זכויות בעלי-חיים השבוע

shanty.G

New member
../images/Emo26.gifזכויות בעלי-חיים השבוע../images/Emo36.gif

שבועון אינטרנט לזכויות בעלי-חיים עורך: אריאל צֹבל. מערכת: חגי כהן, נעמה הראל דואל לתגובות: [email protected] ת.ד. לתגובות: 6315 תל-אביב, מיקוד 61062 טלפון: 5226992 03 פקס: 5220699 03 מרכז אנונימוס: דיזנגוף 93, קומת מרתף, תל-אביב אתר אנונימוס באינטרנט: www.anonymous.org.il שלום, אנו שמחים להגיש לכם את גיליון מס´ 45. אם אינך מקבל/ת את השבועון ישירות, תוכל/י להירשם באופן עצמאי על-ידי שליחת דואר אלקטרוני ריק לכתובת זו: [email protected]. המנויים/ות הוותיקים מוזמנים להפיץ כתובת זו בין חברים ומכרים כדי שיוכלו להירשם לשבועון באופן עצמאי. אם בכוונתך להחליף את כתובתך, אנא זכור/י לרשום את עצמך מחדש או להודיע לנו על שינוי הכתובת! אם אחד מן הגיליונות הקודמים לא הגיע אליך או הגיע באיחור (השבועון נשלח בקביעות ביום שישי), אנא הודע/י לנו. בגיליון זה: 1. חדשות ופעילויות 2. הרג לפי התקנות: על תקנות משרד החקלאות להמתת בעלי-חיים 3. אוכלים אותה בגדול: על תזונה במשקים מתועשים (כתבה ראשונה) 4. החיות כמשל: עיון בספר "חוות החיות" 5. פינת התזונה: לקראת שבועות – עוגת גבינה צמחית בטעם לימון קריאה מהנה, מצוות אנונימוס
 

