הודעה חשובה

../images/Emo26.gif הודעה חשובה../images/Emo36.gif

לאור מה שקרה בפורום ביומיים האחרונים אני חש צורך לחדד כמה דברים שנשחקו במהלך השתלשלות העניינים בפורום. פורום יידיש מאחד בתוכו כוחות משתי קהילות שונות בתכלית. מתוך שתי הקהילות הללו צומחים היידישיסטים שפעילים בפורום. מצד אחד – החרדים דוברי היידיש ששפת אמם יידיש וברובם אינם יודעים כתוב ביידיש ואינם מצוים בספרות ובבלשנות יידיש, ומהצד האחר – החילונים שרוב חברי הפורום הפעילים הם מתוכם, שמתעניינים בתרבות יידיש למרות שאינם דוברים ביום-יום יידיש, אך חלקם בקיאים בנבכי הספרות והבלשנות ביידיש. ברור שהאינטרסים של שני הצדדים האלה שונים. האינטרס של החרדים הוא לדבר ולכתוב בשפת אימם בכל נושא העולה על רוחם ואילו מטרת החילונים בפורום היא לדון בנושאים ספציפיים הקשורים לתרבות היידיש, לשירים אהובים; לדון על מילים מסוימות ולברר את מקורן או את אופי השימוש בהן - דיונים בלשניים מעמיקים שחלקם אף מתנהל ביידיש. החרדים אינם מעריכים את היידיש כשפת תרבות, היא מתפקדת בשבילם כשפה אנושית להעברת מסרים יומיומיים, הם אינם כותבים ספרים "רציניים" ביידיש, רק נשים וילדים זוכים לספרות יידיש חרדית. לעומתם, מאחורי החילונים מורשת ארוכה וכבדה של ספרות ותרבות עניפה; שפת היידיש אינה שפת האם של חלק מהחילונים המשתתפים בפורום אך הם מתייחסים במלוא הרצינות לשפה ומעמיקים לחקור בה. אני יודע מהיכרותי עם חלק מחברי הפורום החילוניים את עומק הידע בבלשנות ובספרות יידיש שקיים באמתכתם. אין לי צל של ספק שעתיד היידיש נמצא אצל החרדים. רק הם מדברים אל ילדיהם יידיש ולומדים בחדר ב"עברי-טייטש", רק אצלם מתפתחת השפה בצורה טבעית ולא מלאכותית. הם אינם מחפשים את המילים הנכונות להגיד ברגע הנכון אלא פשוט מדברים. מסיבה זאת היידיש החרדית הולכת ומתרחקת מהיידיש המזרח-אירופאית. החילונים מתעניינים ביידיש המזרח-אירופאית שהיא היא שפיארה את ספרות היידיש ואילו החרדים מדברים את היידיש החרדית שלא יצרה ספרות כלל ועיקר. ובכל זאת, הפורום הזה מאחד חרדים וחילונים שמתעניינים בדבר אמורפי מסוים – יידיש. ומכאן שדרושה מידה של גמישות ב"ערכי" כל אחד הצדדים. אני (ייִדישיסט) חילוני, לא מאמין בתורת משה, אך "יידישופיל" מושבע, חוקר את ספרות היידיש ואת לשונה, ולעומתי - מתנדב - חרדי דובר יידיש, מנהלים פורום בצוותא ומנסים לכוון למקסימום איכות בפורום. הפורום הזה מהווה מוקד משיכה גדול והולך לחוקרי יידיש רציניים. _______________ אין ספק שמצב עניינים זה מסבך את יחסי החברים בפורום ומכאן שצריך לחדד כללים מסוימים. תמיד יש לזכור שפורום זה מתעסק ביידיש, ורק ביידיש. כאשר מדברים על שפת היידיש הרי שהשיחה יכולה להתרחב לנושאים שוליים אך אז צריך לשים לב לתוכן שמתפתח. החרדים בפורום אינם רוצים תמונות פורנו, חד משמעית. החילונים חלוקים בדעותיהם: חלקם חושב שאין זה מכבודו של הפורום שמתיימר להיות פורום מקצועי ורציני להציג בתוכו תמונות פורנו וחלקם אינם חושבים כך. אני אישית נהנה לראות תמונות פורנו אבל לא בפורום יידיש. לעומת זאת, כאשר מדברים בפורום על מילים מתחום המין, אין לחילונים התנגדות לכך וגם חלק מהחרדים אינם נחרדים מכך אלא משתפים פעולה ואפשר לבדוק את זה בפורום. הפורום מורכב מקוראים פסיביים וכותבים אקטיבים. אותי כמעט לא מעניינים הקוראים הפסיביים אלא בעיקר אלא שטורחים להשתתף באופן פעיל בפורום. מעל 80 % מהכותבים בפורום חילונים. לגבי הקוראים אין לי נתונים, אך ניתן להניח שהיחס אינו שונה בהרבה. מכאן שהכללים שאני רוצה שיקפידו עליהם בפורום הינם אלה: 1. אין לשים מעל עמודי הפורום שום תמונה פורנוגרפית, כל תמונה שמראה בחורה או בחור בסיטואציה מינית. לינקים לתמונות כאלה אפשריים רק בתנאי שיצוין במפורש שהתמונות בעלות אופי פורנוגרפי. כמובן שכל הודעה בתחום הזה חייבת להיות קשורה ליידיש בצורה סבירה. 2. מותר לדון על כל דבר בפורום הזה כולל פירושן של מילים שקשורות באיברי המין או ביחסי מין וכו´, כל זמן שהדיון אינו גולש לחוסר רצינות משוועת. 3. כל מי שחורג מהכללים האלה יקבל מסר אישי על כך וההודעה תימחק ללא אזהרה. אני מקווה שבזה סיימנו את המשבר האחרון שפקד את הפורום בימים האחרונים ואפשר להמשיך הלאה בפורום המבורך הזה. אַ גוטן מאָרגן

