על מסע בין כוכבים וה 4400- דיון

n i v1

New member
../images/Emo41.gifעל מסע בין כוכבים וה 4400- דיון

לפני כמה ימים התראיין איירה סטיבן בר שהפיק את DS9 לאתר הרשמי ושם אמר שבחע9 הם נתנו (עשו) מלא ביקורת על החברה, ביקורת על הדת, על המנהגים שלנו... אתם יודעים, כמו שרק מסע בין כוכבים יודע לעשות. הוא אמר שהם יכלו לעשות חופשי את זה כי כולם לבשו מסכות ושאר מדים. בימים אלה, מספר בר, הוא משתמש בסדרה החדשה שלו- ה4400 כדי להעביר מסרים חברתיים, קורא לאנשים להתייחס לסדרה כמו שהתייחסו לחע9 המסובכת והנהדרת של אז, אך אומר שהוא וצוות הכותבים נזהרים הרבה יותר מלההעליב או לפגוע באנשים המרכזיים כיום, שעליהם הביקורת (אנשים/תופעות חברתיות וכו') (אז למי שלא יודע, מופיעים שם שחקנים ששיחקו בסטאר טרק, ביניהם רוברט פיקארדו וג'פרי אזניים כחולות קומבס) אז מה אני רוצה בעצם: מעניין אותי לשמוע ולהעמיק יותר על המסרים החברתיים שעברו במסע בין כוכבים חלל עמוק 9. אני רוצה לדעת יותר על מה דיברו שם ועד לאיזה עומק ביקרו את החברה של היום (ואז). מחשבה ראשונית והגיונית היא שדיברו על דת,תככים, פוליטיקה ומלחמה אבל אלה רק כותרות- אני רוצה לדעת מה אמרו אני מאד אשמח אם יהיה פה דיון מלווה בדוגמאות תמונות ולינקים משובבים.
 

n i v1

New member
עוד לינק ותמונות

הראיון המקורי נמצא כאן- איירה סטיבן בר וג'פרי קומבס
 

n i v1

New member
טוב, אתם רוצים לומר לי מה קורה פה?

אפשר לקבל קצת תשומת לב לנושא הזה מכם?
 

Bajoran Priest

New member
זה אכן נושא מלבב לדיון..

והייתי שמח להרחיב בו אם לא הייתי לחוץ לאללה עם כל מיני דברים. בכל אופן, אני יכול לחשוב על כמה נושאים עיקריים, כמובן מתוך פרשנות אישית שלי: 1. שלום הוא אידיאל, אך לעתים מלחמה היא הכרח שלא ניתן למנוע (כל נושא המלחמה בסדרה). 2. עמים\מדינות\גזעים זרים אינם "רעים" או "טובים" מעצם הווייתם. היחס אליהם נקבע על פי שיקולים פוליטיים\אסטרטגיים (המעברים בעמדת הקלינגונים, הקרדסים, הרומולנים ואחרים אל מול הפדרציה). 3. הפדרציה היא אמנם "אוטופיה" במובנים ערכיים מסוימים, אך היא נאלצת להתמודד עם מציאות שאינה מושלמת ולנקוט לעתים באמצעים שנויים במחלוקת (המאבק מול המאקי, סקטיון 31, מעללי סיסקו). 4. התפשטות הפדרציה והצטרפות גורמים נוספים אליה אינם מובנים מאליהם, ועלולים להיות שנויים במחלוקת ו\או מטעמים שאינם "הומניסטיים" בהכרח (שאלת הצטרפות באג'ור לפדרציה, שאלת הטריטוריות שבשליטת הפדרציה- מאקי וכדומה). 5. דת היא מערכת אמונות לגיטימית, בדיוק כמו המדע והפוליטיקה "הקונבנציונליים". ברם, לעתים קרובות נוצרת ביניהם מחלוקת, שלעתים היא ניתנת לגישור ולעתים אינה ניתנת לגישור (הדת הבאג'ורית מול ערכי הפדרציה, סיסקו "הקפטן" מול סיסקו "השליח"). 6. דת עלולה להסתאב ולהפוך למקור כוח הנתון למניפולציה של התאבים אליו(קאי וין). 7. קפיטליזם זה רע. מבחינה אוטופית, צריך להחליף אותו במערכת כלכלית שוויונית לחלוטין (דה?- הפדרציה). 8. קפיטליזם זה עניין בעייתי. צריך, ואפשר, לרסן אותו לטובת מערכת סוציאלית יותר, גם אם זה עלול להיות כרוך בקשיים לא מועטים (פרנגים). 9. שוויון זכויות לנשים! נשים, שחררו עצמכן! (פדרציה מול הפרנגים). 10. דיקטטורה זה רע. דיקטטורים נוטים לעשות ככל העולה על רוחם, ולא תמיד את מה שטוב לעם שלהם, גם אם מבחינה רטורית יאמצו תפיסות לאומיות\לאומניות, וגם אם באמת יאמינו בזה (גול דוקאט, גאורון). 11. מערכת פרלמנטרית היא עניין מסובך שיכול להיות נתון למניפולציות כוחניות (הסנאט הרומולני). 12. גזענות זה רע. יום אחד המדוכאים יקומו ויפילו אתכם. (קרדסים מול באג'ורים, הדומיניון מול "המוצקים"- לשני הכיוונים). 13. גם "משרתי כוחות האופל" הם בני-אדם (קרדסים, ג'מהאדר, וורטה). 14. לעמים\גזעים שונים דרכי חיים שונות, ולפעמים זה בסדר, ולפעמים לא (פרנגים, טריל, קלינגונים). 15. אסור לשכוח שגם אם בני-האדם הם "נאורים, שוויוניים ודמוקרטיים" "היום", בעבר הם היו תוקפניים, מושחטים, ושאר מרעין בישין (אזכורים רבים לאורך הסדרה, וגם כמה פרקים שעסקו בזה). 16. הנדסה גנטית זה מסוכן. תזהרו עם זה. (באשיר וחבריו המהונדסים). אני חושב שזה מסכם את הדברים העיקריים, פחות או יותר.
 