shanty.G

New member
1. חדשות ופעילויות

משמרות מחאה נגד פיטום אווזים משמרות המחאה נגד פיטום אווזים ממשיכות להתקיים בקביעות מדי יום ב´ בשעות 16:00 עד 19:00, בצומת רכבת צפון בתל-אביב (רחוב ארלוזורוב פינת דרך נמיר). דרושים/ות מתנדבים/ות לסיוע. משמרת מחאה תתקיים ביום ד´ בשעות 16:00 עד 19:00 בצומת הכניסה להרצליה, ליד מחלף הסירה, בסמוך לבניין מוטורולה. לתיאום: אלכס 744883-054. מתנדבים/ות מוזמנים/ות לסייע גם בדוכן ההסברה המתקיים מדי יום ו´ ברחוב שינקין, תל-אביב, ליד גינת שינקין, בשעות 13:00 עד 18:00. מכתבים לחברי ועדת החינוך לקראת הדיון בתקנות ההמתה ביום ב´ הקרוב, 13.5.02, יתקיים דיון בוועדת החינוך והתרבות של הכנסת בנושא תקנות המתת בעלי-חיים. התקנות המוצעות כוללות סעיפים בעייתיים, וחסרות הוראות חשובות (ראו כתבה מס´ 2). שילחו בהקדם (לפני יום הדיון) מכתבים לחברי ועדת החינוך, וקיראו להם לאמץ את ההסתייגויות של הארגונים להגנה על בעלי-חיים, המפורטות בכתבה הבאה. נקודות עיקריות למכתב: * התקנות צריכות להגביל את מטרות ההמתה ואת נסיבותיה, ולא להסתפק בקביעה, מי יורשה להמית. * התקנות צריכות להכליל את נטישתו של בעל-חיים חסר-אונים למות, בתור חלק מהגדרת המושג "המתה". ח"כ זבולון אורלב (מפד"ל, יו"ר הוועדה) [email protected] ח"כ קולט אביטל (עבודה) [email protected] ח"כ זאב בוים (ליכוד) [email protected] ח"כ עזמי בשארה (ברית לאומית דמוקרטית) [email protected] ח"כ חוסניה ג´בארה (מרצ) [email protected] ח"כ שמואל הלפרט (יהדות התורה) [email protected] ח"כ עופר חוגי (ש"ס) [email protected] ח"כ מוחמד כנעאן (מפלגה לאומית ערבית) [email protected] ח"כ יחיאל לסרי (מרכז) [email protected] ח"כ רחמים מלול (ש”ס) [email protected] ח"כ יהודית נאות (שינוי) [email protected] ח"כ מיכאל נודלמן (איחוד לאומי – ישראל ביתנו) [email protected] ח"כ גנדי ריגר (ישראל בעלייה) [email protected] ח"כ יורי שטרן (איחוד לאומי – ישראל ביתנו) [email protected] מחו נגד כתבת כתבת פרסומת לכבד אווז ב"דרך האוכל" בגיליון אפריל של הירחון "דרך האוכל" פורמה כתבה רחבת-היקף, המהללת כבד אווז ונמנעת מאזכור אכזריות ייצורו והמחאה הציבורית נגדו (כולל החרמה מצד מסעדנים מובילים). הכתבה מכילה הנחיות לבישול כבד אווז, המלצות לגבי קנייתו ורשימת חנויות שבהן ניתן לקנותו. כתבו למערכת הירחון ומחו על פרסום הכתבה, המעודדת תעשייה כה אכזרית וכה שנויה במחלוקת. כתבות הירחון: "דרך האוכל", רחוב שפע טל 8 תל-אביב 67013 מספר פקס: 5626476-03 כתובת דואל: [email protected] ממדי הרג בעלי-חיים בתעשיות המזון לפי נתוני ארגון החקלאות והמזון של האו"ם, עומד מספר בעלי-החיים שהומתו בשנת 2001 לצורכי מאכל בעולם על 47.9 מיליארד, מהם 45.6 מיליארד עופות. מספר זה אינו כולל בעלי-חיים שמתו לפני הגעתם לשחיטה וכן המתות במדינות קטנות, שבהן אין הליך דיווח על ממדי ההמתה. לפי נתונים של שירותי הסטטיסטיקה החקלאית בארצות-הברית (NASS), הומתו בשנת 2001, בארצות-הברית בלבד, 9,853.5 מיליון בעלי-חיים לצורכי מאכל. מספר זה כולל 8.9 מיליארד תרנגולי-בית בתעשיית בשר העוף, 450 מיליון תרנגולות בתעשיית הביצים, 309 מיליון תרנגולי הודו, 118 מיליון חזירים, 41.6 מיליון בני-בקר, 27.7 מיליון ברווזים וכן 4.2 מיליון כבשים. לפי התחזיות, יעלה היקף ההרג בארצות-הברית בשנת 2002 ב 2.4% ויחצה את גבול העשרה מילארד.
 

