משהו על מאבק המורים

ganbarimasu

New member
../images/Emo32.gif משהו על מאבק המורים

מי רוצה להיות מורה בישראל??? ראשית, לשם הגילוי הנאות, אני נשוי לאישה נפלאה שלאחר מספר שנות הוראה קצה בעבודתה כמורה למרות אהבתה למקצוע. למען האמת, עד עצם היום הזה, וגם אחרי שעברו שלוש שנים מהיום בו הפסיקה ללמד עדיין חוטאת "המורה לשעבר" בנוסטלגיה ופרצי געגוע לימים בהם מילאה אחר צו ליבה ולימדה את בני התשחורת הישראלים. אבל גם ברגעים אלו היא תמיד זוכרת לומר לי במבט כואב ש"למרות הגעגועים לעולם לא הייתי חוזרת למשכורת ולתחושת ההשפלה שקיבלתי כמורה! לעולם לא!". וזו בדיוק הנקודה שמתפספסת כשרובנו בוחנים את "השביתה הגדולה" מתוך עיניים של מי שלא חווה ולו ליום הוראה אחד, לא שעת לימודים אחת של החוויה המפוקפקת של "להיות מורה בישראל". מה יש לרוב הישראלים לומר כשמפתיעים אותם ברחוב ושואלים אותם "מה אומרת לך המילה מורה?" הרוב המכריע של התשובות ייסובו סביב ההיגדים או ההצהרות הבאות: "מורים? הם לא עובדים בכלל... 4-5 שעות ביום וחופשים מפה ועד להודעה חדשה!" "המורים בישראל על-הפנים. הבר'רה של הבר'רה!" "מה הם בוכים? גם אני מוכן לעבוד 4 שעות ביום ולהרוויח כמוהם!" "הם ממילא מכניסים בוחטות משיעורים פרטיים!" הרי רובנו, שכירים או עצמאים, עובדים 8-9 שעות ביום (עצמאים אפילו יותר לעתים), זכאים לכ-20 ימי חופשה שנתית וכ-30 ימי מחלה,ויכולים רק להתקנא בתנאיהם של המורים... נכון? לא נכון. כמי שבילה את חייו עם מורה והכיר את פועלה ותסכוליה במשך מספר שנים, אני מתרעם וזועם כשאני שומע את הטענות הבוטות והכל-כך קטנוניות וחסרות ביסוס האלו. אלו טענות של מי שלא סבל רגע אחד בכיתה ישראלית ממוצעת או חי עם מישהו/י כזה/ו. ברצוני לבחון לרגע את הטענות הפופוליסטיות הללו שרובנו פולטים כחקיינים חסרי בינה כי כך לימדו אותנו לומר ולחשוב על המורים שהנם טרף כה קל למשטמה. • טיעון – המורים לא עובדים כלל. מה זה 4-5 שעות ביום? הלוואי עליי!!! o מורה בתיכון עובד רשמית בממוצע בין 4-8 שעות ביום. מעבר לכך הוא מבלה כל יום בביתו 2-4 שעות בתכנון מערכי שיעור ליום המחר, כתיבת בחינות ובדיקתם, התייחסות לבעיות פרטניות או כיתתיות שעלו במשך היום, וכיו"ב. מעבר לכך כל מורה מבזבז בממוצע שעה אחת לפחות ביום במענה להורים שמתקשרים ומעלים טענות ושאלות שונות ומשונות בהתייחס ל"תכשיט" שלהם. דברים שברומו של עולם כמו "למה העברת אותו מליד דני לליד משה?" או "הבן שלי לא יכול ללמוד אנגלית כי זו שפה של גויים!" (תתפלאו – גם את זה שמעתי...). בסה"כ מורה מבלה בהתייחסות לנושאים הקשורים לעבודה יותר מ-8 שעות ביום ולעתים אפילו יותר מ-10. ובטוחני שרבים מבין הקוראים יחשבו לעצמם בגיחוך "10 שעות? גם אני עובד 10 שעות, אז מה?" אז ההבדל הוא שאם אתה (והפנייה בזכר היא לשם הנוחות) עובד 10 שעות ביום אתה כנראה או שכיר בהיי-טק או בעבודת צווארון לבן, או עצמאי. וככזה אתה מרוויח עבור עבודתך פי 