פנייה בלשון זכר בוואי נט

עופר ב.ה

New member
../images/Emo32.gif פנייה בלשון זכר בוואי נט

פתאום שמתי לב, שליד כל כתבה בוואי נט כתוב: הדפס כתבה שלח כתבה לחבר גם בסקרים שלהם - "בחר באחד והצבע". כולם בלשון זכר, כמובן. אני חשוב שכדאי לפנות אליהם על מנת שישנו זאת.

עופר - זה לא "אוף טופיק"

וזו רעה חולה שפושה בשפה העברית ובשימושיה בכל מקום ותחום. אגב - מה נשמע בניו יורק
תעביר לנו קצת ניחוח של העיר הנפלאה הזו מהבט של פרסומות, שלטי חוצות וכו בהקשרים של הפורום....שנדע מה קורה מחוץ לביצה כרגע. תודה
חנה

עצה ידידותית בנושא זה

אם אתן רוצות להעביר מעשית פניה בלשון נקבה לקבוצה שרובה נשים אז רצוי לעשות את זה בדרך חיובית שפונה אל הרגשות וממיסה התנגדות ,ולא בדרך אגרסיבית של התקפה על השפה העברית. הנה סיפור שקרה אתמול שמדגים גישה שיותר מעודדת תמיכה בשינוי: המרצה כתב פתור היא ביקשה שיכתוב פתרי כי הרוב הן נשים. המרצה אמר שלפי העברית אפילו אם יש גבר אחד הוא צריך להשתמש בלשון זכר ואחד הגברים בקבוצה הציע את המלה פתרו. היא ענתה בתגובה שפתרי זה כיף. זה נשמע לי הרבה יותר משכנע מהתקפה ישירה על השפה העברית כי אם אני מעמיד על המאזניים את השאלה מה יותר חשוב התחשבות ברגשות של הרוב או דיבור בשפה עברית נכונה אז התשובה היא התחשבות ברגשות של הרוב. הדבר היחידי שאני לא יודע זה אם הרוב באמת בעד הפניה בלשון נקבה ,וזה שהרוב הן נשים לא אומר בהכרח שהרוב הן בעד פניה בלשון נקבה. הערה: במחשבה נוספת גם כאן אפשר לשאול מה כל כך כיף בזה שגבר אומר לאישה מה לעשות בלשון ציווי(פתרי).

אורי סליחה על הבוטות

אבל כל הסיפור נראה לי גיבוב מילים לא משכנע. מה לעשות לגבי השפה העברית - להתחנחן, להתחנף, לקבל את הדין בהכנעה, להגיש את הלחי השניה ? ההתקפה היא לא על השפה העברית אלא על אלו שגורמים לה להשאר מאובנת כראי של יוצריה - שהיו כמדומני גברים. האם לכן אתה מתגונן בדרך של התקפה חזיתית על מי שמגנון על זכותן בייצוג במסגרת שפתן שלהן, שפת אימן ? חנה

נראה לי שיש כאן אי הבנה

1)אני לא רואה איפה התגוננתי בדרך של התקפה חזיתית. ההצעה שלי לגבי השפה העברית היא לא לקבל את הדין בהכנעה אלא לא לנקוט בדרך שנחשבת לתוקפנית. לעניות דעתי תגובות בנוסח "העברית היא שוביניסטית" הן תגובות פחות משכנעות כדי לשכנע את הכלל לתמוך בשינוי. תגובה שפונה יותר לרגשות נשמעת לי יותר משכנעת בנושא זה כי אכפת לי מהרגשות של נשים,וזה לא נושא שאפשר לשכנע בו רציונלית כי יש הגיון גם בעקרון השמרנות שלא משנים משמעות של מלה קיימת. מדובר בעקרון כללי(מוסיפים מלים חדשות לפעמים אבל בדרך כלל לא משנים משמעות של מלה קיימת),וההגיון הוא שלא רוצים לגרום אי נוחות לאנשים ושינוי גורם אי נוחות לאנשים. 2)לגבי העברית אין לי שום בטחון שיוצריה היו רק גברים ונראה לי יותר הגיוני לשער ששפות בכלל נוצרו בחלקן על ידי נשים ובחלקן על ידי גברים.