להלן תגובתי

נאמנים עלי דבריך, יידישיסט, בדבר התפלגות המשתתפים בפורום. המתנדב, מייצג את אותו פלג הדובר אידיש, אך עילג באופן מגוחך, בכל הנוגע לכתיבה. אז מה נותר לו לעשות ? לשמור על המוסר בפורום. ניחא, מחק את התמונה שהבאתי המראה, יצאנית, (פסק הלכה של ר´ גרינברג) בלבוש לא צנוע. מעניין למה העורך המקראי לא מחק את סיפור רחב הזונה, הרי היא לא מכרה דברי מכולת. האם אבותינו היו יותר ליברלים מהמתנדב? פורנוגרפיה ? "זה עניין של גיאוגרפיה" אמר סקיני, מ"בית התה של ירח אוגוסט". ההלכה היהודית המסורתית, איננה פוסלת מגע כזה. כי הרי נאמר "מי שגבר עליו יצרו ילבש שחורים..." ואני, בתוך עמי, אני יושב, מכיר את התופעה הזו. מה עושים חרדים,לבושי שחורים. בקובותיה,של התחנה המרכזית הישנה בתל-אביב. לאחר שסיימו את יום עמלם, ב"להרג באהלה של תורה" ברור, שתיעוד מצולם כזה, בפורום, יזכה לכינוי הגורף פורנוגרפיה. אך מדוע נפל רוגזו של המתנדב, על תמונתו של חרדי, הנשען, על תמונתה, של נערה לבושה,למשעי, בבגדי מלח ? זה נכלל בקטיגוריה של פורנו רך? ברור שהבדלי ההשקפות הם תהומיים. ונדרשו לכך רבני ישראל, שאסרו על צאן מרעיתם, לגלוש באינטרנט המשוקץ. לכן מי שבא לכאן לפורום, יואילו חכמים, לתקן תקנה ולהודיע ברבים, כי בפורום הם עלולים להחשף לחמרים הפוגעים במוסריותם. תגזר סימטריה שווה בין האזהרה, לציבור החילוני לא לפרסם תמונות תועבה. להודיע לציבור החרדי, לא לגלוש לכאן. בנוסח הרצ"ב. כפי שהובא על ידך, בהודעה " צא בחוץ". אני מניח, שאזהרה כזו לא פורסמה מטעם הנהלת הפורום, כי, יש מי שאצבעו על המחיקון והוא עושה את מלאכתם. לכן הצעתי, למתנדב, לפתוח פורום נפרד לאותם גולשים, אשר המתרחש כאן, לצנינים בעיניהם. יעסקו במעשה ההיסטורי, של, כתיבה ועריכת מילון "שגיאות הכתיב באידיש". ובא לציון גואל. ולסיום, אין לי דבר וחצי דבר, נגד חרדים, או דת ישראל. אמרתי את דברי בערב יום הכיפורים, בעניין, ולא אוסיף. אך לגלות את קלונם של המתהדרים לשאת את דגל המוסר. לקרוא לזה פורנוגרפיה ? לפיכך, ´אצא בחוץ´ אשאיר את הפורום, ל"דוברי האידיש" הטבעיים מלידה.

