שאלה לגבי חוקיות

Ran sch

New member
../images/Emo4.gif שאלה לגבי חוקיות

כשאני קונה ספר או סרט או שולחן... או דיסק מוזיקה מותר לי : א. להשאיל אותו לחבר. ב. למכור אותו יד שניה בתוכנות מחשב המצב קצת יותר בעייתי - אבל נניח שנמאס לי מהחלונו ת XP שלי... מותר לי למכור אותו יד שניה (מי יגיד לי לא - יש לי קוד וחוברת ודיסק מקורי... ואני מוכר את שלושתם ביחד) האם בתוכנות פאלם מותר / אפשרי לעשות כזה דבר ? (למכור / להשאיל וכו...) האם זה מוסרי לדעתכם - לאחר סיום שימוש בתוכנה מסויימת פשוט לתת אותה לחבר. האם זה חוקי ? ואם כן - איך זה שאין כאן שיתוף של השאלת / מכירת תוכנות ?

udifpalm

New member
דעתי בנושא

תוכנות מחשב נמכרות עם רשיון שימוש. אם הרשיון מתאים לך, מה טוב. אם לא - אל תקנה. רוב הרשיונות מרשים מכירה חוזרת בתנאי שאתה משמיד את כל העותקים שברשותך או מוסר אותם לקונה. לגבי XP - תלוי ברשיון. אם יש לך גרסת OEM אסור לך בתיאוריה למכור אותה הלאה או להעביר אותה מהמחשב בו קיבלת אותה, פשוט מפני שכך אומר הרשיון, וזהו התנאי בו קיבלת את התוכנה. לגבי גרסת retail נדמה לי שמותר להעביר אותה הלאה כמו כל חפץ (שוב, בתנאי שתשמיד כל עותק קודם). לגבי תוכנות פאלם: אלו שנעולות לפי שם משתמש קשה להעביר הלאה (כל אחד רוצה לסנכרן עם השם שלו) אלו שנעולות עם קוד המכשיר ממילא פועלות רק על המכשיר שלך. אלו שיש להן קוד רישום עצמאי - תעשה מה שאתה רוצה, אלא אם כן הרשיון אוסר עליך. בכל מקרה, אם אתה מעביר אותה הלאה, השמד את העותק שלך. (חברה, לפני שאתם מתחילים לצחוק - אם הינו רוצים לגנוב, היינו מורידים מאימיול מהרגע הראשון ולא טורחים לקנות תוכנה בכלל. אם טרחנו לקנות, סימן שאכפת לנו לשחק לפי הכללים). דעתי? אם קנית תוכנה, כנראה שאתה צריך אותה ולכן אין סיבה שתמכור/תיתן אותה הלאה. יש מעט מאד תוכנות שאני לפחות צריך לתקופה קצרה בלבד ושאטרח לקנות.

Ran sch

New member
תודה על התשובה המפורטת

אבל לגבי הסוף - מה לגבי משחקים ... קנית , השתמשת... וסיימת .. מה עכשיו ? למה שלא נפתח כאן בפורום איזה מועדון מכירות שבו כולם מרוויחים ? (כמובן רק למשחקים שהרישיון שלהם מתיר) ואם הרישיון שלהם מתיר- אני מניח שאפשר לבקש מהחברה קוד חדש עבור המכשיר אליו התוכנה עוברת.

Kiru

New member
התשובה שלך נכונה באופן כללי,

ובכל פעם אני קורא ולא מאמין איך הגענו למצב שבו אנחנו מוגבלים בשימוש במוצר שרכשנו. שפל צרכני שכזה לא קיים (למיטב ידיעתי) בשום ענף אחר. רק הוצאת עצבים קלה.

TAKEphONE

New member
באיזה ענף אחר (חוץ ממוזיקה)

אפשר לשכפל מוצרים ולהעביר (למכור) אותם הלאה בקלות כזו ?