shanty.G

New member
רגע לפני שכותבים....../images/Emo91.gif

אני מביאה לכאן את הודעתה של מוגלי מזכויות בע"ח בוואלה: __________________________________________________________ כפי שאנחנו רואים, מיידעים אותנו לגבי דיונים בכנסת רק מספר ימים לפני קיומם. מצב זה כופה עלינו להתארגן בלחץ, הן בהכנת ההסתייגויות שלנו (כשמדובר בהצעות חוק/תקנות שיוזמים המשרדים הממשלתיים) והן בעבודת הלובי בכנסת (רתימת ח"כים לתמוך בהסתייגויותינו). ההיערכות שלנו שונה כשמדובר בהצעות חוק פרטיות שיוזמים חברי-כנסת ומיידעים אותנו בזמן סביר לפני הדיונים. כבר שבוע שני ברציפות שאנחנו מיודעים על דיונים בחוקים ממשלתיים בהתרעה של 4 ימים מראש (כאשר שניים מהם הם שי-שבת), וזאת הסיבה לכך שאנחנו "נוחתים" עליכם במשימת-חירום לעזוב כל מה שאתם עושים ולכתוב דחוף מכתבים לח"כים. במקרה של "תקנות ההמתה" שיידונו ביום שני הקרוב, יש לי בקשה אליכם: חכו עם כתיבת המכתבים עד למוצ"ש. הסיבה היא שבשעות אלה ממש יושבים נציגים ממספר ארגוני בעלי-חיים יחד עם היועצים המשפטיים שלהם ומגבשים את הסתייגויותיהם. עד מחר בערב, אקבל אלי את כל ההסתייגויות מכל הארגונים, ואז אפרסם כאן בפורום בקשה המפרטת מה עלינו לכתוב במכתבים לחברי ועדת החינוך. כמו במקרה של חוק הכלבים, גם כאן התקנות אינן מופיעות בגירסה שניתנת להעברה באינטרנט. תקנות ההמתה מתפרסות על פני שבעה עמודים ובהם מפורטות שיטות ההמתה המותרות לגבי כל סוגי בעלי-החיים, החל מדגים וכלה בקופים. כאמור, התקנות אינן מתייחסות לבעלי-חיים למאכל. מי שמעוניין לקבל את התקנות בפקס, מוזמן להעביר לי במייל אישי את מספר הפקס שלו ואני מבטיחה להעביר לו. כנ"ל מי שמעוניין לקרוא את חוק הכלבים. אני מתנצלת שאנחנו מלחיצים אתכם בעניין כתיבת המכתבים לח"כים. למכתבים שלכם ישנה השפעה עליהם ואנחנו זקוקים לעזרתכם במיוחד לאור העובדה שיש לנו רק כמה שעות לרתום אותם לצידנו. ללא תמיכת הח"כים, הסיכוי שלנו להעביר את הסתייגויותינו הם נמוכים מאוד. אז כפי שהבטחתי, מחר בערב אפרט כאן בנוגע למכתבים. איזה מזל שאתם כאן איתנו! _______________________________________ כמובן שנעדכן פה בתפוז על ההסתייגויות הספציפיות וגם על המתרחש בהמשך. אנא המתינו בינתיים
shanty
 

shanty.G

New member
../images/Emo26.gifהסתייגות התומכת בנציגים

עדכון ממוגלי: ____________________________ בתום התייעצות עם נציגי הארגונים למען בעלי-החיים, הוכנה רשימה של הסתייגויות שתוגשנה בעת הדיון שיתקיים ביום שני בוועדת החינוך של הכנסת. עקב ריבוי ההסתייגויות, שלכל אחת מהן חשיבות בפני עצמה, אני ממליצה לכם לכתוב לכל חברי הוועדה אי-מייל קצר וברור ובו בקשה לתמוך בהסתייגויות החשובות שיש לארגוני בעה"ח לתקנות המתת בע"ח המוצעות ע"י משרד החקלאות. אנא זיכרו לשלוח מייל אישי לכל אחד מהם ולא מייל "קיבוצי". חלק מחברי הוועדה יהיו כבר מחר בכנסת ורובם יהיו ביום שני. הדיון מתקיים מחרתיים בשעה 11:00. תודה לכם מכל הלב, מוגלי ____________________________________ רשימת חברי ועדת החינוך: ח"כ זבולון אורלב (מפד"ל, יו"ר הוועדה) [email protected] ח"כ קולט אביטל (עבודה) [email protected] ח"כ זאב בוים (ליכוד) [email protected] ח"כ עזמי בשארה (ברית לאומית דמוקרטית) [email protected] ח"כ חוסניה ג´בארה (מרצ) [email protected] ח"כ שמואל הלפרט (יהדות התורה) [email protected] ח"כ עופר חוגי (ש"ס) [email protected] ח"כ מוחמד כנעאן (מפלגה לאומית ערבית) [email protected] ח"כ יחיאל לסרי (מרכז) [email protected] ח"כ רחמים מלול (ש”ס) [email protected] ח"כ יהודית נאות (שינוי) [email protected] ח"כ מיכאל נודלמן (איחוד לאומי – ישראל ביתנו) [email protected] ח"כ גנדי ריגר (ישראל בעלייה) [email protected] ח"כ יורי שטרן (איחוד לאומי – ישראל ביתנו) [email protected]
 

