זכויות בעלי-חיים השבוע

../images/Emo26.gifזכויות בעלי-חיים השבוע../images/Emo36.gif

שבועון אינטרנט לזכויות בעלי-חיים עורך: אריאל צֹבל. מערכת: חגי כהן, נעמה הראל דואל לתגובות: [email protected] ת.ד. לתגובות: 6315 תל-אביב, מיקוד 61062 טלפון: 5226992 03 פקס: 5220699 03 מרכז אנונימוס: דיזנגוף 93, קומת מרתף, תל-אביב אתר אנונימוס באינטרנט: www.anonymous.org.il שלום, אנו שמחים להגיש לכם את גיליון מס´ 60. להרשמה עצמאית לשבועון, היכנסו לאתר שלנו. אם בכוונתך להחליף את כתובתך, אנא זכור/י לרשום את עצמך מחדש או להודיע לנו על שינוי הכתובת! אם אחד מן הגיליונות הקודמים לא הגיע אליך או הגיע באיחור (השבועון נשלח בקביעות ביום שישי), אנא הודע/י לנו. בגיליון זה: 1. חדשות ופעילויות 2. בריכה ללא מציל: עובדות על בריכות דגים 3. יהדות וצמחונות: לקראת הרצאתו של ריצ´רד שוורץ בתל-אביב 4. פינת התזונה: מסעדות צמחוניות קריאה מהנה, צוות אנונימוס
 
