שאלות מוטוריקה

yael012

New member
בן שבעה חודשים שזורק את הראש אחורה

שלום, אור שלי בן שבעה חודשים. הוא מתפתח יפה לגילו - מתהפך גב-בטן ובטן-גב, מתקדם על הגחון, עולה על 6 ומתנדנד קדימה ואחורה ודוחף מידי פעם אחת מהרגליים ומתקדם גם קצת בזחילה ואז חוזר לגחון. תופס דברים, מרים כל יד לחוד, מחייך וצוחק ובכלל פעיל מאד. תופעה אחת הסיבה את תשומת ליבינו - הוא מרבה לזרוק את הראש אחורה. כשהוא עצבני (עייף/רעב) והוא על הידיים הוא זורק את הראש ואת פלג גופו העליון לאחור ואנחנו צריכים להחזיק אותו כדי שלא יעוף אחורה (כך סתם הוא מחזיק את עצמו, כמובן). וגם במקרים שהוא שמח ומשחק על השטיח בעת שכיבה על הבטן הוא מקשית לעיתים את הגב וזורק את הראש אחורה. האם מישהו מכיר את התופעה? האם יש צורך להתייחס לזה? תודה על התשובות...

titinout

New member
האם פישוק רחב יכול להפריע להתפתחות?

שלום.. אנחנו נמצאים במעקב של פיזיוטרפיסטית בגלל טורטיקוליס שהסתדר... בתי כמעט בת 8 חודשים היא מתהפכת מהגב לבטן, לאחרונה החלה להתהפך מהבטן לגב נמצאת רוב הזמן על הבטן (וגם אם מניחים אותה על הגב לרוב היא מתהפכת מהר מאוד לבטן..) ומושיטה ידיים לחפצים שמונחים לפניה, מצדדיה וגם תלויים (עדין לא מסתובבת סיבובי ציר משמעותיים או מהירים) הפיזיוטרפיסטית אמרה שיש לה פישוק רחב (רחב יותר מצידי הגוף אך לא רחב מאוד..) וכנראה שזה מה שמפריע לה בתנועה ובהתחלת הזחילה.. היא המליצה לקשור בגומי את הרגליים מעל לבירכיים בזמן המשחק על מנת ללמד אותה להקטין את הפישוק.. האם השיטה הזאת מוכרת לכן ומומלצת? הבנתי שאסור להושיב אותה עדין - אחרי הנקה היא מנסה להתיישב ואני מושיבה אותה לדקות מעטות ומניחה משחק לפניה האם זה יכול להוות בעיה? תודה

בת 11 חודשים

היי בתי בת 11 חודשים-זוחלת על ארבע כמו שצריך וכן יושבת זקוף. מנסה להעמד וכמעט מצליחה אך לא לגמרי. האם יש מקום לדאגה? חשוב לציין כי ההתפתחות השכלית הרבה יותר מהירה מהמוטורית.. תודה רבה

mimi46

New member
גם אצלנו אותו הדבר

גם בני בן 7 חודשים, וגם אוהב להקשית את הגב אחורה. אני לא ממש מיחסת לזה חשיבות נראה כאילו הוא אוהב להסתכל על העולם הפוך. פשוט כל הזמן עם היד על הדופק כשהוא בידיים, שלא יעשה סלטה לריצפה.

פיסוק רחב יכול להקשות על עמידת שש

רוב התינוקות שמתחילים להתרומם לעמידת שש יש פיסוק מעט רחב , לרובם זה יסתדר לאחר שיזחלו ויתיישבו עצמאית. פיסוק רחב מושפע מטונוס נמוך וגמישות במפרקי ירכיים ורצועות למפרקי ירכיים שהולבשו למספר חודשים. אני ממליץ להעמיד אותה עם ברכיים מעט צמודות מול שרפרף נמוך כדי לתרגל את ההשענות על הברכיים, טיפוס על מדרגות ומכשולים נמוכים מאלץ השענות על כל ברך בנפרד ומחזק אותם, אני לא ממליץ על קשירה בגומי, זה משמש כתחליף לשרירים שתומכים בהשענות על הברכיים ולא מאפשר להם להתמודד. כדאי לא להושיב, המעבר לישיבה עצמאית משפר את ההשענות על הברכיים ועוזר להפחית את הפיסוק, עדיף להמתין עד שתעשה זאת לבד.

אני לא רואה סיבה לדאגה

תעודדי אותה לטפס עליך ועל מכשולים שונים כדי לתרגל את הדחיפה לעמידה. זה אמור לעודד אותה לעמידה ולהליכה סביב רהיטים.

armil

New member
הטיית מזרון

שלום, בני, בן 5 חודשים - מצונן מאוד בזמן האחרון - ובהמלצת הרופאה אני מרימה לו מעט את המזרן בעזרת מגבת קטנה מתחת לצד של הראש במזרן - כך שהראש שלו מוגבה מעט - זה מקל עליו מאוד בלילה. שאלתי היא - האם זה יכול לגרום לאיזשהו נזק לגב? כי הוא כבר כמה ימים כך ומכיוון שהצינון עוד לא עבר - אני ממשיכה עם זה ..

מירי93

New member
נסיך בן שנה וחודש

הן שלי כאמור בן שנה וחודש, לא מתיישב לבד, אבל יושב כשמושיבים אותו, מנסה להעמיד את עצמו, אך לא מצליח והזחילה שלו היא על הטוסיק. רופא הילדים אמר לי שאין לי מה לדאוג..אך בכל זאת???

