שירת הניבלונגים - תרגום חדש

Y. Welis

New member
../images/Emo41.gif שירת הניבלונגים - תרגום חדש

ממש לפני כמה שבועות הופיע תרגום חדש ומעניין (של אריה סתיו) לאפוס הגרמאני הידוע, שכולל הרבה נספחים וחומרים נוספים מתוך מקורות שונים וכן מאמרי ביקורת עדכניים. הערב הזדמן לי לעיין בו אצל חבר, והנה כמה התרשמויות - זהו התרגום השני המלא ליצירה (הקודם של טנא כבר לא קיים בדפוס), והוא פיוטי אמנם אבל לא חורז, ועשוי להיקרא כפרוזה. הוא עשיר בתמונות היסטוריות, בינהן רבות מתוך הסרט של פריץ לאנג באותו השם (שנחשב לאחד הסרטים האירופאים החשובים של תחילת המאה). הערך המוסף הוא בנספחים, שמביאים את המקבילות לסיפור מתוך הסאגות הנורדיות, וכן מדגימים את השפעתו על מחזור-האופרות של ואגנר. מאמר הסיכום של המתרגם מרתק במיוחד, וקושר ישירות בין האתוס האלים שהודגש ברומאנסה (דרך דמותם של האגן וקרימהילדה) לתורת הגזע הנאצית ותאוות ההרס שלהם. הבעיה עם הספר נעוצה בדעותיו האישיות של המתרגם, שאינו חוסך אותן מאיתנו בהקדמתו, בהיסתמכותו על מקורות מיד שניה (הוא תרגם בעיקר מתוך נוסח גרמני מודרני מהמאה ה-19) בכל הקשור למקורות שאינם מגרמנית, וכן בפרשנותו האישית הלא-אקדמית שמעורבת במאמר הסיום שלו. הספר גם חסר מאוד יד עריכתית שתשפר כמה מהניסוחים ותאחיד את המינוחים. יש לציין עם זאת שהנוסח שלו ל'ניבלונגים' קריא הרבה יותר מתרגומו ל'שירת רולאן', שהופיע לפני 7 שנים בערך, כך שיש שיפור מסויים (הוא אמור להמשיך מכאן לרומאנסות הארתוריאניות... אני מקוה שבכבוד). בסך הכל הספר מעניין ומושך לקרוא בו (אין כמעט עמוד ללא תמונה) והספר מושקע מאוד גראפית. כדאי להציץ ולהתרשם.

לגוטל

New member
נשמע מעניין. אתה ממליץ לקנות?

או לחפש נוסח באנגלית. הקטע האו שאני מאוד אוהב את סאגת הוולסנג, בתכלס זה לא סיפור דומה רק עם שמות קצת שונים?

Y. Welis

New member
כדאי לעיין קודם כל. זה ספר 'קופי

טייבל' עם הרבה תמונות יפות, וקצת פחות נוח לקריאה מחוץ לשולחן. באנגלית לא ידוע לי על נוסח חדש - וזה של פנגווין (עם הקדמה מספיילרת מאוד) כבר בן 45 שנה, כך שנראה לי שהעברי כדאי - ולו לנסיון. אמנם יש לה קשר לסאגת הוולסונגים (מקור משותף או עיבוד), אבל הרומאנסה הגרמנית הרבה יותר אלימה ו'אנושית', ללא התערבות אלים או (כמעט) אלמנטים על-טבעיים. יש בה כמה גיבורים מאוד מרתקים, שברובם שליליים מאוד. אגב זה, מסתבר שנעשו שני סרטים על הניבלונגים לאחרונה, לפי הסיפור של וואגנר כנראה - 'Ring of the Nibelungs' וכן 'Dark Kingdom - The Dragon King', של במאי גרמני לא-רע בשם יולי אדל (ביים לא מזמן את 'ערפילי אבאלון' לפי צימר). הם יצאו ישר ל-DVD.

למעלה