זכויות האישה העובדת

מעיןבר

New member
../images/Emo42.gifזכויות האישה העובדת../images/Emo42.gif

התארגנו, כל מנהלות האשכול, לתת מענה מיוחד לשאלות הרבות שעולות בעניין זכויותיכן כנשים עובדות לקראת הריון, במהלכו ולאחריו. ראשית אני שמחה להפנות אתכן למאמר שכתבה עו"ד גליה שמילוביץ', מנהלת פורום דיני עבודה בתפוז. כמו כן, גליה פתחה שרשור מיוחד לנושא בפורום שלה שבו תענה בימים הקרובים על כל שאלותיכן בנושא.

פשושולה

New member
מאמר על התפטרות אחרי לידה ודמי אבטל

שלום, אני יודעת שהנושא עולה פה מידי פעם, אז אני מעתיקה לכאן מאמר שיכול אולי להבהיר דברים. קיבלתי המאמר במיקרה, דרך עיסוק שלי במשהו אחר. תבלו... התפטרות לשם טיפול בילד - זכאות לדמי אבטלה מיטל התפטרה ממקום עבודתה לשם טיפול בילד, לפני שחלפו 9 חודשים מיום שילדה את בנה, וקיבלה פיצויי פיטורים בהתאם לזכאותה עפ"י חוק. מיטל מעונינת לדעת, האם היא זכאית לקבל דמי אבטלה החל ממועד הפסקת עבודתה או שמא עליה להמתין 90 ימים בהתאם לסעיף 166(ב) לחוק הביטוח הלאומי? סעיף 166(ב) לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), תשנ"ה-1995, קובע כי מי שהפסיק את עבודתו מרצונו, בלי שהיתה הצדקה לכך, לא יהיה זכאי לדמי אבטלה בעד 90 הימים הראשונים מיום הפסקת העבודה. יחד עם זאת, עפ"י תקנה 8 לתקנות הביטוח הלאומי (ביטוח אבטלה), תשל"ג-1972, התפטרות על רקע מצב בריאותי לקוי או עקב הרעה מוחשית ביחסי העבודה או עקב קיום נסיבות שביחסי העבודה בהם לא ניתן לדרוש מהעובד שימשיך בעבודתו, הן התפטרויות מוצדקות להפסקת עבודה מרצונו של העובד, ומכאן כי יהיה זכאי לדמי אבטלה ללא תקופת המתנה של 90 ימים. בית הדין הארצי לעבודה פסק כי רשימת המקרים המוצדקים לקבלת דמי אבטלה באופן מיידי אינה סגורה (דב"ע תש"ן/140-2 המוסד לביטוח לאומי נ. אריאלה אוחנה). מכאן, כי ככלל, עובדת המתפטרת לשם טיפול בילד זכאית אמנם לפיצויי פיטורים, אך לא לדמי אבטלה באופן מיידי. זכאותה לדמי אבטלה באופן מיידי תקום רק אם המוסד לביטוח לאומי יראה את התפטרותה לאחר הלידה כמוצדקת. בענין זה ניתנו מספר פסקי דין המלמדים מתי תהיה עובדת המתפטרת לצורך טיפול בילד זכאית לדמי אבטלה ללא תקופת המתנה. להלן מספר דוגמאות: בעב"ל 1078/02 המוסד לביטוח לאומי נ. אביגיל טליקאר, נפסק ע"י בית הדין הארצי לעבודה כי התפטרות מרצון במטרה לעבוד במשרה מלאה ללא שעות נוספות היא מוצדקת, ותאפשר קבלת דמי אבטלה ללא תקופת המתנה. במקרה דומה, נפסק כי ניתן לראות התפטרות לאחר לידה כ"הצדקה" להפסקת העבודה הקודמת כאשר העובדת נרשמה בלשכת שירות התעסוקה לחיפוש מקום עבודה במשרה מלאה רגילה, ששעות העבודה בה פחותות משעות עבודתה שלפני הלידה (במקרה זה דובר בעובדת שעבדה טרם הלידה כל יום עד השעה 19:00), שכן משרה מלאה רגילה, בנסיבות אלה, תאפשר לה להיות עם בנה ולטפל בו באותן שעות אחה"צ בהן היא אינה חייבת לעבוד (דב"ע 48/98–0 יפית גיסין - המוסד לביטוח לאומי). בעב"ל 1447/02 מרים אסייג נ. המוסד לביטוח לאומי, נפסק כי שינוי משמעותי של שעות העבודה המזכה עובדת המתפטרת לצורך טיפול בילד בדמי אבטלה ללא תקופת המתנה הוא של שלוש שעות לפחות. בפסק דין שניתן ביום 10.6.2004, פסק בית הדין הארצי לעבודה לאב, שהתפטר לצורך טיפול בילד, דמי אבטלה ללא תקופת המתנה. במקרה הנ"ל האב התפטר לצורך טיפול בילד והתייצב בלשכת התעסוקה כדורש עבודה. במהלך אותה תקופה לא דחה המוסד לביטוח לאומי את בקשתו להכיר בהתפטרותו כהתפטרות מוצדקת, ובית הדין הארצי לעבודה קבע כי כל עוד לא הוצעה למערער עבודה מתאימה בשעות הצהרים, הבוקר או הערב אין לראות את האב כמסרב עבודה ויש לשלם לו דמי אבטלה (עב"ל 1273/02 מיכאל כהן נ. המוסד לביטוח לאומי).

נצל"ש ../images/Emo26.gif היום בעבודה הודיעו לי

שכשאחזור לעבודה, מחכה לי אחזקת רכב מלאה. עד הלידה עבדתי שלושת רבעי משרה ועכשיו לא ברור איך אמשיך. אם אעבוד שלושת רבעי משרה - גם אחזקת הרכב תהיה שלושת רבעי או שיש אפשרות להחליט על מתן אחזקה מלאה גם בשלושת רבעי משרה. מישהי יודעת? פשוט שכחתי לשאול את זה בשיחה וזה מטריד אותי.

אפרת12

New member
אני חושבת שאין דבר כזה

אחזקת רכב חלקית. אני לא חושבת שמשלמים שלושת רבעי מהביטוח, שלושת רבעי מהטיפולים...

רות י

New member
אחזקת רכב זה אחזקת רכב, ללא כל קשר

לחלקיות המשרה שלך. כשם שבן אדם שעובד בחצי משרה, זכאי לנסיעות הלוך וחזור לעבודה עד תקרה מסויימת, כמו בן אדם שעובד במשרה מלאה, כך אחזקת רכב - הכוונה לאחזקת רכב מלאה, ללא כל קשר לחלקיות המשרה שלך. זה פשוט רכיב שכר נוסף.

אמברון

New member
תבדקי איזו דרגה של אחזקת רכב

את מקבלת. (מ- א' עד ד', כש-ד' זה הגבוה ביותר). אחזקת הרכב מוצמדת למשרה שלך במובן של דרגה ודירוג. אין קשר לחלקיות העבודה. מתי את חוזרת לעבודה?

כנראה עוד חודשיים... אם אצליח לעמוד

בזה... אני לא יודעת איזה אחזקה. אברר - לדעתי הגבוהה ביותר. את יודעת מה ההבדלים? ועד אז... פעם הזמנת את YAELIA לקפה בגבעת שאול, אני חושבת שאני מתנדבת לבוא איתה או בלעדיה אם יש לך זמן שבוע הבא...

למעלה