחנו מנסים כמה שפחות לפתוח תיק פלילי. האפשרות השנייה נקראת 'תיק טיפול מותנה'. מדובר בתיק שנותן אפשרות לקטין לסיים את הטיפול במקרה בתוך המשטרה, תוך הודאה במעשה וכל מיני אלמנטים שמאפשרים לסגור את התיק הזה בתוך המשטרה ובאזהרה בלבד. אם אותו קטין מבצע עבירה נוספת, נפתח לו תיק פלילי ועל זה בדרך כלל אין התפשרות". כל פתיחת תיק פלילי תכניס את הקטין לכלא? "ממש לא. יש תיקים שנסגרים מחוסר ראיות או מחוסר עניין הציבור. תיקים כאלה עדיין נמצאים ברישומים הפליליים, אז אם הרשויות רוצות נתונים אודות הקטין, זה עלול להופיע. עדיף לקטין להודות בעבירה, במידה וביצע אותה, במקום להתבצר בעמדה שלו. אם הוא מספר את האמת זה יהיה לטובתו. התיק ייחשב כ'תיק טיפול מותנה', ייסגר ויופיע אך ורק ברישומים של יחידות הנוער במשטרה. אם הקטין לא ישתף פעולה ויש לנו נתונים שסותרים את גרסתו, ייפתח לו תיק פלילי ומפה אין דרך חזרה. מומלץ לקטינים לשתף פעולה עם המשטרה כדי שלא ייגרם לו נזק בהמשך".

למעלה