2 ויותר ממורה. אתה הבנת את זה ברוך? מעבר לכך, מורה לא יכל לקחת חופש במהלך שנת הלימודים ואפילו ימי מחלה ניתנים לו רק במקרים הממש ממש דחופים. אי לכך החודשיים של החופשה הגדולה שכולנו מתקנאים בהם מתקזזים למדיי. אמנם החופשה הגדולה היא מתנה נפלאה, אולם היא היתרון היחיד שיש למורים בעבודתם. • טיעון – מה הם כבר עושים המורים? עומדים ומדברים מול כיתה! o כולנו מאד אוהבים את הילדים שלנו. אין בכך ספק. אבל רובנו שמחים מאד למסור אותם בבוקר לשמרטפית שנקראת "המורה" בחממה שנקראת "בית הספר" ולהתפנות לעיסוקינו המאד חשובים (באמת – לא בציניות!). אנו שבים ורואים אותם אחה"צ (במקרה הטוב) או בערב (במקרה הפחות טוב) וגם אז תמיד מתלוננים שהם "משגעים לנו את השכל" בשעה וחצי שהם אתנו. אנחנו רוצים לראות "חדשות" והם "מפריעים", אנחנו רוצים רגע לעצמנו והם "מפריעים" ולמי בכלל יש כוח לשמוע על היום שלהם ולהתחיל לחנך אותם (השם ישמור!)? אנחנו יושבים מול הטלוויזיה ואוכלים טבעול מהמיקרו ועושים את עצמנו מקשיבים להם כשאנחנו בעצם מנסים לתפוש מה הקריינית אמרה לגבי התחזיות בבורסה למחר. "מה קרה? תמי אמרה לך שאת מכוערת? באמת? אל תבכי... תלכי לאמא ותספרי לה...". "אתה צריך כסף? למה? טוב נו קח 50 ₪ אבל אל תבזבז הכל במקום אחד!". לרובנו אין זמן ואין סבלנות לילדים שלנו. מספיק שניזכר בנסיעה האחרונה שלנו מתל-אביב לאשדוד ובאיך הילדים הטריפו אותנו ברעש ובצעקות ובמשחקים שלהם מאחורה ואיך רצינו כמעט לעצור את האוטו ושיישארו שם בשוליים, או שנלקט מזיכרוננו את היום האחרון שבילינו אתם בבית כשהיו חולים ולקחנו חופש מהעבודה ולא ידענו כבר מה לעשות כדי לא להשתגע מהדרישות שלהם ורצינו רק קצת שקט. טיפה שקט. אז המורים הם השעיר לעזאזל הזה שאליו אנו מעבירים בבוקר את האוצרות הקטנים שלנו על-מנת שהם ישברו את הראש ואנחנו נהיה בשקט. אנחנו מתקשים לעמוד מול 2-3 בני תשחורת דורשניים ודעתניים והם צריכים לעמוד מול 30-40 כאלו שאפילו אינם נושאים את הגנים שלהם. הם צריכים לספוג את הקללות, את הנאצות, את הרעש שגורם לך לצעוק ולאבד את הקול והסבלנות אחרי 30 דקות, לנסות להחדיר בינה ולחנך את אלו שאנו לא ממש מצליחים. אחרי יום כזה בשדה הקרב הכיתתי שבו ניסה ללמד מול צבא נערים ונערות שכל מה שהם רוצים זה לדבר על הפרק של אמש ב"סמולוויל", להתבדח בדיחות גסות ולהחליף מתכונים ל"פיצוץ חצ'קונים" כל מה שבא למורה בסוף היום זה להתעלף, לקחת ואליום או לחילופין שלוש שאיפות ממכשיר הונטולין, ולשקוע בתרדמת. אנחנו בעצם זקוקים למורים שיעשו את מה שאנחנו לא אוהבים לעשות – שיחנכו את בנינו ובנותינו ויחדירו בהם בינה ודעת כי אנחנו פשוט הרמנו ידיים. ויחד עם כך הם חייבים להחזיר לנו אותם בריאים ושלמים בסוף היום (כי הרי זה כל-כך פשוט למורה לשמור על 40 נערים ונערות מלאי משובת נעורים כשכולנו יודעים שרוב התאונות קורות בבית – אותו בית שבו שני הורים לא תמיד מצליחים לשמור על 2-3 ילדים...).

