על המיתולוגיה האנגלו-סקסונית

Y. Welis

New member
../images/Emo40.gif על המיתולוגיה האנגלו-סקסונית

השבטים האנגל-ים, הסקסונים והיוטים (כולם גרמאניים) שבאו לאי הבריטי החל מהמאה ה-5 לספירה, הביאו איתם את אמונותיהם הפגאניות, אבל לא זכו ליצור מיתולוגיה משלהם בביתם החדש, או להעלות על הכתב את אותן אמונות, כי כמה עשרות שנים אחרי שהתיישבו, עבר בינהם קולומבה הקדוש והביא להם את בשוורת הנצרות. אבל האמונות לא נשתכחו מיד, ובחלק מהכתבים ששרדו קיים שילוב מוזר ומרתק של יסודות מהאמונות הישנות, יחד עם הגיבורים החדשים מהתנ"ך והברית החדשה. השילוב של שני הזרמים יצר את הדבר המיוחד בתרבות האנגלו-סקסונית ששרדה בכתבים המועטים שהגיעו אלינו, כפי שכתבו הנזירים הראשונים שלהם. למעשה העדות המפורטת ביותר שיש לנו על אמונותיהם של אותם שבטים, באה מספריו של ההיסטוריון הרומאי טאקיטוס, 'גרמניה' ו'בריטניה', שנכתבו בעקבות סיוריו החלוציים בצפון אירופה. השבטים האלה לא נהגו לכתוב את סיפוריהם (לפחות לא על נייר - הם חרטו רונות על אבנים), ורק בעקבות ניצורם הם החלו ללמוד: מה חבל שלימוד הכתיבה בא עם שינוי האמונה... מצאתי לאחרונה אתר טוב שעוסק בנושא - http://www.homestead.com/englishheathenism/introduction.html - 'כפירה אנגלו-סאקסונית' (Anglo-Saxon Heathenism), במובן של פגאניות כמובן (מילת הגנאי heathens של פעם, נחשבת היום לביטוי חיובי אצל הניאו פגאנים). דוגמאות בולטות של השילוב הזה ניכרות ב'ביאוולף', הפואמה האפית שמספרת על מפלצות פגאניות שמיוחסות לקיין התנ"כי, ועל האלמנט האלוהי שבשמש, שמשני רק לבורא עצמו. גם איזכור 'ארנדיל' כוכב השחר כמלאך הנושא עימו תקוה לבני אדם, בפואמה הנוצרית 'קריסט' של קינוולף, הוא שילוב שכזה (השילוב הזה סיפק השראה עצומה לסופר בריטי ידוע, שהחליט ליצור בעצמו את המיתולוגיה החסרה הזו..) עם זאת כמעט ולא שרדו שמות של אלים ואלות שהאנגלו-סקסונים העריצו בראשית התיישבותם, או תיאור פנתיאון או איזשהו אפוס ומיתולוגי. נראה שגם אם היו כאלה, הם לא נישאו די זמן כדי להשתרש בזיכרונם של המתיישבים. אחד השמות הבודדים ששרדו, הופיע בתפילה (charm) לפריון הארץ, שנישאה על ידי עובדי האדמה. להלן מבחר מתוכה שמדגים את השילוב: 'את פני מזרחה אפנה ותפילה לברכה אשא: אתפלל לאל הגדול, אתפלל לנסיך הכביר, אתפלל למגן הנאדר של השמים; לארץ אתפלל ולשמים, ולמארי הקדושה והיחידה ולעוצמת השמים והיכלם, למען חסד-האל תפילה זו תיהגה כי בכוחו תצמיח את היבול למענינו תפריח את שדמותינו, כאשר אמר הנביא על הטוב שמצא בארץ, והצדקה שנתן לפי רצון האל'. 'ארקה, ארקה, ארקה, אמא-אדמה! מי יתן והאל הכל יכול יעניק לך שדות מלבלבים פירות ופרחים; חיטים ודגנים, ותבואה ושעורה וכל תנובת הארץ הברוכה.... 'ברוכה את, הארץ, אם-כל-בני-אדם! ברוכה תהיי מקרב האלים, כי ממך יבוא המזון לפיהם של בני אדם.... 'ארקה' הוא שמה של אלת הארץ, ככל הנראה, שמוצאה ההודו-אירופאי ניכר גם במיתוסים היווניים על גאיה (אלת הארץ המופרית ע"י גשמיו של אל השמים).
 

לגוטל

New member
הודעה מעניינת

אני מכיר את האתר, ואם תיכנס לחלק של הספר אורחים עם המפה תראה אותי שם... זה אתר מצויין שיש בו הרבה ידע מרתק על המיתולוגיה והאמונות של האנגלו-סכסים לפני שהם התנצרו וגם מה נשאר מזה אחרי. יש שם גם המלצות לספרים שעוסקים בנושא. האנגלו-סכסים דומים מאוד לעמים הגרמאנים האחרים באמונות שלהם, כמו שאצל העמים הקלטים גם הבסיס המיתולוגי הוא דומה. יש להם הרבה אלים שדומים בתפקידם ובשמם למקביל שלהם אצל הנורדים ואצל העמים הגרמאנים האחרים. לגבי ארקה, גם נרת'וס היא אלת אדמה כלשהי ככל הנראה. דרך אגב, עד היום יש הרבה מנהגים ופסטיבלים של איכרים באנגליה שמקורם הוא באנגלו-סכסים. חבל שהרבה חומר על המיתולוגיה שלהם הלך לאיבוד והושמד...
 

Y. Welis

New member
האמת שמרבית שמות האלים

האחרים שהוזכרו שם, באו ממקורות חיצוניים. שמה של ארקה (ואולי גם וודן) הוא מהבודדים ששרדו בספרות הזו. האתר נחמד, אם כי צריך לייסר את מי שהגה את הרעיון לשים טקסט חום על רקע שחור... הוזכר שם אגב ספר מעניין בשם The lost gods of England.
 

לגוטל

New member
יש שם הרבה ספרים מעניינים

אני אגיע אל רובם מתישהו... (דרך אמאזון) יש לי את הספרון שגם מומלץ שם - Looking For the Lost Gods of England By Kathleen Herbert אני אכין עליו איזו ביקורת ותקציר.
 

0Pandemonium0

New member
נשמע מעניין, תודה.

ומה עם קרנונוס, האל הקלטי בעל הקרניים? הקלטים היו חלק מהאנגלו-סקסים או שאני טועה כאן?
 

לגוטל

New member
התבלבלת...

האנגלו-סכסים הם אלו שגירשו את הקלטים שחיו באנגליה והשתלטו על הארץ במאות החמישית והשישית. האנגלו-סכסים הם מהעמים הגרמאנים ובאו לאי הבריטי מצפון גרמניה ודנמרק.
 

0Pandemonium0

New member
תודה על ההבהרה../images/Emo9.gif

זה תמיד מבלבל אותי, כי בגלל ה"אנגלו" באנגלו-סקסים, אני תמיד חושב שזה העם שחי בבריטניה, שהוא, עד כמה שידוע לי, היה קלטי.
 

Y. Welis

New member
ה'אנגל' בא מ-angle, דלתא של נהר

שבט גרמאני שחי באיזור כזה בצפון גרמניה.
 
למעלה