סלחתי...../images/Emo3.gif
אינני יודעת היכן את עובדת ומה תפקידך ורמת האחריות המוטלת על כתפיך. אם להתרשם מההתלהמות בהודעתך את כנראה צעירה ומאוד בלתי מנוסה. כמנהלת פרויקט מולטי דיסיפלינארי הכולל אלקטרוניקה, מחשבים, פיסיקה, אלקטרואופטיקה, רובוטיקה, מכניקה, כימיה ועוד, הכל בראש חץ הטכנולוגיה וברמת STATE OF THE ART, אני יכולה לספר לך שהצורך ללמוד, להתחדש, ולהבין לעומק בכל התחומים הנ"ל הוא מצד אחד חיוני ומצד שני כמעט ובלתי אפשרי. כן, זה ניתן אם לא היו לי חיים כמו מרבית מעמיתי, כן, זה ניתן אם יחכה לי בבית בן זוג קטן שידאג ויטפל בכל ענייני הבית (כפי שלמרבית מעמיתי מחכה אישה קטנה בבית, נטולת קרירה או עם קרירה חלקית...). אך זה לא המצב. אני יכולה לספר לך שבמקום עבודתי, המכיל מאות אנשי פיתוח אין ולו מהנדסת אחת מלבדי (כן, ישנן בקבוצת התוכנה תכנתות, אך זה כבר מזמן נחשב למקצוע כמעט נשי. לא תמצאי אצלנו מהנדסות אלקטרוניקה (אני באה מרקע של הנדסת אלקטרוניקה ומחשבים...) לא מהנדסות מכניקה, ובטח לא מנהלות פרוייקטים. אז אם את במקרה תכנתת, יתכן ואת יכולה לשלב בין "חיים" לקרירה, כפי שתכנתות רבות כבר עשו ועושות. אין כאן פריצת דרך. אם את באה מרקע של הנדסה והנך מוכשרת מספיק להתקדם ואפילו לנהל פרויקטים גדולים ומסובכים המשלבים דיסיפלינות רבות, אין לי ספק שהבעיות והתסכול המלווים אותי, ילוו גם אותך. אם את מתכננת להקים משפחה בעתיד, כדאי שתביאי בחשבון את האופציות הבאות: 1. לעבור לתחום התכנות (אם אינך נמצאת בו כבר עכשיו) 2. לבנות את חייך עם בן זוג שיקח על עצמו את מרבית הדאגה לילדים ולבית 3. לא להתקדם לתפקידים נושאי אחריות. אם אינך מתכננת להקים משפחה, אזי מצבך יהיה הרבה פחות קשה. ו...כן, אנשי ההיטק ברובם (לא רוצה לעשות הכללות אז אדבר רק על אלה שאני מכירה) רדודים, חד מימדיים, בעלי יכולת תקשורתית ירודה, ידע כללי מינימלי. אלה התכונות שעושות אותם טובים כל כך במה שהם עושים... כמובן שישנם יוצאים מן הכלל. אני אחת מהם...
אבל אני בכלל חריגה מעצם היותי אשה בסביבה הזו. אשר לסכנת פיטורין, אין מה לעשות. בסביבה דינאמית כל כך בה נפתחים ונסגרים פרוייקטים במהירות מסחררת ובה הדבר החשוב ביותר הוא לרצות את המשקיעים ובעלי המניות, היא מרחפת מעל ראש כולם החל מעובדת הנקיון ועד המנכ"ל. ובסופו של יום גם זה משפיע. אם נחזור לענין הנשי: אני הצלחתי למרות היותי אשה, למרות הדעות הקדומות ולמרות הקשיים האובייקטיבים (תזכורת, אין לי אשה קטנה שמחכה לי בבית...) ודוקא משום כך, אני יכולה לומר את שאמרתי. חכי מספר שנים, הוכיחי את עצמך ואז בואי לספר לנו מה את מרגישה בנוגע לעבודתך, לסביבת ההיטק בכלל וכסביבת עבודה לנשים בפרט. אלו תהינה עובדות המתבססות על נסיונך ולא אוסף ספקולציות.