תן לי להסביר משהו ../images/Emo92.gif
ומבטיחה לקצר ככל האפשר. צבור צרכני שירותי הבריאות ואני ואתה וכולם בכללם, מבין ויודע דבר אחד: אני משלם ביטוח בריאות - משמע מגיע לי מבתי החולים ומקופות החולים, הכי טוב, הכי מהר וכל מה שאני דורש. ואני מבקשת להבהיר מספר נקודות שאינן ידועות וברורות לכלל הציבור: הספור החל מ"חוק ביטוח בריאות ממלכתי". הכסף שאנחנו משלמים כ"בטוח בריאות" הולך ישירות לביטוח הלאומי ומשם לאוצר ממשלת ישראל. האוצר מעביר את הכספים לקופות החולים על פי קוד מיוחד ולפי מספר המבוטחים בכל קופה. הממוצע המועבר לקופות עבור כל מבוטח הוא כ - 1400 ש"ח בחודש. (קח בחשבון סטיית תקן לא גדולה). ישנן קטגוריות הנקראות "חולים קשים" בעבורם מקבלות הקופות תקציב מוגדל בקטגוריה זו - מועמדי השתלות, חולי סרטן ועוד. לצורך דוגמא בלבד: השתלת כבד עולה לקופות החולים משהו בסדר גודל של 200 - 300 אלף שקל. הכסף אינו הולך ישירות לקופות החולים ולבתי החולים. בתי החולים מקבלים את הכספים מקופות החולים על פי מפתח שירותים וימי אישפוז. הוצאות הקופות הן גדולות לאין שיעור מההכנסות המועברות מקופת המדינה הן בשל עלות התרופות, הן בשל עלות ימי האישפוז, בדיקות הדמייה מסובכות ויקרות הנדרשות ממכונים פרטיים ומדדים רבים נוספים. כאשר מדברים על "סל בריאות" או "סל תרופות" זו החלטה כלל ארצית הכוללת את כל קופות החולים ללא יוצא מין הכלל, השינויים לכאן או לכאן הם מזעריים ומכסים האחד את השני. לכן קיימות תרופות בחירה - כאשר המטרה היא לתת את השירות הטוב ביותר בעלות תחרותית. הלקוח אינו ניזוק למרות שלעתים קשה לשכנעו כי ה"תרופה" אותה הוא מקבל היא בדיוק אותה תרופה רק בשם אחר. מאידך, קיימת גם בעיית האישפוז: זוהי ההכנסה הגבוהה ביותר לבתי החולים וההוצאה הגדולה ביותר לקופות החולים... והתוצאה ברורה מאליה... לא... איני מצדדת בכלכלה לא בריאה... אולם אני רואה את מערכת הבריאות קורסת אל מול עינינו... ומאידך אל מולי עומדת תמיד וקודם לכל טובת החולה. וכשהוא יוצא ממחלקתי - לא מרוצה - אני יודעת שנכשלתי - והסיבות שהעליתי לעיל אינן עולות כלל לסדר היום, הן התירוץ הקלוש שלי ל "למה" ??? לי אין פתרון. אין לי אפילו רעיון לפתרון, מחד אני נדרשת לחסכון מאידך מצפוני ומקצועי דורש לתת את הטוב ביותר למי שאני אמונה על בריאותו והוא נותן בי את אמונו.