PILPIL

New member
ממש לא ברור לי על מה הוא מדבר

מכל סדרות ST חלל עמוק 9 היא הכי פחות פוליטיקלי קורקט שאפשר, והכי פחות עסקה בנושאים חברתיים. על מה בר מדבר? מה היה אז? סדרות אחרות הקדישו פרקים שלמים לאנאלוגיות שונות ומשונות לבעיות חברתיות. ח"ע 9 עשתה את זה ממש מעט. כשיצא משהו חברתי מהסדרה הזו, הוא היה הכי לא ביקורתי שאפשר. קודם כל - הקפיטליזם מנצח בסדרה הזו, ובגדול. מלחמה ומיליטריזם (הדומיניון וכו')- זה הנושא של הסדרה. מוסר ההשכל מהעלילות שעוסקות בזה הוא, שהסדר החברתי הקיים (היום) הוא דבר שאי אפשר באמת לשנות. מסר מאד מאד שמרני. רק בנושא של הדת היו התפתחויות קצת מעניינות, התייחסו לדת הבג'ורית בצורה מאד מעניינת. מצד שני - גם ב- 4400 אין ביקורת חברתית מבריקה...
 

Bajoran Priest

New member
I beg to differ !

קודם כל, לומר ש"הקפיטליזם" מנצח זה ממש הגזמה פרועה. הפדרציה נשארת הפדרציה, עם כל האוטופיות שלה. מצד שני, ברור שקיים מסחר וטרנסאקציות כלכליות מול גורמים אחרים. הפרנגים, לעומת זאת, שמייצגים את "כל מה שרע" בקפיטליזם, חווים שינוי מהותי לאורך הסדרה. שנית, נושא המלחמה והמיליטריזם. בתקופת הסדרה המקורית, המלחמה הקרה הייתה בעיצומה (גם אם סוף שנות השישים מהוות את תחילת "הרגיעה"). באותה התקופה, מסע בין כוכבים אמרה שאולי אפשר גם אחרת- אולי אפשר לקיים עולם שאין בו מלחמות. *מצד שני*, נשמר איזון דק בין הפדרציה לקלינגונים ולרומולנים, מעין "מלחמה קרה". כך שמבחינה מהותית אולי בני האדם הגיעו לאוטופיה פנימית, אבל העולם ככללו נותר כמנהגו. חלל עמוק תשע שודרה כל-כולה בשנות התשעים. שנים אלה , שלאחר המלחמה הקרהף מאופיינות באיזושהי תפיסה רווחת במערב של "קץ ההיסטוריה". מלחמות בתוך העולם המערבי לא התרחשו מזה כחמישים שנה, והמלחמה הקרה נגמרה כמעט ללא שפיכות דמים ישירה בין המעצמות- לא כל שכן ללא מלחמה גרעינית בינגושית, שהפחידה את העולם בין שנות החמישים לשבעים. נוצרה מעין תחושה שמלחמה היא משהו ששייך לעבר, והשלום ישרור מעתה והלאה. בקונטקסט החברתי הזה, חלל עמוק תשע מזכירה שיש בעיות שלא יפתרו כל-כך מהר, ושלעתים מלחמה היא בלתי-נמנעת. זאת, תוך הימנעות מגישה "מהותנית"- אין בחלל עמוק תשע "רעים" או "טובים" של ממש. המציאות הפוליטית היא זו שמובילה לקשיים מקשיים שונים. זוהי לדעתי אמירה מורכבת וחכמה.
 
למעלה