מתנדב

New member
בן אהרן ידידי, אני ממש לא מבין את

הרוגז שלך כלפי. וכשאני מחקתי את ההודעה הזאת, זה לא היה בגלל שאתה כתבת את ההודעה והכנסת את התמונה, גם אם גולש אחר היה שם כזאת תמונה הייתי מוחק אותה, כך שזה לא קשור אליך אישית. בכל מקרה אולי תחשוב לכיוון השני בזה שכתבת: לכן הצעתי, למתנדב, לפתוח פורום נפרד לאותם גולשים, אולי זה היה אמור להיות ההפך לפתוח פורום אידיש מיוחד לאלו שרוצים לעלות תמונות מסוגים כאלו. ולגבי ההנהלה, אתה תמיד יכול לברר עם ההנהלה, ותראה שאני צודק, חל איסור להכניס תמונות כאלו לפורום, כי לשם כך יש פורום המתאים לזה. וגם אם נאמר שיש צדק בדבריך, שמותר להכניס כאלו תמונות לפורום, והוי ידוע לך שלתמונות כאלו שמכניסים לפורום, חייב לכתוב שיש חומר בפורום של תמונות מסוג אלו, ולכן בני נוער מתחת לגיל 18 לא יוכלו להיכנס לפורום, וממילא אתה מגביל את הפורום. ולגבי מה שכתבת: נאמנים עלי דבריך, יידישיסט, בדבר התפלגות המשתתפים בפורום. המתנדב, מייצג את אותו פלג הדובר אידיש, אך עילג באופן מגוחך, בכל הנוגע לכתיבה. אז מה נותר לו לעשות ? לשמור על המוסר בפורום, אני ממש לא מבין מה אתה עצבני כל כך, הייתי יכול למחוק את ההודעה ולכתוב בפירוש, שדברים כאלו לא נכנסים לפורום, היות וההנהלה לא מאשרת זאת, ומבלי להיכנס לויכוחים, ואנחנו הגענו לפשרה שיהיה אפשרי להכניס הודעות מסוג כאלו, רק עם הגבלה מסויימת, כפי שיידישיסט כתב בהודעה הזאת. אז במקום להודות לנו שאנחנו כן נותנים לכם את הבמה לעשות, אתם מתלוננים? זה ממש לא מובן. ואם הייתי רוצה הייתי יכול לעמוד על זה בכל תוקף שלא יכניסו כאלו תמונות לפורום, ותאמין לי שיהיה לי גב לזה מההנהלה, ובכל זאת אנחנו משתדלים לעשות למענכם, ומה אני מקבל תמורת זה? לכן מי שלא רוצה להודות לנו על זה שאנו עושים את כל המאמץ בשביל שיהיה לכם נוח לעלות כאן לפורום מה שאתם רוצים, שלא יודה, אנו לא מחייבים אף אחד להודות לנו. אבל לבא עוד בתלונות?, זה כבר לא מקובל, וממש חבל, כי ככל שיהיו יותר תלונות למה אני לא מאשר כאלו תמונות בפורום, בגלל שאני מקבל עלי את הוראת המנהלי הפורומים "תפוז", אני אאלץ למחוק הודעות מסוג אלו, גם אם יהיו רק קישורים (אפילו ללא תמונות) אאלץ למחוק. לכן כדאי שתקבלו את הכללים שיידישיסט שם בפורום ולכבדו, כפי שאני מכבד את כולכם ללא יוצא מן הכלל ואני מקבל כל דיעה של כל אחד ואחת בפורום, אבל ישנם כבר דברים מוגזמים, שהם מעבר לתקנון תפוז. וכמו כן אתמול גם אני וגם יידישיסט הכנסנו הודעה בפורום, שבזה העניין נסגר, ואם ימשיכו את הנושא הקשור בזה בפורום, ההודעות ימחקו, ואנחנו מתוך שיקול דעת לא מחקנו את ההודעות, אע"פ שהמשיכו אם הבלגן, והגענו לפנים משורת הדין, אז מה אנו עוד אמורים לעשות? ולכן, כל הודעה שתתווסף בבלגנים בפורום בנושא הזה, תמחק מיידית ללא התראה מוקדמת, אך ורק הצעות ורעיונות יתקבלו בשמחה, ואנו נשקול ונעשה הכל למען הגולשים.

zimes

New member
בחייך.

