המדריך לשכירת דירה! - המאמר

../images/Emo41.gif המדריך לשכירת דירה! - המאמר ../images/Emo41.gif

זהו הנכס החדש שחיברתי למען מחלקת המאמרים. אני מצרפת אותו כאן לעיונכם, ובמיוחד על מנת שתעירו ותאירו. אזהרה מראש: זה קצת ארוך - אבל מחולק בנוחות לחלקים קטנים ולעיסים. (ומפאת האורך גם לשתי הודעות) תהנו
המדריך לשכירת דירה - כיצד תמצא את בית חלומותיך
תהליך חיפוש הדירה נחשב פעמים רבות לטרחני ומייגע, אך אין לזלזל בחשיבותו: הדירה אותה תשכרו תשמש אתכם למספר חודשים לפחות, ותעלה לכם סכום כסף לא מבוטל. מן הראוי לעשות בחירה כזו בצורה מושכלת, על מנת שההתאמה לבסוף בין הדייר לדירה בה בחר תהיה מירבית. מאמר זה יעסוק בתהליך חיפוש ומציאת הדירה, אך הוא לא יעסוק בענייני חוזים וסעיפים שונים בהם. הסיבה לכך היא שעניינים אלו הם כבדי משקל בפני עצמם, ולהם יוקדש מאמר נפרד. שלב ראשון - הכנה מקדימה הדרך לשכירת דירה מתחילה קודם כל בינכם ובין עצמכם. אתם אלו שתדורו בדירה שתבחר, ועליכם להחליט מה מתאים לכם ומה לא. כסוגיות שחשוב להכריע בהן ניתן למנות: * שותפים - או מגורים לבד (ואם שותפים - אז כמה). * גובה שכ"ד - זכרו כי יש הוצאות נלוות רבות (הערכה גסה תוכלו לקבל ע"י קריאה במאמר הערכת עלויות מגורים ), ועל כן חשוב מאוד להעריך כמה מתקציבכם אתם מוכנים להקצות לשכירות. * מיקום - כדאי לצמצם את החיפוש למספר שכונות או איזורים, בהתאם לשיקולים שרלוונטיים לכם (עבודה / לימודים). כמובן, ישנם שיקולים רבים נוספים, והדרך המומלצת לעשות בהם סדר היא הדרך הבאה (תודתי נתונה ליעל ארבל על השיטה שהציגה): קחו דף, וערכו בו 3 רשימות: רשימת הקווים האדומים: רשימה של דברים עליהם אינכם מוכנים להתפשר, לא משנה מה קורה. אם הגעתם לדירה, והיה בה משהו מהרשימה - הסיפור מבחינתכם לא רלוונטי (לדוגמא - תקציב: רק כך וכך, ולא יותר). רשימה זו תעזור לכם להכריע אילו דירות לפסול על חוסר התאמה כבר מההתחלה. רשימת העדפות: דברים שהייתם מאוד רוצים שיהיו בדירה. מומלץ לסדר ע"פי סדר חשיבות יורד. (לדוגמא - מזגן, על מנת לא להתעלף בקיץ). רשימת טוב שיהיה: דברים שיהיה נחמד אם יש, אך לא ישנו את ההחלטה לכאן או לכאן. על פי הרשימות הללו ניתן לבצע פסילה הדרגתית של דירות: דירות שלא מתאימות לרשימה הראשונה - פשוט לא רלוונטיות. לגבי האחרות - כאן המקום לשפוט כל מקרה לגופו ולראות על מה תאלצו להתפשר והם אתם נכונים לכך. ניתן לקרוא את הדוגמא האישית של יעל. שלב שני - מקורות חיפוש ישנם מקורות מידע רבים בהם ניתן למצוא מבחר של דירות המיועדות להשכרה: לוחות המודעות בעיתונים