../images/Emo41.gif הקרב על הגומבוץ - סיפור ושני מתכונים ../images/Emo41.gif
נתחיל בזה שאני באה ממשפחה טראנסילוואנית מהצד של אבא, והאוכל החגיגי שאוב מהמטבח ההונגרי והרומני. סבתי שתחייה היתה מכינה לנו כל חג שבועות מאכל הונגרי שנקרא גומבוץ (הרומנים קוראים לזה פפנאש, אבל חסר למי שישתמש בשם הרומני במשפחה ההונגרית הגאה שלנו!) ויש לו שתי גרסאות – האחת– גומבוץ גבינה (טורוש גומבוץ) שאלה כופתאות גבינה וסולת מתוקות מבושלות ומגולגלות בפירורי לחם מטוגנים בחמאה ומוגשת עם שמנת חמוצה קרה, והשנייה – גומבוץ תפוחי אדמה עם פרי (סילבש גומבוץ) שבהם הבצק דומה במרקמו לניוקי ובמרכז נח לו חצי משמש או שזיף. גם המשפחה התחלקה לשני מחנות – אלה שאוהבים את הגומבוץ מהגבינה – ובראשם אני, ואלה שאוהבים את הגומבוץ עם הפרי – ובראשם אבא שלי ז"ל. כל חג היינו מנסים לשדל את סבתא שלי להכין את הסוג החביב על הצד שלנו, והניצחונות היו פעם לי ופעם לו. תחשבו איזו דילמה יש לסבתא שצריכה להחליט אם להכין את מה שהבן היקר והיחיד שלה רוצה או את מה שהנכדה המתוקה מבקשת... עם השנים סבתא שלי כבר התקשתה לבשל, ומאחר וידעתי שאבא שלי מאד אוהב גומבוץ, החלטתי להכין לו גומבוץ ליום ההולדת האחרון שלו שזכינו לחגוג. כדי שלא ארגיש מקופחת בעצמי וכדי למנוע מלחמות עולם קטנות, טרחתי והכנתי את שני סוגי הגומבוץ. מה אני אגיד לכם, רק החיוך שלו כשטעם את הגומבוצים היה שווה את הבלאגן ההיסטרי במטבח. מאז, כבר כמה שנים, לא אכלנו גומבוץ. איכשהו כשאין קרבות קסם הגומבוץ מתפוגג... וכדי שלא יהיו שוב מלחמות, אני מצרפת את המתכונים לשני סוגי הגומבוץ. גומבוץ פרי (סילבש גומבוץ) המצרכים: 1 ק"ג תפוחי אדמה רבע כוס שמן 1 ביצה 2 כוסות קמח בערך מעט מלח חצאי משמשים או רבעי שזיפים מעורבבים עם מעט סוכר, או משמשים/שזיפים מיובשים ללא חרצנים. חצי כוס פירורי לחם 50 גרם חמאה 2-3 כפות סוכר (אפשר חום או רגיל) אופן ההכנה: לקלף את תפוחי האדמה, לחתוך לחתיכות גסות ולבשל אותם עד שהם מתרככים כמו לפירה. למעוך את תפוחי אדמה למחית לא חלקה מדיי. ליצור גומה בפירה אחרי שהוא טיפה מתקרר, להוסיף את השמן והביצה ולערבב בלישה. להוסיף את הקמח לאט לאט עד שמתקבל בצק רך אבל נוח לעבודה. כמה שפחות קמח יותר טוב. ליצור מהבצק כדורים בגודל כדור פינג-פונג בערך, ולמלא אותם בחתיכת הפרי כמו שממלאים קובה (תוחבים אגודל לתוך הכדור ויוצרים גומה שמרחיבים, ממלאים בפרי, מכסים בבצק ומגלגלים שוב לכדור סגור הרמטית עד כמה שניתן). מקמחים את הכדורים ומניחים על משטח מקומח עד הבישול. במחבת גדולה ממיסים את החמאה לציפוי ומוסיפים אליה את פירורי הלחם והסוכר. מטגנים עד שהחמאה נספגת בפירורי הלחם. מניחים אותם בהיכון לכשהכופתאות יהיו מוכנות. בסיר גדול מרתיחים מים עם מעט מלח. כשהמים רותחים מכניסים אליהם 6-7 כדורים כל פעם, מבשלים עד שהם צפים + 2-3 דקות. מסננים את הכופתאות המוכנות וזורקים אותן למחבת עם פירורי הלחם. מגלגלים את הכופתאות בפירורי הלחם עד שהן מצופות היטב. מגישים חם או בטמפ' החדר. גומבוץ גבינה (טורוש גומבוץ) מצרכים: 3 חבילות גבינת "טבעון" של "טרה" או "טוב טעם" (250 גרם כל חבילה) 3 ביצים שלמות 3-4 כפות סוכר 4-5 כפות קמח מחוקות 3-4 כפות סולת 1 כף תמצית וניל לציפוי: 50 גרם חמאה חצי כוס פירורי לחם 2-3 כפות סוכר להגשה: ריבה מפירות אדומים מאיכות טובה שמנת חמוצה אופן ההכנה: מערבבים את כל חומרי העיסה ומאחסנים במקרר כשעה. מרתיחים מים בסיר גדול ומוסיפים מעט מלח. בידיים רטובות (!) יוצרים כדורים בגודל אגוז מלך או כדור פינג פונג, מחליקים לסיר ומבשלים כ10- דקות. בינתיים ממיסים את החמאה במחבת, מוסיפים פירורי לחם וסוכר ומערבבים. מוציאים את הכופתאות אחת-אחת מהסיר בכף מחוררת ומגלגלים אותן במחבת לציפוי אחיד. מגישים עם כפית ריבה ושמנת חמוצה קרה מעל.