אני אקדים ואומר - אני לא רוצה שתעזוב את הפורום. מה מביא אותך לכעוס כל כך? האם תמונה כזו או אחרת שתוצג או לא תשנה את הפורום? אני שומעת בדבריך המון כעס על "החרדים", אבל כאן אנחנו לא מדברים על "החרדים" מול "החילונים". כאן אנחנו מדברים עליך, עלי, על מתנדב, ועוד גולשים. אנשים פרטיים. יחידים שרוצים לכתוב יחד באותו פורום. אני לא מרגישה שמישהו מנסה לשמור את המוסר שלי. אני חושבת שמה שגרם למתנדב למחוק תמונה, הוא, שהתמונה מפריעה לו. ראה, דיונים כאלה ראיתי בפורומים רבים נוספים (בלי אף דתי, אפילו). זה לא רוצה סיפורי זימה, אחר לא רוצה בדיחות שואה. כל אחד ומה שהוא לא רוצה לקרוא, ומנסים להתחשב. הוצע פתרון שמאפשר להעלות תמונות, כך שמי שלא רוצה - לא יראה אותן. אני לא רואה בזה כפיה, אלא התחשבות. (תאר לך שהיתה דרך לחלוף בנסיעה בשבת ע"פ בית כנסת, בלי שהמתפללים ישמעו את המכונית הנוסעת. לא היית מסכים להשתמש בפטנט הזה? אני - כן). אנא - אל תברח. אני חושבת שקיום הפורום חשוב מכדי שיתפורר בגלל מריבות שכאלה.

zimes

הפורום שייך לאלה שכותבים בו. ולא קוראים עלומים, אותם מצטט המתנדב. לא שמעתי כאן מילת גנאי, למרות שהתמונה הופיעה כאן כמעט יומיים. לא מקובל עלי, שמנהל פורום, ימחוק תמונה שהבאתי, שהנושא שלה לא היה, הרצון להראות את מערומיה של, עלמה כלשהי, אלא את קלונו של חרדי, שנתפס בקלקלתו בעין העדשה. אם תקראי את השרשור, הבאתי את התמונה, אחרי דבריו של ר´ גרינברג, על נוהג הבילוש של "שומרי המוסר" החרדי. מה ראה המתנדב צורך למחוק, טעמיו עימו. כשם שזכותו למחוק, זכותי לשאת רגליים. לא מתחבר לי להיות תחת עינו הפקוחה, של משגיח מטעמי כשרות ומוסר. אי אפשר לקחת מן המתנדב את הזכות, שזה הוא שפתח את הפורום. מעולם לא שמע ממני מילת גינוי על יכולותיו. אבל הפור נפל. תודה על מילות העידוד.

zimes

New member
../images/Emo10.gif וגם ../images/Emo4.gif

חבל. אבל אני עדיין לא מבינה אותך. סיפור שהיה: קראתי הודעה בפורום שלי, שגרמה לי לכעוס. עניתי מאוד באיפוק, מאוד מאוד בעדינות (ורבים שדיברתי אתם חשבו בדיוק כמוני). כותבת ההודעה המקורית נעלבה מאוד, וכתבה לי על כך במסר. בלי להתלבט, מחקתי את הודעתי. למה? לא כי אני ניסיתי להעליב, אלא כי - אם היא נעלבה, אין שום סיבה שזה יהיה שם. עם רגשות אי אפשר להתווכח.

הייתי שוקל

לו היתה נערכת אלי פניה במסר, שתוכן התמונה פוגע בציבור, או באדם כלשהו. כפי שבאמת עשית את. הייתי שוקל שוב את הרלבנטיות של התמונה. איש לא פנה, לא שמע ולא השמיע נימוק. להוציא את העובדה, ששתי התמונות נמחקו. (השניה לא היתה שלי, ולא ברור לי על מה נפל רוגזו של המתנדב) בתוספת הודעה המגנה את מעשינו הנלוזים. את דעתי בעניין כבר הבעתי לעיל. גם את ההודעה, שלא היתה נוחה לו בשרשור זה, מיהר למחוק. כאשר המחיקון בידיו, אין לי, אלא, להרים ידיים.

grinberg

New member
אתה צודק לגבי התמונה השניה

שהיה ממש נקי, אז כנראה גם הפריע לו הקטע של ההשמצה מול החרדים. אבל אולי עדיף לעזוב את הנושא ונחזור ליידיש? מע האָט שוין ליַינג נישט גיזען דאָ אַ יִידיש וואָרט...

