מילון המונחים

../images/Emo41.gifמילון המונחים../images/Emo41.gif

ברצוננו לפתוח את מילון המונחים של הפורום, ולכן – אנחנו צריכות את שיתוף הפעולה שלכם. מדי שבוע תיפתח הודעה כזו, אליה ישורשרו כל הודעות הא"ב תחת קטגוריה מסוימת [נשתמש בקטגוריית דמויות לדוגמה], אתם מוזמנים לשרשר אל כל אות שמות של דמויות ותיאור קצר שלהן, הכולל הסבר מי הן ובאילו ספרים הן מוזכרות. לאחר מספר ימים, צוות המנהלות יקח את השרשור ויעלה את המונחים שבו אל מילון המונחים המובנה של הפורום. אנחנו לא מבטיחות להשתמש בכל מילה ומילה שתכתבו, אולם ננסה לכלול את כל המונחים שתעלו. בתור התחלה, השבוע נעבוד על קטגוריית דמויות. כשאתם מעלים מונח אנא העלו את שם הדמות [סדר א"ב על פי שם פרטי], תיאור קצר [או לא כל כך קצר] שלה, ובאילו ספרים הדמות הופיעה. שימו לב, מדובר בדמויות מהספרים, לא שחקנים או מדובבים בסרטים. בבקשה שרשרו את הדמויות שלכם אל האות הנכונה, אם יש לכם שאלות אתם מוזמנים לשרשר אותן אל תגובה שתתווסף מיד ולה הכותרת FAQ. מוכנים? היכון, צאו!

Roonil Wazlib

New member
ארביס (Aravis)

נערה קלורמנית (?) צעירה אשר בורחת מביתה כאשר היא מובטחת לאהוסטה טרקא'אן לאישה. היא עוזבת עם סוסתה המדברת, ווין ומצטרפת אל שאסטה וברי בדרכם לנרניה. מאוחר יותר היא מתחתנת עם שאסטה והופכת למלכת ארקנלאנד (?)

ToryMaster

New member
המ

בעברית זה היה אהושטה טרקן, לסוסה קראו הוין וארצ'לנד זו ארץ המלאכים

Roonil Wazlib

New member
תוספות.../images/Emo168.gif

אצילה קלורמנית, בגיל העשרה, שהיא אחת מ-4 הדמויות המרכזיות בסוס ונערו. הסיפור מתאר את בריחתה מהעולם הרשעי של הקלורמנים אל החופש שבצפון.יותר מזה, הספר מתאר את המעבר שלה מאגואיזם לאצילות הנרנינית הצנועה והנדיבה.היא מתחתנת עם המלך קור והופכתלמלכת ארצ'נלנד ואימו של המלך ראם הדגול. האיזכור האחרון שלה הוא במפגש הנרניני ב"איחוד מחדש בארצו של אסלן". היא ביתו היחידה של קידרש טרקן, אציל קלורמני.כמו רוב הדמויות בנרניה, אמה מתה ואמה החורגת רעה אליה. אחיה הגדול היחיד נהרג באחת המלחמות של קלורמן.אחיה הקטן עוד חי, אבל רק בגלל שהוא צעיר מדי בשביל להלחם. חייה האיומים גם ככה נהיים גרועים יותר כאשר אביה מודיע לה שעליה להתחתן עם אהושטה טרקן, איש מכוער ומגעיל. המצב גורם לה לרצות לברוח, בהתחלה ע"י נסיונות התאבדות כושלים ואז לחיים בצפון. היא קטנה ורזה מספיק כדי להחשב כילד, ולמעשה גדלה די כ"טומבוי". לטובתה אפשר לומר שהיא אמינה, נאמנה ואמיצה: היא לא מאבדת את ראשה בבלגן שבכניסה לטשבאן; לא עוזבת את שסטה למרות פחדיו בעניין; ומצליחה להשתלט על פחדיה ולהשתיק את לסרלן בפדישה הסודית של הטיסרוק. היהירות שלה נראית במיוחד ביחסה כלפי שסטה, שאותו חושבת לגנב סוסים פשוט. כאשר מגלה את האמת עדיין מתיחסת אליו כנחות. עוד פוגעת בה הרגישות ששסטה מגלה כלפי הגורל של המשרטת שלה. לואיס מראה את השינוי שחל בה בעזרת שיעורים שאותם (כמו יוסטוס) עוברת בקצב לא קבוע. ברי נותן לה את השיעור הראשון על החופשיות של נרניה ע"י פניה לסוסתה לפני שפנה אליה. כאשר ארביס נעלבת הוא מסביר לה שבנרניה כל החיות המדברות שוות (למרות שזה לא בדיוק נכון). "הוין היא לא סוסתך יותר. אפשר להגיד אפילו שאת בת האדם שלה". השיעור השני הוא בכניסה לטשבאן כשהיא צריכה להכנס לעיר בצניעות, כאישה פשוטה. היא לא ממש מציחה בזה כי היא מדמינת את הכבוד לו היתה זוכה לו היתה מראה את זהותה האמיתית. יש המשך. אולי אני אתרגם אחר כך את השאר עליה (אין לי סבלנות כרגע) מתוך "Companion to Narnia/ Paul F.Ford". אני תרגמתי.

