יום שפת האם הבינלאומי

אנימו

New member
את היידיש למדתי מהקשבה לשפת ההורים

שהתנגנה השכם והערב בביתנו. לצערי לא שכללתי אותה ונשארה פסיבית ברובה. אבל עוד היד נטויה והכוונות טובות.... מצטערת צער רב על שההורים סרבו לשוחח עמנו בפולנית. המעט שאני מבינה הוא מתוך הקשבה לשיחותיהם עם החברים שלהם שהגיעו ממחוזותיהם. לטענתם לא היה בכך שום טעם ללמוד את השפה הזו שכנראה עוררה רגשות מעורבים. מחד- שפת ילדותם ומאידך - התקשרה לאסון שקרה למשפחתם ועוררה בהם דחיה.

גם אצלנו החרימו את הפולנית

רק יידיש. המשפחה שלי לא היתה מוכנה בכלל לשמוע על פולנית בעקבות המלחמה.

עב

New member
עברית!

הורי נולדו בהונגריה והם כמובן דוברי הונגרית מבטן ומלידה. אבא בוגר תיכון בהונגריה שם למדו היטב גם גרמנית, צרפתית ולטינית. בעת שירותו בצבא הבריטי בתקופת מלחמת העולם השניה אימץ את האנגלית לשפה המרכזית בה קרא והמשיך את לימודיו. בארץ שמע יידיש והוא יודע יידיש שבורה ומגורמנת. אמא למדה רק ביסודי ושמעה רק הונגרית. באושוויץ למדה מעט יידיש וגרמנית שהייתה נחוצה להישרדות. כשהורי החליטו להקים משפחה בארץ ישראל הם קיבלו החלטה משותפת נוספת - להשאיר את העבר מאחוריהם ולא לדבר עליו וזה כלל גם את השפה ההונגרית. אחד המאפיינים של ביתינו היה העברית. הורי דיברו בפנינו בעברית, קראו עיתון עברי וספרות בעברית ואבא כאמור גם אנגלית. את מעט הספרים בהונגרית שאבא הביא עמו ארצה שמו במדף אחורי או סגרו באיזה ארון. רק לאחרונה זכו הספרים האלה להתאווררות.

עברית!

מהיום בו אני הבכורה נולדתי, עברו שני הורי, העולים החדשים, לדבר ביניהם עברית, ואף עשו מנוי לעיתון הארץ. שפת הסודות שלהם היתה סרבו-קרואטית, והסופר-סודות היו בהונגרית. אנחנו ואיתנו - רק בעברית.

skito

New member
יום המשפחה עם אסתר ודב זיסוביץ'

יום המשפחה עם אסתר ודב זיסוביץ גפן - מושבים וקיבוצים באלונה וחוף הכרמל,הכרמל,Israel אסתר, ניצולת שואה (מחנה אושוויץ), הגיעה בשנת 1949 לפ"ח, למחנה עולים ג', ובמסגרת עבודתה במטבח הכירה את דב: "תחילה חשבתי לשדך את דב לחברתי הטובה, אך הוא רצה אותי, ובסוף נשארנו ביחד". בשנת 1950 התחתנו בני הזוג בבית הפועל המזרחי בנוכחות חברים וחברות, הכיבוד כלל סנדוויצ'ים וחבר אשר ניגן בכינור: "חתונה צנועה ברוח התקופה" אומרים בני הזוג. את ביתם הראשון הקימו אסתר ודב בשכונת רמב"ם (שכונת התימנים) שהכיל חדר אחד ובו נולדו שני הבנים התאומים צביקה וחיים, שגדלו על ברכי המסורת היהודית (הפועל המזרחי). ...

שפת אמי

אמי תבדל"א ואבי ז"ל היו מפולין. שפת האם הייתה פולנית וא\יידיש. בגיל 6 למדתי יידיש, והתוודעתי לספריו של דודי, הומוריסט אידישאי ידוע, שכתב ספרים, וכתב את מיטב המערכונים לדזיגאן ושומאכר. בין המערכונים שכתב יחד עם יוסף הייבלום- המערכון על המוסך, שהגשש החיוור מבצעים, והידוע בשם "הפיאט של קאלאראשו".

למעלה