חלק שני
בס"ד מה ההבדל בין המרגלים הראשונים למרגלים האלה? התורה אומרת ``ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם`` רש``י אומר ``ולא תתורו - כמו מתור את הארץ`` לרגל, לרגל, כמו לרגל את הארץ, הלב של הבן אדם הוא כמו מרגל, הוא תר, לא תתורו. ובספרי זוטא כתוב ``לא תעלילו את ליבכום`` תעלילו זה תרגום של תרגום מרגלים. ז``א הלב בעצם קובע מה אתה רואה. לכן לא כתוב ``לא תתורו אחרי עיניכם`` אלא לא כתוב לא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם, התחילה מתחילה בלב, הלב שלנו קובע מה שאנחנו רוצים לראות ומה שאנחנו רואים. לא העיניים - הלב הוא הראשון. נטיית הלב גורמת לך להתבונן ולהבין מה שאתה מעוניין להבין. מה קרה לנשיאים הראשונים? למרגלים? הזוה``ק מגלה שהם לקחו בחשבון שאיך שיכנסו לארץ ישראל יחליפו אותם באחרים. כרגע הם נשיאים ואם הם יכנסו לארץ יהיה בחירות, יהיה פריימריס, ואז מה יקרה? אפשר שיחליפו אותם, נכון? די. הייתם עד פה במדבר, עכשיו נכנסים לארץ עכשיו בוחרים מחדש. זה היה אפי` בצורה בלתי מורגשת בתוך הלב שלהם. לא עשו את זה במזיד בידיעה ובהכרה. זה מבפנים ככה חלחל חלחל וכשמחלחל משהו בואו נגיד ככה, כשאתה חושש ללכת לאיזשהו מקום אז הכל אתה תסביר למה לא כדאי ללכת. ובעצם זה נובע מחשש, זה תגיד זה ארוך ויש פקקים והיום יש הפגנות ויש ככה ואי אפשר זה ואי אפשר כך וזה והאוטו שלי טרנטה ובקושי סוחב ואם אני אתקע אז מי יעזור לי והבטריה הולכת להיגמר ולא יהיה לי אל מי לצלצל ואתה תמצא כל מיני דברים רק לא לנסוע, וזה לא נובע מהשיקולים האלה שאמרת, זה נובע מהסיבה הפנימית, פעמים היא ובמודע ופעמים אפי` בתת מודע, יש לך הרגש לא כדאי, ולפעמים הפוך - כן כדאי והכל אתה רואה ורוד, הלב. עפ``י המציאות הראשונים היו צריכים מה להגיד? קטן עלינו. למה הם ראו כולם מתים לפניהם. עפ``י המציאות אז שני המרגלים ששלח יהושע היו צריכים להגיד חס ושלום, לא נעיז. נעקוף אותם. למה? אם נבוא הם יודעים הכל, והיה בדיוק הפוך. למה? אלה הספיק להם לשמוע שרחב אומרת בשם הציבור שנמס ליבם מפחד והם רועדים והם יודעים שה` הוא האלקים זה הספיק להם. רגע, אבל היא אמרה רגע, עושים עסקה עושים דין. מה הדין? אני עשיתי אתכם חסד - אז ``והחייתם את אבי ואת אימי`` כן? סוגרים. אה, היינו אומרים אינטרסנטית. היא לוקחת בחשבון שגם אם יתפסו את המרגלים אז מכל מקום יתקפו ואז אין לה הגנה יהרגו אותה כמו כולם, אז מה אכפת לה להגיד אני אשמור אותם, אני אסתכן עכשיו קצת אבל אני ארוויח את ההצלה הגדולה כי אני יודעת, בשבילהם זה היה אות וסימן מה` שהגיעו דווקא לבית כזה שהיא תתן להם מחסה זה בשבילהם היה מחסה מה`, שהיא שיקרה בעבורם, שהיא אמרה את המצב האמיתי שיש בתוך העיר, וכן הלאה, זה הספיק להם, הם הבינו שה` שלח אותם לשמוע את זה זה כמו בת קול מן השמים ומספיק. ז``א הלב שלהם היה לעשות את רצון ה`. הראשונים רצו לעשות את רצון עצמם, זה החילוק. שני המרגלים האלה גרמו שעמ``י נכנסו, כבשו את הארץ, נלחמו ב-31 מלכים וניצחו, תוך 7 שנים כבשו את הארץ. לעומת זאת המרגלים הראשונים גרמו ששש מאות אלף ימותו במדבר, ולא יכנסו לארץ. למה? ``ותשא העדה את קולה ותבך`` הם אמרו יותר טוב לחזור למצרים. אמר הקב``ה אתם לא רוצים להכנס, נכון? תמותו במדבר. יום לשנה יום לשנה, הייתם יכולים להכנס בקצרה תוך ימים ספורים לארץ ישראל, עכשיו תשארו ארבעים שנה במדבר עד שיתמו פגריכם במדבר, איזה לילה זה היה? תשעה באב. מה אמר הקב``ה? אתם בכיתם בכיה של חינם, אתם תבכו לדורות, ותשעה באב יום שחור משחור לעמ``י, שני בתי מקדש נחרבו ביום הזה. יש המשך כמובן אבל העתקתי רק הנוגע לעניינו! בברכה