ganbarimasu

New member
המשך...

• טיעון – המורים בישראל הם גרועים. o כל מי שקצת מבין בסוציולוגיה או שיש טיפה דלוחה של הגיון בקדקודו יודע שישנו מעגל קסמים – מקצועיות מביאה ליוקרה מקצועית שבתורה מביאה לתגמול כלכלי ניכר, ולהיפך. משכורת גבוהה מביאה לאנשי מקצוע טובים שמביאים ליוקרה מקצועית. וכן הלאה וכן הלאה. גבירותיי ורבותיי. אני עומד לחשוף את הסוד שכבר כולנו יודעים אבל מעדיפים להתעלם ו/או להדחיק: משכורות נמוכות עד גיחוך גורמות לאנשים מוכשרים במיוחד להדיר רגליהם ממקצוע ההוראה. גם אם מורים טובים נכנסים למערכת בשל אמונה ואידיאולוגיה (כמו אשתי), הם מהר מאד נשחקים ועוזבים את המערכת. מה אפשר לצפות ממורה שמשכורתו נמוכה עד ביזוי ושהיוקרה המקצועית שלו שואפת אל מתחת לאפס הקפוא? איך ירגיש מורה חדור מוטיבציה להביא את האור לנוער הישראלי כאשר תלמיד שלו קורא לו "יא אפס, מי אתה בכלל? אם היית שווה משהו לא היית מורה!" כי זה בדיוק מה שהוא שומע את אבא שלו אומר לאמא שלו על המורה בארוחת הערב? איך תרגיש מורה כשהיא מוצאת את צמיגי מכוניתה מנוקבים בסוף יום עבודה מתיש ומישהו ריסס על האוטו "כל המורות זונות וכל המורים בני זונות"? כשאני הייתי תלמיד בתיכון וקיבלתי פתק להורים מהמורה שבו היא ביקשה להתייחס לעובדה שנענשתי היות והעתקתי בבחינה או משכתי למירי בחזייה הוריי הושיבו אותי בכיסא החקירות המפחיד והגדול והתייחסו לכך בכל הרצינות, הענישו אותי גם הם והשביעו אותי שלא יישנה הדבר. היום מורה שעושה כדבר הזה מקבלת שיחה זועמת מהורי התלמיד הסורר שבו הם זועמים עליה על שהענישה את היהלום היקר שלהם ואיך בכלל העיזה לפקפק בו כשאמר לה "יא מאנייקית, מה זה עניינך בכלל? לא אני עשיתי את זה!". צריך להבין – כל עוד מורים לא יקבלו שכר הראוי למי שמעבירים ידע, דרך ארץ ומורשת לדור הבא וייהנו מן היוקרה שמגיעה למחנכי הנוער שהוא עתידנו – גם לא יהיו במערכת מספיק מורים מוכשרים, ואלו שישנם יישחקו ויעזבו את המערכת מהר יותר מהמשפט "כל המורים מאנייקים" שמסתנן מפי תלמיד. קאפיש?! • טיעון – המורים מרוויחים בוחטות משיעורים פרטיים. o ראשית – משיעורים פרטיים לא מתעשרים. מעבר לכך לא כל המורים מעבירים שיעורים פרטיים. והחשוב מכל – אין תמיהה בכך שמורה שלא מצליח לסגור את החודש ממשכורת מינימום יעשה כל שבאפשרותו על-מנת להביא עוד כמה שקלים לביתו ולמשפחתו. אני בטוח שחלק ניכר מהמורים יעדיפו לבלות את שעות הערב עם משפחתם בשלווה במקום ללמד עוד כמה שעות. תנו להם שכר הוגן והם לא יצטרכו גם לעבוד באופן פרטי בערב. אני יכול להמשיך ולכתוב סאגה שלמה על הביזיון של להיות מורה בישראל, אבל איני רוצה להעיק יתר על-המידה. מה שחשוב לזכור הוא שכל מי שאינו מורה לא היה רוצה להיות כזה ולו ליום אחד. אף אחד שפוי בדעתו לא היה מעוניין לבלות כל יום מול עדר של בני תשחורת שלא רוצים להיות שם במחיצתך, עושים לך את המוות, מתישים ומתסכלים אותך עד עילפון, ואז לשוב הביתה ולהמשיך לתכנן את יום המחר, לבדוק מבחנים בהגינות (גם את זה של התלמיד שקרא לך "יא חרא" בבוקר), לעשות 2 שיעורים פרטיים כדי להרוויח עוד 100 ₪ שתוכל לממן חוג לילדים שלך , לענות לטלפונים זועמים של הורים עד 22:00 (אז מה אם ביקשת בפירוש שיתקשרו רק בין 19:00-20:00), ואז לקבל בסוף החודש תלוש שאתה מתבייש להראות אותו. החברה הישראלית צריכה להבין שמוריה הם המפתח לעתידה. מורים מתוגמלים ומוערכים מביאים להשכלה טובה יותר וכך למדינה משגשגת יותר. לכן יש הכרח בתמיכה במאבקם של המורים, גם אם בטווח הקצר קשה לנו כהורים. כי לנו קשה להתמודד עם ילדינו שבועיים בבית - המורים מתמודדים איתם יום-יום ובשביל תמורה מבזה לכל הדעות! חיים וינטראוב נהריה