אורי, בהודעות של עופר וחנה לא מצאתי

תוקפנות. ובהודעה שלך לא מצאתי התגוננות. אבל כל אלה הן חוויות אישיות לדרך התבטאות. היות ואין כאן אפשרות לשמוע, אי-אפשר לדעת באיזו "מוסיקה" נאמר מה שנאמר. אני אישית, פתרתי מזמן את הנוקשות של השפה העברית בכך, שאני פונה לחברה מעורבת בלשון נקבה וכשמתחילות אי-ההבנות או ההתנגדויות אני מסבירה את דעתי ואת גישתי. מי שלא מסכים זה בסדר מבחינתי. גם לחברה שמכילה אשה אחת וגברים כמה וכמה, אני פונה בלשון נקבה. איזה סערות מתחוללות שם. משו-משו. אבל זה מאפשר לי להשמיע את דעתי בענין. השימוש החי, היום-יומי, בשפה, הוא זה שקובע בסופו של דבר. אין לי שום כוונה לבקש שיתחשבו בי וילכו לקראתי. אבל זו גישתי בלבד.

augustus

New member
רגע, ומה כאן?

לפני שעניתי לך, לחצתי על "סגור" בהודעה של חנה, הצצתי ב"עשר הודעות אחרונות לכותב זה" (מזל שאתה באמת "כותב", אבל זה לא השכיח בפורום), ותיכף אלחץ על "שלח" כדי שתוכל לראות מה מרגיז אותי בתפוז...

עופר ב.ה

New member
וואלה נכון ../images/Emo13.gif

אם תפוז היו כמו וואלה, ההודעה היתה נמחקת בגלל ה- keyword הנורא בכותרת. בכל מקרה, באמת לא שמתי לב לזה בתפוז, כדאי להתלונן גם אצלם. זה באמת מוזר, במיוחד כשהם כותבים באפשרות לצירוף קובץ - בחר/י קובץ. ובעניין ניו יורק, באמת שלא שמתי לב עד עכשיו לשלטי חוצות או פרסומות (או משהו בכלל) בנושא הפמיניסטי, אבל מעכשיו אשתדל לפקוח עיניים
. עופר

עופר ב.ה

New member
סליחה על הניסוח החוזר על עצמו

כנראה בגלל השעה... בד"כ אני עושה הגהה.

עופר, אני אכן אפנה לנטע בתפוז בנושא

ומהכרותי הקצרה עם הפורטל יש סיכוי סביר לתיקון. לגבי פרסומות - גם שוויוניות, כלכלה ורודה, ייצוג נשים בפרסום כללי בעיתונות ובטלויזיה ובכל מדיה אפשרית. מה שתוכל לצלם, להעביר לינק או סתם לספר לנו - נשמח. משימה לחופשתך...
חנה

wasaby

New member
אני לא מסכימה

עם המאבק הזה בעברית. נכון שכאשר מדובר בטופס רשמי ניתן להשתמש בלשון שלח/י כתוב/כתבי וכדומה אבל פתרון זה אינו יעיל לשפה מדוברת או אפילו להתנסחויות בכתב שאינן רשמיות. זה מסרבל את מבנה המשפט ומכביד על הקריאה. דרך אגב, מבחינתי כפתור השלח מתיחס למנגנון של הפורום. אני מורה למנגנון "שלח". לגבי לשון הריבוי, אני לא רואה בעיה להשתמש בלשון הרבים "זכר". למעט במקרים כמו בפורום זה כאשר מדובר ברוב גדול של נשים. מבחינתי צורת הרבים היא צורה סתמית. כמו שהבינוני בעברית (מנקה רחובות, שואב אבק) דומה לצורת ההווה של הפועל כצורה סתמית. קרוב לוודאי שאכן יש שורשים לבחירה בצורת הזכר כצורה הסתמית אך אני לא חושבת ששורשים אלו משפיעים בהכרח היום. למה לא להפוך את צורת הנקבה לצורה הסתמית? מאותה סיבה שאני מתנגדת לביטול האות כ אף על פי שק´ וח´ יכולות להחליף את כל המופעים שלה. מאותה סיבה שאינני רואה צורך להוסיף 12 הטיות זמנים פורמליות חדשות לעברית או לבטל את מבנה המשקלים או לעבור לכתוב באותיות לטיניות או אלף ואחד שינויים אחרים שאנשים חושבים שייעלו את העברית. הבניין היעיל ביותר מבחינת פשטות הבניה הוא תיבה מלבנית. בכל זאת רובנו מעדיפים לגור בבניינים בעלי צורה מיוחדת ומסובכת יותר. למחוק את כל היחוד של העברית ינתק אותנו משורשינו התרבותיים.

למעלה