Kiru

New member
לא דיברתי, כמובן,

על שכפול ומכירת עותקים, שאסורה ע"פ חוק גם ללא הסכם שימוש. דיברתי על האקרובטיקה המשפטית שמשמשת את חברות המדיה כדי לא לאפשר לנו להשכיר, למכור, להעביר למכשיר אחר או לשנות את העותקים שרכשנו בכסף. האיזון בתחום הזה הופר בצורה קיצונית לרעת המשתמשים והמגמה עדיין ממשיכה.

TAKEphONE

New member
וכוונתי היתה -

שהאיזון אינו קיים מלכתחילה - כשאתה מוכר הלאה את הרכב שלך - ברור שאינך יכול לשכפל אותו או להמשיך להשתמש בו. מבחינת היצרן אין מצב שבו הוא יקבל תשלום על מוצר בודד בעת ששניים (או יותר) משתמשים בו. בתוכנה (לצערנו) אחוז נמוך מכלל המשתמשים הוא הוגן כמוך - כלומר מוכר או מעביר הלאה רק בתנאי שהפסיק להשתמש. למרות זאת - רוב מפתחי התוכנות (לפאלם) שאני מכיר מוכנים לספק רשיונות נוספים על אותה קנייה (אני - עד שלוש בשנה) למי שמצהיר כי אינו משתמש ברשיון הקודם (שינה מכשיר, מכר את המכשיר למישהוא אחר, או אפילו ביצע HARD RESET).

Ran sch

New member
צודק לגמרי

אבל אל תשכח שהיצרן של הרכב השקיע כסף בתכנון ובבדיקות המקדימות ולאחר מכן חומרי גלם ועבודה בכל מוצר בנפרד... כאן היצרן השקיע רק בתכנון ובבדיקות המקדימות. בכל מקרה אני חושב שזאת צריכה להיות זכות של צרכן להיות מסוגל למכור לפחות פעם אחת את המוצר שלו... או שיעשו מראש אפשרות להשכיר את המוצר עם רישיון זמני (אני בתור לקוח אשלם סכום מסויים עבור ... תשכח מזה לא רעיון טוב) בכל מקרה אני חייב לומר את זה פעם שניה - המשחק mazera ממש טוב - קניתי אותו עכשיו במתנה לחבר שלי ! איך לעזזל הם חשבו על כל הרעיונות האלה ! כל הכבוד להם... ומתנצל שאני מתחיל להשמע כמו איש שיווק :)

AYELET1

New member
היצרן (התוכנה) ההשקיע בתכנון, בביצוע,

בבדיקות מקדימות, בבדיקות מאוחרות הרבה פעמים גם בחומרי גלם , שאלו סביבות פיתוח מתאימות ועדכון סביבות הפיתוח הללו. ניכר בך שלא עבדת מעולם בחברת תוכנה רצינית. מעבר לזה, מכיוון שכולנו בתוך עמינו חיים, אז זה קצת לא ריאלי לדבר על השמדת העותרקים עם מכירת המוצר.. מלבד זאת יש חוק ברור לגבי קניין רוחני (אנסה לשתף בדיון מי שעיסוקו בתחום החוק). ראית הצגה, היא נגמרה, האם ניתן להעביר את הכרטיסים למישהו אחר?... בעצם למה לא? סה"כ בכמה חומרי גלם השקיע היוצר, בפרט אם אין תפאורה או תלבושות יוצאות דופן...