ארציים ומקומיים לוחות אינטרנטיים (בדקו את קישורי הפורום) לוחות מודעות באוניברסיטאות מקורות מידע של אגודות הסטודנטים (כדוגמת המד"ס של אוניברסיטת ת"א.). כל המקורות שצויינו לעיל הינם מקורות חינמיים (או כמעט חינמיים, הם לא יהוו חלק רציני מהתקציב שלכם), ברם יש מקור חשוב נוסף שלרוב איננו חינמי כלל, אך מומלץ לשקול אותו: סוכנויות התיווך. במידה ונמצאה דירה דרך סוכנות תיווך, התשלום אותו מקבלת הסוכנות הוא חודש שכ"ד הן מהשוכר והן מהמשכיר. זה אינו סכום מבוטל, אך אם האפשרות קיימת, כדאי להירשם למספר סוכנויות תיווך מהסיבה הבאה: להשכיר דירה זה כאב ראש לא קטן עבור רבים מבעלי הדירות. יש לפרסם, ולענות לפונים, ולהראות לדיירים פוטנציאליים שונים את הדירה. זה דורש בעיקר זמן, וגם כסף. בעלי דירות רבים רואים בסוכנויות תיווך פתרון טבעי, ומכאן שסוכנויות תיווך עשויות לעתים להחזיק במלאי גדול ומוצלח של דירות אפשריות. באם החלטתם לפנות לסוכנות תיווך, שימו לב שהדבר הראשון שתעשו כאשר תחל ההתקשרות העסקית בינכם , הוא לחתום על חוזה בו אתם מתחייבים שאם אתם רואים דירה דרך הסוכנות, אינכם רשאים לפנות באופן עצמאי לבעל הדירה ולשכור אותה ללא העמלה. ראוי לציין בהקשר הזה שההיצע והזמן בו אתם מתחילים לחפש דירה קשורים קשר הדוק זה בזה. תתחילו מוקדם מדי והיצע הדירות יהיה נמוך. תתחילו מאוחר מדי -ושוב, רוב הדירות כבר ייתפסו. מומלץ להתחיל את החיפושים כחודשיים - חודשיים וחצי לפני המעבר המתוכנן. חדי העין מבינכם ודאי שמו לב שעד כה היתה התעלמות כמעט מזהירה מנושא בחירת השותפים. אם תגורו עם עוד אנשים בדירה, טיבם חשוב לא פחות מאשר טיב האינסטלציה. שיטות לבחירת שותפים יש כמספר הכוכבים בשמיים, ולכל אחד יש עמדה שונה: יש שיעדיפו חברים קרובים כי הם לא רוצים דירה מנוכרת, ויש שיאמרו שעדיף דווקא "זרים ידידותיים", העיקר שלא ידחפו לך לחיים. בפורום פורץ מדי פעם דיון בנושא, אולם מסקנה חותכת אין. כך או כך, יש דברים שכן נותרים קבועים: בדומה לרשימות הקודמות, הרכיבו רשימה של דברים אשר חשובים לאורח חייכם בדירה: מידת הניקיון, מידת השקט וכו'. השתמשו ברשימה זו בכדי לערוך תיאום ציפיות מוקדם עם שותפים פוטנציאליים. כמו כן, חשבו כיצד אתם רואים את חלוקת התשלומים בבית (על הסקלה שבין שיוויונית ל -כל אחד לעצמו), וודאו שיש בינכם הבנה בנושא הזה. הדבר החשוב ביותר במגורים עם אנשים אחרים הינו הנכונות לפשרה וההתחשבות בזולת. אפשר לערוך סיכומים והחלטות לבלי סוף,אך הדבר שיקבע עד כמה טוב תסתדרו הוא עד כמה כל אחד מכם מוכן להתגמש. המשך מגיע מיד...

