מדע- תאוריה,מעשה וקצת פילוסופיה

2_be

New member
../images/Emo41.gif מדע- תאוריה,מעשה וקצת פילוסופיה

האם אפשר להוכיח תאוריה מדעית רק ע"י תצפיות? איך מדענים מגיעים למסקנות? האם המתמטיקה מהווה רק כשפה לניסוח רעיונות או שהיא גם מהווה פתח ליצירת רעיונות חדשים במדע? האם חוקי הברירה הטבעית חלים רק על האבולוציה הביולוגית או שמא הם חלים גם על הידע שבא לאדם מבחוץ כמו המדע והטכנולוגיה? <ומי שלא מבין על מה אני מדברת מוזמן לקרוא את זה..> מה דעתכם?
 
פילוסופיה מדעית ../images/Emo9.gif

באופן עקרוני, כאשר ניתן להשוות בין שני מושגים. אז עיקרון הבחירה הטבעית יכול להתקיים ביניהם. העקרון לא מוגבל לביולוגיה ולתודעת האדם. נמצאו לעיקרון זה שימושים וביטויים בתחומים מגוונים כגון חקלאות, מתמטיקה, מדעי המחשב, כלכלה ותתי נושאים רבים עוד יותר. בתחום מדעי המחשב לדוגמה, קיים זן חדש (יחסית, פותח בשנות ה90, הומצא בסוף שנות ה80) של אלגוריתמים. האלגוריתמים הגנטיים - אלו אלגוריתמים שמבצעים בדיוק את אותו התהליך שמתקיים באופן טבעי בביולוגיה. ושם גם משתמשים במושגים כגון ´ישות´, ´אבולוציה´, ´מוטציה´, ´זיווג´, ´תורשה´, ´גנים´ וכו´ למרות שהקשר התוכני לביולוגיה אינו הכרחי. (מצורף לינק)
 

Motti18

New member
מתימטיקה...

כדי לדעת את סודות היקום צריך ידע (נרחב מאוד) במתימטיקה. מבנה התבל הוא מתימטי ורק ע"י המתימטיקה נוכל לגלות את הסודות החבויים ביקום... הרי אתם יודעים שאיינשטיין ניסח את תורת היחסות (הפרטית והכללית) לא ע"י תצפיות אלא ע"י מתימטיקה בלבד!
 

vizini

New member
טעות.

איינשטיין ניסח את תורת היחסות (הפרטית והכללית) על סמך תצפיות. התצפיות הקריטיות של תורת היחסות הפרטית הם שמהירות האור קבועה בכל מערכות הייחוס שנמדדו, כפי שעולה מניסוי מייקלסון מורלי. תצפית קריטית נוספת (יותר נכון סדרה של תצפיות) הן כל הניסויים מהם עולים משוואות מקסוול, שמהם ניתן לגזור קיומם של גלים אלקטרומגנטיים. לגבי היחסות הכללית, התצפית הקריטית היא זו האומרת שהמסה הגרויטציונית זהה למסה האינרציאלית. מתצפית זו נגזר עקרון האקויולנטיות.
 

Motti18

New member
אתה טועה ידידי הנכבד...

איינשטיין ניסח את חוקי היחסות על סמך הגיון מתימטי. ההוכחות באו לאישורן בתצפיות. לא לפני זה. איך תסביר את מה שקרה ב29 במאי 1919? שבה הוכחה לראשונה תורת היחסות הכללית (שקרני האור מתעקמים ממסלולן בהשפעת הכבידה של השמש)? על איזה תצפיות (ממשיות אני מתכוון, לא סיפורי המעלית המפורסמת של איינשטיין) הוא התבסס בדיוק?
 

vizini

New member
לא, אינני טועה.

החוק השני של ניוטון קובע כי השפעת כוח על גוף משנה את מהירותו ופרופורציונית לתאוצתו. היחס בין הכוח לתאוצה הוא תכונה של הגוף הנקראת בשם "המסה האינרציאלית". אם כן, ניתן לרשום את החוק השני כך: F=mi*a כאשר a היא התוצה, F הוא הכוח ו - mi היא המסה האינרציאלית. חוק הגרויטציה העולמי של ניוטון, לעומת זאת, קובע כי בין כל שני גופים פועל כוח משיכה הפרופורציוני הפוך למרחק ביניהם, ופרופורציוני לתכונה של הגוף הנקראת "המסה הגרויטציונית". ניתן לרשום את החוק עבור שני גופים כך: F=G*mg1*mg2/r^2 כאשר mg1 ו- mg2 הם המסות הגרויטציוניות של שני הגופים, בהתאמה, ו-G הוא קבוע התלוי במערכת היחידות, ו-r הוא המרחק בין מרכזי הגופים. אם כעת תציב את הביטוי לכוח בחוק השני של ניוטון, ותשתמש בעובדה כי המסה האינרציאלית "במקרה" שווה למסה הגרויטציונית, תקבל כי המסה מתבטלת משני אברי המשוואה. לכן תנועה בנפילה חפשית אינה תלויה בגוף. העובדה שהמסה האינרציאלית זהה למסה הגרויטציונית היא שאפשרה לאיינשטיין לטעון כי בצורה מקומית אין הבדל בין גרויטציה לתאוצה, וזהו הבסיס של תורת היחסות הכללית , שאתה קראת לו "סיפורי המעלית המפורסמת" (על סמך זה ניתן לפתח את הקשר בין תכולת המסה-אנרגיה לבין המטריקה של המרחב). ולמה אמרתי "במקרה" במרכאות? כי זה לא חייב היה להיות כך. יש לנו לדוגמא את הכוח החשמלי, ושם ל"מסה הגרויטציונית" של הגוף קוראים מטען חשמלי, ואין קשר בינה לבין המסה האינרציאלית של הגוף.
 

Motti18

New member
יפה אמרת...../images/Emo13.gif

תשובתך הרשימה אותי במיוחד אך אני עדיין דובק בגרסתי...
 

voguemaster

New member
לא להוכיח

אי אפשר להוכיח תיאוריה או מודל רק על סמך תצפיות בלבד. כשמדובר ברעיונות חדשים במדע, גם המתימטיקה וגם תצפיות מהוות בסיס טוב. אפשר להגיע למסקנות מרחיקות לכת רק ממתימטיקה בנושאים מסומים ואפשר לתצפת ולהגיע למסקנות (כמו קפלר לדוגמא, לקח לו 20 שנה לנסח את שלושת החוקים שלו, ואז הם ישבו והמתינו להוכחה
).
 
למעלה