מירי שלום

בזחילה על הטוסיק אין השתתפות של ידיים, רגליים ואלכסוני הגוף, היא לא מאפשרת את התפתחות התנועה והתארגנות הגוף בצורה טובה. לצערי לא כל רופאי הילדים מודעים לחשיבות ביצוע שלבי התפתחות בצורתם הטבעית. אני ממליץ לך לפנות לאיש מקצוע בתחום ההתפתחותי, כדי למצות טוב יותר את שלבי ההתפתחות.

איממה

New member
../images/Emo178.gifעמידת שש

שלום רב, אני חוזרת ושואלת לגבי בני בן ה- 11 חוד'. זוחל גחון לא מאורגן ( שימוש רק באלכסון אחד), מזה מס' חוד', אינו זוחל על שש ואינו מתישב. אנו עושים עימו מס' תרגילים על פי הניחיית פיזיוטרפיסטית, על מנת לעודדו להעמד על שש. נראה כי הוא מצליח להעמד על השוקיים תוך השענות על כרית, מלציח לעבור מכשולים ומתקשה יותר להישען על כפות ידיו. אחת הבעיות היא שהוא אינו מצליח לשלב בין הישענות על כפות ידיים לבין עמידה על השוקיים. כיצד ניתן ללמדו?

תרגלי איתו כל חלק בנפרד

ראשית תרגלי את ההשענות על הברכיים-שוקיים תוך ישיבה עם הישבן על העקבים, החזיקי אותו במצב זה תוך כדי השענות על שרפרף או חפץ נמוך, אפשרי לו להרים את הישבן מהעקבים ולהורידו הלוך ושוב. תרגלי איתו ירידה ממדרגה רחבה או מזרן עבה שנמצא על הרצפה, עם הידיים והראש קדימה, שחקי איתו משחק מריצה, החזיקי מהאגן כדי שילך על ידיו. השכיבי אותו על גליל או שמיכה/מגבת מגולגלת בעמידת שש, הצמידי את הברכיים והשוקיים על הרצפה מצד אחד, בצד שני הוא ישען על ידיו, הניחי לידו משחק כדי שישען על יד אחת וירים עם היד השניה, עודדי אותו להתנדנד לכיוון הברכיים ולכיוון הידיים. התחילי עם תרגילים אלה, חזרי אלי או לענת בהתאם לצורך.

איממה

New member
המשך..

תודה רבה על התשובה המפורטת, אפעל בהתאם. בקשר לתרגילים בהם צריך להישען על כפות הידיים, נראה כי הוא אינו מצליח לעשות זאת ליותר משניות בודדות ומהר יורד לאמות גם כאשר יורד מדרגה. האם יש דרך לחזק את הידיים על מנת להקל עליו?

תשובת המשך

העמידי אותו בעמידת שש בשיפוע קל כלפי מעלה, הזווית תפחית את העומס על הידיים. המשיכי לתרגל, בהתחלה לשניות ספורות, אורך התרגול ישתפר עם הזמן.

שאלת התפתחות ליהודה/ ענת

בוקר טוב. התינוקת שלנו בת חודשיים. לאחרונה שמתי לב כי בשכיבה על הגב היא מעדיפה להפנות את הראש לכיוון ספציפי (שמאל). אני מנסה לגרות אותה (בעזרת משחקים וקולות) להפנות את הראש גם לצד ימין, כי הבנתי שיכולה להתפתח בעייה עם השרירים בצוואר. זה נכון? מה כדאי לעשות על- מנת שהיא תפנה את הראש בצורה שווה לשני הכיוונים? תודה.

ראשית, בדקי מספר דברים

האם היא מביאה את הראש לאמצע ויוצרת קשר עין בזמן שאת מתקרבת אליה עם פנייך ומדברת איתה. האם שוכבת על הבטן, מרימה את הראש ומפנה אותו מצד לצד. האם יונקת או אוכלת מבקבוק, תינוקות שאוכלים מבקבוק שוכבים בדרך כלל באותו צד. האם את מחזיקה אותה לסירוגין בצד ימין ובצד שמאל. בדקי האם במיטה או במשטח בו היא שוכבת אין גירוי שמעודד אותה להפנות את ראשה לצד אחד. יצירת קשר עין, שכיבה על הבטן והפניית הראש ואחיזה על הידיים לסרוגין בצד ימין ושמאל, יוצרים גירוי להפניית הראש. כשיש התייחסות לקושי וזה מטופל, הסיכוי שזה יהפוך לבעיה קטן מאוד.

mazgn

New member
זחילה אינדיאנית- 11חודשים

הי שואלת בשביל חברה, הפיצית שלי רק בת חודשיים וחצי..... התינוק שלה בן 11 חודשים, זוחל בעזרת יד אחת בלבד עדין לא מתיישב לבד, נעמד בעצמו בחפצין בסביבה, הראש שלו מאוד גדול ומאסיבי (היו לא נוזלים רבים אך עכשיו זה הסתדר). האם פנות לגורם מקצועי או לתת לזמן לעשות את שלו, אם הוא מדלג על הזחילה על שש האם זה בסדר? תודה מראש

מתאורך, יש עיכוב התפתחותי

זחילת הגחון שאת מתארת, לא מאורגנת ומתבצעת בעזרת אלכסון אחד של הגוף. בגיל 11 חודשים, עם נטיה לדלג על שלבים, לא כדאי לחכות שזה יסתדר לבד, התהליכים של ניסוי, טעיה, פתרון בעיות, הקושי והתסכול ולבסוף ההצלחה, נותנים פידבק חיובי, שמעודד את הסקרנות ואת הרצון להתנסויות נוספות ולהתפתחות דימוי עצמי חיובי. כל אלה בונים לבסוף את היכולת הפיזית, המנטלית והקוגנטיבית אין לי ספק שגם בלי התערבות הוא יעמוד, ילך ויתיישב , אך איכויות התנועה ילקו בחסר והחוויה תהיה פחות חיובית.

למעלה