שאלת השבוע

../images/Emo35.gif../images/Emo27.gif../images/Emo70.gif שאלת השבוע

גולשים יקרים, מדי סוף שבוע נציג בפניכם את אחת מהשאלות המצויות במאמר השאלות שלנו. בסוף כל דיון שיתפתח נוסיף את שירשור התשובות כקישור במאמר ולאחר שנסקור את כל השאלות נרכיב מאמר מסכם. שבוע שעבר עניתם על השאלה: האם כל מהלך או דפוס התנהגות שאנו בוחרים בו הוא טעות במישור מסוים? קישור לדיון ושאלת השבוע: האם מכל טעות ניתן להפיק לקח
האם יש טעויות שלא ניתן ללמוד או להיבנות מהן
אתם מוזמנים לשרשר את תשובתכם/דעתכם לכאן. וכמו-כן, אתם מוזמנים להשתתף בסקר הפורום בנידון.
 
כן, ניתן להפיק לקח אבל לא תמיד

אנחנו יודעים מה הוא כי לא תמיד אנחנו מבינים את הטעות. אם נבין היכן טעינו ומה עשינו שגרם לטעות הזו, נבין איך לא לינהוג להבא. ליפעמים אנחנו בוחרים להתעלם מהמסר או ממוסר ההשכל ואז אין אפשרות למידה. כלומר, הבנת הטעות והפקת הלקחים תלויה רק בטועה ובפתיחות שלו ליראות ולהבין את המצב.
 
לפי דעתי.. לא.. ../images/Emo163.gif

לפעמים טעויות מתרחשות כי הן היו צריכות לקרות, אולי יש לטעות סיבה.. אבל לפעמים אי אפשר לשנות אותה.. לא תמיד אפשר לחקור את כל הלך הנעשה.. ולהבין במדויק מה עומד מאחורי אותה טעות בשביל ללמוד ממנה להבא. למשל, אדם מחנה את הרכב שלו.. ונכנס במדרכה.. אוקי הייתה טעות.. אבל זה לא אומר שפעם אחרת זה לא יקרה!
 

Free Smile

New member
האין זה רק תלוי במידת החקרנות שלו?

אם חקר לעומק הדבר מדוע הטעות קרתה הגיעה למסקנה אם עשה זאת משמע למד מטעותו?
 
אבל הפיק את הלקח?

אוקי יש ללמוד ויש ללמוד! קודם כל אני מסכימה איתך לגבי מידת החקרנות של האדם.. אדם שלא יחקור את הסיבה לטעות בטוח לא ילמד ממנה.. אבל נגיד ואדם חקר.. ניתח.. והעמיק.. ולמד ממה נגרמה הטעות.. זה אומר גם שהפיק את הלקח? לדעת סיבה ולהפיק לקח זה דברים שונים לחלוטין! בשביל להפיק לקחים צריך שינוי פנימי יותר.. בן אדם שעושה טעות יחזור עליה גם אם הוא יודע את הסיבה, אלא אם יבין מה גרם לו במובן המהותי יותר.. וישנה את זה.. לא נראה לך?
 

Free Smile

New member
לקח... מה טיב המונח?

ערך שאנו 'לוקחים' מארוע שחווינו או ניתחנו כמו השראה שאנו שואבים ומפנים את תשומת ליבנו לה לנתח ארוע בלבד ארוע לא אומר שאנו מפיקים לקחים ופועלים באופן נכון יותר בעתיד אך אם יש במטרתנו ללמוד מהטעויות (שאני מניח שזו אכן מטרתנו) אז נקפיד שכן לנסות ולשנות את מה שאנחנו רואים כי מביא לתוצאות מזיקות. אין זה אומר שכל דבר אפשר לשנות, בהחלט לא. עשוי לעבור המון זמן עד שמשנים אנו דרך פעולה שלנו. עישון, ביישנות, שאננות, הרגלי אכילה - רבות הפעמים שאנו לא מפיקים לקחים ממקרים בעלי תוצאות בלתי נכונות מהרגלים שכאלה לכן לא רק הסיבה לטעות היא מה שיש להבין - כי לעתים זה ממש קל, אלא את הרגש, את האיכפתיות והאנרגיה שאנחנו מוכנים להשקיע בשינוי, בעקירת אותה סיבה מהמשך חיינו, יש להטמיע למוסר השכל. את המשפט שלך אני רואה יותר נכון לוגית (או 'גם נכון', בכל אופן) אם אני הופך אותו ואומר "בשביל שינוי פנימי צריך להפיק לקחים" בסך הכל אני מסכים איתך על השוני בין הפקת הלקח לבין ידיעת הסיבה באופן חקרני עיוני בלבד, נטול תשומת לב למשמעות של המחקר
 
השקעת ../images/Emo140.gif

כן... סך הכול פחות או יותר.. אנחנו מסכימים.. ועל זה גם הייתה השאלה.. אם מכל טעות ניתן להפיק לקח.. וכמו שכתבתי- לא
 

Free Smile

New member
well

יצא שבמקרה דיברתי על הנושא הכללי הזה עם מישהו מחוץ לתחומי הפורום. הא הפנה את תשומת ליבי לראייה כי אין "טעויות". כלומר טעות היא אינה טעות מכשלעצמה וגם השימוש במונח לקח עשוי להיות קצת מעורפל. הוא העלה את ההגדרה "סיטואציה" וטען שמכל סיטואציה ניתן להפיק יתרון. זה אומר שבעצם אין לשפוט מקרה כטעות או לא אלא להשאירו כמקרה, כפי שהוא. היכולת לראות את אותו מקרה בצורה טובה יותר, איך היה ויהיה אפשר לגרום לו להראות באופן טוב ויעיל יותר, זה היתרון או הלקח אם נשתמש במונחים של השרשור הזה בכל זאת
 
יפה.. יפה../images/Emo70.gif

מי הבחור השנון שדיברת איתו?
אהבתי את ההסתכלות על הדברים כ"מקרים" ו"יתרונות".. אכן יותר מפוקח. זה כמו שאני תמיד אומרת
אסור להתחרט על דברים שעושים בחיים (גם אם "טועים").. כי בסופו של דבר הכול בא לטובה. לגבי היכולת לראות מקרה בצורה טובה יותר אין לכל אחד.. וזו הבעיה..
 

pasivit

New member
לא מכל לקח ניתן ללמוד

כל טעות מביאה תוצאה בלתי צפויה, אך לא דוקא בלתי רצויה, ישנן טעויות המביאות תוצאות חיוביות. הטעות הינה טעות, ואין ספק שאלמלא בוצעה הטעות היה יכול להיות מצב טוב יותר, אך לעיתים לאחר ביצוע הטעות נוצרו תוצאות חיוביות, ואפילו נחמדות, שאפשר לחיות איתן, ואפילו כיף לחיות איתן, ואולי אפילו מגרה במידה מסויימת לבצע באופן מכוון או לא מכוון את אותה הטעות על מנת ליצור את אותה התוצאה או תוצאה שדומה לה.
 
למעלה