shanty.G

New member
3. אוכלים אותה בגדול

על תזונה ומזון במשקים מתועשים (כתבה ראשונה) העניין שלנו בתזונה. כמי שנחשפו לזוועות המתרחשות במשקים מתועשים, אנו מתקשים להתייחס ל"שניצל", ל"סטייק", ואפילו לחביתה וליוגורט, בתור אוכל – וזהו. ידיעת העובדות מובילה אותנו לדרגות שונות של חרם על מוצרים מן החי – מהפחתה בצריכה ועד להימנעות מוחלטת מצריכת מוצרים אלה. במקביל לכך, בעקבות הוויתור על מוצרים מסוימים שבהם הורגלנו, נוהגים רובנו לברר, כיצד נספק לגופנו את הרכיבים הנחוצים לו – ממקורות צמחיים. העניין החדש שאנו מגלים במזון שאנו אוכלים ובתזונה, תורם לעובדה, שהצמחונים הם מן הקבוצות הבריאות ביותר במדינות המערב. אולם עבור החיות שבמשקי-החי, משמעותו של ידע תזונתי היא נושא שונה לחלוטין. הרעבה: עסק ישן. מחסור במזון הוא הבעיה הבסיסית ביותר בתזונת בעלי-החיים. אין צורך בידע מדעי בתזונה כדי להבין, שמניעת מזון מחיות גורמת להן סבל; וכאשר היא מתמשכת – היא מדרדרת את בריאותם. בעלי-חיים מבויתים סבלו מרעב מזה אלפי שנים, מסיבות שונות: החל בחיסכון מכוון במזון וכלה במחסור במזון. לפני פיתוחן של שיטות מודרניות לגידול צמחי מאכל, היה המחסור במזון בחורף, במדינות קרות, עניין שבשגרה. בנוסף לכך, המינים העיקריים המנוצלים בחקלאות הובאו לארצות הצפון מאזורי אקלים חם, והם אינם מסוגלים למצוא לעצמם מזון בחורף ולהסתגל לקור עז. שחיטת חיות המונית לקראת החורף הייתה מנהג רווח בארצות קרות, שכן לא היה במה להאכיל אותן באקלים זה. החיות הנותרות נאלצו לאכול פחות, ועד האביב הן רזו מאוד, וחלקן מתו. רק הגדלת שכלולים בשיטות החקלאות הצמחית, שראשיתם בבריטניה במאה ה 18, אפשרו לצבור די מזון כדי להחזיק חיות רבות בחורף במכלאות, ולהאכיל אותן באופן מלאכותי. גילוי הוויטמינים: התנאי לתיעוש. כליאתן של חיות לאורך זמן גורמת להתפתחות שורה ארוכה של מחלות, שלא היו מוכרות במשק המסורתי. רבות ממחלות אלה נובעות ממחסור בוויטמינים וברכיבי מזון נוספים. בתנאים טבעיים, נמצאים הוויטמינים בכמות הנחוצה לחיות המחפשות מזון בעצמן, במרעה. היעדר ידע על ויטמינים עיכב את כליאתם של עופות בלולים סגורים, בתקופה שבה כבר היה לחץ מסחרי לעבור לשיטות כליאה, המאפשרות "ייצור" המוני בשטחים קטנים ויקרים, לא הרחק מן המרכזים העירוניים. המחסור בוויטמין D, למשל, גורם רככת. ויטמין זה התגלה בשנת 1922, ובשנות השלושים של המאה העשרים הוא הוכנס לשימוש בלולים כתוסף מזון (שמקורו בכבד של דגי בקלה). המחסור בוויטמין A גורם להתפשטות של הפרשות בחלקים העליונים של מערכת הנשימה והעיכול, ובעיניים. ויטמין זה, וכן הוויטמינים B, E, B1, ו C וחומרים נוספים כגון מגנזיום, הוכנסו לשימוש אף הם בשנות השלושים, כתוספי מזון. ללא גילויים אלה – לא היה בא לעולם משק-החי המתועש, והחקלאים היו נאלצים לספק לחיות תנאים טובים יותר. מדע התזונה בשירות התעשייה. גילוי הוויטמינים והמינרלים החיוניים לגוף, גילוי הרכב החלבון האופטימלי ומינונו המומלץ, וחידושים רבים נוספים, הביאו לכך שבני-אדם יכולים, ולו באופן תיאורטי, לדאוג טוב יותר לבריאותם ולבריאות בעלי-חיים הנמצאים תחת שליטתם. אך כשם שניתן לרתום את הידע התזונתי למניעת מחלות ולקידום רווחתם של בני-אדם ובעלי-חיים אחרים, כך ניתן לנצל אותו למטרות עסקיות, אשר מימושן יגרום סבל. בהתאם לזאת גייסו משקי-החי החקלאיים את מדע התזונה לצורכיהם, והידע החדש משמש בפועל להשתלטות גורפת יותר מאי-פעם על גופן של החיות המבויתות, תוך כדי גרימת מחלות חדשות, חלקן אף מכוונות. לפני 70-80 שנה, הביא השימוש המיידי בידע על תזונה להתפשטות המונית של שיטות כליאה אינטנסיביות לתרנגולות, ללא יציאה לחצר, על בסיס הזנה מלאכותית לחלוטין – בתחילה