../images/Emo45.gif

מורים זה המקצוע שאני מכבד, יותר מכל מקצוע אחר; אולי בגלל שביזבזתי 12 שנה מחיי איתם
.

renez

New member
מסכימה עם כל מילה

אני חושבת שהמורים צריכים לשבור את הכלים הפעם, להיאבק עד הסוף ולא להסתפק בהסכם פשרה כלשהו.

מירי,

New member
האמת? היה לי ארוך....

אבל קצת כאמא... לילדים ביסודי... הוראה זה מיקצוע קשה! קשה מאוד!! (שעה עם המורה בכיתה ואני על סף אובדן עשתונות!) אבל.... תציע למורות (וכן! הן ברובן מורות!) לעבוד כל יום 8 שעות(4-6 שעות הוראה והיתר להכנות, הורים וכד..), ימי חופשה כמקובל בשוק העבודה (לא חול המועד לא לפני פסח ולא...) את החופשות הללו שיקדישו לכל ההכנות המדוברות- ושכר בהתאם... ניראה אם הן באמת יסכימו... ולאמהות בינהן ניראה אם באמת ישאר נטו יותר גדול (אחרי צהרונים מטפלות וחופשות). וקצת מעבר- מי ששובתים מורים בחטיבה ובתיכון- וכאן בנהריה ידוע לנו המצב... אותי אישית כאמא לילד בכיתה ו זה מפחיד נואשות. ועוד משהו... כן! מצב המורות לא טוב.... אבל הן משום מה שמות מעליהן גבר מושחת שלא ממש מנהל נכון ת'מלחמה....

למעלה