1. חדשות ופעילויות

הקשר בין יהדות לצמחונות – הרצאת פרופ´ ריצ´רד שוורץ ביום ג´, 27.8, בשעה 18:30, בקומה השנייה של מסעדת "שטם-טיש" (בוגרשוב 33, תל-אביב), ירצה פרופ´ ריצ´רד שוורץ, נשיא האגודה היהודית לצמחונות, על הקשר שבין יהדות לצמחונות (קִראו עוד נוסף על פרופ´ שוורץ בכתבה 3). ההרצאה תיערך בשפה האנגלית. להרצאה תקדים דברי פתיחה ד"ר יעל שמש מהמחלקה לתנ"ך באוניברסיטת בר-אילן. הציבור מוזמן – הכניסה ללא תשלום. משמרת מחאה בחיפה – נגד פיטום אווזים ביום ד´, 28.8 בשעה 15:00, תיערך בחיפה משמרת מחאה נגד פיטום אווזים וחלוקת עלונים. המפגש ליד הכיכר של קריית-ספר (צומת שדרות מוריה וקריית-ספר). לפרטים: גלי 585399-052 [email protected] או נמרוד 549761-067 הפגנה נגד הרג פרים בזירה ביום ה´, 29.8, בשעות 15:00-18:00, תיערך הפגנה מול שגרירות פורטוגל בתל-אביב, ברח´ וייצמן 4, נגד החוק החדש שהתקבל בפורטוגל, המאפשר הרג פרים בזירה במהלך "מלחמת פרים". הפגנות מקבילות ייערכו מול נציגויות פורטוגל ברחבי העולם (15 הפגנות בערים מרכזיות בעולם אושרו עד כה). מועד ההפגנות נקבע במקביל למופע "מלחמת פרים", שצפוי להיערך באותה עת בפורטוגל. לפרטים נוספים התקשרו למשרד: 5226992-03. חִתמו על עצומה נגד הרג פרים בזירה בפורטוגל! הפגנה בירושלים ביום ה´, 29.8, בשעות 17:00-20:00, תיערך הפגנה לזכויות בעלי-חיים ברחבת המשביר. לפרטים: אנונימוס ירושלים 6262705-02 או אמנון 943292-054. פעילות שוטפת של אנונימוס תל-אביב: דוכני הסברה מתקיימים מדי יום בשעות הערב בצומת דיזנגוף/ קינג ג´ורג´. בימי ו´ מתקיים דוכן בגינת שיינקין משעות הצהריים עד הערב. פרטים במשרד: 5226992-03. ירושלים: מרכז אנונימוס בירושלים פתוח ברחוב הנביאים 26 פינת אדהאן 1 (מול משרד החינוך, הבניין הישן). נפגשים בימים א´, ג´ ו-ה´ בשעות 19:00-16:00. דרושים/ות מתנדבים/ות לפעילויות במרכז: מרכז אנונימוס ירושלים 6262705-02, אמנון 943292-054לבירור מועדי דוכני הסברה, נא לפנות לאסנת: 662768-064. פתח-תקווה: מדי יום ג´ בין השעות 13:00-15:30 נערכים דוכני הסברה בקניון הגדול. לפרטים – ליזי: 220643-057 [email protected] מצטרפים למחאה העולמית נגד "אדידס" ארגונים להגנה על בעלי-חיים מתאחדים במחאה עולמית נגד חברת "אדידס" על שימוש בעור קנגורו במוצריהם (לִפרטים נוספים). הנהלת "אדידס" מסרה כי קיבלה למעלה מ 10,000 דואלים זועמים והיא מודאגת מפגיעה ממשית בתדמית החברה. חזקו את חששה של חברת "אדידס" ושלחו דואל מחאה (בכמה מילים פשוטות, באנגלית) להנהלת החברה: [email protected]. ממשלת ארה"ב מקדמת חלופות לניסויים בחיות סוכנות רויטרס מוסרת (20.8.02), שוועדה לחלופות לניסויים בבעלי-חיים מטעם ממשלת ארה"ב, מייעצת באופן רשמי לחברות הבודקות כימיקלים מאָכּלים על עורם של בעלי-חיים (החומר נותר על העור המגולח של החיה במשך כשבועיים), לעבור לשימוש בחלופות. אף על-פי שהחלופות (המבוססות על שימוש בתאי עור בצלחות פטרי) מבצעות היטב את המבדק ואף משיגות תוצאות מהירות יותר מבדיקת החומרים על עורן של חיות, מדובר כעת רק על המלצה למעבר לחלופות ולא על הוראה בחוק. לִחצו לקריאת הכתבה. ארה"ב: הצעת חוק נגד מסחר בטורפים גדולים לאחרונה הוגשה הצעת חוק פדרלית לאסור מסחר בין מדינות ארה"ב בחיות "אקזוטיות" עבור החזקתן כ"חיות מחמד". המדובר באריות, טיגריסים, נמרים, פומות ודובים. חיות אלה מוחזקות כ"חיות מחמד" על-ידי אנשים פרטיים, שאינם יכולים להחזיקן לאורך זמן. בעקבות זאת הן עוברות הזנחה קשה ואף נמכרות בתור מטרות לציד. לפרטים נוספים. איילים חולים בארה"ב ובקנדה החזקת עדרי איילים למטרת מאכל אדם היא תחום חקלאי מתפתח במדינות צפוניות. מחלה הדומה לספגת המוח (Chronic wasting disease; ספגת המוח היא "מחלת הפרה המשוגעת", הגורמת למחלת קרויצפלד-יאקוב בבני-אדם האוכלים את החיה), תוקפת לאחרונה איילים בארה"ב ובקנדה. חקלאי איילים בקנדה מאיימים לשחרר את עדריהם לטבע אם לא יקבלו פיצוי ממשלתי. הפיצוי נועד לממן הרג איילים, במטרה להשמיד את המחלה (אין דרך לאבחן נשאים חיים של המחלה). בארה"ב כבר הושמדו אלפי איילים. מקור: Farmed Animal Watch גיליון 80, 16.8.02. שיטה חדשה לשיבוט עוברים חוקרים ממכוני מחקר חקלאי בדנמרק ובאוסטרליה פרסמו לאחרונה בכתב-העת New Scientist כי עלה בידם לשבט עוברים בשיטה זולה וקלה יותר מבעבר: במקום שימוש במכונה יקרה, המבצעת את המניפולציה הגנטית על-ידי שאיבה והזרקה של גרעין התא באמצעות מחט זעירה, ניתן כעת לחתוך את תאים לשניים ולחברם בעזרת זרם חשמלי – פעולות פשוטות וזולות, באופן יחסי. השיטה החדשה מקרבת את האפשרות לבצע את השיבוט ללא מעורבות הביולוג, באופן אוטומטי. בימים אלה נולדים העגלים הראשונים ששובטו בשיטה זו, ונראה כי היא מקרבת את תחילת השימוש המסחרי בשיבוט בתעשיית בשר הבקר והחלב. שיבוט בעלי-חיים כרוך בפגיעה קשה בהם הן בתהליך השיבוט והן בתוצאותיו (קִראו על כך דו"ח מפורט). יפן: עידוד ראשוני לצריכת חיות משובטות רשויות יפניות טוענות בשנתיים האחרונות, שבשר וחלב מפרות ששובטו מפרה בוגרת אינם מסוכנים לצריכה. התבטאות של שר המשק היפני בנושא (13.8.02) מחזקת את החשש, שיפן תהיה המדינה הראשונה שתסיר את החרם מעל צריכת חיות משובטות. לפרטִים נוספים.
 
