סויה
יש המוון אחלה מוצרים העשויים מסויה. ראשית כל יש את "פתיתי הסויה", שנמכרים בין היתר בחנויות טבע וראיתי גם בשוק לוינסקי בתל-אביב (זה מאד זול!), ובאים בצורת כדורים, או אליפסות יבשות. מה עושים אתם? משרים כ- 10 דקות במים רותחים, סוחטים את המים, ואז אפשר בכיף לטגן אותם עם פפריקה ושאר תבלינים -יאאאמ, טעים! (אם הפתיתים גדולים יחסית, מומלץ לעשות בהם חריץ לאורך, מהצד הצר). יש גם "שבבי סויה", שזה אותו דבר, רק בצורה של שבבים (חתיכות קטנות קטנות), ומהם אפשר להכין בקלות "רוטב בולונז" צמחי (משרים במים, מסננים ואח"כ מערבבים בטיגון עם קצת בצל מטוגן, רסק עגבניות, עגבניה אמיתית, שום ועוד תבלינים כיד הדמיון). אגב, גם את פתיתי הסויה המושרים, ניתן לטחון במעבד מזון, ולהכין מעין "בולונז" - זה ענין של נוחות. לגבי טופו; ניתן לחתוך לקוביות, להשרות בתחמיץ (למשל רוטב סויה, שמן זית, עגבניות, מלח, פלפל, פפריקה, אורגנו (ושלל תבלינים נוספים) - ואפשר לגוון עם דברים נוספים) - ואז לטגן קלות (ממש, רק לתת לו להתחמם) ולהוסיף לסלט/בתוך רוטב לתבשיל (אם מטגנים את הרוטב, להוסיף אותם בסוף - ולקחת בחשבון את המליחות והטעמים של התחמיץ, שגם אותו שופכים פנימה). לאחרונה, ראיתי מעין "בשר צמחי" (באותו מקרר של הטבעול...), אבל לדעתי זה סתם יקר ולמעשה "פיתרון לעצלנים" (למי שלא רוצה להשרות ולהוסיף תבלינים בעצמו - שזה בכל מקרה קל מאד לדעתי. שמעתי גם על שימוש בטופו רך כדי להכין ממרחים למיניהם, אבל אין לי ניסיון בזה. קיים גם דבר טעים מאד שנקרא "מיסו", שעשוי מסויה מותססת (יש מיסו שחור, או אדום או בהיר - אני אישית מעדיפה את השחור) - מוסיפים בכמות קטנה לרטבים, ואפשר לעשות אתו אפילו מרק - יש לו טעם מיוחד מאד (חשוב - לאחר הפתיחה יש לשמור בקופסה סגורה היטב, כך שלחות לא תחדור פנימה). מקווה שעזרתי בינתיים.