Kiru

New member
אכן קניין פיזי שונה מקניין רוחני,

בכמה אלמנטים שחלקם מיטיבים עם היוצר וחלקם עם המשתמש. בקבוצה הראשונה אפשר למצוא עלות שולית אפסית לשכפול והפצה, ובקבוצה השנייה – היכולת של המשתמש ליצור עותקים זהים ולמכור אותם בצורה מסחרית. מלבד האלמנטים הנ"ל, זכויות יוצרים שונות גם בכך שבמניעת פעולה מסוימת מרוכש מוצר יש משום הפרת זכויות הקניין שלו וחדירה לארבע אמותיו, וזאת בניגוד למצב בקניין פיזי. כדי לא לפגוע בזכויות המשתמשים מצד אחד, ולעודד יצירה (משתלמת פיננסית) מצד שני, המחוקק קבע נוסחאות מסוימות לאיזון בין האינטרסים. כבסיס גס, אפשר לומר שנוסחת האיזון עובדת ע"פ העיקרון של מסחרי אסור, ופרטי מותר. במהלך השנים חל כרסום משמעותי באיזון הזה לטובת היוצרים: תקופת הזכויות הוארכה כמה פעמים בחוק, נוספה אפשרות לפיצויים ללא הוכחת נזק ועוד. מה שלדעתי גרוע מכל, הוא שנתנה לגיטימציה – אמנם לא מלאה – להסכמי השימוש, שחלקם אוסר על המשתמש פעולות אלמנטריות, ולמעשה מכפיף את השימוש שלו במוצר שרכש בכספו לרצונו של היוצר. בנוסף, פועל יוצא מהמבנה המשפטי של הסכמי השימוש הוא שבניגוד לחוזים אחרים, הפרת הסכם שימוש עלולה להקים עילת תביעה בגין הפרת זכויות יוצרים ולא רק הפרת חוזה. סיכומו של דבר הוא, שלדעתי כיום החוק והפסיקה בנושא זכויות יוצרים נוטים באופן מובהק לצד היוצר. זה כמובן לא סותר את מה שכתבת: בוודאי שיש חברות תוכנה הגונות שהולכות לקראת הצרכן, וזה נהדר
. הבעיה שלי היא עם החוק, ועם הלובי של חלק מארגוני זכויות היוצרים הגדולים. *הכותב אינו משפטן, נא להתייחס למידע שבהודעה בהתאם (ייתכנו טעויות)

Ran sch

New member
נכון / חוקי / צודק

תגידו בפורום הזה רק את מה שחוקי אבל אל תשכחו את הצודק והנכון (על הצודק אני לא הולך לדבר כרגע) אבל - למשל נניח U-drive היו קצת פחות מאובטחים והתוכנה שלהם היתה נפרצת (אני מניח שהיא לא... האמת אני לא יודע) מה אתם חושבים היה קורה ? אני אגיד מה שאני חושב ואחרי זה תוכלו להשתולל ולהגיד שאני עבריין או כל דבר אחר אני חושב שמיו היו מצליחים קצת פחות והרבה הרבה הרבה יותר מכשירי פאלם היו נמכרים... הראל היו המרוויחים הישירים אבל עקב העובדה שמכשירי פאלם היו הרבה יותר נפוצים - בעקיפין השוק של הפאלם בארץ ש... איך להגיד את זה דעיכה זאת לא מילה בשבילו היה קצת במצב יותר טוב ומי יודע... אולי זה בתורו היה דווקא גורם לטווח ארוך (נגיד ההווה של היום זה טווח ארוך ביחס לתאריך השקת התוכנה) אולי היה מגדיל להם את המכירות ? אולי... אולי אני מגזים - אבל בדברים האלה ככה דברים עובדים...

TAKEphONE

New member
בטח שהמכירות של פאלם היו גדלות, אבל...

אחרי זמן קצר U-Drive היו פושטים את הרגל, ואז לא היתה יותר התוכנה הזו, ואז מה היה קורה למכירות של פאלם ? ומה היה קורה לצרכנים ? אני לא נכנס לשיקולי חקיקה - לא מבין בזה עד כדי כך. אני מנסה להסתכל על זה בעיני צרכן וגם בעיני מפתח תוכנה - אני מסכים שזה מרגיז שהחברות הגדולות (תוכנה, תקליטים, ...) לוקחות הרבה כסף על מוצרים. בהיקף המכירות (ועל אף היקף הפיראטיות) שלה - מע' הפעלה לא צריכה לעלות כ"כ הרבה. לעומת זאת - התוכנות עבור פאלם, למשל, אינן עולות הרבה - רובן נמכרות במחיר ארוחה ממוצעת ומטה במסעדה. ההשקעה בזמן של המפתח גדולה - גם לאחר הוצאת הגירסה הראשונית (שיפורים, התאמות למכשירים חדשים, תמיכה...) וההחזר - אולי זה לא ידוע, אבל ההחזר המגיע למפתח ממכירה דרך האתרים הידועים מגיע במקרה הטוב ל-55%. תורידו מס הכנסה וכו'...