Roonil Wazlib

New member
אסלן (Aslan)

אריה, בורא נרניה, בנו של "הקיסר שמעבר לים". בסוף הקרב האחרון הוא הורס את נרניה אבל יוצר נרניה חדשה וטובה יותר. לכל אורך הסדרה הוא זה שדואג להביא את בני האנוש להציל את נרניה. מופיע בכל הספרים

קצת תוספות

מתואר כאריה עצום המשרה הרגשה של ביטחון ואומץ. מסופר כי איש אינו מדבר אליו אלא אם כן הוא "מקבל אישור" מהאריה עצמו. לאורך הספרים הוא מתאור כ"בנו של קיסר הימים" אך באחיינו של הקוסם אנו למדים כי הוא בעצם זה שברא את נרניה, ואביו הקיסר אינו מוזכר. הוא נכתב כאלגוריה לנביא הנוצרי ישו, אך לפעמים מזכיר יותר את ה' עצמו. ב"מסע בדורך השחר" מגיעים ריפיצ'יפ, יוסטס, לוסי ואדמונד לארצו של אסלן שבמזרח הרחוק. אסלן מופיע בספרים גם כדמויות אחרות - למשל הציפור ב"מסע בדורך השחר" שהראתה להם את הדרך החוצה מהעלטה. בספר הראשון "האריה המכשפה וארון הבגדים" נהרג אסלן ע"י המכשפה הלבנה לאחר שהקריב עצמו במקום אדמונד. הוא חוזר לחיים ומנהיג צבא של יצורים ששיקם מטירתה של המכשפה הלבנה אל מעבר ברונה (או שולחן האבן? אני כבר לא זוכר) שם הוא הורג את המכשפה. [שוב, זה מה שאני יודע עד ל"מסע בדורך השחר" - אני מאמין שיש עוד המון לכתוב עליו]

ToryMaster

New member
מעברת ברונה, לא?

ושוב, חשוב להדגיש שלואיס הסכים שהספר נכתב בהשראת ובשימשו במוטיבים נוצריים, אבל לא כאלגוריה.

Roonil Wazlib

New member
אדמונד

אדמונד: השלישי מבין ילדי פיוונסי. ב"אריה, מכשפה וארון הבגדים" אדמונד מגלה את נרניה בנפרד מלוסי, אחריה, ועקב מפגש עם המכשפה הלבנה בוגד באחיו ומנסה להסגירם לידיה. לאחר שאסלן מציל אותו מהוצאה להורג בידי המכשפה, מתחרט אדמונד על מעשיו ומוכתר יחד עם אחיו למלך בנרניה. דמותו של אדמונד לפני הצלתו היא של ילד קנטרני ונוטר טינה, ולאחר הצלתו משתנה אופיו לטובה. אדמונד מופיע כדמות עיקרית גם ב"נסיך כספיאן", ו"המסע בדורך השחר". ב"סוס ונערו" מופיע אדמונד בקטע קצר, ומגיע שוב לנרניה ב"קרב האחרון".

אדמונד

אדמונד- אחד ממלכי נרניה, אחיו של המלך הרם. השני מבני פיוונסי שהגיע לנרניה ובגד באחיו אבל אח"כ חזר בו. אני לא טובה בהגדרות.

Roonil Wazlib

New member
אוי לא!../images/Emo168.gif

מה כבר קרה? את כתבנו שתינו... לא יכלת לדעת-שלחנו באותו זמן

ToryMaster

New member
לא נורא

זה לא מפריע לאף אחד. במקרה הטוב זה יותר מידע להעלות למונח ובמקרה הרע זו עוד הודעה בשרשור.