../images/Emo41.gif המדריך לשכירת דירה! - ההמשך ../images/Emo41.gif

שלב שלישי - בחינת הדירה רוב הדירות ייפסלו בשלב הזה. דירה שנשמעה חלומית עלולה להתגלות כגועלית, או פשוט לא מתאימה. בשלב הזה תהיו מצויידים בשתי הרשימות הנותרות (רשימה שנייה ושלישית), ותוכלו להעריך באופן מושכל אם הדירה מתאימה לצרכיכם. דברים שחשוב להעריך הם אם גודל החדרים מתאים לכם ולריהוט שתרצו להחזיק (גודל המידה, ארון בחדרים וכו'). כדאי לבחון את הריהוט שנמצא בדירה ולברר כמה ממנו נשאר, אם בכלל. שכיח הוא מצב בו ריהוט שייך לדיירים קודמים אשר לא יותירו אותו כך סתם, אך באם תציעו לרכוש אותו (המחיר יהיה זול בהרבה ביחס לריהוט חדש) תוכלו להשאירו בדירה. מעבר לרשימות האישיות ישנם דברים נוספים שחשוב מאוד לבדוק, כשבאים להעריך את מצב הדירה: * אינסטלציה: אחת הבעיות הנפוצות ביותר בדירות להשכרה. בדקו את הזרם בברזים, הן במטבח והן בכירים ובאמבטיות. הורידו את המים בשירותים ובדקו שהמערכת תקינה. תורו בעינכם את הקירות וחפשו כתמי עובש או לחות (או קצף סיד, שיעיד על כך שנערכה נבירה באינסטלציה). אם הבעלים מנסה לנפנף אותם ב"אה, זה שום דבר" זכרו שמדובר בבעיה, ובבעיה שעשויה להסב לכם טרחה ומורת רוח רבות. בנוסף, באמבטיות בדקו את קצב ניקוז המים. קצב איטי יעיד על כך שינה חסימה בצנרת, ויש לטפל בזה לפני המעבר לדירה. בנוסף, התעניינו אצל בעל הדירה לגבי השיפוצים האחרונים שנערכו בדירה: מה הם היו ומתי. * רעש: רעש יכול לבוא באלף ואחת צורות, המשותף לכולן הוא שזה יעצבן אתכם. בדקו קרבה לכבישים, מרכזים מסחריים, וגינות ציבוריות. אלו מקומות בהם יש ריכוז של תנועה ואנשים, ויכולים להוות פגיעה של ממש באיכות החיים. * שעות יום שונות - אם הדירה מוצאת חן בעינכם, ערכו בה ביקור הן בשעות היום והן בשעות הלילה. יש לכך קשר הדוק לסעיף הקודם, ורק כך תוכלו להעריך נכונה את איכות החיים שתציע לכם הדירה. * מכשירי חשמל בדירה: בדקו את תקינותם, ובררו מה נשאר ומה עוזב. על אף שניתן ליישם את העצה בדבר הריהוט גם לגבי מכשירי החשמל - הדבר אינו מומלץ. מכשירי חשמל עשויים לחוות בלאי ניכר, ואורך החיים שלהם מוגבל. לרוב מכשירי חשמל ניתנים להשגה במחירים סבירים עד זולים, ולא מומלץ להגביל את עצמכם לאלו שהיו ברשות הבעלים הקודמים. * הסביבה: דירתכם לא תהיה ממוקמת בואקום, ויש להתחשב בסביבה בה היא נמצאת - לטוב ולרע. ערכו סיבוב באיזור. בדקו את מצב התאורה ברחובות, ואת מידת המוזנחות של האיזור. עליכם לחשוב על כך שהאיזור אמור לשרת אתכם (ולכן בחרתם בו) ועל כן בדקו את ההיצע והסמיכות של התחבורה הציבורית, את הקרבה של הדירה למכולת/סופר שכונתי, ובנוסף כדאי להתעניין בקרבה של סניף דואר שכונתי, סניף בנק, ומרפאה של קופת החולים אליה אתם רשומים. כל הדברים הללו נראים מעצבנים ולא כ"כ חשובים, אבל עם הזמן מגלים עד כמה סמיכותם הופכת את החיים לקלים יותר. שלב רביעי - מידע פנימי אם בדירה שנראית לכם מתגוררים דיירים (הדירה אינה עומדת ריקה), אין ברי מזל מכם. זוהי הזדמנות פז לגלות מידע נוסף ומועיל, שעשוי להוות חלק נכבד בהכרעה האם לשכור את הדירה. * איך בעל הבית: אין דבר יותר חשוב מטיבו של בעל הבית, והדבר נאמר בפה מלא. לא משנה כמה הדירה חמודה ויפה, אם בעל הבית הוא לא אמין, רמאי, מנסה לכבול אתכם בחוזה דרקוני ולא נכון לשום פשרה - קחו את הרגלים וחפשו דירה אחרת. דיירים קודמים יוכלו להעיד על טיבו: האם הוא מטפל בתקלות והוגן עם התשלומים? האם יש משהו שכדאי לדעת עליו? * איך השכנים: שכנים רעשניים זו מכה, ואין שום סיבה שאתם תסבלו ממנה. האם הם אדיבים או עויינים? האם ועד הבית מתפקד ואחראי? בהזדמנות זו בררו עמם גם כמה הם משלמים על ועד הבית, ומה התמורה. * חשבונות: אלו האנשים עם הכי הרבה אינפורמציה לגבי איך בערך יראו החשבונות העתידיים שלכם. שאלו אותם על חשבונות החשמל, הארנונה והמים. * איכות החיים בדירה: בקשו מהם לספר לכם האם נהנו ממגוריהם בדירה, ואם הדבר יתאפשר במסגרת השיחה, התעניינו בנימוס מדוע הם עוזבים. התעניינו גם בטיבה של אוכלוסיית החרקים באיזור. עצות נוספות מבית וואלה

עמית22

New member
אחלה מאמר

תיקון הגהה קל: שורה חמישית מילה ראשונה: 'המיטה' לא 'המידה'. מאמר מצויין, יעזור הרבה לפעם הראשונה שמחפשים דירה

babylon_a1

New member
מאמר נחמד....

כנראה...אבל קודם נצטרך לקרוא אותו, הלינק לא עובד

karnaf7

New member
../images/Emo45.gif אחלה: מקיף וכתוב היטב ../images/Emo140.gif

אפשר להוסיף את עניין הדוד"ש שמאדמקובל לשאול עליו ומשפיע על חשבון החשמל...

roni 75

New member
חבל שהלינקים לא נפתחים

המאמר ממש נחמד אך חבל שהלינקים (הערכת עלויות מגורים ודוגמא אישית של יעל) לא נפתחים!