(מקורות):

ר. היינס, "מחלות דגים", בתוך: יצחק ארנון (עורך), האנציקלופדיה לחקלאות, כרך רביעי, בעלי-חיים, חלק שני, הוצאת זמורה ביתן - מודן 1981, עמ´ 386-388. ב. חפר וש. שריג, "גידול דגים", בתוך: יצחק ארנון (עורך), האנציקלופדיה לחקלאות, כרך רביעי, בעלי-חיים, חלק שני, הוצאת זמורה ביתן - מודן 1981, עמ´ 904-913. גד דגני, קרלוס דוזורץ, דן לבנון, "השפעת זבל פרות על גדילת אמנונים ושפמנונים", דיג ומדגה בישראל, כרך י"ח, מרץ 1985, עמ´ 33. "התפתחות המדגה בשנים 1940-1988", דיג ומדגה בישראל, כרך כ"ב, ספטמבר 1989, עמ´ 59. י. בז´רנו, "דו"ח המעבדה המרכזית לבריאות דגים בניר דויד", דיג ומדגה בישראל, כרך כ"ה, יוני 1992, עמ´ 86-87. גיורא וולפרט וגדעון חולתא (עורכים), גיורא וולפרט, "טיפוח הקרפיון", הקרפיון, בהוצאת ארגון מגדלי הדגים, 1995, עמ´ 116. רונן אלקלעי, טרנספורמציות מיקרוביאליות של חנקן במערכת "בריכה אינטנסיבית - מאגר" לגידול אינטנסיבי של דגים, עבודת גמר בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית בי-ם, יוני 1996. י. בז´רנו, "וועדת בריאות הדג - פחתים כתוצאה מתחלואות", דיג ומדגה בישראל, כרך ל´, אוקטובר 1997, עמ´ 117-121. "שמירת חורף של דגיגי אמנונים", דיג ומדגה בישראל, כרך ל´, דצמבר 1997, עמ´ 149-153. גדי זעירא, ביצועי ביופילטר לסילוק אמוניה ממערכות אינטנסיביות לגידול דגים, עבודת גמר בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית בי-ם, אוקטובר 1998. רנה רמרסוואל, "גידול דגים במערכות סגורות: מה הכיוונים", דיג ומדגה בישראל, כרך ל"א, יוני 1998, עמ´ 89-93. "דו"חות מחקר לשנת 1998 - חקלאות מים", משרד החקלאות ופיתוח הכפר, לשכת המדען הראשי, נובמבר 1999. דליה מזורי, "משרד החקלאות יקים ארבעה מתקנים מתקדמים לגידול דגים", מעריב עסקים, 12.8.2002.
 