בארצות-הברית, ועד מהרה בכל מדינות המערב ואף מעבר להן. מחוכמת המשק להגיון של מפעל. עקרונות ההזנה במשק המסורתי היו פשוטים למדי. תרנגולות נוצלו בעיקר לצורך לקיחת ביצים, ופרות נוצלו בעיקר לצורך לקיחת חלב; החיות ליוו את החקלאים במשך שנים רבות, ואלה השתדלו להזין אותן היטב, כמידת האפשר: "דאג שהעופות שלך לא יסבלו רעב או צמא", היא כותרת אופיינית בספרות חקלאית מלפני 50 שנה. כיום, כבר לא מתעניינת הספרות החקלאית בסבלם של בעלי-החיים המורעבים. בתעשיית הבשר, ואפילו בתעשיות הביצים, החלב והצמר, נותרה רק תוחלת-חיים קצרה ביותר. הרווחים הכספיים מופקים ממאסות אדירות של חיות – לא מחיות אינדיבידואליות – וכך נותרות המוני חיות "מיותרות", שאין זה משתלם עוד להאכילן היטב: אפרוחים זכרים נחשבים כ"עודף" של תעשיית הביצים ומותירים אותם לגווע ברעב במכלי האשפה במדגרות; עופות חולים ופצועים (ולעתים גם פרות) אינם "שווים" את מחיר הטיפול בהם, והחקלאים משליכים אותם לגווע לאיטם; אפילו כבשים בתעשיית הבשר גוועים ברעב: הם מובלים מאוסטרליה לישראל במסע אימים באונייה, האורך שלושה שבועות, וחלקם אינם מסתגלים למזון התעשייתי המוגש להם, לאחר שהורגלו בחודשים של מרעה. אולם מרבית ההרעבות, שמהן סובלות החיות כיום במשקים מתועשים, הן מתוכננות יותר, שיטתיות יותר, והן תוצאה של עשרות (ולעתים מאות) מחקרים דקדקניים בתזונה. הרעבה למתקדמים. בשנה האחרונה, עלה על סדר-היום הציבורי נושא הרעבת התרנגולות בתעשיית הביצים במסגרת "השרה כפויה". לפי אופי הדיונים בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, נדמה כי רק מעטים יודעים, שהרעבה זו איננה ההרעבה היחידה, שנכפית על תרנגולות אלה במהלך חייהן: איש לא הזכיר את "הגבלת המזון" החמורה שנכפית עליהן בפרגייה (לול לתרנגולות צעירות, לפני תחילת ההטלה), איש גם לא דיבר על הרעבתן בשבועות האחרונים לחייהן, כאשר "אין להן עוד ערך כלכלי". ככל הנראה, איש מהמשתתפים בדיון לא קרא את המחקרים התזונתיים, שמצאו כי אין צורך להאכיל את התרנגולות בימים האחרונים לחייהן: על-פי המלצות החוקרים, ישמשו המאגרים הגופניים לצורך ההטלות האחרונות, ולאחר מכן – ממילא יומתו התרנגולות. לא רק תרנגולות. המחקרים החקלאיים ממליצים להרעיב, בתקופות מסוימות, חיות מכל מין, כמעט. עופות בתעשיית הבשר לא יספיקו "להמיר לבשר" את המזון הניתן להם ביממה האחרונה לפני שחיטתם – ולכן ממליצים "להרחיק מהם מזון". להקות רבייה לבשר – הן הלהקות המוחזקות לצורך הטלת הביצים, שמהן יבקעו העופות שינוצלו באופן ישיר ל"ייצור" בשר – מוחזקות ברעב מתמיד. מאחר שבשרן של תרנגולות אלה אינו מיועד לשיווק, וכן מכיוון שגופן עבר ברירה מלאכותית להשמין במהירות – מספקים להן רק רבע מכמות המזון, שהיו אוכלות לולא הוגבלו. אפילו דגים סובלים מהרעבה בחקלאות: לפני שיווקם מונעים מהם מזון, וגם לפני שמבצעים בגופם פעולות פולשניות לצורך שליטה מלאכותית ברבייה שלהם: סחיטת זרע בזכרים ואילוץ הטלה בנקבות. מקורות Gordon Sawyer, The Agribusiness Poultry Industry: A History of Its Development, (New York: Exposition Press, 1971), pp. 65-66. י. ברקמן, "ראשית דעת בגידול עופות", משק העופות, 1948, כרך א´, חוברת א´, עמ´ 11. יצחק מלכא ואחרים, "הגבלת מזון באפרוחי פיטום", משק העופות, דצמבר 1996, עמ´ 26. יצחק פלבניק ואחרים, "השפעת הגבלת מזון בפרגיות צעירות על מבצעי הטלה וגודל הביצים הראשונות", משק העופות, אפריל 2001, עמ´ 23. ערן אררט, "צום בן חמישה ימים בתחילת ההטלה כדרך לשיפור גודל הביצה – מיתוס או אמת?", משק העופות, יוני 1993, עמ´ 374-376. ישראל ניר, "תזונת עופות", מתוך: ספר הלול, עורכים: ש. בורנשטיין, שלום נחמן, בן-עמי רון, עמ´ 277-334.
 