Kiru

New member
במקרה של יודרייב

אני לא חושב שזה נכון כי זו תוכנה ש"יושבת" בעיקר על השוק הפרטי. תוכנות כמו אופיס הרוויחו לדעתי המון מהמדיניות (הישנה?) שלפיה לא היתה להן הגנה והפרת זכויות היוצרים נאכפה רק בשוק העסקי. כיום מיקרוסופט יכולה להרשות לעצמה להגן על התוכנות שלה, כי אין אלטרנטיבה אמיתית.

Ran sch

New member
עם כל מי שמתעצבן - סליחה

אני יודע שיש כאן כמה חברה שממש מתעצבנים מדברים שאני אומר... אני מבין את הקשיים אליהם נקלעים מתכנתים (פרוייקטים שלא נמכרים ,העתקה לא חוקית וכו'... ) מבין ומתנצל אבל כמה שזה אבסורד - אני מאמין באמת שדווקא הדברים שאי אפשר לכמת אותם משפיעים הרבה יותר ולטווח הרבה יותר ארוך תראו את יו דרייב ? הם לא קצרו הצלחה מסחררת... ואני נותן את הניחוש שלי לסיבה לזה.

TAKEphONE

New member
דוקא באתי רגוע...

אולי יש צורך לעשות הפרדה לפי קטגוריות: 1. מחיר התוכנה - לדעתי יש להפריד בין תוכנות העולות כמו U-DRIVE ותוכנות MS, לבין רוב התוכנות לפאלם העולות 100 ש"ח גג. 2. שוק - מה לעשות - השוק בישראל מתנהג שונה מהשוק בארה"ב, למשל - בארה"ב (לפי נסיוני האישי - ואני מוכר היטב, תודה) צרכנים מוכנים לשלם את המחיר (הנמוך) על תוכנות, ולקבל בתמורה תוכנות טובות, תמיכה, ותמיכה, ותמיכה... אחוז הפיראטיות קיים, אבל למיטב ידיעתי (שוב - מניסיוני האישי בלבד) נמוך - בסביבות 10-20%. יש שווקים אחרים שבהם היחס הפוך.

udifpalm

New member
לגבי U-drive

יש לי כמה ניחושים למה u-drive לא נפרצה: 1. אחוז המתכנתים לפאלם בארץ נמוך יחסית לפלטפורמת WIN-CE. 2. התוכנה, למיטב ידיעתי כתובה ל-ARM (ביצועים, ביצועים) מה שמעלה עוד יותר את רף הידע הנדרש "לפריצה". 3. חברים פעילים כאן כבר הודו בעבר שהם עזרו ל-U-drive על ידי הטענת קבצי "זבל" עם המילה u-drive לרשתות השיתוף (מה שלא מעלה או מוריד לגבי יכולת הפריצה של u-drive), אבל בהחלט מייאש את מי שניסה לחפש את u-drive ברשתות אלה. 4. ספקולציה טהורה שלי: משה בוחבוט מכיר את דימיטרי גרינברג שידוע בתור האקר פאלם רציני, (www.palmpowerups.com), ושכתב סט רוטינות להגנה על תוכנות פאלם. לא מן הנמנע שמה שהתמש בהגנות שלו (שוב, ספקולציה שלי). אני יכול להודות לגבי עצמי שברגע שהמחסום הפסיכולוגי לשלם על תוכנה "נשבר" אצלי, קניתי לא מעט תוכנות, חלקן אפילו קניה מעט אימפולסיבית (== קניתי תוכנה במבצע למרות שבקושי השתמשתי בה לפני כן, ובדיעבד גם לאחר מכן). כאשר סכומי הקניה הם בסדר גודל של עשרות ש"ח, אין לי היום שום בעיה להוציא את הסכום הזעום הנ"ל, במיוחד כאשר לא פעם יש מבצעים של 20% עד 50% הנחה.

