בטן רפויה - אחרי לידה

../images/Emo53.gif בטן רפויה - אחרי לידה../images/Emo10.gif

שלום רב, אציין כי הניק הוא של אחי, ואני אישה. כדי שיהיה ברור שהנושא המדובר הוא נושא של לידה. ילדתי לפני כשבועים בן מקסים שבוע 40 משקל 3 קילו. אני בת 23, ואת ההריון התחלתי עם משקל 43 גובה 154 (BMI=18) את ההריון סיימתי עם 11 קילו. נכון להיות שבועים אחרי, ירדתי כבר 8 קילו, ונותרו לי רק עוד 3 קילו לחזור למשקל המקורי. ביום שיצאתי מביה"ח (3 ימי לאחר הלידה), יצאתי עם בטן גדולה בדיוק כמו שהייתה בתקופת ההריון! נשים שהשתחררו יחד איתי אומנם היו עם בטן אך לא גדולה כמו שלי.. בנוסף, הבטן היתה מאוד רירית -- רפויה - דלדלה לא יודעת איך לתאר. ביום ה4 לאחר הלידה החלטתי על דעת עצמי לחבוש את הבטן בעזרת תחבושת אלסטית. חבישה הדוקה, היה קצת קשה לנשום אך התרגלתי. לאחר יומיים ניכר שיפור משמעותי מאוד, הבטן הצטמצמה ב 50% וכך כל יום הלך השתפר. כאשר אני ממשיכה עם החבישה. כיום - שבועיים אחרי הלידה - הבטן כמעט חזרה למקום נשאר ממש עוד קצת.. אבל יש בעיה אחרת:
הבטן עדיין מאוד רפויה, מדלדלת ולא מוצקת וחטובה כפי שהייתה לפני כן.
לפני ההריון הייתה לי בטן מאוד שטוחה.
כמו כן, מסביב לטבור - צד ימין וצד שמאל "נפוחים" יותר נכון בולטים החוצה, עד כי כך שבפרופיל הם מסתירים את הטבור. כמו כן האיזורים הנל סביב הטבור הם האיזורים היחידים המכוסים בהמון המון סימני מתיחה מאוד צפופים וארוכים. מה עושים עם הבטן הרפויה ועם האיזורים הבולטים סביב הטבור? אדגיש כי הם לא בולטים עקב סימיני מתיחה אלא כאילו לא חזרו למקומם... האם זה עיניין של זמן? האם חגורת בטן טובה תסייע? האם זה עיניין של כושר + תזונה? איזור תרגילי בית כדאי לנסות בשלב הזה?טרם יכולה לצאת לחדר כושר.. עדיין עם תינוק בן שבועיים ומניקה. האם הפתרון היחידי הוא מתיחת בטן? (על אף שיחזיק מעמד עד הלידה הבאה).