shanty.G

New member
5. פינת התזונה: לקראת שבועות

עוגת גבינה צמחית בטעם לימון בחג השבועות, שיחול בשבוע הבא, נהוג להרבות במאכלי חלב וגבינה. רוב מתכוני החלב והגבינה ניתנים בקלות להמרה למתכונים צמחיים, על-ידי החלפת החלב בחלב סויה והחלפת הגבינה בגבינת סויה. החומרים : חבילת שמנת טופו "טוב משמנת" של טופוטי (350 גרם) חבילת שמנת מתוקה צמחית (250 מ"ל) שלושת רבעי כוס סוכר חצי חבילת ג´לי בזק בטעם לימון (40 גרם) כפית תמצית וניל כ 15 ביסקוויטים (תלוי בגודל התבנית) חצי כוס חלב סויה אופן ההכנה: 1. מקציפים את השמנת הצמחית בקערה. 2. שופכים את אבקת הג´לי לקערה עמוקה, מוסיפים חצי כוס מים רותחים ומערבבים היטב עד שכל האבקה מומסת ומתקבל נוזל שקוף ללא גושים. 3. מוסיפים מיד (לפני התקרשות הג´לי) את שמנת הטופו ואת הסוכר ומערבבים. 4. מוסיפים את השמנת המוקצפת ואת תמצית הווניל ומערבבים. 5. שופכים את חלב הסויה לצלחת שטוחה, וטובלים כל ביסקוויט משני הצדדים עד שהביסקוויט מתרכך אך אינו מתפורר. 6. מכסים את תחתית תבנית ההגשה בביסקוויטים המרוככים. 7. שופכים מעל הביסקוויטים את תערובת העוגה ומצננים מספר שעות במקרר. הערות: 1. העוגה צריכה להיות מוגשת קרה מאוד. אם מרקמה לא יציב מספיק, מומלץ להגישה קפואה למחצה. 2. ניתן לוותר על השימוש בג´לי על-ידי הגשת העוגה קפואה. מומלץ לבקר בפורום צמחונות וטבעונות למתכונים טבעוניים נוספים
 
למעלה