פינת אור

  • פותח הנושא or99
  • פורסם בתאריך

or99

New member
../images/Emo26.gif פינת אור ../images/Emo36.gif

אשתדל בסופ"ש להביא קצת ענייני לשון מן הפרשה:
מהו השורש של אף? בדומה למילה בַּת גם כאן נפלה נ'. לכן הניקוד הוא בפתח (אַף) ולא בקמץ, ולכן ברבים נוסף דגש (אַפִּים). התאורים של כעס בתנ"ך מבוססים הרבה על האף. לדוגמה: "כִּי-אֵשׁ קָדְחָה בְאַפִּי..." (דברים לב,כב). גם בפרשתנו יש תאור של כעס ע"י פועל הקשור לאף: "וּבְחֹרֵב הִקְצַפְתֶּם, אֶת-יְהוָה; וַיִּתְאַנַּף יְהוָה בָּכֶם, לְהַשְׁמִיד אֶתְכֶם." (דברים ט,ח), והנה כאן ניתן לראות את הנ' שנפלה.
לפעמים יש מילים שאנו רגילים למשמעות מסוימת שלהן, ולא חושבים על המשמעות האחרת. לפעמים צריך לחשוב על שורש המילה. בפרשה מספר משה על תפילתו: "וָאֶתְנַפַּל לִפְנֵי יְהוָה כָּרִאשֹׁנָה, אַרְבָּעִים יוֹם וְאַרְבָּעִים לַיְלָה--לֶחֶם לֹא אָכַלְתִּי, וּמַיִם לֹא שָׁתִיתִי" (דברים ט,יח). השורש הוא נ-פ-ל, והמשעות היא שמשה נפל על פניו, כרע בתפילה, וכמובן שלא התנפל...
"כִּי יָגֹרְתִּי, מִפְּנֵי הָאַף וְהַחֵמָה, אֲשֶׁר קָצַף יְהוָה עֲלֵיכֶם..." (דברים ט,יט) י-ג-ר: גם שורש זה נוטה בבניין קל כמו י-כ-ל. יָגֹר, יָגֹרְתִּי וכו'.
"כָּל-הַמָּקוֹם, אֲשֶׁר תִּדְרֹךְ כַּף-רַגְלְכֶם בּוֹ--לָכֶם יִהְיֶה: מִן-הַמִּדְבָּר וְהַלְּבָנוֹן מִן-הַנָּהָר נְהַר-פְּרָת, וְעַד הַיָּם הָאַחֲרוֹן--יִהְיֶה, גְּבֻלְכֶם." (דברים יא,כד) הכיוונים במקרא מבוססים על אדם העומד שפניו כלפי מזרח. עד לא מזמן כך גם סורטטו המפות. לכן: קדם (קדימה) = מזרח, תימנה (ימין) = דרום, הים האחרון = הים המערבי הוא הים התיכון. (היה הקדמוני = ים המלח). שבת שלום
 

אִיתַי

New member
פינה יפה ומחכימה

אור, תוכל בבקשה לכתוב מהי פרשת השבוע הזה?
 

א ר נ ה

New member
תודה, את מקסימה וההסברים אכן

מאירי עיניים. תפסתי אותך במילה, ועכשיו אצפה לפינה שלך כל שבוע. ואם כבר הזכרת את "יגרתי": האם לשורש י.ג.ר יש הטיות בבנינים נוספים?
 

or99

New member
קודם כול ברוכה הבאה!

חוץ מזה, אני בן. ולעניין י-ג-ר, לא ידועים לי בניינים נוספים. בקונקורדנציה לתנ"ך לא מובאים כאלה, וגם באבן שושן השורש מופיע בבניין קל בלבד.
 

adi1979

New member
תוספות (וסליחה על ההתפרצות ../images/Emo8.gif)

בערבית, אכדית, אמהרית ואולי עוד כמה שפות שמיות הקרובות יותר לפרוטו שמית ה"אף" נכתב -אנְף, או אנפו (תלוי ביחסה ובשפה). בארמית, הקרובה יותר לעברית מבחינה התפתחותית וגיאוגרפית המלה אפָּא. לדעתי זו אשמתה של האות נ'- היא נטולת כל עקרונות ונוטה להיבלע כך סתם (במיוחד יש לה חולשה ל-פּ'). סמרטוטית שכמותה...
ובאותה הזדמנות אציג עצמי- עדי, סטודנט ללשון. התוודעתי לפורום הזה לפני מספר רגעים, כשהצגתי את עולם הפורומים לחמותי העתידית. שבוע טוב לכולם!
 

or99

New member
ברוך הבא! ../images/Emo39.gif

אתה מוזמן להישאר.
 

שאנז

New member
מענין מאד!

בעיקר נהנתי מהמידע על גבולות הארץ, הוא היה לי חדש, ולאחר ההודעה זה נראה פשוט והגיוני לפי שמות הכיוונים (קדמה-מלשון קדימה, ותימנה-מלשון ימין אגב לא אומרים נגבה? ) תודה תודה ושבוע טוב!
 

or99

New member
גם וגם. אגב, משהי האירה את עיניי..

וכתבה לי כך: "לשם השלמת עניין הכיוונים אליו התייחסת כדאי להזכיר שצפון בערבית = שמאל (ש חרוקה, מ קמוצה)."
 

אסופית02

New member
אהבתי את השם לפינה../images/Emo13.gif

ובכלל רעיון טוב. העלה בי נשכחות מקורס באוניברסיטה שבו המרצה פתחה כל שיעור במבזקי לשון על פרשת השבוע. אני, כצפוי, לא טרחתי לסכם את דבריה.. ככה זה כשנמצאים באוני'.
 
למעלה