חבל לי מאד שתעזוב

אבל אני באמת לא מבין על מה אתה כועס. אם יש תמונות שמפריעות למישהו אין שום סיבה שהם יהיו פה.

../images/Emo10.gif בן אהרון חזור בך

איך וויל שטארק האפן אז די וועסט צוריקציען פון דיין מיינונג זיך אפצוזאגן פון דעם פארעם. אוי! מי ייתן לנו תמורתך !!

rlh

New member
איך בין פון די פאסיווישע.....

און איך בעט זיך ביי דיר בלייב מיט אונז. לאז אונז נישט איבער אליין

פתרון של "נעלי רוטשילד"

מסופר, על העשיר הידוע, שקנה לעצמו נעלי זהב. אלא מאי ? איך הולכים ברחוב עם נעלי זהב. מחמת עינא בישא, חלילה. הגו חכמים רעיון. לכסות. מכסים בקש. כדי שלא יראו את הנעליים. אז מה הואילו חכמים ? יחשבו חלילה שהגביר ירד מנכסיו. וחוזר חלילה. קראתי כאן, הצעות להעלות תמונות בקבצי zip ו-doc. ממש מעניין. וכי איזה סקרן לא יפתח ? מי יתקע לידינו שעוללים רכים, ותינוקות בית רבן, לא יפתחו? הרי הם מומחים גדולים מאתנו בהלכות מחשבים. ואם התמונה באמת תועבה, היא לא תמחק? בואו נהפוך את הפורום לבית כנסת. נפריד בין גברים לנשים. נשרשר כהלכה, נדבר בלשון סגי נהור. ועל כולנו ינצח הגבאי. נראה לכם ?

מתנדב

New member
בן אהרן....

אתה שוב מקנטר, ומדבר ללא קשר. חד משמעית, תמונות פורנו לא יעלו לפורום, גם אם זה יקרא שהמקום נהפך לבית כנסת וגם אם תקרא לזה שהמקום נהפך לישיבה, זכותך לחשוב על המקום כרצונך. ולגבי העלאת תמונות, יידישיסט כבר כתב כאן, גם אם תותר העלאת תמונות מסוגים כאלו לפורום, זה יהיה עם קישור, וגם כותב ההודעה יצטרך לכתוב שבתמונה יש תמונה פורנו, ואז הגולשים יעשו חשבון, אם לפתוח את הקובץ או לא. וכל הויכוחים האלו, לא יועילו, וזה לא ישכנע אותנו כן לאשר את התמונות הפורנו בפורום, בשביל זה יש פורום מתאים. אם אתה רוצה להסביר לנו את הצד שלך, ושנשמע אותו, תואיל בטובך להסביר לנו מה שאתה מצפה לעשות בפורום בנושא התמונות, אבל ע"י התחכמויות ורמזים לא יועיל כ ל ו ם!

1haam

New member
בן-אהרון, כ´האב נישט געווען דא

נאר א פאר טעג, און די אנטלויפסט שוין? נישט שיין, נישט שיין! ולמען לא אובן שלא כהלכה (Oh Lord, please don´t let me be misunderstood): לגבי דידי הינך מעמודי התווך של הפורום הזה, וזה לא במרכאות. אצטער מאוד אם תעזוב. ווואהין זאל איך טרעפן איצט אז דו ביסט נישטא? לאז מיר נישט אפ איינעם אליין אויף דער יריד.

חנה201

New member
הפורום יכול להיות איכותי, ויכול

להיות "הזבל המצוי", הכל תלוי בתכנים שיופיעו בו. כפי שאני מבינה, האתר בא לדון בתרבות היידיש, בשפתה, ואפילו בחוש ההומור של השפה (ראה קללות). אני רואה לא אחת את הפורום של שרשים משפחתיים, והוא נפלא גם בלי תמונות מסוג זה או אחר (אומרת כחילונית). למה לא נלך בעקבותיו? חג שמח לכולכם

ברוכים-הבאים ../images/Emo39.gif

הוא אכן יהיה כזה. לא יהיו כאן תמונות שמפריעות לחלק מהקוראים, כמו שאין בפורום שורשים משפחתיים ובפורומים מכובדים אחרים. המממ... חיכית עד עכשיו בשביל לכתוב בפורום ?

למעלה