בטן אחרי לידה ../images/Emo4.gif

ראשית אני חייב להסביר כי הפרצוף ששמתי בכותרת ההודעה לא מתייחס למצב הבטן אלא לאופן בו נהגת בגופך בזמן הקצר אחרי הלידה... וכאן הנזיפה הקלה איתה אני מתחיל
ס-ב-ל-נ-ו-ת
את שבועיים אחרי תהליך טבעי ומבורך של לידה שכרוך בטראומה לא קטנה לגופה של האישה. לא בכדי נקבעה תק' של 6-8 שבועות אחרי לידה בה אנו נותנים לגוף האישה להשתקם לפני שיוצאיך לדרך שלמ "טיפול" בצורה של חזרה לפעילות גופנית ואימון. מצב הבטן אותו את מתארת עם צאתך מביה"ח הוא המצב הרגיל, טבעי ורצוי מייד אחרי הלידה. המשקל אותו העלית בזמן ההריון (11 ק"ג) הוא מדהים ביחס למצב השכיח (עליה גדולה בהרבה גם אם אינה רצויה...) והחזרה למידות ולגזרה הקודמת כנראה תהיה רק עניין של זמן והקפדה על מס' כללים. א-ב-ל... חשוב כבר עכשיו לציין כי החזרה לגזרה יש בה מרכיב סובייקטיבי / גנטי ולכן לא כל אישה עוברת תהליכים זהים הן במהלך ההריון והן לאחר הלידה. הבטן היא אחד האזורים בגוף האישה שעובר שינויי קיצוני ביותר (בעיקר אצל נשים רזות ובעלות בטן שטוחה) במהלך ההריון, שינויי הכולל מתיחה מסיבית של רקמות החיבור (שרירים, מחתלות, רצועות, עור וכו'). ישנן נשים שלאחר הלידה, גם אם מקפידות על תזונה ראויה ואימון מתאים אינן מצליחות להחזיר לבטנן את אותו המראה המדוייק שהיה לפני ההריון (בין השאר סימני מתיחה שעשויים להשאר אם כי הם מיטשטשים, רפיון מסויים אם כי לא תמיד מורגש של הבטן ועוד). בהתליך החשוב של החזרה לגזרה נדרשת במקביל להתייחסות התזונתית ולעניין האימון גם התייחסות או קבלה נפשית שמטרתה שמירה על גישה חיובית וקבלה עצמית של האישה שרק עתה עברה את אחד התהליכים המדהימים שקיימים בטבע (הריון , לידה...) והיתה לה הזכות ליצור חיים גם אם במחיר פעוט של שינוי קל במראה הבטן שלה. תעיפי מבט על תינוקך, קבלי איזה חיוך ממנו ותראי שכל השאר מקבל פרופורציה קצת אחרת
ולתכלס... מאיפה הגעת לעניין התחבושת ההדוקה על הבטן??? ברוב המקרים לא ניתנת הנחיה כזו אלא אם יש מצבים של הפרדות קיצונית של שרירי הבטן וגם אז אם המצב באמת חמור התיקון צריך להיות כירורגי. במשך 6 שבועות ראשונים מהלידה מה שעלייך לעשות הוא לסגל הרגלי תזונה נכונים הלוקחים בחשבון את תהליך ההנקה ובעניין זה אני ממליץ לך להיוועץ עם גורם מקצועי בקופ"ח או טיפת חלב (תזונאי/ת קלינית תוכל לעזור). בזמן הזה לא כדאי להתחיל לעסוק בפעילות גופנית מאומצת ומה שניתן לעשות הוא העיקר תרגול של שרירי רצפת האגן שלרוב ניזוקים מאוד בזמן הלידה וכן פעילות אירובית מתונה מאוד (כמו הליכה בחוץ עם עגלת התינוק). שגרה של אימונים מאמצים יותר ניתן להתחיל אחרי 6 שבועות ורק לאחר ביקור אצל הרופא המטפל שמאשר חזרה לפעילות גופנית. בשלב זה אם רוצים "לטפל" במראה הבטן בד"כ כדאי להתמקד בפעילות אירובית שתעזור ליצור מאזן קלורי שלילי לשם הורדת אחוזי השומן (יחד עם תזונה מבוקרת כמובן שמשקלה חשוב בהרבה מזה של הפעילות הגופנית) וכן בתרגילי חיזוק לגוף כולו (ולא רק לבטן). את אימון החיזוק ניתן לבצע במסגרת חדרי כושר, שיעורים קבוצתיים או לבד בבית לאחר קבלת הדרכה מתאימה. אני בטיח לך כי שילוב של תזונה, פעילות אירובית וחיזוק שרירים ישיגו תוצאה מצויינת בחזרה הכללית לגזרה באופן כללי ולעניין הבטן באופן ספציפי. לגבי השאלות הספציפיות שהעלית: 1. הנפיחות לצידי הטבור - מאוד לא רציני לאבחן מעל דפי האינטרנט. במידה ואת סבורה שיש באיזור מצב בעייתי / לא תקין, גשי אל הרופא המטפל שלך על מנת לאבחן את העניין. 2. אכן, זמן הוא מילת מפתח בתהליך שלפנייך! 3. אני לא סבור שיש צורך בחגורת בטן או חבישה כלשהי. חזרי לשגרה של תזונה מבוקרת (מיידית) ואימון (אחרי 6 שבועות ואישור רופא) ואין לי ספק שהתוצאות לא יאחרו להגיע. 4. נראה לי שהרחבתי די והותר בעניין חשיבות התזונה והאימון... 5. על פניו לא סביר בעיני שתצטרכי מתיחת בטן אבל שוב... אבחון כאן הוא בעייתי ומה שברור שכרגע מוקדם מדי להתעסק בעניין הזה! אני מאחל לך אושר גדול עם תינוקך החדש והצלחה בתהליך שלפנייך. אשמח לענות על כל שאלה שתהיה לך. יואב