כן, אני לא יודעת מה קרה בהודעה

אבל אם תיגש למאמרי הפורום, שם נמצא גם המאמר, משם הלינקים פועלים בסדר גמור. ברוך הבא

אז בקשר לאירוח עו"ד

הרעיון קיים כבר זמן מה, וזה אכן יערך בהמשך, אבל אני ארצה לעשות את זה בפורמט קצת יותר יסודי מפשוט מאמר או אירוח. למה זה? על מנת שאירוח עו"ד יהיה פורה ומומלץ, רצוי מאוד שלמשוחחים כולם כבר יהיה איזשהו בסיס של ידע, והבנה מסויימת לגבי אלמנטים שונים בחוק המתייחסים לסוגיות. כדוגמא אני אביא שאלה שנשאלה פה, בשרשור השאלות (ונשאלה בעבר), לגבי שטר בטחון , טיבו וטבעו. זוהי דוגמא לשאלה שפחות או יותר כל אחד לומד להכיר את התשובה עליה כשמתחילים עם העניין של שכירות. אין טעם ששאלה כזו, או שאלות מהסוג הזה, יעלו באירוח. לכן המטרה הראשונה שלי בתחום הזה, עוד לפני האירוח הינה ליצור מאגר מידע (בין אם זה מאמר או מילון מונחים, לא משנה), כך שאנשים יוכלו להשתפשף במושגים הבסיסיים, וכך השיחה עם העו"ד תהיה מועילה יותר לכולנו.

לי 4321

New member
למה שאלות על השטר בטחון לא מתאימות

לאירוח עו"ד שאלה שהיא חלק מהחוזה שכירות. אם כולם ידעו את כול המושגים המשפטים לפני שהוא יגיע אז בשביל מה נצטרך אותו? לשאול אותו מה ההלכה בפס"ד מזרחי ואם ישראל מחויבת לאמנת האג הרביעית?

זה לא עניין של אי התאמה

כפי שגליה אמרה, התשובות לשאלות אלו הן מעין "ידע כללי" נפוץ. נכון, לא בכל שלב כולם יודעים אותו, אבל אפשר לקבץ אותו במקום אחד שאנשים יקראו, ובשביל זה לא צריך עו"ד. אם כולם ידעו את המונחים המשפטיים לפני שהוא יבוא זה רק יקל על הדיון, לא יהפוך אותו לריק מתוכן: אם אנשים ידעו מראש לקרוא את החוזים שלהם יותר טוב, השאלות שלהם לגבי סעיפים שונים בחוזה יהיו יותר מושכלות. לדוגמא, פעם ניתן לי חוזה ממש מפלצתי, ובין אחד הסעיפים בו התחבא שאני בעצם החתימה מוותרת על זכותי לתבוע בבית משפט. זה היה אחד מהסעיפים שלא מצאו חן בעיני כלל (זו לא זכות שאני ששה לוותר עליה), ורק בהתייעצות עם עו"ד הסתבר שלכל אזרח יש זכות שלא ניתן לבטלה לפנות לבית משפט, והחוזה עצמו הוא לא חוקי. אני מקצרת עכשיו את דברי העו"ד אבל אני אומרת במפורש: מאוד עזר לי שכבר ידעתי דבר או שניים לגבי עניינים משפטיים לפני שניגשתי אליו. אני צופה שהשאלות יהיו יותר בקווים של "על מה אפשר לתבוע", "אילו פסיקות קודמות יש בעניין", "מהו התהליך במדוייק שעובר בעל הבית על מנת לממש בסופו של דבר את שטר החוב" (לאילו ערכאות הוא צריך לפנות, כמה זמן זה לוקח, מי מחויב בעלויות המשפט), שאנשים ישאלו על סעיפים חריגים בחוזים שלהם.

ailag

New member
אפשר גם שאלות נפוצות

הן נורא נוחות, פשוט כי החיפוש מחפש גם בגוף הטקסט ולא רק בכותרות. אז לכל דבר שהוא מעבר למונחים, או לכל מונח שמישהו ידע לתאר אבל לא לקרוא לו בשמו..

קישקוש

New member
סחטיין!!!

חבל שאין לי זמן לקרוא כלום...
אני מקווה שאת מכניסה את זה לרשימת המאמרים! חבר'ה- אחלו לי נסיעה טובה! בעוד 4 ימים אני באיטליהההה!!
|חופש| !! <כולי אושר ושמחה, רואים?>

למעלה