Roonil Wazlib

New member
אהושטה טרקן (Ahoshta tarkan)../images/Emo168.gif

הטיסרוק (? זה כתוב באות גדולה...) של השליט של קלורמן והאיש לו אראביס מובטחת. מקורו בדרגה הכי נמוכה בקלורמן אך הוא הצליח להגיע למעגלים הפנימיים והגבוהים של החברה הקלורמנית. יש לו 3 ארמונות. אחד מהם, היקר מכולם, באגם אילקין. הוא מתואר כ "איש קטן וגיבן". מתוך "Companion to Narnia/ Paul F.Ford". אני תרגמתי.

Roonil Wazlib

New member
אלברטה סקרב (Alberta Scrubb)../images/Emo168.gif

אמו של יוסטוס ודודתם של אדמונד ולוסי. הילדים מפחדים מלהשאר אצלה בקיץ. היא והרולד [בעלה?] לובשים "סוג מיוחד של תחתונים". היא קנראה פמיניסטית, לפי ההערה של יוסטוס על זה שהיא תחשוב שזה שהקפטן נותן ללוסי את חדרו ברור מאליו. כשהילדים חוזרים מדורך השחר והילדים מאושרים מהשינוי שחל ביוסטוס, אלברטה טוענת שהוא משעמם ומאשימה את בני משפחת פיוונס על כך. מתוך "Companion to Narnia/ Paul F.Ford". אני תרגמתי.

Roonil Wazlib

New member
אלימיש (Alimash)../images/Emo168.gif

אציל קלורמני, מפקד המרכבות, בן דודה של אראביס ומכיר את ברי. הוא בין הכובשים של טיבת. מתוך "Companion to Narnia/ Paul F.Ford". אני תרגמתי.

Roonil Wazlib

New member
אנדרו קטרלי (Andrew Ketterley)

+
קוסם משוגע. דודו של דיגורי מצד אמו וגר בבית של אחות אחרת בלונדון בקומה העליונה. הוא צל חיוור של הדמות שמנגדו- ג'אדיס, אבלדרכו לואיס מראה מה יכול לקרות לעולם אם כוח ינתן בידים של בני תמותה סקרנים. איכפת לו רק מעצמו: לא איכפת לו לשלוח את פולי לעולם לא ידוע- אחד שלתוכו הוא עצמו לא מעיז להכנס; לא איכפת לו בכלל מסנדקתו וכו'. תוך כדי הניסויים עם הטבעות דיגורי ופולי מגלים שאין לו מושג מה הוא עושה. כאשר ג'אדיס הגיעה לחדרו הנאום שלו דומה מאוד לזה של דר. וויתר ב"That Hideous Strenght". ברור לו שהוא פגש מכשפה בעלת כוחות גדולים יותר משלו, ומנסה להשוויץ לה ע"י הייחוס שלו. בהמשך הספר, הדוד אנדרו נהיה יותר ויותר דמות בשביל הצחוק. כאשר הוא מגיע לנרניה הוא חושב שמת ומייד מתחיל לדבר על איך לא רצה להיות קוסם והכל באשמת הסנדקית שלו. ה"יציאה הרשמית שלו מהעולם של הנשמות" היא כשאסלן שר את השיר שבורא את נרניה. בעוד שכולם מרותקים, הוא רק רוצה לברוח מהקול הזה. הוא קורא לנרניה "לא מתורבטת לחלוטין" כי הוא חושב שטכנולוגיה היא הסימן לתירבות. התגובה הראשונה שלו כשהוא רואה את אסלן היא לירות בו (או לזרוק עליו משהו-במקרה הזה) במיוחד בגלל שהוא מהווה מכשול בתכניתו להשתמש בארץ הזו בשביל להרוויח. הדבר שהכי מבליט את המחשבה של אנדרו על עצמו היא העובדה שהוא לא מבין שום דבר שלא עונה על הצרכים המידיים שלו. כאשר אנדרו והחיות מביטים אחד בשני-החיות מעניין ואנדרו מחשש- הוא מוחיך שאינו מדען אמיתי מיכייון שאינו רואה בחיות את היופי של חכמתן אלא רק את האיום שחשב שהן מהוות.

למעלה