תודה רבה!! שאלה + שריר הרקטוס

ראשית כל המון תודה להתייחסותך בנושא ותשובתך המפורטת והעניינית, תודה רבה. אכן כעת אקפיד על תרגידי התעמלות לחיזוק שרירי ריצפת האגן, האם אתה יכול להפנות אותי לסרטון הדרכה בוידיאו עבור תרגילים אלו? מצאתי המון חומר כתוב באינטנרנט אך הוא קשה להבנה מעשית, מאוד יעזור לי לראות את התרגילים בוידיאו, אם יש סרטון כזה באינטרנט. מחומר שקראתי באינטרנט הבנתי שחשוב לבדוק את שריר הרקטוס אחרי הלידה. בדקתי ע"י שכיבה על הגב עם ברכים כפופות, הרמתי את הראש הכפתיים מהריצפה. נכנסו 3 אצבעות בין שריר הרקטוס. מה זה אומר? האם זה אומר שאסור לי לבצע תרגילים? האם זה אומר ששרירי הבטן נגמו והבן לא תשוב להיות שטוחה? מה ניתן לעשות בעיניין שריר הרקטוס? כמו כן בעיניין הבטן שנישארה לי, היא בגודל כמו שהייתה לי בחודש רביעי. שלחתי לך במסר פרטי תמונה להמחשה. וגם של שריר הרקטוס... בענייין התזונה: לפני ההריון אכלתי כ- 1200 קלוריות ליום מקסימום. בזמן ההריון הגעתי ל 1500 - 1800 כעת אני אוכלת כ- 1200 קלוריות. האם לצמצם את מאזן הקלוריות, או להקפיד על הפחתה של שומנים? גנטית הערה גנטית: אמא שלי בלידה השניה שלה בגיל 34 חזרה מבית החולים עם בטן גדולה כמו של ההריון, ונישארה איתה עד עצם היום הזה.............................. 20 שנה אחרי. המון תודה על ההכוונה, העזרה, והאדיבות.

oridoron77

New member
שלום לך

ראשית, כדאי שתעברי שוב על ההמלצות שרשם לך יואב. את צריכה להבין שעניין הוא התזונה הוא קריטי כרגעת ולעשות דברים על דעת עצמך יהיה בגדר טעות. אם חשוב לך להגיע לגוף בריא יותרת חזק יותר ואסתטי יותר, איאפשר להימנע מזה. לגבי אמא שלך, עניין ההיריון הוא לא זה ש"חרץ את דינה" להישאר עם בטן עד היום הזה, אלא דפוסי האכילה שלה שכנראה לא השתנו (ואולי גם דופסי פהעילות הגופנית שלה). לגבי השרירים שציינת, לפעמים לא פשוט לדעת לשלוט בהם ולזהות איך להפעיל אותם. חוץ מזה, ישנם שרירים חשובים לא פחות מאשר שריר הישר בטני (רקגטוס אבדומיניס שציינת) כמו: Tranvaseus Abdominis שמשמש כחגורת בטן הטבעית של הגוף להחזקת האיברים פנימה, מעלה את הלחץ התוך בטני, ושומר על עמוד השדרה במצב תקין יותר. חשבת אולי לשקול פגישה עם איש מקצוע? אורי

למעלה