Sanchik

New member
ל udipalm

שלום רב ! הניחושים שלך לא ממש מדוייקים. כמו שאתה יכול לנחש - רוב התוכנות לרבות לPALM לא נפרצו בארץ הקודש. לגבי U-Drive שלא נפרצה יש לי ספקות מבוססים על העובדות. אין קשר בין קושי בפריצת התוכנה לחברות בין דמיטרי גרינברג ומשה בוחבוט. הרי "גרינברג שידוע בתור האקר פאלם רציני" כן פרץ את הDigi-Map שהיא תוכנת מקור של U-DRIVE. הוא ציין שזה לקח לו כ 40 שעות עבודה.דמיטרי ציין איכות מנגנון הקישור בין מספר ה SD קארד לתוכנה. יחד עם זאת הוא לא ממליץ להשתמש בתוכנה פרוצה. דרך הגב, TomTom 5 עם מפות של US & CANADA נתן לקנות ב $99 ו TomTom 6 ב $129.גם EMTAC NAVIGATOR 4 שזה אותה DIGI-MAP ו U-DRIVE ואני מבין שכנראה חלק הארי בהעלות של U-DRIVE זה תשלום ל MAPA. בכל זאת יש הבדל כל טוב ! !PALM FOREVER

Kiru

New member
../images/Emo45.gif לגבי ההבדלה בין תוכנות פאלם לMS ושות'

Kiru

New member
עזוב את יודרייב,

זה לא הקייס. זו (היתה) תוכנה שפותחה בחלקה בישראל בעלות לא נמוכה, והחברה היתה צריכה לשלם גם ל"מפה". השרות שלהם בתקופה שפעלו היה מצוין, וגם זה עולה כסף. אני שמח שקניתי אותה בצורה חוקית, וחבל לי מאוד שהפיתוח הפסיק.

Ran sch

New member
אני התעקשתי על לדחוף את יו דרייב

והנה הסיבה : לא יודע לגבי פאלם בעולם (דועך, משמר מצב, משתפר ...) בארץ - רוב האנשים רוצים מכשיר שיהיה גם gps ... ושוב תסלחו לי (במיוחד מושה בוחבוט ) רוב האנשים שאני מכיר שיש להם תוכנת ניווט התוכנה פרוצה.... לדעתי שיקול מרכזי אצל אנשים שההבנה שלהם מועטה במכשירים כאלו - כאשר הם ניגשים לקנות, זה - האם ניתן לנווט איתו וכמה זה יעלה לי... מי שאין לו בעיה עם תוכנות פרוצות - יכול להרשות לעצמו מכשיר ניווט מלא (ומלא באגים וללא תמיכה.וכולי...) בסביבות האלף וקצת. מי שבוחר בפאלם ייאלץ לשלם עבור מכשיר פלוס ניווט יותר לכיוון ה 3000... פשוטי העם (או העשירים הקמצנים) יעדיפו את הסכום הנמוך. באלף פעמים הראשונות - אין לדבר שום השפעה מעבר לנזק לחברה שמוכרת את התוכנת ניווט. (השפעה קשה כנראה) אבל אחרי זה, זה מתחיל להצטבר ומעצב את פני המוצר המלא (פאלם מתחיל להצטייר כמכשיר מסובך לשימוש שאינו נפוץ) ועכשיו הנזק מתחיל להיות כבר לתפוצה של המכשיר בארץ ומתחילה פעולת שרשרת שגוררת ירידה ודעיכה של פאלם בארץ כעבור מספר שני כנראה שאותה תגובת שרשרת שהתחילה בנזק כלכלי זמני וחסום (ע"י אחוז הפורצים ביחס לאחוז הקונים) ל יו דרייב יכולה להסתיים בדעיכה של התפוצה של המכשיר בארץ. אני מקצין את זה כאן - אבל אין ספק שזה התהליך בכללותו... לדעתי אם חברת הראל היתה מציעה תעריפים סופר ייחודיית (מימון מיוחד אפילו על חשבון הפסד כספי קטן) התגובת שרשרת היתה משפרת את הרווחים לטווח הארוך. ומילה לגבי מושה בוחבוט - אם לשפוט לפי איך שהוא עזר לכל מי ששאל כאן שאלה בנושא יו דרייב - אין לי ספק שהחברה היתה ראויה לכל שקל שהם דרשו על התוכנה שלהם ! חזק ואמץ.

למעלה