4. פינת התזונה: מסעדות צמחוניות

שלוש מסעדות צמחוניות (רק אחת טבעונית), שתיים תל-אביביות ואחת ירושלמית, כולן בשיטת ההגשה העצמית. טעם החיים (בן-יהודה 60, תל-אביב. 6203151-03. א´-ה´ 9:00-21:00, ו´ 9:00-14:00) המקום. המקום קטן – יש כארבעה שולחנות בחוץ, ושניים בפנים. המסעדה מנוהלת על-ידי קהילת "הכושים העבריים", קהילה טבעונית, המגדלת חלק ניכר ממזונה בעצמה, בשיטות אורגניות. סניף נוסף של המסעדה נמצא בבאר-שבע בכתובת: מגדל הרכבת 6 (6650859-07). אלה הן אולי המסעדות הטבעוניות היחידות בארץ. מנות עיקריות: ארוחה שלמה, הכוללת מנה עיקרית (שווארמה צמחית, סטייק טבעוני, טופו טריאקי ואחרות), אורז או תפוחי-אדמה, סלט ולחמניה עולה 45 שקלים. פשטידות הן האופציה הטובה ביותר במסעדה. פשטידת טופו מצוינת עם רוטב עגבניות או פשטידת תרד (טובה אף היא, אם כי פחות מפשטידת הטופו) בתוספת ירקות טריים ורוטב לפי בחירה (שום, טופו, חרדל וכו´) עולה 17 שקלים בלבד! תוספות: מנות נוספות הן ירקות מאודים (עשרה שקלים – משתנה לפי העונה: כרובית, ברוקולי, חצילים, במיה ועוד) וכריכים (14-22 שקלים: נקניקייה, נקניק, חביתה, המבורגר, שווארמה – הכל טבעוני כמובן – עם ממרח חומוס ביתי וירקות טריים, בפיתה מקמח מלא). קינוחים: ווגי-קפה (קפה דגנים), עוגת חרובים ושוקולד חרובים, וכן גלידות סויה – 7.5 לכדור, 12 לשני כדורים, 15 לשלושה כדורים. מנות הגלידה נדיבות מאוד. הביתה: אפשר גם לקנות הביתה מוצרים לפי משקל – 25-30 שקלים ל 500 גרם כשמדובר בתחליפי הבשר, ו 12-15 שקלים ל 250 גרם לגבינות טופו (קוטג´, פטה, בטעם שמיר, שום וכו´). בחזרה לטבע (פינת פרישמן / שד´ חן בכיכר רבין, תל-אביב. 5244422-03. א´-ה´ 11:00-23:00, ו´ 11:00-16:30). המקום: על החלונות מבחוץ פלקטים המזמינים אותך לקורס קבלה, ובפנים עיצוב פשוט בגוני חום אדמה וירוק – פשוט, מינימליסטי, טבעי. השולחנות והכיסאות – יש מקום לכ 40 איש – פשוטים ופונקציונליים, וכאשר ניגשים עם מגש האוכל וממלאים לבד צלחת מרגישים כמו בחדר אוכל בקיבוץ. מנות עיקריות: פשטידות (ארבע מתוך חמש היו ללא ביצים, עובדת ההגשה לא נראתה מופתעת מהשאלה על הימצאות ביצים וידעה מיד להשיב מה טבעוני ומה לא) עולות 17 שקלים למנה לא קטנה. הפשטידות כוללות: מוסקה, קישואים וטופו, קישואים ופטריות. פשטידת הקישואים והטופו שהוזמנה הייתה מצוינת – גבוהה ולא נוטה להתפורר, כדרכן של פשטידות ללא ביצים. מעל הפשטידה היו גרעיני חמנייה שהשתלבו להפליא עם המרקם הרך של הקישואים והטופו. קציצות (כולן טבעוניות) עולות שישה שקלים לקציצה וכוללות קציצת אורז עם פתיתי סויה (הכי טובה – ציפוי פריך ובפנים מילוי עסיסי), טופו וגזר. מעבר לכך נמכרים תוספות במשקל – 4.5 שקלים למאה גרם. תוספות: התוספות כוללות תבשילי דגנים וקטניות, כגון כוסמת, פתיתי סויה ברוטב עגבניות, מג´דרה, פולי סויה, קוביות טופו, וכן ירקות מבושלים (תבשיל קישואים, בטטות, פלפלים וגזר ועוד), ירקות טריים וממרחים (אבוקדו, חומוס, חצילים וכו´). התוספות, שבהחלט יכולות להרכיב מנה בפני עצמה, הן חסרות השראה – פונקציונליות, ללא תיבול מיוחד, אך גם ללא יומרה קולינרית. למי שאוהב/ת אוכל פשוט, בריא ומשביע. מומלץ להגיע מוקדם, קרוב ככל שניתן לשעת הפתיחה בצהרים, מטעמי טריות. קינוחים: כל העוגות מכילות ביצים. וילג´ גרין (רחוב יפו 33 (בית יואל) ירושלים. 6253065-02. א´-ה´ 9:00-22:00, ו´ 9:00-15:00) המקום: המסעדה היא דו-קומתית וענקית. מומלץ לשבת בקומה התחתונה, המרווחת יותר והשקטה יותר. גם כאן יש מזנון להגשה עצמית, ועובדי ההגשה מתמצאים במרכיבי המנות ויודעים להפנות למנות הטבעוניות, שמהוות רוב מוחץ מתוך המבחר הגדול והמרשים (14 מנות של בר חם טבעוני). מים קרים נלקחים חופשי מקנקן ענק ולחמים מקמחים מסוגים שונים ניתנים חינם לכל סועד/ת, וכן תוספות קטנות כגון גרעיני חמניות ושמרי בירה. מנות עיקריות: מתוך מספר פשטידות (ברוקולי, פטריות ואחרות – משתנה מדי יום) הוזמנה פשטידת ירקות וקארי (21 שקלים). למעשה, זו אינה ממש פשטידה – בתוך מעטה בצק פריך מתנמנמים ירקות (זוהו גזר, אפונה, תירס ובצל) בתיבול דומיננטי בסגנון הודי. טעים מאוד, גם אם נוטה להתפורר. קציצת טופו גדולה (12 שקלים) במעטה בצק וסומסום התקבלה אף היא בהתלהבות. תוספות: תוספות נמכרות לפי משקל, ומחירן כ 20 שקלים למנה סבירה של תבשילי קטניות (כגון גרגרי חומוס), דגנים (אורז מלא, חיטה עם פירות יבשים), תפוח-אדמה, בטטה, פסטה מקמח מלא, תבשילי ירקות וירקות טריים לפי בחירה. גם כאן, התוספות סטנדרטיות ברובן, ואם חשקה נפשכם במזון המקורי של המקום – התרכזו במנות העיקריות המעניינות. קינוחים: מומלץ פאי תפוחים טבעוני (18 שקלים). יש גם סלט פירות (13 שקלים), נוגט תמרים (2.5 שקלים ליחידה) ויש גם גלידת טופוטי וכן סורבה מתוצרת עצמית. מומלץ לבקר בפורום צמחונות וטבעונות
 
למעלה